Valet stod mellan Syrah
och choklad. Valet var ganska lätt, choklad. Att det blev så var inte alls
konstigt, jag hade ju passerat aperitifen och varmrätten och vinet av Syrah
till varmrätten, så här satt jag nu på den enkla men trevliga restaurangen l’Orangerie i Tain l’Hermitage (en
skön familjeägd restaurang med ett orangeri ut mot gatan och floden Rhône) och
skulle beställa ett glas rött vin till eller en dessert. Avståndet fick avgöra
frågan. Till närmsta vingård i Hermitage var det cirka 200 meter, till närmsta
chokladfabrik var det 50 meter. Jag valde närproducerat, alltså choklad. Det
var kanske inte en superdessert, men den mörka chokladen kom åtminstone från
grannen Valrhona, som grundades 1922 av den franska konditorn Guironnet och
sedan dess har rankats som en av världens bästa chokladtillverkare. En mörk
chokladfondant som hade bakats krämig och serverades i all enkelhet med lite
jordgubbar. Svårare än så behöver det inte vara.
Domaine du
Colombier har sin hemmaadress i
appellationen Crozes-Hermitage och därför var det ett klokt val att beställa in
en flaska vit 2014 Crozes-Hermitage
från dem. Av appellationens omkring 1 700 hektar vingård står de gröna
druvorna Marsanne och Roussanne för bara en tiondel, men tack och lov använder
nästan ingen producent sin lagliga rätt att blanda i upp mot 15 procent av de
gröna druvorna i sina röda viner, utan låter istället jäsa dem till goda vita
viner. Av firmans 14 hektar vingård ligger 12 hektar i Crozes-Hermitage. Vinet
jag hade i glaset var ungt, lite knutet eftersom jag bara noterade en diskret
honungsfruktig och blommig nyans, men det växte till sig i kraft och bredd en
liten aning i glaset under tiden vi åt. Som väntat hade vinet bara en måttlig
fräschör om man med fräschör menar god syra, däremot fanns det en viss
livlighet skapad av den mineralsälta smaken bjöd på. För min del kan
mineralitet ersätta hög syra, så länge vinet vinner energi och liv av den.
Maten här var ungefär som
väntat på en enklare men ändå genuin fransk restaurang. Här fanns grodlår och
entrecôte, tartar av nötkött och grillad fisk, det fanns en soppa och
ytterligare ett par kötträtter. Lammkotletterna fick det bli för min del,
lokalt uppväxta och med god smak men helt ärligt inte särskilt märkvärdiga.
Överkokta haricots verts som svängts i olivolja, små och goda men något
underkokta potatisar med gott skal och fint söta stekta små tomater hörde till.
Nja, det var ju inte dåligt, men genomsnittlig fransk restaurangmat på
mellanklasställen blir sällan så mycket bättre, alltså blir jag inte längre
besviken. Och varför skulle jag bli det, maten var ju ändå rätt god. Stället
som sådant gillade jag dock desto mer och med stor sannolikhet kommer jag
tillbaka hit i framtiden, just för den trevliga miljön.
Egentligen hade jag kunnat
dricka det vita vinet till lammet, det var tillräckligt smakrikt för det, men
eftersom krögaren frågade om jag ville ha rött till lammet skulle jag ju inte
krångla och vara en besvärlig turist. Således ett rött vin till lammet,
passande nog en ung och fortfarande primärt fruktig 2012 Crozes-Hermitage Étincelle från Domaine Saint Clair,
också det en lokal förmåga som jag tidigare inte hade druckit något från, men
som åtminstone gjorde det här vinet gott, om än inte storslaget.
Det har förvisso inte med
vinet att göra, däremot med resandet till området. Ett par nätter tillbringades
på det helt nyöppnade hotellet (april i år) Hôtel de la Villeon som ligger mitt i den gamla delen av staden
Tournon på andra sidan floden Rhône sett från Tain l’Hermitage. Det är ett
riktigt trevligt, väldigt diskret hotell som inte ens har en skylt utanför
hotellet, som ligger på 2 rue Davity, en anspråkslös bakgata. Huset är gammalt,
men det har interiört renoverats riktigt smakfullt med fina rum, moderna och
jättefina små badrum och sköna sängar. För min del sätts hotellet upp på listan
för kommande resor.
Det tog ju inte särskilt
lång tid innan jag åkte dit på det där med choklad igen, återigen från Valrhona
och återigen på en restaurang som mer eller mindre ligger vägg i vägg med den
världsberömda chokladfabriken. Restaurangen heter Le Mangevins, den ligger på 6 Avenue du Dr Paul Duran (längre upp
på samma gata ligger Chapoutier, som såklart också måste besökas) och har
funnits i åtta år. Frågar man vinmakare i trakten är det här den restaurang man
ska gå till. Mot slutet av en lång och rolig lunch tillfrågades vi om dessert,
men som vanligt var jag mätt … ända till dess ägaren började berätta om
desserterna. Det tog en halv sekund att beställa tarteletten med en fullkomligt
underbar vit chokladkräm som toppades med blåbär och svarta vinbär, rivet
citronskal och lite mynta. Det tog lite längre tid att äta upp den …
Det första vinet kom från Domaine
David Raynaud. Det var en cuvée av Marsanne och Roussanne som hade
paketerats som 2012 Crozes-Hermitage Aux
Bêtises. Färgen var gyllene halmgul och lite oklar, ett orosmoment då
framför allt Roussanne har en besvärande förmåga att brådmogna och oxidera. Nog
fanns toner av detta stadium i doften, men kopplat till en fin blommighet, en
lätt kryddighet, honung och en liten släng av botrytis (Roussanne är också
mycket känslig på det) fann jag ändå vinet drickbart. Som väntat var kroppen
fet, rikt fruktig och kanske något slapp, men det fanns en liten mineralitet
som sprätte till i eftersmaken.
Hade det inte varit för
rätten som serverades därtill hade jag nog tyckt att vinet var lite väl
grovhugget, men faktum är att vinets sötare frukt och lite mogna toner var
nyckeln in i min förrätt, en god cocktail av krabba. I botten en röra av
krabba, ovanpå den ett lager av smakrik len gelé gjord av kraftigt inkokt
krabbfond, däröver en len kräm av rotselleri och över det fint plockat
krabbkött och lövtunt hyvlad och marinerad fänkål. Allt satt på plats i en
utsökt balans och vinet blommade upp och kändes både helt rätt och yngre.
Till varmrätt valde jag en
rosastekt stek av lokalt uppfostrat lamm, serverat med lite potatis, zucchini,
grillad lök och en smakrik lammfond inkokt med fint hackade svarta oliver. Så
klassiskt sydfranskt att man nästan tvingades klä ut sig i basker och baguette
för att inte se ut som en vilsen turist bredvid tallriken.
Två röda viner gjorde
lammet följe, båda från det lilla familjära kooperativet Cave de Clairmont som har
sitt säte i södra Crozes-Hermitage och utöver 2 500 flaskor rött vin från
Saint-Joseph också uteslutande gör vin från sina 125 hektar vinmakar i Crozes-Hermitage.
Det första vinet var firmans största
cuvée, 2013 Crozes-Hermitage Classique
de Clairmont, gjort uteslutande av Syrah (såklart, ingen blandar längre i
de gröna druvorna) och jäst och lagrat i en kombination av ståltankar,
cementtankar och ekfat. För tio euros per flaska är det här skolboksmässigt
kryddiga och fint fruktiga vinet (som har ett lite ljusrött stråk av frukt tack
vare årgången) rena rama fyndet. Det är såklart inget stort vin, men det är
gott och passade bra till lammet.
Än bättre var deras cuvée 2011 Crozes-Hermitage Immanence, som
kommer från omkring 50 år gamla stockar och därmed har vunnit en lite större
koncentration och även mörkare frukt och lite livligare mineralitet. Trots två
års extra ålder kändes det här vinet yngre och det behövde också lite mer tid i
glaset innan det hade vecklat ut sina dofter till fullo. Båda vinerna
serverades vid cirka 18 graders temperatur, perfekt för röda viner från norra
Rhônedalen.
”Nu får jag väl ändå
skärpa mig”, tänkte jag när jag för tredje gången under tre måltiden pekade på
chokladanrättningen när desserten skulle väljas från menyn. Det var en ljuvligt
len ljus chokladmousse, såklart av choklad från Valrhona, som var täckt med ett
lager mörk choklad och hade ett tunt mörkt chokladflarn till sig. En ljus
chokladglass och en kall chokladsås serverades vid sidan om.
Den här desserten
avnjöts på den trevliga och ambitiösa krogen Michel Chabran i byn Pont de l’Islère strax utanför Tain
l’Hermitage. Jag har varit här ett par gånger tidigare och den här gången höll
maten samma höga klass som tidigare. Desserten var ett av bevisen på det.
Yann Chave är idag
president över odlarföreningen i Crozes-Hermitage, men han är också en mycket
skicklig odlare och vinmakare med 19 hektar vinodling och en produktion på
cirka 110 000 flaskor om året. Sedan 2007 sköter han odlingarna ekologiskt
och han menar att den hållningen inte bara är bra för vinet i sig (han anger
också att vinet får högre syra och tydligare mineralitet), det är än mer
viktigt för vattnet, jorden och miljön i största allmänhet. Jag har druckit
hans viner i många års tid och har alltid gillat dem för deras stringens och
komplexitet. Kvaliteten bekräftades tydligt när jag för första gången nu fick
njuta av det vita 2011 Crozes-Hermitage
från hans firma Chave Père et fils. Vinet görs av Marsanne och en liten andel
Roussanne som jäses i ståltankar. Vinet är kristallklart rent, fruktigt och
elegant, förvånansvärt friskt utan att i sig ha en hög syra, men jag anser av
fin fruktighet som inte är fet och söt och en livfull mineralitet kan ge samma
fina känsla av fräschör som hög syra gör.
Till det vita vinet, som
vi njöt av i sommarvärmen ute i parken, serverades ett litet fat med
aptitretare, små kalla skivor potatis med stekt grodlår samt en liten
anrättning med pocherat vaktelägg och friterad chorizo.
Claire Darnaud McKerrow är
sedan 2010 en av vinmakarna på Delas och med henne som sällskap
blev det såklart viner från Delas, en stabil och stundtals lysande producent av
viner från framför allt norra Rhône. Deras 2013
Crozes-Hermitage Les Launes hade visat sig på topp i den stora provningen
(blint) jag gjorde tidigare på förmiddagen och det var därför extra roligt att
dricka samma vin helt öppet på kvällen. Att prova vin och att dricka detsamma
är två helt olika saker. Återigen fann jag vinet ha en fint aromatisk
fruktighet med lite drag åt röda bär men en botten av mörk frukt med en fin
kryddighet och rent smakmässigt medelfyllig kropp med len textur och en lite
lakritskryddig beska mot slutet.
Allra helst hade jag
druckit ett fylligare vitt vin av Marsanne och Roussanne till min förrätt, en balloutine av kalkon och gåslever som
serverades kall med lite försiktigt syrade grönsaker och en sås av svarta
oliver. Den här rätten var god, men den saknade lite smakmässig finish och
gjorde sig inte helt perfekt till vinet, men det senare skyller jag vare sig på
kocken eller sommelieren. Det var ju vi själva som hade med oss vinerna.
Ett vin som trots nio års
ålder visade sig både ungdomligt och spänstigt var 2006 Crozes-Hermitage Les Rouvre från Chave Père et fils. Det
här vinet hade en mörkare frukt, lite mer uttalad kryddighet och fortfarande
märkbar tanninstruktur än vinet från Delas. Jag måste säga att jag blev lite
förvånad och helt ärligt blev också Yann Chave det. Läckert bläckiga och
granitkrossiga nyanser skapade en fin komplexitet och spädde på den ungdomliga
känslan i vinet.
Från Delas kom två röda viner,
småskaligt gjorda och av ypperlig kvalitet. Från en omkring sex hektar stor
egendom kom 2012 Crozes-Hermitage
Domaine des Grands Chemins, ett vin som hade en mycket mer uttalad
mineralitet och kryddighet än det jag fann i deras enklare vin. Det här var
också mycket mer komplext, fint nyanserat och balanserat, med större livfullhet
av mineralitet och syra. Det här var verkligen gott.
Ett av mina favoritviner från Delas är dock
deras småskaligt framställda 2012
Crozes-Hermitage Les Clos, som kommer från en liten lott med 30-50 år gamla
stockar i vingården Les Clos, där jorden bara är 50 centimeter djup. Det här
vinet verkar alltid få en något lättare kropp och ett lägre pH-värde, därför
upplevs det påtagligt mycket mer mineraliskt, stramt och nyanserat än de andra
vinerna från Crozes-Hermitage som Delas (och många andra) gör. Produktionen av
detta klassiskt strukturerade, friska och komplext kryddiga vinet landade det
här året på 2 250 flaskor, som mest har man gjort 10 000 flaskor ett
år, det hör således inte till vanligheterna att man dricker vinet. Därför
dricker jag alltid dubbel ranson när jag väl får vinet serverat. Således, två
glas. Och påfyllning när de andra tittade bort.
Det är sannerligen inte
ofta jag äter kalvnjure, ytterst få kockar (knappt ens jag själv) kan laga de
små njurarna så att de blir riktigt goda. Frankrike är för övrigt det enda
landet jag skulle beställa kalvnjure i och det här kändes som en bra dag och en
bra restaurang att göra det på. Sagt och gjort, en sauté på rosastekt kalvnjure
med en mild kalvfond inkokt med rött vin och bara en svag doft av färsk mynta
(som spelade väl med vinernas kryddighet) fick bli min varmrätt. Till njuten
ravioli fyllda med örter. Gott som synden var det.
Innan jag lämnade Tain
l’Hermitage och djupdykningen i Crozes-Hermitage tittade jag in hos Paul Jaboulet Aîné, en anrik firma som
efter ett stökigt utförsåk på 1990-talet till slut fick ny ägare och ett helt
nytt team som markant har lyft kvaliteten. Mitt i staden har de en butik med en
faktiskt rätt ambitiös restaurang (Vineum)
som bara har öppet lunchtid och är väl värd att bänka sig i. Eftersom man
säljer sina viner till traktens restauranger vill man inte hålla öppet på
kvällarna och konkurrera med sina kunder, ett rimligt och klokt beslut. Efter
en riktigt fin provning blev det således lunch här och till förrätt tog jag in
en enkel grönsallad med ravioli fyllda med olika örter och gröna skott. Somrigt
och precis lagom lätt även för en hedonist som cafévärden.
I glaset hade jag gott om
alternativ från Paul Jaboulet Aîné att välja mellan, som den utomordentligt
fina 2014 Crozes-Hermitage Domaine Mule
Blanche från gamla stockar av ungefär lika delar Marsanne och Roussanne i
den södra delen av appellationen. Att ha så här mycket Roussanne i en cuvée
härifrån är ovanligt och vinet hade en fint blommig och lätt kryddig nyans samt
en förhållandevis pigg syra av Roussanne och en god kropp och läcker
honungsnyans från Marsanne. Helt klart verkar 2014 vara en fantastiskt fin
årgång här i norra Rhône, det vittnar ett 50-tal provade viner om.
Det vin jag egentligen drack till förrätten
var dock det utsökta 2012 Hermitage Le
Chevalier de Sterimberg som görs uteslutande av Marsanne. Det här vinet var
än mer markerat av kraft, djup och den nästan vaxliknande fetma och fenolisk
struktur som Marsanne kan tillföra, därtill ljuvliga toner av kanderad citrus
och honung med en lätt parfym av vita sommarblommor. Den här typen av vin
behöver ofta en stunds luftning, men eftersom vi tog flaskan inifrån
provningsrummet hade den stått öppen en timma eller två och hade därigenom fått
en viss luftning. I mitt glas vecklade vinet ut sig ytterligare och visade på
en kassaskåpssäker köpvärdhet för måttliga ungefär 400 kronor i Sverige.
Ankan var kanske något
hårt stekt, men den smakade gott. Till den hörde en kräm av
sötpotatis, lite friterad sötpotatis, tomat och haricots verts samt en kryddsky
av ankfond. Den senare fungerade utmärkt för att spegla kryddigheten i de röda
viner jag snodde åt mig från provningen innan.
Det vin jag valde att
dricka till ankan var 2012
Crozes-Hermitage Domaine de Thalabert, såklart från Paul Jaboulet Aîné, en
ren syrah från stockar planterade 1946 i den 45 hektar stora egendomen som är
den äldsta i den södra delen av Crozes-Hermitage. Det här vinet har alltid
varit ett av appellationens riktmärken och är det till stor del fortfarande,
även om appellationens vingårdar har vuxit från ungefär 200 till närmare
1 700 hektar sedan början av 1980-talet. Frukten är mörk, ganska kryddig
och svagt violblommig, vinet är fortfarande ungt och tydligt markerat av
tanninerna, sck är mogna och fint integrerade, här finns också en fin om
än inte frisk syra och en kittlande mineralsälta som bidrar till att ge den
unga smaken en god energi.
Någon chokladdessert blev
det inte den här gången, istället siktade jag in på den råvara som innan vinet
tog över den planterade arealen var den allra viktigaste gröda här, aprikoser.
Än idag täcker aprikoslundarna stora arealer och det känns som ett måste att
äta de goda aprikoserna nu när de är mogna. Det blev en rispudding med lite
kolakräm i botten som toppades med perfekt solmogna aprikoser.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar