Jag
stegade in på PM och Vänner första gången för ungefär 15 år sedan, då för att
leda en vinmiddag för Munskänkarna i Växjö. Nog för att jag tyckte om stället
och upplevde att maten var oväntat bra, det här var innan man kunde förvänta
sig riktigt bra på restauranger ”ute i landet”, men det var nog ändå mötet med
krögaren Per Bengtsson som fastnade mest. Inte bara att jag träffade en riktigt
trevlig krögare, jag träffade en krögare med stora visioner och en enastående
kompetens. Sedan dess har jag tagit mig till PM och Vänner nästan varje år och
följt en stil- och kvalitetsutveckling som inte kan beskrivas som annat än helt
fantastisk. Det hela kröntes i våras då man belönades med en fullkomligt
rättmätig stjärna i den franska krogbibeln Guide Michelin.
Allt
sedan AJ Styles började jobba på PM och Vänner i Växjö för fyra år sedan, har
Valborg för min egen del inneburit middag och kalas i finmatsalen. Den
traditionen verkar hålla i sig och i år tog vi med oss våra finaste till kalaset.
En viktig del i planeringen är att se till att man hinner med en lunch i
bistron, det är nämligen ett måste. Och då är det de egentillverkade
isterbanden som gäller, med goda rödbetor, lätt syrad lök, supergod senap och dillstuvad potatis därtill. Till det en flaska väl kyld och lättdrucken 2014 Riesling Loibner Burgstall Federspiel
från toppfirman FX Pichler, en av de bästa i Wachau. Lätt på gränsen till
medelfyllig, utsökt fruktig men helt torr, mineralisk och superelegant. Helt
rätt typ av vin till den salta, syrliga och bara försiktigt rödbetssöta rätten.
Våren
hade verkligen kommit till Växjö och eftermiddagen tillbringades i poolen på
den stora terrassen utanför den stora takbaren Tak. Det var en helt underbar
känsla att bara ligga där, faktiskt i två timmar, och njuta av det tempererade
vattnet och den ljumna men ännu inte ordentligt varma vårluften.
Vår
och försommar innebär ett förändrat dryckesmönster, de tunga röda vinerna
ersätts av lättare röda viner, det vita vinet står högre upp på önskelistan och
rosévinet får nytt liv efter att ha varit nästan bortglömt under vintermörkrets
månader. Det blev en flaska elvagradig 2015
Miradou Rosé från Côtes de
Provence och firman Château Gassier, en lätt och svagt rosa cuvée av 40 procent
Grenache och resten lika delar Syrah, Carignan och Cinsault. Det här diskret
bärfruktiga vinet är på inget sätt stort, nyanserat eller komplex, det är det
heller inte tänkt att vara, däremot är det är tacksamt lättdrucket, mjukt
bärigt, något friskt och gott.
Som
sagt, två timmar låg vi i poolen. Då går det mer än en flaska rosévin. Vi var
ju trots allt fyra personer, känslan att bara ligga där, att vara ledig, att
njuta av vårens första riktiga dag, årets första dopp och längtan efter den
stundande avsmakningsmenyn i finmatsalen var minst sagt aptitretande. Laget
runt med påfyllning med andra ord …
Man
kan lugnt säga att man på PM och Vänner har ansträngt sig lite extra i urvalet
av husets champagne, man är nämligen egen importör av Dhondt-Grellet, en odlare
i Côte de Blancs som 1986 gick över till att också producera, buteljera och
marknadsföra sin egen champagne. Med en artistiskt stilfull servering av
sommelier Rubén Sanz-Ramiro fick vi deras 2008
Blanc de Blancs i våra glas. Den har en fint citrusfruktig och elegant
guläpplig doft med en liten brödighet och trots att det enbart är Chardonnay i
vinet noterade jag en liten finstilt nyans av äppelsorten Ingrid-Marie. Smaken
är medelfyllig, här finns en fin fruktkropp, men den är helt torr och
påfallande frisk. En lika trevlig aperitif som matchampagne.
Den
gastronomiska inspirationen är som vanligt hämtad från ängarnas, skogarnas och
sjöarnas värld i Småland och närområdet, men numera har man klokt (och
tacksamt) smugit in ett par något mer avlägsna råvaror. Detta har verkligen
lyft menyn.
Allra först ut var en kvartett utsökta
aptitretare, med ett alldeles fantastiskt gott färskt ostron från Grebbestad
som hade fått sällskap av lite citronmarinerad svartrot och plister, en
kransblommig växt som har vissa gastronomiska likheter med nässlor. Ett annat
försvinnande gott tilltugg var ett krisp med havskräfta, rädisa och dill.
Dekorationerna
går åt det naturliga, det lilla spröda chipset av palsternacka med en len kräm
av krasse kom i en liten låda med mossa och kottar, stilistiskt och troget idén
med skog, äng och sjö. Den fjärde aptitretaren var en spröd strut med
lättvispad grädde och karelsk kaviar, också den väldigt god.
Brödserveringen
knöt också an på det skogsnära i sin presentation, brödskålen i trä, en
uppvärmd sten i botten som höll det nygräddade goda brödet varmt, en grankvist
som dekoration. Smöret kom från ett lokalt mejeri, men utöver smöret serverades
också ett helt magiskt ister som hade kokats med vatten, äpple och enbär.
Försvinnande gott. Det var så gott att jag nästan helt glömde bort den vispade
krämen av rökt fisk. Den här brödserveringen hör till de allra bästa i Sverige,
den här gången såväl som förra, och förrförra.
Menu
Tabberas är utöver de fyra aptitretarna sju rätter lång och kostar 1 295
kronor och kan kompletteras med en ostservering för 195 kronor. Sett till
innehåll, gastronomisk idé och fantasi samt teknisk kvalitet står den här menyn
helt klart i paritet med den på landets övriga toppkrogar.
En
av de allra starkaste grenarna på PM och Vänner är vinet. Inte bara det att man
har en diger och mycket noggrant och skickligt uppbyggd vinkällare som hyser
över tretusen titlar av riktigt bra viner från hela världen, man har också en
publikfriande prissättning och ett sommelierhantverk och en träffsäkerhet i
kombinationerna med maten som hör till det allra bästa i Sverige. Det vanliga
vinpaketet Menu Vin kostar 1 295 kronor och duger gott och väl även för
den kräsne, men vill man slå på stort kan man välja ur den enastående
vinkällaren eller satsa på det exklusiva vinpaketet Menu Grand Vin för
1 995 kronor.
Det första vinet i vårt vinpaket blev 2012 Riesling Neuenberg Fass 17 från Peter
Lauer i Mosel, ett lätt och förtjusande elegant och helt torrt vin från
den svalare delen Saar, inte alls så påfallande fruktigt och sötaktigt man
normalt sett finner vinerna från Mosel vara.
Rätten
till var väldigt vacker, men i mitt tycke menyns svagaste kort – detta eftersom
jag tyckte att syran i rätten var för skarp för vinets bästa. Rätten var byggd
av strömming, en ovanlig råvara i världen av fine dining, serverad med ett lättkokt vaktelägg från Lammhult,
lite vispad yoghurt från Elskekjells, en kallpressad rapsolja med purjolök samt
ett friterat blad av ramslök.
Strömmingen
var god, men den ställdes ordentligt i skuggan av nästa rätt, som istället blev
årets hittills godaste. Den var så exceptionell att jag troligen kommer att
placera den i topp när hela 2016 ska summeras. Den tongivande råvaran var en
fet havskräftstjärt från Fjällbacka som bara hastigt hade tillagats under öppen
eldslåga. Till den lite skott av raps samt en förunderligt god emulsion av
kräftan under ett tunt skikt av kräftgelé. En spännande detalj i rätten var ett
litet men mycket väl placerat sting av cayennepeppar i emulsionen. Helt
makalöst gott.
Domaine du Pélican är en firma i
Jura i östra Frankrike som har en särskilt nobel ägare, Domaine Marquis d’Angerville
i Volnay i Bourgogne, som tog över domänen med 2012 som första årgång.
Sommelier Rubén hade valt klokt, det eleganta vinet 2014 Arbois Savagnin Quillé hade en burgundisk finess, sval frukt,
frisk syra och kritfet mineralitet. Hade jag fått vinet helt blint hade jag nog
gissat just vit bourgogne av god kvalitet.
Riktigt
vit bourgogne blev det dock i nästa glas. Vinet kom från den högpresterande
firman Etienne Sauzet och var deras villages 2007 Puligny-Montrachet, som kommer från flera vingårdslotter
nedanför sluttningen med premier crus.
Årgången betraktas i allmänhet som ganska måttlig och jag håller den som bättre
för vita viner än för röda (de kan sakna djup, intensitet och rödfruktig
parfym) och dessutom har de börja påvisa en fin mognadskomplexitet som i många
viner är superläcker. Som i det här vinet, som förenar denna med en fortfarande
god fräschör och fin mineralitet.
Gösen
var bakad i smör och den serverades med fint blommiga humleskott från
Kexlegård, lite spansk körvel från den egna trädgården samt lite spetskål och
mild puré av äpple. Det hela toppades med riven italiensk sommartryffel. Jag
gillade den eleganta rätten och noterade direkt den fina äppelnyansen i den –
en ton som kom att gifta sig helt perfekt med den försiktiga mognaden i den
vita bourgognen, som i mötet med äpplet i rätten kom att kännas lite piggare
och friskare.
En
vinfirma i Oregon som jag alltid har hållit högt är Beaux Frères, som har
ungefär 13 hektar vingårdar på 120-200 meters höjd i distriktet Ribbon Ridge i
Willamette Valley. De gör sina pinotviner i en ganska klassisk stil med nästan
fullständig avstjälkning utan att krossa druvorna, jäsning i öppna små kar och
därefter lagring i franska ekfat. Som unga kan vinerna ofta te sig lite knutna
och svårflirtade, men med bara några års flaskmognad har de utvecklat en
riktigt fin komplexitet och kan faktiskt tas för att komma från Bourgogne. Det
är nämligen fördelen med vinerna från Oregon och det mer europeiska klimatet
här. Rubén hade nu dekanterat en 2006
Pinot Noir The Beaux Frères Vineyard som var precis så burgundisk och god. Alltjämt
fanns här en ljuvlig parfym av vildhallon, tranbär och röda rosor, men också
den fina jordighet som både är typiskt för vinerna i Oregon och som fransmännen
kallas sous bois, skogsgolv, i sina
fina viner från Bourgogne.
Vi
fick in en liten rätt till pinotvinet, en mousse av naturlig anklever som hade
spritsats som en liten topp. Den hade en len textur och underbar smak och
serverades med en något söt men också en fin syrlighet, dessutom finskuren
inlagd polkabeta och ett pulver av torkad svamp som på ett fantastiskt sätt
speglade vinets jordighet och mognadskomplexitet. Snyggt jobbat kök och
sommelier!
Lammet
kom från Apeltorp och hade stekts vackert rosa. Doft och smak var underbara med
en ren och elegant lammarom och en nästan sötaktig nyans i smaken, den lilla
fettkappan satt kvar och förhöjde smakupplevelsen. Jag har alltid hävdat att
”fett är rätt” och här fick jag återigen ett tydligt bevis på det. Till det
goda lammet hörde en kräm av morötter samt vårens första färska örter och lite
inlagda plommon. Lammfonden därtill hade kokats in med lite hembrygd öl och fått
en liten nyans av senapsfrön. Årets godaste lammrätt hittills.
Det
är faktiskt inte så ofta som jag dricker italienska viner nuförtiden – helt
ärligt vet jag faktiskt inte varför, däremot vet jag att jag inte har något
emot dem. I glaset hade vi nu en riktigt trevlig 2005 Brunello di Montalcino från Poggio di Sotto i den
södra delen av appellationen, fortfarande ung med en tydlig tanninstruktur, men
strävheten upplevdes ändå fin och synnerligen väl integrerad i den djupa och
mörka körsbärsfrukten som också hade finstilta spår av mörka körsbär och
komplexa nyanser av fin tobak. Visst var vinet ungt och visst skulle det må bra
av ytterligare ett par års flaskmognad, men till lammet satt det alldeles
perfekt.
Ett
trevligt inslag i avsmakningsmenyn på PM och Vänner är det lilla schatullet med
hemkryddade snapsar som alltid dyker upp efter varmrätten. Genom åren har jag
provat flera goda och spännande snapsar här, den här gången siktade jag in min
på den som var kryddad med enbär och lagerblad. Det var en lyckad kombination
av de nästan köttiga nyanserna som lagerbladen har med de kryddiga och den
något isiga friskheten i enbären.
PM
och Vänner gjorde sig tidigt känd för sina unika ostar, först en ost gjord av
mjölk från kossan Pärla, sedan en ost från geten Astrid. Den här kvällen var
geten inte nämnd, serveringen kallades bara ”En gets mjölks ost” och innehöll
bland annat en läckert frisk glass av getmjölk.
Egentligen
vet jag inte varför det blev så, men helt plötsligt kom spritvagnen (som stod
intill oss) på tal. Ögonen fastnade på en långsmal ljus flaska med vit sprit,
en Eau de Vie de Marc de Champagne du
Clos des Goisses från Philipponnat. Idag görs det knappt
sprit i Champagne och därför dricker jag gärna stilen när jag stöter på den …
som nu. Doften var elegant med en mjuk fruktsötma med den lilla känsla av
russin och halm som hör sprittypen till och smaken var precis lika finstämd. Det
var en trevlig upplevelse som vittnar om att fen utomordentligt fina champagnen
som är förlaga till den här spriten ur sina pressrester också har en potential
att förvandlas till en förstklassig sprit.
Återstod
nu två desserter, med chokladstubbe med höstens körsbär som en slags
fördessert. Det spröda skalet av mörk kakaorik choklad från Valrhona var fyllt
med en god bavaroise av choklad och
körsbären. Ingen dryck hörde till den här serveringen, jag höll mig faktiskt
kvar vid spriten och tyckte att det fungerade rätt bra.
Den
riktiga desserten bestod av en hasselnötsglass med nyans av punsch, därtill
vinterpäron i torkad och inkokt form … det hela med en fint kryddig doft av
lagerblad. Det var som en lek mellan olika texturer och dofter och sötman kunde
beskrivas som närvarande snarare än tydlig.
Det
söta vinet kom från Vouvray i Loire och var en sent skördad tappning av Chenin
Blanc, 2003 Vouvray Domaine du Clos
Naudin Réserve Moeulleux från Philippe Foreaux. Återigen hade
Rubén gjort ett perfekt val, det snarat halvsöta vinet hade en kropp,
fruktighet och sötma som låg perfekt i linje med dessertens sötma. Citrus och
en liten ton av bittermandel definierade doften, tillsammans med en ytterst
delikat nyans av honung.
Samling
i köket, diskussion med kockarna om råvaror, idéer, om rätter och smaker och om
just den menyn vi precis hade avnjutit. Vi tog också en tur ner i den stora
vinkällaren där Rubén visade lite av den magnifika skatt som krögaren Per har byggt
upp under två decennier. Det är minst sagt en upplevelse att se alla tusentals
väl valda viner och även om nästan alla etiketter känns igen springer jag
alltid på något nytt vin jag aldrig tidigare har sett. Så var det med Dominio
del Aguila, en för mig helt ny bekantskap. Egendomen ligger i Ribera
del Duero, har 30 hektar vingårdar som till stor del är väldigt gamla och den
presenterade sig genom vinet 2011
Reserva som är gjord till största del av Tinto Fino (Tempranillo) med ett
litet inslag av Garnacha och Bobal och till och med lite Blanca del País, en
ovanlig grön druva som också kallas Albillo. Cuvéen är högst ovanlig, idag görs
majoriteten av vinerna i Ribera del Duero av Tempranillo eller Tempranillo med
ett litet inslag av Cabernet Sauvignon och Merlot. Just det här vinet hade en
djup och mörk frukt, en diskret blommighet, nyanser av ekfat och den sedvanliga
tanninstrukturen, som i och för sig var väl integrerade i frukten och därför
upplevdes finpolerad.
Det blev en riktigt härlig avslutning på en
riktigt härlig dag på PM och Vänner … och nu längtar vi redan tillbaka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar