Portal är en ny restaurang, knappt ens två veckor gammal.
Bakom den står Klas Lindberg, Årets Kock 2012 och en av mina personliga
favoriter bland kockar – dels för att hans naturliga, rätt förenklade men helt
råvaru- och smakdrivna matlagning, dels för att han alltid gör mat som spelar
väl med viner. Bara det är gott nog för en vinälskare. Redan i början av året
skulle den här restaurangen ha öppnat, men nu är det ju så med byggnationer att
allt inte blir som det var tänkt och med det blev bygget försenat, först till
april, sedan till juni, men det var som sagt först förra veckan som allt satt
på plats.
Stället ligger
mitt på St Eriksplan, det är öppet och ljust med sittplatser vid fönstren i
bottenplan, en lång bardisk för drickare och ätare intill och en matsal på
övervåningen. Den allmänna känslan är ljus och öppen, men jag tycker nog att
det är lite för trångt möblerat och det ligger lite på minuskontot. Nu i början
kan man också lägga till avsaknad av bra ventilation (det kan bli ganska varmt)
och att man inte har vinerna korrekt tempererade från vinkällaren, vilket leder
till onödiga väntetider på temperering innan man får sitt vin. Men det är som
sagt små barnsjukdomar som nog kommer att rättas till inom kort.
”Vi ser oss som ett litet brasserie med höga ambitioner
på mat och vin, och maten ska alltid vara lagad så att den matchar vinerna
perfekt”, berättar Klas när han tar emot. Han förklarar sin filosofi som enkel,
att mat aldrig ska vara komplicerad och såklart att den ska vara lagad av bästa
råvaror. När vi pratar vidare om råvaror berättar han att man har ett grönsaksland
nere i Småland som ger en hel del av de grönsaker man använder, att han också
har en örtagård hemmavid och att man har ett nära samarbete med Fällmans Kött
för att få garanterad tillgång till det allra bästa köttet.
”När vi styckar
köttet gör vi det så att bitarna blir optimala sett ut råvaran, och det innebär
att exempelvis vårt kött styckas i olika storlekar som vi säljer per vikt”,
säger han och pekar mot den stora griffeltavlan där ett antal olika
portionsstorlekar står listade. De säljs på vikten, 1:50 kronor per gram och
när en köttbit säljs stryks just den storleken från listan. Smart idé!
I väntan på att alla vänner samlades tog jag in en öl, Nightmare on 18th Street, en somrigt
syrligt american pale ale byggd med
amerikansk öljäst, den amerikanska humlesorten Galore och en liten gnutta
laktobaciller för fräschörens skull. Det
är en så kallad collaboration brew
mellan svenska Brewski och amerikanska 18th Street Brewery och resultatet
är läckert, rätt aromatiskt av humle och malt, friskt och läskande, bara en
aning humlebeskt och med god längd.
Love Stew var
en av förrätterna vi blev rekommenderade, en ganska klassisk svensk
smakuppsättning med färskpotatis, äggkräm och rikligt med löjrom från Kalix
(hade man valt den vegetariska versionen hade allt från djurriket tagits bort
och ersatts med fransk sommartryffel). Det här var en god rätt med härlig
krämig textur och det enda jag saknade var en sked att äta med – sked känns
obligatorisk för den här typen av goffamat.
Jag hade plockat ut två vita bourgogner som skulle
skickas runt bordet. Än så länge har man tyvärr inte vinerna förvarade vid rätt
temperatur, så det blev en stunds dröjsmål innan sommelieren hade fått
serveringstemperatur på vinerna och dekanterat dem. Det första vita vinet kom
från Marc
Colin et fils i Saint-Aubin, en fantastisk firma som gör stringenta,
mineraliska och terroirdrivna viner. Det jag hade valt från den redan nu
attraktiva vinlistan (som under det kommande året kommer att utvecklas allt
mer) var deras 2008 Chassagne-Montrachet
Premier Cru Les Vide Bourses som kommer från en liten vingårdslott i
kommunens norra del, alldeles intill grand
cru Bâtard-Montrachet. En bourgogne med åtta år på nacken kan leva i
riskzonen, men min erfarenhet från den här domänen är att deras viner inte alls
är särskilt benägna att mogna och oxidera tidigt. Det här vinet hade knappt ens
en tydlig mognad, det var mineraliskt och friskt med en stor elegans och en
liten fin mandelnyans som skapade en god komplexitet. Gott vin, gott till
löjromsrätten tack vare rättens krämiga textur, men än godare till den andra
rätten.
Det andra vinet kom från den fantastiska vinmakaren Pierre-Yves
Colin-Morey, en av mina favoriter bland vitvinsproducenter i Bourgogne.
På listan hittade jag ett antal viner från honom, men det vin jag till slut
fastnade för kom från en inte alls klassificerad vingård som också ligger i den
norra delen av appellationen, 2011 Chassagne-Montrachet Les Enseignères.
Att jag valde just det här vinet var för att vingården ligger alldeles intill
Les Vide Bourses och att det var Pierre-Yves Colin-Morey som faktiskt gjorde
vinerna på sin fars Domaine Marc Morey fram till och med 2005, varefter hans
bröder tog över den rollen. Således ytterligare en intressant beröringspunkt.
Nu var vinerna vitt skilda, det här vinet var lite fetare och rikare och hade
också en mer hustypiskt rökig och jordigt mineralisk karaktär, dessutom en lite
tydligare citrusfruktighet. Och det var också det vin vi höll som det snäppet
godare.
Kungskrabba är supergott, allra vanligast kokt som den är
och serverad som lång klor man plockar ut köttet ur och njuter av tillsammans
med någon slags dippsås. Här hade man ångkokt krabbklorna vid 70 grader under
knappt tio minuter till en innertemperatur på 58 grader, därefter skurit bort
en del av skalet och gratinerad krabbklon med smör, vitlök och persilja. Det är
en riktigt lyckad och framför allt fantastiskt god rätt som under restaurangens
första vecka redan har kommit att bli en signaturrätt, en blivande klassiker.
Det var också en rätt som satt helt perfekt till mina vita bourgogner, särskilt
det smakrikare vinet från Pierre-Yves Colin-Morey.
Som varmrätt beställde jag den franska vakteln, urbenad
och färsfylld (det hade varit önskvärt med någon slags mer tuggbar struktur i
färsen), sedan stekt och serverad hel med en lätt syrlig fond med rostade
sesamfrön, en len och också den något syrlig sellerikräm samt lite sotade
sticklökar. En god men egentligen inte påfallande imponerande rätt som dock kom
att spegla och balansera det röda vinet på ett fantastiskt sätt.
Några andra vänner satsade på den smörpocherade gösen från
Hjälmaren med kräftor, krondill och rökt blomkål, en rätt de var väldigt nöjda
med.
Och vinet då? Jo, vi ville gå elegant och friskt eftersom
det var några vänner runt bordet som hade beställt den enligt dem helt
fantastiska gösen från Hjälmaren och skulle njuta av ett gott vin även till
den. Vi hittade en 2008 Barbera d’Alba
Cascina Francia från Azienda Giacomo Conterno, som jag
håller som en av topparna i Piemonte. Alla sommelierer och vinälskare talar så
varmt om Barolo och Barbaresco, men väldig få av dem hyllar vinerna av Barbera
från Alba (lite fylligare) och Asti (lite elegantare). Det är synd, ett bra
barberavin är precis lika gastronomiskt rätt som vinerna av Nebbiolo är. Här
bjöds nu en fin körsbärsfruktighet med en första nyans av mognad, en som mest
medelfyllig kropp med lena tanniner, en uppfriskande syra och god fräschör när
det om till frukten.
Vi var alla eniga om att maten var väldigt bra (det
kanske saknades lite sälta här och var), det
vi kände att man måste jobba lite mer på är serveringstempot, som var ojämnt –
bland annat fick vi inledningsvis vänta en god stund innan det hände något.
Däremot var det en varm, personlig och trevlig service vi möttes av och att
kockarna kommer ut och medverkar vid servering av några av rätterna är en
riktigt fin ambition som vi verkligen hyllar.
Matmässigt vill
jag nog lyfta fram desserterna särskilt – i min gom var det just desserterna
som var det starka kortet. De fyllda hallonen med toffee, citron och
hallonsorbet var fantastiskt fin, precis som den glace au four med vaniljsorbet och blåbär som brändes av med rom
vid bordet. En riktigt god servering som är tänkt för två personer men som jag
gärna hade slukat själv eftersom den var så läcker.
Den dessert jag hyllade som den allra godaste var en
ljummen chokladkaka med en krämigt vispad choklad med körsbär. En fantastisk
uppvisning i texturer och smakbalans … helt enkelt försvinnande god. Kan man få
påfyllning?
Det blev en tidig kväll så vi rundade av den med en
härlig flaska rött hemmavid. Vinet kom från Claire och Gonzague Lurton och
deras egendom Trinité Estate i Chalk Hill i den östra delen av Sonoma County.
Egendomen är helt nyetablerad och vi tog deras första årgång av det enda vin
det gör, 2012 Acaibo. Trogen sin tre
generationer digra historia i Bordeaux har familjen Lurton byggt vinet med
känsla av Bordeaux, i den här årgången 53 procent Merlot, 46 procent Cabernet
Sauvignon och en enda liten procent Cabernet Franc. Det jag gillar med vinerna
från Trinité Estate är att de bygger på kombinationen av fint mogen kalifornisk
fruktighet och en klassiskt elegant bordeauxliknande textur och struktur.
Dagen efter var jag tillbaka på Portal igen, nu för en
lunch i samband med besök från österrikiska Weingut Bründlmayer. Det
blev en hel del viner, här följer ett utdrag av vad jag tyckte var särskilt
gott och intressant eller bara kul att berätta om. Till första rätten, som var
”samma” kungskrabba jag åt kvällen innan, var nog 2014 Kamptal DAC Grüner Veltliner Alte Reben, vars fyllighet och
feta kropp hade en rätt läckert rostad och jordig nyans samt en fin fruktighet
med drag åt citron, lime och persika. Det var väldigt gott.
Men de två viner
jag tyckte var mest charmerande var de två rieslingvinerna från den omkring 38
hektar stora välkända vingården Zöbinger Heiligenstein, i vilken familjen
Bründlmayer äger nästan en tredjedel. Båda kom från den fantastiska årgången
2015 som precis har börjat lanserats, en
årgång som kännetecknas av en absolut renhet och intensitet i frukten, en
årgång som också kom att bli en av tidigare skördarna man har sett på länge.
Det första glaset innehöll en läckert citrus- och persikofruktig 2015 Kamptal DAC Riesling Heiligenstein
Erste Lage, som i tillägg till sin förföriska primärfrukt också bjöd på en
klingande ren syra och en fint stenig mineralitet. Hiskeligt gott helt enkelt.
Men så stod den där intill, 2015 Kamptal
DAC Reserve Riesling Heiligenstein Erste Lage Lyra, ett vin som kommer från
en vingårdslott som är planterad med stockar man har dragit ut i lyra för att
öka effekten av fotosyntesen och med det ge ökad koncentration i vinet. Och det
var just intensiteten och fylligheten som skiljde det här vinet från det
första. Den vanliga tappningen vann på finess, lyratappningen fick sina poäng
på intensiteten. Tack vare vinernas diskreta fruktsötma möttes umamisötman i
krabban upp.
Nästa servering var en minivertikal av firmans finaste
vin av Grüner Veltliner, fem årgångar blev det med 2015 Kamptal DAC Reserve Grüner Veltliner Käferberg Erste Lage i
det första glaset. Vinet var precis så generöst och yppigt fruktigt som
årgången presenterade sig i rieslingvinerna. Det var såklart gott, men helt
ärligt mer fruktigt än komplext. Om ett par år däremot, då kommer vinet att vara
helt sanslöst gott. Nästa vin var det läckraste och mest komplexa, 2014 Kamptal DAC Reserve Grüner Veltliner
Käferberg Erste Lage har en mycket finare balans mellan fruktighet,
blommighet, kropp, fräschör och mineralisk rökighet och just nu dricks känns
det helt perfekt drickmoget även om det framöver kommer att utvecklas mot ännu
större komplexa höjder.
Jag var lite
mindre imponerad av 2013 Kamptal DAC
Reserve Grüner Veltliner Käferberg Erste Lage som förvisso var god och
något blommig med ett litet inslag av grönt te i den feta frukten, men det
fanns en liten bitterhet i eftersmaken som på något sätt vittnade om att vinet
saknade lite av den kropp de andra årgångarna har. Istället föredrog jag 2012 Kamptal DAC Reserve Grüner Veltliner
Käferberg Erste Lage som var lite rikare och fylligare med en intensiv gul
stenfrukt och livlig mineralitet och både doft och smak kändes vara i perfekt
skick att njutas av just idag.
Jag var också
positivt överraskad av den nu fullt mogna men inte alls övermogna 2002 Kamptal DAC Reserve Grüner Veltliner
Käferberg Erste Lage som hade en djupare men mogen och intorkad någon fruktighet
som jag utgår från beror på att vinet redan från början var betydligt med
fruktigt och att druvorna högst troligt till viss del också var angripna av
botrytis. Gott var det hur som helst.
Som varmrätt serverades ett mörk, långsamt och saftigt stekt kalvinnanlår till vilken bakade gulbetor, tunt skurna polkabetor, färskpotatis, savojkål, persilja och en skummande veloutésås med Dijonsenap och dragon. Pricken över i blev riven pepparrot, vilket är en perfekt ledsagare till viner av Grüner Veltliner.
Lunchen avslutades med ostar, tyvärr inte svenska ostar
som jag hade trott skulle vara det naturliga här på Portal. Istället blev det
tre franska ostar, Brillat Savarin på den eleganta sidan, den lite kryddigare
tvättade osten Maroilles i mitten och en helt fantastiskt mjölkig Etivaz som
representant för den hårda skolan. Gott, men inte svenskt.
Rent allmänt
dricker jag helst vita viner till ost, men nu hade vi rött i glaset och även
det från Weingut Bründlmayer som gör viner av både Pinot Noir, Zweigelt och
Cabernet Franc. Det vin vi hade var en 2012
Zweigelt Reserve som jag tyckte var riktigt god, mörkt körbärsfruktig men
inte kraftig, fina tanniner och god syra. Vi satt och pratade om vinet och
bland de kommentarer som poppade upp förstod jag att det var fler personer runt
bordet som fann likheter med riktigt fin beaujolais och även djupare
bourgogneviner. Jodå, det var gott … det med.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar