Lodi är med sin 44 535 hektar vinodling av de
största appellationerna i Kalifornien, men den är inte känd för annat än
bulkviner från de stora vinproducenterna. Zinfandel är med 7 670 hektar
den mest planterade druvsorten, det är faktiskt så att cirka 40 procent av all
kalifornisk Zinfandel odlas här. Vår första hållplats på den här veckan
rundresa i Kalifornien började här i Lodi och vi tog på det supertrevliga
hotellet Wine and Roses mitt i Lodi,
ett hotell som också hyser Lodi Visitor Centre med en stor vinbutik och tasting room med det mesta av traktens
vin.
Vi åt middag på hotellet, som har en ambitiös och
faktiskt ganska bra restaurang med en stor vinlista med både lokala och andra
kaliforniska viner. Prisbilden såg väldigt bra ut. Vi började med 2013 White Zinfandel från Napa Valley
och zinfandelspecialisten Turley Wine Cellars. Vit och vit,
den var knappt ens så ljusrosa den här vintypen av tradition brukar vara, den
var snarare mörkrosa, eller clarete
som spanjorerna hade sagt. Vi tog ett glas var av det påfallande
jordgubbsfruktiga vinet, som hade en sammetslen textur och antydan till
fruktsötma, men en helt torr eftersmak. Det var inget stort vin, men gott och
ett föredömligt exempel på hur den här vinstilen kan vara.
Det rosa vinet passade verkligen perfekt till den pizza
med getost, svarta Mission-fikon och prosciutto som vi tog och delade på som
förrätt. Det var just fikonens milda sötma som gifte sig magiskt väl med vinets
generösa och publika fruktighet.
Vinet passade också bra till tartaren på ahi tuna (gulfenad tonfisk från Hawaii)
med mild smaksättning och lite sesamfrö, upplagd på tunt skivad med krispig
gurka och toppad med ett luftig och lätt kryddigt skum med wasabi. En supergod
och mycket väl smakbalanserad förrätt.
Onesta Wines är en lokal firma här i
Lodi som ägs och drivs av en kvinna som heter Jillian Jackson som har jobbat på
Bonny Doon Vineyards och gjort praktik i Australien och Sydafrika. Hon gör
framför allt vita viner av Grenache Blanc och Viognier, men från omkring 130 år
gamla stockar gör hon ett minst sagt charmerande på gränsen till enastående 2011 Cinsault Bechthold Vineyard som
bjuder på en skolboksmässigt rödfruktig och kryddig doft, i den mån kan
verkligen kan uttala sig om typäktheten för druvsorten Cinsault. Det här vinet
andas i nämnd fallande ordning, 1) superkvalitet, 2) druvkaraktär, 3) klassisk
sydfransk kryddighet … och tydligen Onesta. Jag har druckit det tidigare och blev
otroligt glad att hitta det på vinlistan på den ändå ambitiösa restaurangen på
Wine and Roses för 48 dollar. Sjukt gott vin och hur billigt som helst.
Jag beställde en pork
chop, något jag i stort sett aldrig skulle göra i Sverige eftersom vi inte
har fläskkotlett av bra kvalitet i Sverige. Här i USA däremot kan man få
absolut fantastiskt välsmakande och efter tillagning fortfarande saftiga
fläskkotletter, som den säkert fem centimeter tjocka kotlett som i hårt grillad
skepnad landade på min tallrik. Den var ruskigt god. Tillbehören var tyvärr
inte alls lika bra, ett i och för sig gott men helt vanligt äppelmos och en
rätt tråkig potatisgratäng utskuren ur stort bleck till en fyrkant. Men grisen
var god.
Vi var så exalterade över vinet att vi helt enkelt
”tvingades” beställa in 2012 Grenache
Blanc från Onesta Wines, också det ett vin från Lodi. Det här var inte
riktigt lika extraordinärt som det röda vinet var, men så fick det serverat
lite för kallt. Med lite mer luft började en men typisk karaktär av druvan
blomma ut, man fick en fin känsla av mineralitet och även en liten nyans av
citrusskal, mandel och blommighet. Kroppen var medelfyllig, syran måttligt men
kompenserad av en nästan salt och fint kittlande mineralitet och vinet blev
allt godare ju mer det luft det fick. De två vinerna från Onesta var så goda
att vi direkt på restaurangen kontaktade ägaren och vinmakaren Jillian för att
boka besök. Det är på så sätt jag jobbar.
Till lunch dagen efter var vi tillbaka på Wine and Roses
för att äta något lätt. En tamale pancake
med avokadosalsa, syrad grädde, koriander och barbecuekyckling lät som den
bästa idé man kunde komma på och det visade sig också vara det. En supergod och
lagom stor rätt med precis exakt kryddhetta.
I glaset fick det bli en svalkande öl, det var 38 grader
ut och vin kändes inte som den bästa idén. North Coast Brewing Company är ett
av mina favoritbryggerier i Kalifornien och deras Scrimshaw Pilsner Style Beer är en ljus, frisk och fint balanserad
lager som passade klimatet och den lätt heta rätten perfekt.
På tal om öl, det minsta mikrobryggeriet i USA drivs av
en svensk hembryggare, K-I Napa. Det heter, inofficiellt, Château Eklund Brewing Company
och i den stekheta solen, på uteplatsen mitt i vingården, fick vi en
välbehövligt svalkande Midsummer
American Strong Herring Ale. Det var väl kanske inte min typ av tolkning av
midsommaröl (som borde varit ljus och frisk), den var snarare mörk och rostad
och hade en utsökt balans mellan malt och humlebeska. Vilken härlig öl att
njuta av på terrassen med utsikten mot vingårdarna.
Oenotri är en
trevlig italiensk restaurang mitt i staden Napa. Här har jag varit ett par
gånger tidigare och alltid varit nöjd. Den här kvällen inledde vi måltiden
family style, precis som vi oftast gör. Den första rätten var en vedugnseldad
pizza med salsicca, tomat, något heta paprikor, trumpetsvamp, rostad lök och
ruccola.
I glaset serverades 2011
Chardonnay Porter Bass Vineyard från Ceritas, en firma som ingår i
gruppen In Pursuit of Balance och framställer chardonnay- och pinotviner i en
stil som närmast kan liknas vid burgundisk. Det här vinet, med ursprung i
Sonoma Coast (egentligen västra Russian River Valley) har en pigg och frisk
syra som är märkt av den svala årgången och man noterar också en uttalad
mineralitet, kroppen är medelfyllig och frukten sval men med en liten solmognad
som ger sig uttryck i en slags söt citronfruktighet. Alkoholhalten landade på 12.9 procent, knappt
noterbart i smaken. Ett gott vin, verkligen.
Vi fick också in en liten sallad av plommon och vit
persika med en fint salt skinka, somrigt och friskt med en delikat balans
mellan fruktens sälta. Det kanske inte var den allra mest vinanpassade rätten –
kan tyckas, i alla fall på pappret – men jag blev rätt förvånad att det
faktiskt fungerade riktigt bra.
St Clement Vineyards är en liten
vingård med ett vackert sekelskifteshus som besökscenter strax norr om Beringer
Vineyards i St Helena. K-I Napa hade tagit med sig en fint mogen 1994 Napa Valley Cabernet Sauvignon
från dem, stilmässigt skulle man kunna beskriva den som rätt bordeauxlik tack
vare sin något mogna och komplext intorkade frukt och nyanserna av järnoxid och
cigarr som varvas med fina torkade plommon, men det finns också en fräschör och
vitalitet i vinet. Årgången 1994 har jag alltid hållit som utomordentlig och
nu, men drygt 20 års mognad, börjar även viner som inte tidigare imponerade på
mig faktiskt imponera på mig – just tack vare sin mognadskomplexitet. Det här
vinet var kanske inte enastående, men det var riktigt gott.
Jag tog in en ravioli fylld med fläskkött från Stone
Valley och ricotta, såsen var kokt av tomat och chile, men den var inte kryddig
och het eftersom den var inkokt med grädde. Lite gremolata gav rätten en liten
aromatisk kryddighet.
I en djup lertallrik serverades på en bädd av rostad
potatis, lök och kål en alldeles utmärkt och ganska hårt stekt lammkorv som
hade både lammsmak, köttighet, kryddighet och saftighet. En ynnest …
För sex år sedan var Mr Z och jag på en helvegetarisk
restaurang i Napa som hette Ubuntu. Det var en fullkomligt magisk upplevelse.
Tyvärr stängde restaurangen efter ett par år, men för ungefär två år sedan
öppnades en ny restaurang på samma adress, Torc.
Nu var vi här som en ”eftermiddag” efter middagen på Oenotria. Vi tog ett par
smårätter att dela på till en god flaska vin och det första tilltugget var lite
fritto misto, blandade goda friterade
grönsaker som bönor, zucchini och zucchiniblommor som serverades med en
citrondoftande aioli.
Därefter fick vin en variant av vitello tonnato, gjord av
kokt kalvtunga med små syrliga sardiner, detta goda såklart serverat med en fin
tonfisksås och garnerad med en krispig och syrligt kryddig ruccola.
En annan av de verkligt fina rätterna var en soft shell crab, små krabbor som är i stånd att ömsa skal och därför har ett oftast lite mjukt men den här gången ett ovanligt gott krispigt skal.
Vi serverades också en risotto med hummer som mer eller mindre var helt ointressant i det att rätten som helhet saknade både karaktär av hummer och sälta. Det här var alltså ett lågvattenmärke i det som annars är en annars riktigt bra restaurang.
Porcetta, en
långsamt på spett i rôtisserie
grillad fläsksida stod näst på tur att göra oss lyckliga. Den riktigt läckert
krispiga, hårt grillade svålen hade en rostad och lätt bränd nyans som helt
plockade bort fatkryddigheten i vinet och gjorde att man upplevde det mer
fruktigt och elegant. Och faktiskt friskare också. Jag är normalt sett emot
mynta i mat och den lilla nyansen av färska myntablad i rätten tog lite grand
över, men oliverna, karljohansvampen och den färska potatisen satt fint både
till grisen och vinet.
Vi gick vidare till Cadet,
en liten vinbar som öppnade för ungefär ett år sedan. Det är helt klart ett
trendigt ställe som är öppet varje kväll måndag till lördag till midnatt. Doften
var stenig, mineralisk, ganska mörkt fruktig med en slags syrlig och inte
alltför söt men ändå mogen körsbärsarom. Rent doftmässigt hade jag sagt
Nuits-Saint-Georges och ren producent som arbetar klassiskt men avstjälkar
druvklasarna. Fat? Nej, det noterades inte. Smaken var fortfarande ung och lite
knuten, men när vinet hade stått i karaffen i ungefär en halvtimma började
frukten blomma ut och bli både mer intensiv och söt, men smaken var fortfarande
ganska stram och tydligt mineralisk. Det vinet som Mr Z hade beställt varen 2009 Pinot Noir från den legendariska
cabernetproducenten Mayacamas Vineyards högt uppe i Mayacamas Mountain i södra Napa
Valley. Fy bubblan vad gott, även om det fortfarande är ungt.
Mitt i en vinprovning på förmiddagen en dag, fick vi tips
om att The Butcher Sorensen hos
Flora Springs Vineyards (en liten cateringrestaurang bakom vineriets tasting room på Highway 29 mitt i Napa
Valley) serverar lunch på onsdagar. Den här dagen var skulle det vara ribs. Mr
Z och jag tittade på varandra i en halv sekund, nickade, hoppade in i bilen och
körde 25 minuter rakt norrut mot stället ifråga. Och det var minsann ribs att
njuta av i stora drag. Saftiga och möra, de formligen föll av benen, sötma
förenades med en mild hetta och det var fullkomligt ljuvligt. För 13 dollar
tallriken! En god och krispig cole slaw
hörde till, liksom en iskall Coca Cola.
Japp, jag är galet förtjust i Coca Cola.
Att vi hann med den här förlunchen innebar inte att vi
ställde in efterlunchen, eller rättare sagt, den planerade lunchen. Den körde
vi på Gott’s Roadside i Napa, det
som i min värld är världens bästa hamburgerställe. Jag tog in en ahi tuna burger med wasabimajonnäs. Gott
son synden. Jodå, vi drack vin till, men det kan vi lämna därhän.
På Château Eklund
uppe vid Stagecoach Vineyard i östra Napa Valley blev det middag. Första rätten
blev en krämig och mycket god lokal mozarella smaksatt med lavasalt och
olivolja från Blankiet Estate. Tomaterna var nästan söta, så blir tomater när
de får mogna under sol.
Till förrätten serverades en källarsval 2013 Saint-Aubin Premier Cru La Chatenière
från Pierre-Yves Colin-Morey, tydligt yngre än samma vin från 2010 som, vi drack i New
York ett par dagar innan. Vinet var citrusfriskt fruktigt och stramt, påtagligt
mineraliskt och elegant fruktigt. Vi tyckte mycket om det, men var överens om
att det kanske var i yngsta laget. Ett till två år till hade nog gjort vinet
ännu godare. Men, hellre lite för ungt än lite för gammalt.
Vinca Minor är en nystartad
producent som arbetar helt ekologiskt och utan att tillsätta svavel i sina
viner. Grundaren och vinmakaren Jason Edward Charles kallar sig själv
naturvinsmakare och per definition är han en sådan. Däremot gör han rena viner,
viner utan brettanomyces, volatila
syror eller oxidation, något som både franska och nordiska sommelierer och
vinhandlare som tillkänner sig den här vinkulturen under många år har påstått
är ursprungskaraktär, terroir och
uttryck för äkta vin. Nonsens. Riktigt vin har inte den typen av defekter. Den 2014 Carignan Rosewood Vineyard från
Redwood Valley i norra Mendocino vi drack har en medelstor och ytterst elegant
rödfruktig och till och med blommig doft, här finns inslag av rabarber och även
till viss del en liten örtkryddighet och såklart i smaken en både livlig
mineralitet och fin syra. Fy tusan vad gott! Stockarna? Över 120 år gamla.
Kokta rödbetor, rostade pinjenötter, en len kräm av
grönmögelost, till det tunt skivade morötter. En rätt som var fint
smakbalanserad och passade absolut perfekt till det saftiga röda vinet.
Pilgrimsmusslorna hade kallrökts i en vintunna under två
och en halv timma, de var smakrika men ändå bara milt rökta och de serverades
med en smakrik klassisk hummersoppa.
Vi drog faktiskt in en flaska vitt bara till soppan (det
vita bourgognevinet tog visst slut), men det här var ett fylligare vin med lite
rikare frukt och med en lätt kryddig fatnyans som matchade det svagt rostade
inslaget i soppan. Patz and Hall var producenten och 2012 Chardonnay Dutton Ranch från södra Russian River Valley var
vinet. Jag gillar den här chardonnay- och pinotfirmans viner, som kan sägas
vara klassiska och eleganta men aldrig stora. Till soppan var det ett klokt
val.
Onesta Wines är en producent jag
upptäckte på en resa till Lodi tidigare i år. Vi drack deras 2012 Cinsaut från
supergamla friväxande stockar i Lodi ett par dagar tidigare och blev återigen
så exalterade att vi den här morgonen besökte producenten Jillian Jackson i hennes
bostad i Napa. Nu skulle vi återigen få njuta av vinet från den magiska
vingården, men nu i form av 2012 Cinsaut,
ett vin som var lite och yppigare och ett steg silkigare och godare än samma
vin från 2011, dock utan att ha samma fräschör. En sak är dock säker – vi som
satt runt bordet älskar Onesta Wines och det vet jag att du också kommer att
göra.
Fyra och en halv timma. Så lång tid tog det för revbenen
att bakas färdigt i den gamla ektunnan, under rökning. Och resultatet blev
magnifikt, saftigt och gott och fortfarande bara nyanserat rökigt. Salladen
tänkte jag inte på, utöver den goda majsen som fanns däri. Gott!
Zinfandel som kanske inte låter mycket för världen, men
som smakar himmelskt. Så håll i dig – det äldsta vinet var 1993 Zinfandel Bridgehead från Costa Costa County och Cline
Cellars. Gott, sjukt gott!
Det andra var mycket yngre, 2006 Mayacamas Range Zinfandel från klassikern Storybook Mountain Vineyards.
Också sjukt gott.
Således – glöm aldrig att Zinfandel är en fantastisk
druva. Och att viner av Zinfandel kan vara sjukt goda viner!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar