Det blev rätt precis en vecka hemma i Sverige innan
cafévärden tog sitt pick och pack och sin Rose och for tillbaka till Napa
Valley. När allt kommer omkring är ju faktiskt Napa Valley nästan lika mycket
hemma som Stockholm är. Dessutom känns det skönt att få lite sommar på sig när
det ändå faktiskt är sommar, och sommar finns det väldigt gott om i Napa Valley
under sommaren. Den här resan till Napa Valley skulle ha et lite lugnare tempo
än den för två veckor sedan, besöken skulle bli färre och mer fokus sattes till
möten med personer och att botanisera bland dalgångens allt mer imponerande
restaurangutbud. Då är såklart Gott’s
Roadside i St Helena, vars ursprungliga namn är Taylor’s Refresher, ett av
de absolut mest betydelsefulla restaurangbesöken. Den här hamburgerbaren är
nämligen en av dalgångens allra första restauranger (grundad 1949) och den
måste stå på listan för alla matälskare som besöker Napa Valley. Sedan några år
tillbaka finns Gott’s Roadside också vid Oxbow Market i staden Napa och även i
Ferry Building i San Francisco, men det är originalet i St Helena som gäller.
Innan vi kom så långt att vi började besöka vingårdar och
restauranger blev en första natt på Chateau Eklund uppe i bergen i östra Napa
Valley. En somrig och god middag stod på tur och vi kom inte helt oförberedda,
på vägen hade vi stannat vid en vinbutik och köpt en väl kyld flaska 2013 Rosé Cinsault Bechthold Vineyard från
Onesta
Wines och över 130 år gamla stockar i Lodi. Vinet var såklart riktigt
gott, bärigt och fruktigt till karaktären, lent till texturen och charmerande
sötfruktigt i den första delen av smaken men torrt och även en aning
mineraliskt i slutet av den. Ett superbt rosévin som jag vill dricka mycket av,
och ofta.
Jag måste betona
två detaljer som är viktiga för vinmänniskor som lever i ett fritt samhälle, 1)
att man får ta med sig goda viner till etablissemang (såvida de inte har
desamma på sina vinlistor) mot en slags korkavgift, och 2) att vinbutiker är så
pass kundorienterade och servicemässiga att de har ett litet sortiment av goda
mousserande, vita och rosa viner kylda för den spontana kunden som vill köpa
med sig något till en middag. I Sverige skulle det aldrig ske, Systembolagets
mindre intelligenta ledning tror då nämligen att kunden skulle bli sugen att
dricka det kalla vinet och därigenom bli alkoholist. Vilket såklart är sant …
att man vill dricka vinet vill säga.
Rosévinet och det nästkommande vita vinet avnjöts i
solnedgången över bergsvingårdarna till den somrigaste av alla rätter, små
späda, solmoget söta ljuvligt välsmakande tomater som hade plockats bakom huset
och till det en lokalt tillverkar burrata
(man gör numera fantastiska ostar i Kalifornien) som var så krämig att den
nästan påminde om vispad grädde, som med en segare konsistens och en mild
sälta. Till detta hörde en utsökt lokal olivolja och späda blad av basilika som
hade ryckts från sin familj av ljusgröna blad på plantan bara två minuter innan
servering. Fantastiskt gott!
Paul Lato var länge en av mina favoriter bland vinmakare
nere i södra Kalifornien, inte nog med att han är en vansinnigt passionerad och
detaljorienterad vinmakare, han är också väldigt trevlig. Hans viner hör dock
till de större och mer fruktmättade och även om jag tycker att de är välgjorda
och goda har jag alltmer gått ifrån den här stilen på vin till förmån för lite
lättare och friskare viner. Den 2010
Chardonnay Le Souvenir Sierra Madre Vineyard från Paul Lato Wines vi nu
serverades hade en generöst fruktigt och något smörigt fet kropp, men det fanns
också en svalka och syrafräschör som är typiskt för området.
Chardonnayvinets fat gav sig ganska tydligt tillkänna
genom en vaniljsötma och nejlikekryddighet och jag tyckte kanske att vinet
passade bättre till den rökta bläckfisken med puré av romanesco (en korsning
mellan blomkål och broccoli) och en smakrik hummersås, än till tomatsalladen.
Etzel Brothers är en firma grundad
av Jarred, Mike och Nathan, söner till ägaren och vinmakaren Mike Etzel på
Beaux Frères uppe i Willamette Valley i Oregon. Bröderna stod som värdar för
nästa två viner med 2012 Cabernet
Sauvignon The Sleeping Lady Vineyard som det första (vi drack det till en
grillad fläskkotlett). Bröderna har inga egna vingårdar utan köper alla druvor,
i det här fallet från en vingård belägen på dalbotten i den västra delen av
södra Yountville som flera vinmakare köper druvor till även rätt exklusiva
viner från. Färgen var mörk, frukten djup och koncentrerad, vinet var
fortfarande så ungt att det hade en lätt kryddig och även diskret besk
ekfatskaraktär (den poleras och göms i vinet med ett par års flasklagring) och
det var ett gott vin utan att lämna några djupare avtryck i mig.
Däremot blev jag
mäkta förtjust i och även djupt imponerad av deras 2013 Coattails Willamette Valley Pinot Noir från Oregon, ett
ypperligt och klassiskt designat pinotvin som också fortfarande är ungt, friskt
rödfruktigt och ursprungstypiskt jordig och kryddig. Det serverades svalt
direkt från vinkällaren och behövde en hel del luft innan det blommade ut och
bjöd på just den stora och aromatiska doft som faktiskt var rätt förförisk och
som fick mig att le i kapp med de sista solstrålarna. Friskt var det, något
mineraliskt, lent också för den delen. Det här vinet vill jag definitivt ha mer
av.
Jo, jag är väldigt förtjust i Zinfandel, särskilt när
vinet kommer från firmor som mer eller mindre specialiserar sig på Zinfandel
och därför förstår sig på druvan och kan lyfta fram det bästa ur dess
personlighet. Storybook Mountain Vineyards är en sådan firma, belägen i den
allra nordligaste delen av Napa Valley och deras 2012 Zinfandel Mayacamas Range vi nu fick serverad var just ett
exempel på föredömlig odling och framställning av Zinfandel. Den typiska och
rätt inbjudande blåbärs- och björnbärsfrukten fanns det, den peppriga
kryddigheten likaså, alkoholhalten hade poppat upp på 14.9 procent utan att
lämna brännande spår efter sig, tanninerna fanns där men var väl inbäddade i
den yppiga men inte överdådigt söta frukten och slutligen måste man lyfta fram
en av druvans fina naturliga egenskaper, en rätt god syra som skapar balans i
hela det stora alltet. Det här är gott på riktigt, men vinet var kanske en
aning för svalt (det kom direkt från källaren) och det var också ungt. Vinerna
från den här firman kan nämligen bli långt över 20 år gamla utan att krokna.
Don Giovanni
är en av de mest klassiska restaurangerna i Napa Valley, den ligger strax norr
om staden Napa och är väldigt populär. Hit åkte vi för att äta en förmiddag
(alltså, den middag man äter direkt innan den riktiga middagen) i form av tre
rätter som delades av oss tre. Den första rätten var den lättaste av de tre, en delikat smakande sallad av
fint skurna kokta gul- och rödbetor, haricots vert, perfekt mogen avokado
samt en touch av lövtunt hyvlad fänkål och en mild dressing av olivolja och
Roquefort.
Vi tar oftast in rätterna och delar på, family style dining är en av de
trevligaste måltidsformerna. Nästa smårätt som kom in var en perfekt grillad
bläckfisk som serverades i form av en sallad av försiktigt citronsmaksatt
friséesallat, lite ruccola, gröna oliver och fina klyftor av olika sorters stekt
potatis. En lika enkel rätt som den första, och precis lika vansinnigt god!
Låt säga att minst 99 procent av all världens pizzor är
rätt dåliga. Stabbigt och inte särskilt gott bröd, tråkiga toppings som är hämtade ur burkar och frysdiskar och med tråkigt
smaklös ost. Bra pizza är dock alltid riktigt gott, det är fantastiskt fin mat
som jag verkligen kan längta efter. Eftersom Don Giovanni är kända för sina
goda mat och dessutom har en riktig pizzaugn, beställde vi in en pizza att dela
på. Brödet var utmärkt, välsmakande tunt och perfekt bakat. Pizzan var toppad
med späck, söt lök, fina Black Mission Fig (fikonträdet stod faktiskt bakom
ryggen på oss!) och god Roquefort. Jösses vad gott det kan vara med pizza …
Vinet vi hade med oss (mot en symbolisk korkavgift) kom
från firman Mi Sueño Winery, en firma grundad ur en dröm av mexikanen
Ronaldo Herrera, om under 20 års tid arbetade sig uppåt från diskare på den
exklusiva Auberge de Soleil till kock på Mustards Grill, till vinkällararbetare
på Stag’s Leap Wine Cellars, och assisterande vinmakare och vinmakare på ett
flera vinerier innan till slut grundade sitt eget vineri. Hans vinstil är
influerad av många tidigare arbetsgivare och den 2012 Los Carneros Chardonnay vi hade i glasen var av fylligare och
smörigare slag. Egentligen var det inte i min stil, men när vi fick vinet på
kylning lite till (jag uppskattat att de då landade på cirka tio grader),
upplevde jag det både friskare och mer elegantare.
Middagen fortsatte hemma i vingårdshuset, där jag korkade
upp en betydligt friskare och mer burgundiskt elegant 2012 Willamette Valley Chardonnay från den lilla
kvalitetsorienterade odlaren och vinproducenten Arteberry Maresh som har
18.20 hektar fina vingårdar uppe i Dundee Hills. Från bara 1.60 hektar gör man
detta sitt enda chardonnayvin, skördat vid cirka 21 Brix och jäst och lagrat på
klassiskt fransk sätt i bara ett nytt av totalt sju till åtta 228 liter stora
ekfat. Kroppen är knappt medelfyllig, frukten sval och elegant, syran frisk,
känslan av ekfat och lagring snarast en skugga i bakgrunden och den mineraliska
tonen av den vulkaniska jorden ypperlig. Har du inte provat vinerna från
Arteberry Maresh tidigare är det dags att göra det, denna chardonnay såväl som
alla deras utsökta pinotviner.
Av en god vän som arbetar på Spring Mountain Vineyards
uppe i St Helena hade vi tidigare under dagen fått en flaska 1979 Napa Valley Cabernet Sauvignon
från densamma firman. Vinet tempererades korrekt i den svala vinkällaren och
skulle avnjutas till kvällens huvudrätt. Jag vet faktiskt vilka förväntningar
jag hade på vinet, årgången var fuktig och sval och det är egentligen bara de
bästa egendomarna som har gjort viner som har hållit för tidens tand. Korken
var fuktig och smulades sönder, vilket fick mig att tro att vinet skulle ha
drabbats av onödigt mycket oxidation, men det visade sig att vinet faktiskt var
vid liv, vid rätt gott liv också. Särskilt med luft skulle vinet blomma ut och
upplevas än godare. Det hade dock en gammaldags ton över sig, något
järnliknande och även intorkat fruktigt (russin, dadlar, fikon) samt en
påfallande mintig eukalyptuston som normalt sett drar gissningen till
Australien, men faktiskt inte är särskilt ovanlig i äldre kaliforniska viner.
Strävheten, som i de yngre vinerna kan vara rätt markerad (så är det i stort
sett alltid med viner från bergsvingårdar) hade polerats med tiden och kunde nu
beskrivas som sandiga och fina.
Det blev ytterligare ett vin till varmrätten, ett yngre och påfallande mer fruktigt vin. Jag fick spontant känslan av en varm årgång, men eftersom det fanns något moget över framför allt doften placerades vinet på årgång 1997, vilket var för gammalt, varpå min gissning istället föll på 2004 eller 2007, med 2007 som korrekt svar. Stilen var lite ”för mycket”, för mogen frukt, för mycket frukt, för mycket koncentration. Inte direkt dåligt, men bara lite för mycket. Efter lite lirkande och en i och för sig lite luddig ledtråd att ”vinerna var bättre förr och framför allt blev fantastiskt goda med lagring” kunde jag snabbt placera vinet hos Caymus Vineyards och att vinet var deras 2007 Cabernet Sauvignon Special Selection. Druvorna var helt klart skördade vid för hög mognad och alkoholhalten hade landat på 15.2 procent. Och som sagt, vinerna är inte lika bra idag som de var förr om åren.
Fina fasta och väl marmorerade biffar kördes på till medium rare tillsammans med korvar av
fläskkött, fänkål och persilja som vi hade köpt på den fantastiska
livsmedelsbutiken Sunshine Foods i St Helena (gå in där när du är i St Helena
nästa gång, även om du inte ska handla något). Till det en god sallad och
stekta padrones, en chilesort som
bara emellanåt är stark. Den här gången var just ”emellanåt” och det var
faktiskt så att alla chilefrukter var starka, inte bara någon enstaka.
Hog Island Oyster är en ostronodling vid Tomales ute vi
kusten i Sonoma. Det är långt att åka från Napa, cirka två timmar ska man räkna
med, men det är den långa resan absolut värd. Här ute kan man antingen sitta på
ostronfirmans uteservering och äta de ostron man har köpt i ”butiken” för 11-16
dollar per dussin och även komplettera med medhavd picknick, eller kan man köpa
med sig ostron per dussin eller större säckar och äta varhelst man vill. Vi
gjorde det senare, det blev ett dussin små smakrika Kumamoto, som har en fast
textur och en umamisötma som på ett intressant sätt matchar havssältan, samt
ett dussin ostron som kort och gott kallades Extra Small som hade en intensiv
karaktär av havet. Det är värt att poängtera att ostronen låg i havsvatten fram
till 20 minuter innan vi åt dem vid en strand fem minuter bort från butiken –
bättre än så här blir det faktiskt inte.
På vägen ut till kusten stannade vi till hos Marimar
Torres och hennes Marimar Estate i Russian River Valley och köpte en flaska 2014 Albariño Don Miguel Vineyard.
Vinet slängdes ner i en kylväska och hamnade på cirka tio grader lagom till vi
nådde kusten. Druvorna kommer från en ung lott i vingården, vilket till stor
del bekräftar att vinet snarare är drivet av frukt än av djup och intensitet.
Från att till en början bara ha haft en ynka lite lott, mest på kul för att
lyfta fram det spanska arvet, har man idag hela 6.20 hektar av Albariño. Det
här vinet har en fint citrusfruktig och blommig doft i en absolut ren stil, det
har en liten mineralisk nyans men är framför allt fruktigt och friskt. Det blev
inte bara ett gott vin till ostronen, det passade också in perfekt i konceptet
picknick.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar