Fjärde stoppet i San Francisco
i år, den här gången för semester och med mer tid avsatt för gastronomiska
äventyr. Av det senare finns det en outtömlig källa att ösa ur, det är som att
alla världens influenser finns representerade här, precis som i exempelvis New
York. Vi hade ett rätt späckat restaurangprogram, men hann med ett par spontana
inhopp också. Men lika mycket som man äter och njuter av mat och dryck här,
bjuder staden på härliga promenader, mycket shopping, en hel del turistiskt
också, som att åka cable car upp- och
nerför de på sina håll dramatiskt branta gatorna. San Francisco är helt enkelt
en stad att älska.
En liten stänkare på
hotellrummet är ju aldrig fel och den presenterades från en av de mest
klassiska av amerikanska chardonnayproducenter, Stony Hill Vineyards i
norra Napa Valley. När de etablerades av familjen McCrea för omkring 50 år
sedan var Chardonnay en druvsort som alla odlare blev avrådda att plantera.
Anledningen var att Kalifornien var för soligt och att ingen konsument skulle
vilja köpa ett vitt vin av en så exklusiv druvsort. Alla tvivlare hade fel,
idag är Chardonnay med drygt 38 000 hektar den allra mest odlade
druvsorten i Kalifornien. Hos Stony Hill Vineyards gör man vinet på samma sätt
idag som då, vilket innebär förhållandevis tidig skörd för en lättare och mer
stringent kropp, högre naturlig syra och absolut inga nya ekfat. Ekfaten är
faktiskt ett till flera decennier gamla. Den 2009 Napa Valley Chardonnay vi drack hade en alkoholhalt på 13
procent, en lätt och elegant kropp, egentligen inte burgundisk (det blir vinet
dock med ålder), en fin men inte stram syra, en liten mineralisk nyans och bara
en känsla snarare än doft och smak av ekfaten. Trots sina sex år var vinet
fortfarande väldigt ungt.
Långt ner på Market Street
ligger en av stadens många populära restauranger, klassiska Zuni Café som öppnade 1979 men vann
sitt goda rykte för sin mat från 1987 då Judy Rodgers, som hade arbetat som
kock på Chez Panizze, tog över ansvaret för köket och sedan blev ägare till
krogen. Det här är på inget sätt någon fin restaurang, den är folklig och
livlig, maten är enkel och rustik men god och vinerna väl utvalda från både USA
och Europa. Här började vi med ett glas 2012
Santa Barbara County Chardonnay från Sandhi, friskt fruktig och något
mineralisk i modern stil och med bara en försiktig antydan av ekfat, till några
ostron för tre till fyra dollar stycket. Ostron är en av restaurangens
specialiteter och man bör beställa ett par olika sorter för största upplevelse.
Det är alltid så häftigt att uppleva hur stor skillnad det faktiskt är mellan
olika typer av ostron.
Det som hade den största känslan av hav och
sälta var Summer Ice från British Columbia och det hade också en karaktär som
kunde liknas vid isad gurka. Det här ostronet var nog min favorit även om jag
också tyckte väldigt mycket om det kaliforniska ostronet Marin Miyagi från
Tomales Bay, som hade en så hög smak av umami att det faktiskt påminde lite om
det vita köttet i krabbans klor. Det tredje ostronet var inte dumt det heller, Cook’s
Cocktail från Prince Edward Island. Även det var sprängfyllt med umami, men
fick istället karaktär av kokt kyckling, en känsla som kanske lockades fram av
att ostronet också hade en mycket matigare textur.
Vi tog också in en tallrik
med tempurafrierade grönsaker; lökringar, sugar
snaps och morötter, mjukt söta till sina smaker och fina i texturen, med en
god och krispig friteringsyta. En fin tapenade hörde till.
Vinet vi hade valt kom
från Qupé
i Santa Maria Valley, en klassisk vinfirma grundad på 1970-talet och med fokus
inställt på viner av Rhônedruvor. För 56 dollar flaskan beställde vi in 2010 Syrah Sawyer Lindquist Vineyard
från en biodynamiskt skött vingård intill Talley Vineyards i Edna Valley som
Bob Lindquist planterade 2005 med Grenache och Tempranillo. I vanlig ordning
har Bob låtit lagra vinet i neutrala ekfat, hela filosofin på Qupé bygger
nämligen på klassiskt europeisk finess i vinerna och vanilj, kryddighet och
beska från ekfaten stör all sådan form av finess och karaktär. Således är det
en ren men inte sötfyllig frukt man känner i vinet, både mörka bär och ett lätt
inslag av söta vildhallon och det finns faktiskt även en liten druvtypisk
lakritskryddighet i doften. Smaken är medelfyllig, fint fruktig och torr med en
god men inte alls särskilt tydlig tanninstruktur.
En av restaurangens
specialiteter är kycklingen, helstekt i vedeldad ugn. Den ville vi såklart
prova även om menyn lät oss veta att det skulle ta en timma för kockarna att
tillaga rätten. Låt mig säga att det var värt att vänta på kycklingen, den kom
in på ett stort fat, delad i grova bitar (Zuni Café handlar inte om finess, här
är det rejäl mat som gäller) på en bädd av grovt brutna bitar av surdegsbröd
som hade dränkts in i kycklingens safter och den goda dressing som hade smaksatt
salladen av sticklök, rostad vitlök, pinjenötter, soltorkade vinbär och
persilja. Kycklingen var saftig och fint kryddad med bara salt och peppar och
den hade en härligt grillad yta som bara öppen eld kan ge. Sjukt gott, men
också sjukt mättande. Det var minsann en rejäl pulla som hade fått sätta livet
till för vår skull denna kväll på Zuni Café.
Jag vet inte hur många
gånger jag har varit på den sommelierdrivna restaurangen RN74 på Mission Street, men det här var den första gången jag bara
slank in för att ett gott glas vin i baren, en sen eftermiddag då lunchen höll
på att stänga men sommarvärmen påkallade något svalkande. Här har man en
magnifik men tyvärr något dyr vinlista, ett antal viner av kvalitet på glas
(eller provsmakning) samt en helt okej lista med viner på halvflaska. Vi valde
det senare formatet och hittade för 62 dollar en 2007 Saint-Aubin Premier Cru Le Charmois från toppfirman Domaine
Marc Colin et fils. En viss mognad hade smugit sig in i vinet, så är
det med vita viner från årgång 2007, men det var fortfarande hustypiskt stramt
och drivet av mineral och slank kropp. Jag hade svårt att tänka mig en bättre
sportdryck för den sju timmar långa stadspromenaden än det här vinet!
Fisherman’s Warf ses
(oftast med all rätta) som en veritabel turistfälla. Visst kan man äta helt okej
fisk- och skaldjursluncher här, men så gott som alla restauranger är av måttlig
kvalitet och mer drivna av turismen än av kvalitet. Det finns dock undantag och
dit gick vi, Crab House på Pier 39
(restaurangen ligger ute på piren, men en trappa upp från folkmassan och därför
perfekt avskild från det mest turistiska). Här är det full fart och fulla
sittningar från öppning till sent kväll, men v i hade tur att helt oannonserat
få plats direkt för en spontan förmiddag som startade kring 16-tiden.
Här säljer man omkring 500-600 dungeness crabs per dag, det är ställets
specialitet, och de kokas och grillas sedan hastigt med lite vitlök och
olivolja. Vi kompletterade de fantastiska goda krabborna med grillade räkor och
vitvinskokta musslor. Sedan var det bara att skrida till verket och njuta i
fulla drag, för här talar vi om riktigt bra skaldjur. Det här är ett ställe man
inte gör missa när man åker till San Francisco.
En flaska 2013 Napa Valley Fumé Blanc från Robert
Mondavi Winery blev en utsökt, frisk och lagom fruktig och blommig men
fortfarande elegant följeslagare. Det här är ett av de mest klassiska vinerna
av Sauvignon Blanc från Kalifornien, producerat första gången 1966 när Robert
Mondavi öppnade sitt eget vineri i Oakville. Vinet görs idag till cirka 95 procent
av Sauvignon Blanc och resten Sémillon, druvorna kommer från vingårdar i
Oakville, Rutherford och Stags Leap District och vinet framställs som förr genom
jäsning i 225 liter små franska ekfat som till ungefär 25 procent är nya och
för att bevara vinets citrusfriska fräschör låter man också blockera den
malolaktiska jäsningen.
Det skulle bli kinesiskt på
kvällen, den stilistiska krogen Hakkasan
på 1 Kearny Street var bokad. Två trappor upp möts man av en värdinna som för
en till bordet där man får meny, drinklista och vinlista. Vinlistan är vansinnig,
förvisso väldigt innehållsrik med hur mycket goda och tänkbara viner som helst,
men den är omåttlig korkat sammansatt med viner blandade huller om buller i
ursprung och vinstilar under ett flertal helt eget påhittade och för minst 99
procent av gästerna (även vinkunniga människor som cafévärden) fullkomligt
obegripliga rubriker som gör vinlista riktigt svår att hitta i. Det tog således
onödigt mycket tid att lokalisera vad som skulle drickas. Ett stort minus!
Eftersom det var kinesiskt tänkte jag att
vitt skulle vara ett säkert val och bestämde mig därför för 2013 Dry Riesling från den utmärkta
familjefirman Trisaetum från Willamette Valley i Oregon. Det här är
delstatens bästa producent av Riesling och det som kännetecknar vinerna från
dem är en silkighet som kommer ur att man mycket mer försiktig pressar druvorna
så att man inte lakar ur för mycket fenoler ur skalen. Därmed får vinet en len
textur som gör det utsökt att dricka ungt, både som det är och till mat. Den här
blommiga och fint citrus- och persikofruktiga versionen har en alkoholhalt på 12.0
procent, en klädsam restsötma på drygt nio gram per liter men också en syra på
9.5 gram per liter som skänker vinet ett fantastiskt fin och uppfriskande
balans.
Det finns massor av goda
och spännande rätter att välja på och vi satsade på ett par som vi delade. Den första
rätten som serverades var en sensationellt god crispy duck salad av anka som nästan föll sönder i fibrer, krispig
frisésallat, pinjenötter, granatäpple och schalottenlök, allt blandat vid
bordet med en dressing av hoisinsås och ostronsås. Det var en magnifikt god
rätt som passade helt perfekt till rieslingvinet.
En annan av restaurangens små
signaturrätter är Hakka steamed dim sum platter för 28 dollar
som vi naturligtvis ville ha. I en träkorg av den typen man ångar dim sum i fick vi fyra olika sorter, en
lent smakande med pilgrimsmussla, en fylld med kinesisk gräslök, en superb
fylld med svartpepparkryddig anka och en till som jag missade innehållet i. Det
här var också gott.
Två stora bitar
havsabborre för 39 dollar (detta var en varmrätt) kom i nästa servering. Fisken
var penslad med en glaze av kinesisk
honung och en bönpasta och sedan grillad till perfektion. Återigen en
fantastiskt god och mycket skickligt tillagad rätt. Lite friterad svamp och
sauterad sticklök hörde till, men det var helt klart fisken som stod i fokus.
Till fisken passade
rieslingvinet precis lika bra som det röda vin jag hade beställt in, 2013 Cinsault Bechthold Vineyard från
Lodi och zinfandelspecialisten Turley Wine Cellars. Vinet kostade
46 dollar på listan, nästa onödigt billigt, men det är ungefär i det prisläget
de flesta viner från den här vingården kostar. Att det är så beror på två
saker, dels att vingården ligger i Lodi (som ännu inte har något vidare anseende),
dels att druvsorten är så gott som okänd för de flesta konsumenter. Vingården
planterades på sina egna rötter 1885 och är nog den kanske äldsta vingården för
den här druvsorten i världen. Vinet har en utsökt rödfruktigt doft, visst finns
här en känsla av ”sydfranskt rödtjut”, men det är verkligen gott och
lättdrucket (alkoholhalten ligger på 13.0 procent) med en silkig och mjukt
sötfruktig kropp, fina tanniner, en viss syra och en lätt kittlande mineralisk
nyans.
Nästa rätt var inte särskilt
märkvärdig, även om den var god var den rent smakmässigt dominerad av umami
precis så som ”vanlig kinesisk mat på svenska kinakrogar” brukar vara. De stora
fina bitarna av i olja hastigt stekt hummer försvann nästan helt i all svamp,
lök och den påfallande umamismakande såsen av buljong och gräslök.
Vi tog också in ett par smårätter (som
visade sig vara väldigt stora) av vegetarisk art som alternativ till ris och
nudlar. Det var också goda. Sånär som på hummerrätten var maten här på Hakkasan
väldigt god, servicen var flink och trevlig och stället som sådant sobert och
trevligt inrett. Hit går jag gärna tillbaka.
En sista nattfösare till
medhavd discomusik på hotellet fick det bli den här natten. En flaska 2013 Napa Valley Sauvignon Blanc från Heitz
Wine Cellars hade lagts på kylning innan vi gick ut på gastronomiskt
äventyr och låg nu perfekt tempererad vid cirka tio elva grader. Vinet hade en
medelstor och fint krusbärs- och citrusaromatisk doft, uppenbarligen var vinet
helt ståltanksjäst för någon vanilj eller annan typisk karaktär av ekfat stod
inte att finna. Smaken var lätt, torr och påtagligt frisk och det var ungefär
precis det här vi behövde just här och nu.
2 kommentarer:
har du några tips på bra vinbutiker i SF och/eller LA?
mvh
Anders
Hej Anders,
Jag köper i stort sett allt vin uppe hos vinhandlare i Napa, eller direkt från vinerierna, så det blir väldigt sällan besök i vinbutiker i SF eller LA.
I Berkely ligger ju Kermit Lynch, de har ett rätt bra sortiment, och i LA är det nog Wine House som gäller.
Skicka en kommentar