När det är kalas är champagne lika självklart som
anledningen till kalaset. Och är det ett extra betydelsefullt kalas – som det
vi nu hade framför oss – då tycker cafévärden att man ska slå på stort med
champagnen, och med de andra vinerna också för den delen. Den här kvällen var
det mycket som skulle firas och därför hade ribban lagts högt, men den tänkta
champagnen byttes hastigt ut eftersom vi kvällen innan hade ”hittat” en annan
champagne i gömmorna i en garderob. Champagnen var en 1993 Dom Pérignon Brut från Moët et Chandon och hade en gång i
tiden, närmare bestämt drygt 14 år sedan, varit en födelsedagspresent som hade
stoppats undan i väntan på det rätta tillfället. Nu är det ju så att de rätta
tillfällena att öppna sina rara flaskor väldigt sällan för att säga i stort sett
aldrig dyker upp, man måste helt enkelt själv skapa dem, därför blev flaskan
liggandes i sin sarkofag år efter år för att till slut glömmas bort. Först i
källaren i en villa i många år, sedan i skåpet ovanför spisen i en lägenhet i
ytterligare tre fyra år och nu senast i nämnda garderob i två år. I varierad
rumstemperatur ska förtydligas.
Champagnen njöts till lite salt tilltugg i form av
vanliga spröda potatischips, salami av svartfotad gris från Baskien samt tunt
skuren smakrik lufttorkad skinka av vildsvin.
Jag hade också gjort en tartar av avokado, snökrabba och
crème fraiche som serverades med löjrom, också det en riktigt fin kombination
till den smakrika champagnen. Att löjrom normalt sett ger vinet en bitter
karaktär var inga problem i den här rätten eftersom fetman från crème fraichen
och avokadon helt upphävde denna negativa effekt.
Det första vinet för kvällen var vitt, det hade
dekanterats cirka två timmar innan servering och sedan kylts till cirka 14
grader. Idén var fortsatt högt satt och därför blev det favoritfirman Etienne
Sauzet från Puligny-Montrachet som fick representera kvällens vita
sektion och det gjordes genom en 2007
Bâtard-Montrachet Grand Cru. Jag hade faktiskt väntat mig att vinet skulle
ha kommit lite längre i sin mognad, men det här vinet var fortfarande ljust,
det var förhållandevis ungt och stramt hållet utan tydlig antydan till
mognadskomplexitet. Sval stram gul frukt, en viss fetma, en kraft utan att vara
fyllig, en påfallande frisk syra och en kritfet mineralitet, så uppförde sig
denna ljuvliga vita bourgogne den här kvällen. Och att 2007 skulle vara en
klenare årgång håller jag inte med om alls, däremot är det en årgång som är mer
tillgänglig än 2008, 2010 och 2012, precis som 2011 är.
Maten skulle vara klassisk, rejäl och framför allt sjukt
god, det var den gastronomiska grundtanken. Till den vita bourgognen blev det
en bit piggvar som stektes i smör, salt och peppar och precis innan servering
lite vitt vin och citronsaft som åkte ner i smöret för att ge en hastig
bräsering innan fisken lades upp på varma tallrikar. Julienne av morot, purjolök och rotselleri samt en underbar
vitvinssås (fonden av piggvarsbenen kokades ihop med vit bourgogne och grädde
och smaksattes med salt, vitpeppar och citron) fick bli de klassiska tillbehör
som skulle ledsaga fisken till bourgognen. Och så lite forellrom och dill för
den vackra färgens skull. Det här är mat för gastronomer, och för vit
bourgogne.
Färgen på vinet i den vida bourgognekupan var klarröd,
men man kunde möjligen skönja något av en svag mognadsnyans. Pinot Noir, helt
klart, det röjdes framför allt av den yppiga, körsbärssöta, något rosenblommiga
och eleganta doften, men det var inte en burgundisk doft som mötte näsan, utan
en lite rikare och djupare och helt klart soligare doft, vilket inte var så
konstigt eftersom ursprunget var Sonoma Coast i Kalifornien. Ändå elegant. Om
doften hade kunnat lura en, gjorde smaken det inte. Fylligheten var tydlig,
tanninerna lena, frukten rik och alkoholen något värmande (14.6 procent enligt
den troligen ärliga etiketten). Vinet var gott, väldigt gott och det kom från Marcassin
Vineyards och var deras 2006
Pinot Noir Marcassin Vineyard. Skönt svårfunnet och tyvärr dyrbart vin, men
så var det ju en väldigt speciell kväll och då ska viner som det här drickas.
Mandelpotatisen kokades mjuk, fick ånga av och slogs
sedan till en luftig puré med smör och gräddmjölk som hade kokats upp med
tryffel. Salt och peppar och lite gräslök blev ytterligare smaksättning. Sedan
bitar av stekt kalvbräss och över det lite australisk vintertryffel som fanns
kvar sedan en tidigare middag. Färsk tryffel håller i flera veckor i kylskåp om
den sköts om. Tryffeln ska läggas i hushållspapper i en tät burk och pappret
ska sedan bytas med regelbundenhet. Om det kommer en mögelfläck på tryffeln
borstas den bort innan man byter papper och lägger tillbaka tryffeln i en ren
burk. Man kan också lägga in tryffeln i en burk med risottoris eller pasta, som
tar åt sig doften och sedan för över den till rätten man lagar av riset eller
pastan. Eller lägger man tryffeln i en tät burk med hela ägg, som också tar åt
sig av tryffelns härliga doft. Den här kvällen hade jag kompletterat den lilla
fantastiska australiska tryffeln (ca 14 000 kr kilot) med lite färsk
sommartryffel från Périgord (ca 2 400 kr kilot) som förvisso också är god
men inte i närheten av den australiska när det kommer till arom, komplexitet
och intensitet. Men god är den. Jag hyvlade över cirka 80 gram på sex
tallrikar. Är det kalas så är det!
Nästa vin kom från Mr Z och serverades helt blint även
för mig. Jag tog med i beräkningen att det hade dekanterats ungefär två timmar
tidigare, men det kändes trots det fortfarande primärt och hade till en början
en lätt kryddig ton som jag härledde till stjälkjäsning. Med tanke på den lilla
peppriga och även charkuterinyanserade tonen i den mörka fruktigheten drogs min
tanke till Syrah. Då jag först upplevde frukten som rätt rik och redan från
början hade Kalifornien i huvudet (på grund av mina egna viner som stod i
glasen intill) gick mina första spontana och inte uttalade gissningar just dit.
Jag tyckte dessutom att Kalifornien bekräftades av den djupa frukten, de lena
tanninerna och att vinet inte hade någon uttalad stenig mineralitet av det slag
jag brukar fina i vinerna från norra Rhône. För Languedoc var det definitivt
inte. Vinet var alldeles för elegant för det, och kanske var det också lite för
elegant för att vara Kalifornien.
Det var norra
Rhône och mästaren Jean-Louis Chave som låg bakom vinet, som jag i ålder hade
gissat var cirka tio år gammalt. Det var faktiskt äldre än så, det var en
fortfarande påfallande ung 1998
Hermitage och det var ett underbart vin som växte i komplexitet ju längre
tid det stod i glaset,
Jag hade ett matchande och ytterst sällsynt och
svårfunnet vin i glaset intill. Det kom från vinmakaren Manfred Krankl och hans
egen Cumulus Vineyard utanför Ojai i Ventura County, men det var inte ett vin
med Sine Qua Non som producent. Istället var det hans än mer småskaligt
producerade Next of Kyn jag hade serverat och mer precist 2008 No 2 Next of Kyn, en cuvée av
cirka 82 procent Syrah, 14 procent Grenache och sex procent Roussanne. I
efterföljande årgångar skulle receptet komma att förändras en hel del med
mindre andel av de klassiska Rhônedruvorna till förmån för upp mot 20-30
procent av Mourvèdre, Petite Sirah och Touriga Nacional. Två timmar i karaff
hade gjort vinet gott, det var rikt och yppigt som vinerna från Sine Qua Non
alltid är, men det hade knappt någon karaktär av ekfat och upplevdes något
silkigare och mindre kryddigt. Det var ett vansinnigt gott vin som blev alltmer
elegant ju längre det stod i glaset.
Som huvudrätt gav jag mig på något jag inte hade lagat
sedan mitten av 1990-talet, då rätten emellanåt var en stående hyllning till
det klassiska köket på min dåvarande restaurang. Jag talar om Oxfilé
Wellington, helstekt oxfilé som bakas in i smördeg med en smakrik duxelles och serveras med madeirasås.
Jag har alltid tyckt att denna helstekta version av rätten är väldigt svår att
lyckas med (den man gör i portionsstorlek med tournedos är lite lättare)
eftersom det är svårt att hitta den perfekta balansen mellan stekgraden på
köttet och gräddningen av smördegen. Dessutom har degen en tendens att bli blöt
av duxellesmassan eller saften från köttet.
Så hur blev det
då? Ja, kritisk som jag är … sådär! Smördegen, som jag såklart gjorde själv,
blev bra och var krispig på ytan men soggig undertill. Duxellesmassan var
perfekt, massor av lök och champinjoner hade malts grovt med fint rökigt
sidfläsk och lite vitlök och kokats ihop rejält med lite vitt vin och tomatpuré
och den blev riktigt god. Köttet, bara hjärtat av två oxfiléer, hade putsats och
sedan bakats sous vide till 53 grader
och sedan brynts runt om. Att jag nu gjorde på det här sättet berodde på att
jag ville förvissa mig om att köttet inte skulle släppa sina köttsafter och på
så sätt göra degen soggig. Smakerna satt, men köttet blev en liten aning för
överstekt (nästa gång gör jag det inte i sous
vide först) och smördegen blev soggig i botten. Men smakerna satt och det
var gott även om jag inte var nöjd.
Det tredje röda vinet till varmrätten kom från Oakville i
Napa Valley och var totalt dominerat av Cabernet Sauvignon. Eftersom det var en
magisk kväll ville jag också slå på stort med den här flaskan som kom från
prestigefyllda Harlan Estate. Av erfarenhet vet jag att vinerna härifrån bör
få minst sju åtta års mognad innan man öppnar sin första flaska. Nu hade det
gått nästan åtta år så jag tänkte det kunde vara intressant att stämma av hur
denna 2008 Harlan Estate mådde.
Dubbel dekantering cirka tre timmar in servering var det förarbete jag kände
var nödvändigt och trots att vinet var gott direkt jag öppnade flaskan kändes
dekanteringen som en vinst. Doften var stor och djup, mörkt fruktig och
fortfarande nästan lite sötaktig med inslag av svarta vinbär och mörka körsbär
med nyanser som drog åt söt vanilj (från de nya franska ekfaten) och valnötter.
Smaken var fyllig, silkig och elegant, det fanns något bordeauxlikt och nobelt
över strukturen och texturen, men karaktärsmässigt var vinet fylligare mer
yppigt. Sjukt gott vin, det var vi alla rörande överens om.
Osten kom i form av Brillat Savarin som lades på en
nyrostad brioche och tippades med lite hallon och en något syrlig sås av röda
vinbär och hallon.
Så här tänkte jag: elegant och mjukt krämig ost matchar
ett elegant vin med en fin kropp, de röda bären och såsens röda bäraromer
matchar de röda fruktnyanserna i ett rosévin, den fina syran från vinbären
möter upp en god syra i ett friskt vin och de rostade tonerna från briochen
möter upp ett vin som ar fått några års lagring på sin jästfällning. Fast
egentligen hade jag tänkt baklänges och utgick från det valda vinets fyllighet,
torrhet, syra, rosabäriga aromer och autolytiska karaktär från lagringen på jästfällningen.
Det valda vinet var nämligen 2003 Dom
Pérignon Rosé från Moët et Chandon, ett minst sagt
förföriskt och sensuellt vin med en ljuvlig balans mellan fruktkropp, syra och
mineralitet, med en kolsyra som i perfekt balans till den nästan sötfruktiga
kroppen. Champagnen tillägnades Rose, som älskar den. Det gjorde för övrigt vi
andra också.
Clafoutis är en
klassisk fransk dessert man gör med frukt som bakas under en mandelkräm
(äggvita och socker vispas styvt och blandas med mandelmjöl, mjöl och lättbrynt
smör). Jag hade köpt jättefina körsbär på morgonen och valde således denna
kanske mest typiska frukten för den här desserten. Det kärnades ut och
placerades i smorda formar och toppades med krämen för att sedan gräddas i
drygt en kvart. De serverades i all enkelhet med lättvispad grädde.
Vinet därtill var av ovanligare slag, ett sent skördat
sött rött vin från Priorat. Från de omkring 1 600 hektar stora
vinodlingarna i detta hyllade distrikt görs nästan bara rött vin (cirka 90
procent) och av det är på sin höjd några tusen liter årligen sött vin. Jag hade
hittat en ensam flaska 2000 Dolç de
l’Obac från Costers del Siurana i vinkällaren och tyckte att dess liv borde
avslutas nu efter 16 år och istället bereda glädje till ett halvdussin
livsnjutare.
Det är en cuvée av ungefär 80 procent Garnacha, tio till
15 procent Cabernet Sauvignon och resten Syrah. Druvorna skördas vid hög mognad
och musten jäses med skalkross direkt i 300 liter stora, helt nya franska ekfat
under två veckor, men totalt sträcker sig macerationen upp mot 35-45 dagar. Tio
månaders lagring i ekfaten är det normala. Vinet har en restsötma på drygt
70-80 gram, en fin syra på drygt sex gram per liter och en alkoholhalt kring 16
procent. Det har en djup och intensiv doft av mörka söta björnbär och körsbär
som kan liknas vid ett mellanting mellan portvin och recioto från Valpolicella, det har en något eldig och varm men
också mycket finstämd lång och ren eftersmak, en ljuvlig sötma men också både
syra och en balanserad strävhet. Sjukt gott och till mina körsbärsdesserter
fullkomligt perfekt!
Kaffe och mignardiser stod på tur och vid besöket på The
French Laundry för några veckor sedan fick vi som present med oss en hel hop
med goda mignardiser därifrån; små goda chokladkorkar, petit fours av olika
slag, macadamianötter, fransk nougat och kola, samt de goda smörkakorna. Det kom
väl till pass nu.
Och till det goda serverades en lång rad läckra digestiver,
som japansk maltwhisky, lätt rökig mezcal, superelegant gammal cognac,
klosterlikör och fine. Jag själv siktade in mig på den tioåriga Fine de
Bourgogne från Domaine Comte Georges de Vogüé, vackert ljust bärnstensfärgad,
stor och elegant i doften, mjukt vaniljsöt och diskret fruktig, len till textur
och med en silkig, lång och stilfullt eldig eftersmak. Det blev en underbar
avslutning på ett riktigt trevligt kalas.
Summering: 6
gäster, 7 viner, lite sprit och 42 Riedelglas
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar