Vid ett tillfälle försökte jag beställa den vegetariska
avsmakningsmenyn på The French Laundry,
detta enbart för att säkerställa eller kanske snarare undersöka att det
trestjärniga mattemplet i Yountville i Napa Valley verkligen behärskade den
gröna konsten bättre än vad kockarna gjorde på den inte alls stjärnprydda
krogen Ubuntu i Napa. Middagen på Ubuntu hade varit exceptionell, det var både
jag och Mr Z helt överens om. När vi två dagar senare hade bord på The French
Laundry skulle upplevelse från Ubuntu alltså ställas mot en trestjärnig
grönska. Det gick inget vidare för mig den kvällen, när vi bänkade oss vid vårt
bord stod där ett personligt skrivet kort från chef Thomas Keller som önskade
oss välkomna och ville erbjuda oss en speciell meny. I det läget känns det inte
rimligt eller artigt att be om grönsaker – då tar man det personliga erbjudandet.
Och det var såklart fantastiskt bra.
När jag ett par
år senare hade en middag på The French Laundry med en grupp där en av gästerna
var vegetarian, kändes det mycket mer naturligt att också jag valde den
vegetariska menyn … och gissa om jag var nöjd och glad!
Nu när det
tillsammans med Rose åter var dags att njuta på The French Laundry, för 33:e
gången för min del, slog vi till på den vegetariska menyn och var mycket spända
på vad vi skulle få uppleva.
Som vanligt började vi med champagne och eftersom husets
champagne för stunden verkar vara 2004
Dom Pérignon Brut från Moët et Chandon blev det varsitt
glas sådant … och ett till … och lite påfyllning på det. Den är fortfarande
ungdomligt och årgångstypiskt stram och citrusfrisk med bara en lätt hustypiskt
brödig nyans. Elegansen är för stunden större än komplexiteten, men med tiden
kommer här rostad brioche och lite kaffe att träda fram, men nu är det som sagt
citrusfrukt och gula äpplen som har övertaget i den friska och absolut torra
champagnen sim skulle ledsaga oss till de första små serveringarna.
I den vegetariska menyn är det grönsaker som gäller, men
mejeriprodukter används också och det tycker i alla fall jag ger en större
gastronomisk och smakmässig bredd som passar mig bättre än det som är strikt
vegan. De små spröda kornetterna var fyllda med dillcrème fraiche en mousse av
palmhjärta och de serverades tillsammans med små varma potatisbröd fyllda med
krämig hårdost. Två små utsökta tilltugg till vår champagne.
I ett whiskyglas från Riedel serverades en luftig och
lätt första rätt, små kulor av olika melonsorter i en sensuellt len parfait av
melon, som toppades av ett ännu luftigare lager av mousse av Guadeloupemelon
som hade en försiktig och helt perfekt balanseras sälta, som gjorde att den
milda sötman från melonerna inte alls upplevdes särskilt söt. Det gjorde den
här rätten till en perfekt förrätt. Över detta en superhärlig granité av
portvin som helt uppenbart hade fått ett litet uns sälta även den och högst
troligt en smaksättning av bitter vermouth, också det ett klokt drag som tonade
ner känslan av sötma i rätten.
Vinet därtill blev ett glas av den underbara 2013 Suize Viognier ($32 glaset –
förvisso högt, men det är inget lågprisvin från början), ett druvrent vin från
den enastående Shake Ridge Ranch uppe i bergen i Amador County, en vingård som
Andy Erickson och hans hustru Annie Favia från firman Favia hjälpte ägarinnan
Anne Kraemer att plantera från 2001 och framåt. Det första 0.20 hektar lilla
blocket med Viognier planterades 2003 för Favia och det blev så lyckat att Anne
ett par år senare lät plantera ytterligare 0.80 hektar Viognier. Vinet är jäst
i neutrala franska ekfat och det är ett av de mest eleganta viogniervinerna som
görs i Kalifornien. Kroppen är medelfyllig, doften är förhållandevis stor utan
att vara övertydligt blommig och fruktig och enligt Andy beror det på
vingårdens unika läge med magra stenjordar i högt svalt läge. Det är till och
med så att man kan tillskriva vinet en frisk smak, något man sällan gör med viner
av Viognier.
En kall och sammetslen soppa av majs var nästa rätt. Jag
har ätit liknande rätter här tidigare, senast i maj i år, men den här versionen
var helt fullkomlig. I botten på tallriken en sked mousse av avokado samt fint
skurna bitar av perfekt mogen avokado som bidrog till en fet och len textur,
några majskorn som vara var diskret söta, små spröda popcorn (typ ett par
millimeter stora) som både gav en fint rostad nyans och en krispig struktur
samt finskuren koriander. Därtill små syrliga korn av finger lime. Därpå slogs soppan och till det en väldigt luftig och
smörig brioche. Kombinationen av alla detta och det lilla fina tillskottet av
koriander kvalificerade den här rätten som den godaste av majs jag någonsin har
ätit. När vi benade ur rätten i dess beståndsdelar såg man inspirationen till
den, det mexikanska köket. Viogniervinet fungerade lika bra till den här rätten
som till den föregående.
Sedan kom brödserveringen med två olika sorters smör. I
sig inte exceptionell, men god. Jag är allra mest förtjust i deras mjuka och
goda pretzels – dessa ska man inte missa!
Sommar i Kalifornien betyder full prakt i de egna
ekologiska trädgårdarna som The French Laundry har, den ena mitt emot
restaurangen och den andra en liten bit uppåt i dalgången. Från dessa fick vi
en variation av tomater, som just nu är sin bästa säsong. Det var små färska
tomater, lätt torkad tomat, en kort stunds bakad tomat, en liten tomatsås, en
tunn skiva tomatbröd, lite tapenade av svarta oliver, fint fruktig olivolja, en
blommig och svagt kryddig ton av thaibasilika samt lite utsökt burrata och två krisp av parmesan.
Vilken kanonad av tomataromer vi möttes av, vissa tomater hade en mjukt och
saftig textur, andra var mer fasta i hullet med ett nästan köttigt
tuggmotstånd. Och så sötman, och syran. En lätt och superb rätt med höga smaker
och dofter.
Modicum är husets egen vinserie och
den har sedan introduktionen för typ 15 år sedan utvecklats till ett antal
viner, till en början enbart av Cabernet Sauvignon men sedan ett antal år
tillbaka även ett par chardonnayviner. Just den 2013 Modicum Chardonnay Watson Ranch vi valde en halvflaska av för
$100 görs av Arnot-Roberts från en i den allra sydligaste och mot de kyliga
vindarna från San Pablo Bay exponerad sluttningsvingård i Napa Valley. I
hustypisk anda är det här ett väldigt elegant vin med en knappt medelfyllig
kropp, en elegant och nästintill burgundisk fruktighet, frisk syra och en
kittlande saltliknande känsla av mineral. Nya ekfat används aldrig av den här
producenten, också det bidrar till en rätt klassisk och nästan fransk känsla.
Överlag tycker jag att det är just de lättare vinstilarna
som matchar maträtterna på The French Laundry allra bäst, i de flesta fall är
det vita viner snarare än röda och hellre lättare än fylligare. Bland de röda
är det framför allt druvsorter som Pinot Noir och möjligen ett par andra lätta
stilar av rött som kan fungera. En stil som också fungerar bra är något mer
typiska kaliforniska chardonnayviner, i vilka en lätt nötig och rostad ekfatskaraktär
möter upp en lite rikare fruktighet än den i vinet från Modicum. Jag hade
därför beställt in ännu en halvflaska vitt, 2012 Chardonnay från Staglin Family Vineyards i ($125)
Rutherford. Jag ska inte påstå att vinet var dramatiskt annorlunda det från
Modicum, det hade dock en lite rikare och mer gulfruktig kropp och en lätt
vaniljsöt och diskret rostad ekfatston. Dessa komponenter kom väl till
användning.
Chardonnayvinet blev en fantastiskt fin kombination till
gurksalladen, som utgjordes av olika preparationer (färskt, saltat samt milt
syrat) av olika typer av gurka, med små zucchiniblommor, kokt äggvita samt små
duttar av dillmajonnäs och kräm av äggula och fänkål. Återigen en elegant och
oväntat god rätt. När var gurka så här gott senast? En annan intressant
upplevelse var att den saltade gurkan tillsammans med chardonnayvinet skapade
en nästan ostronliknande doft och smak som gjorde kombinationen extra läcker.
Jag kom tidigt i kontakt med Kosta Browne och köpte under
flera års tid mycket av deras synnerligen hyllade viner av Pinot Noir. Det här
var innan min smak mer efterfrågade finess och fräschör än den kraft och det
djup som vinerna från Kosta Browne hade blivit kända (ökända) för. Viner med över
15 procent alkohol och tydlig ekfatskaraktär är inte riktigt det man förknippar
med Pinot Noir, men till en början gjorde det mig inte så mycket. Jag gillade
vinerna, särskilt med fyra till sex års ålder. Idag har jag en annan smak och
köper dem inte längre. Mitt val på pinotvin den här kvällen hade därför först
gått i en helt annan riktning, men under samtalet med vår sommelier väcktes min
nyfikenhet – han berättade nämligen att vinerna hade blivit lite elegantare de
senaste åren och att 2013 Pinot Noir
Gap’s Crown Vineyard ($205) mitt i svala Petaluma Gap i södra Sonoma Coast
skulle bli ett perfekt vin till vår huvudrätt. Dessutom tyckte vi att det vore
roligt att välja ett vin från Gap’s Crown Vineyard eftersom ett av våra egna
viner under etiketten Soil and Soul kom därifrån. Visst var vinet av något
fylligare slag, men det var varken för kraftigt, för ekfatskryddigt eller för
alkoholstarkt – jag blev väldigt positivt överraskad och kände mig mycket nöjd
med valet av vin. Dessutom passade det väldigt bra till våra två varmrätter.
Den första av den var en absolut helt magiskt god risottolikande
rätt av basmatiris, kokt till en perfektion jag inte kan minnas när jag fick
senast. En aningen vågad men perfekt avvägd dos av curry bidrog stort till det
komplexa mötet med både pinotvinet och den chardonnay från Staglin Family
Vineyards som nu hade stigit ett par grader i temperatur och med det upplevdes
lite fetare och kraftigare. Som garnityr i risotton låg det bitar av zucchini
som hade ugnsbakats, rostade Marconamandlar, några lätt pocherade och därmed
mindre ”torkade” gula sultanrussin, späda blad av spenat samt någon slags
finstrimlad mynta som tillförde en frisk syra och en läcker arom. Texturen i
den här rätten var fullkomligt magisk och riset var så perfekt al dente jag överhuvudtaget kunde tänka
mig.
Pinotvinet var än mer perfekt balanserat till nästa rätt,
raviolis fyllda med rostade rödbetor och svamp som kom i en smakrik
rotsaksbuljong tillsammans med grönsaker som morötter, gulbetor, blekselleri
och lite olika späda örter. Buljongen var så rikt smakande att jag kunde ha
slagit vad om att det fanns någon slags kyckling- eller oxbuljong i den, men så
var det inte. Så här dags i menyn brukar en viss tyngre mättnadskänsla infinna
sig, men vi kände oss fortfarande lätta och fräscha och faktiskt perfekt
begynnande mätta, en underbar känsla.
Ostserveringen kom med lite större tyngd och kraft och
den var helt magnifik. I botten på en djup porslinskopp lite krossad bakad
sparrispotatis och fikon och över det en tjock kräm av hårdost från Andante
Dairy med inslag av en rökt ost. Den rökta osten hade gett krämen en doft- och
smakmässig känsla av rökt sidfläsk som var både god och rolig med tanke på att
menyn var vegetarisk och den tonen bidrog också till att ytterligare gifta in
det röda vinets fruktighet och diskreta fatrostning i kombinationen. Den lilla
koppen toppades av en liten spröd potatisgalette som hade en försiktig sötma –
också den fint balanserad till den feta ostkrämen och vinets fruktighet.
Vid förlovningsmiddagen i Las Vegas den 4:e juli hade vi
serverats två årgångar av madeira från Oliveiras, nu var det dags igen.
Utan att egentligen konfirmera vinvalet med oss (sommelieren vet min smak sedan
tidigare) bjöds vi varsitt glas 1968
Boal Madeira, djupt bärnstensbrunt med en liten gyllene och olivgrönt
skimrande oxidationsnyans i kanten, medelstor och läckert knäckig och
karamellig med inslag av torkad frukt, kanderade apelsinskal och rostade
valnötter. Smaken var läckert fruktigt, knäckig och nötig, den hade som väntat
en generös fruktighet och ljuvlig sötma, en fin syra och en lång extraordinärt
god smak. Madeira, det är livet!
Sedan kom den, invasionen av små desserter, ett skådespel
för ögat och en upplevelse i aktivitet kring och på bordet, och såklart ett
rent paradis för en sötsugen person som cafévärden. Här kom en chokladklädd
vaniljglass, en liten kopp med fina vita smultron, en kall och läckert seg risglass
av jordgubbe, en jordgubbe marinerad med lavendel, ett litet spetsglas med
egenjäst jordgubbsvin, mörk choklad med grönt te, en spröd kaka av choklad med
smörkräm och vanilj, rostade macadamianötter och såklart också den mest
klassiska desserten av dem alla; coffee
and donuts. Jösses vilken fest!
Därefter följde den sedvanliga turen i de bakre
faciliteterna, men den här gången var det extra spännande eftersom man under
två års tid har arbetat med byggnationen av ett helt nytt kök på The French
Laundry, dessutom ett nytt litet chambre separée för 8-10 personer i en ny stor
vinkällare som beräknas rymma bortåt 25 000 flaskor. Det här arbetet
beräknas vara klart under hösten.
Eftersom det var 14 juli och franska nationaldagen, begav
vi oss till det enstjärniga franska brasseriet Bouchon ett par hundra meter
nedför Washington Street från The French Laundry räknat. Här ville vi fira
Frankrike (och oss själva) med lite champagne, NV Brut Rosé från Billecart-Salmon. Knappt medelfyllig
till kroppen, fint bärfruktig men helt torr i smaken och uppfriskande fräsch.
Den här kvällen
räknades min 33:e måltid på The French Laundry in och jag längtar redan
tillbaka till nästa gång det beger sig – då med det nya köket i full service.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar