Café Rotsunda är
sommarstängt, sommeliereleverna har sommarlov och dricker säkert mer vin än
läser om det (pluspoäng!), alla artiklar till tidningens kommande nummer är
skrivna, konsultuppdragen ligger vilade och själv har cafévärden för första
gången på många år något som kan liknas vid semester. Då känns det inte mer än
rätt att på hemmaplan ha lite kalas i goda vänners lag mellan resorna till
vindistrikten.
Trots uteblivet
sommarväder tändes grillen för sommarmat och till doften av grillade revben
dracks en somrig NV Rosé Grand Cru Brut
från Champagne
RL Legras, en lätt men samtidigt friskt bärig roséchampagne byggd av
Chardonnay med ett litet inslag av rött vin av Pinot Noir. Den har en mjuk
fruktighet som skänker en viss rondör, men smaken är helt torr, den är
uppfriskande fräsch och har en fin mousse. Det var inte stort, men det var rätt gott ... och somrigt. Det här var det enda vin som
serverades helt öppet, som vanligt tycker vi det är roligt att prova alla viner
blint och diskutera dofter, smaker och karaktärer och utifrån det leda
gissningarna till rätt ursprung. Det går ofta rätt bra, men inte alltid.
Till champagnen serverades
ett trevligt tilltugg, grillade stora räkor på en bädd av sallad av alger och
gurka med en fint syrlig smaksättning och ett litet sting av chile.
Det första vita vinet hade
ett så tydligt uttryck att det inte gick att placera det någon annanstans än i
Chablis. Doften var mycket elegant, svalt fruktig med bara diskreta nyanser av
citrus och mandel, men i gengäld med en påtagligt kritig mineralitet och känsla
av hav. Vinet var fortfarande ungt och därmed lite knutet, särskilt i smaken
noterades detta i form av en markerad mineralitet och frisk syra som knöt ihop
kroppen och gav vinet en stramhet. Det Tom Nicola hade serverat var en 2011 Chablis Grand Cru Les Clos från Domaine
Vincent Dauvissat, toppvinet från en av de allra bästa producenterna i
Chablis. Det här var en riktigt bra tappning från ett år som lite grand kan
beskrivas som ett mellanår, jämfört med 2008, 2010 och 2012 som annars är de stora
åren här.
Nästa vita vin hade delvis
samma personliga drag, åtminstone sett till finess och mineraliska kvaliteter,
men det var fetare till kroppen och hade dessutom en lätt avrundad vaniljnyans
av ekfaten. Ett tag, innan vinet hade blommat ut i hela sin prakt i de stora
runda kuporna, fick jag för mig att vinet kom från Kalifornien och hörde till
den nya generationen av vinmakare som gör viner från tidigare skördade druvor,
med blockerade malolaktisk jäsning, lägre alkohol och mindre andre nya fat. Det
som drog vinet till Bourgogne var det torra och stramt mineraliska eftersmaken.
Det här tyckte jag verkligen om och än mer efter det underverk som luftningen
gjorde vinet. Vit bourgogne bör alltid luftas, allra helst i karaff cirka 20-30
minuter före servering. I glaset en elegant från ett varmare år, 2009 Saint-Aubin Premier Cru Chatenière
från Maison
Olivier Leflaive, en firma som de senaste fem åren har rest sig
märkbart ur sin tidigare mer standardmässiga position och idag ska ses som ett
riktigt bra vinhus med allt större andel vin från egna vingårdar.
Det vin jag hade tagit med
imponerade inte alls, i alla fall inte till en början. Det var tungt och
fruktmättat, det fanns något soligt varmt över vinet som trots en rätt fin
rödaromatisk frukt nästan drog det till Amarone della Valpolicella eller en
varm årgång i Châteauneuf-du-Pape. Jag kände ju till firman och vet att de gör
den här rikare stilen av pinotviner, men det var först när vinet kyldes ner
till cirka 15 grader och det slogs över i ett litet glas istället för ett stort
bourgogneglas som denna 2009 Ma Danseuse
från Sonoma Coast och Peter Michael Winery verkligen
visade sig från sina bästa sidor. Det här var den första årgången man gjorde från
den nyplanterade egna Seaview Vineyard och vinet har uppfostrats under 15
månader i franska ekfat som till 50 procent var nya. Jodå, faten var en liten
aning överdimensionerade.
Jag tyckte bättre om det andra amerikanska
pinotvinet som serverades, 2011 Pinot
Noir Double L Vineyard från Morgan Vineyards i Santa Lucia
Highlands, en långsmal appellation som ligger på en östexponerad sluttning
ovanför Salinas Valley i Monterey. Det var förvisso också av lite kraftigare
slag (det hör appellationen till) och det hade en lätt fatkryddighet, men jag
tyckte bättre och den friskare rödaromatiska frukten som också var av lite
bäriga slag och därför gjorde vinet med druvkaraktäristiskt.
Hade man för en stund
trott att vinet från Ladera kom från Bordeaux skulle man direkt ha kommit på
andra tankar när näsan lades ner i glaset intill. Här var Bordeaux nämligen den
självklara gissningen. De klassiska tonerna av jordighet, ceder och fin cigarr
stod strax över en god men inte särskilt tät frukt, tanninerna var tydliga men
fint polerade och gav vinet en finlemmad men inte helt mogen struktur.
Klassiskt vin från Médoc, jag gissade omkring 15-20 års ålder, men slott han
jag inte med att tänka på innan flaskan 2000
Château Clerc-Milon från Pauillac avtäcktes. Riktigt gott, men jag föredrog
faktiskt vinet från Napa Valley.
Nu var det äntligen dags
för grillat, i all somrig enkelhet. Goda revbensspjäll, feta burgare med
grillad bacon, därtill ost och grönsaker samt lite kryddiga och något söta
såser. Precis som det ska vara på sommargrillkalas. Såklart passade de lite
fruktigare och fylligare vinerna bättre till den här typen av mat än vad det
eleganta bordeauxvinet gjorde.
På tal om hamburgare. Jag
är väldigt förtjust i hamburgare, enkla snabbmatsburgare såväl som goda
hemgjorda burgare. Är man i USA väljer man såklart de bästa kedjorna, som är Five Guys Burgers and Fries, Carl's Jr och In and Out, men Gott's
Roadside i Napa Valley och San Francisco slår allt. Hamburgare är i grunden
riktigt vinvänlig mat; brödet passar till alla viner, köttet passar till alla
viner, osten passar till alla viner, frites passar till alla viner. Det som kan
ställa till det är rå lök (en vedervärdig styggelse som borde
grundlagsförbjudas av alla oss vinälskare), picklade grönsaker (går nästan
aldrig ihop med något vin) och söta, syrliga eller heta såser. Bygg därför din
burgare klokt så kan du servera nästan vilket vin som helst till.
Ett vin jag verkligen
tyckte om var 2012 The Single Vineyard
Syrah Landau från Murdoch Hill Wines i Adelaide Hills
i Australien. Det hade en ypperligt rik och intensiv frukt som mer byggde på
aromatisk än på den typen av koncentration man oftast noterar i vinerna från
Barossa Valley. Inte heller fathanteringen var sådan att vinet passade in i
Barossa Valley, det kändes mer franskt ur den aspekten. På så sätt var vinets
fruktighet inte av den typen att jag direkt satte vinet i Australien, men att
jag ändå gjorde det berodde på en fint parfymerad och lätt mintig nyans av
eukalyptus, inte påträngande, men ändå noterbar. Det här var för mig ett av
kvällens roligaste viner att dricka, det var nämligen en helt ny upptäckt, en
bra sådan också!
Nästa vin kom definitivt
från Australien, jag placerade det i Barossa Valley tack vare den rikare
frukten, koncentrationen och den silkiga kroppen. Det fanns också något mer
amerikanskt fatkryddigt över vinet (upplevde jag i alla fall), men det var så
pass elegant att jag placerade det till den superfina årgången 2010. På så vis
var det rätt, och Penfolds fick jag också rätt på. Däremot var vinet inte alls
det som efter ett tag dök upp i mitt huvud, i alla fall inte enligt etiketten
som lät oss veta att vinet var 2010
Cellar Reserve Cabernet Sauvignon, en specialtappning som vinmakarna gör
för att egentligen säljas lokalt. Just det här vinet, eller rättare sagt den
här årgången av vinet är dock lite speciellt, druvorna kommer nämligen från
Block 42 i vingården Kalmina i norra Barossa Valley. Av någon anledning gjorde
man inte det superexklusiva och superdyra vinet Cabernet Sauvignon Block 42
detta år och eftersom vinmakaren Peter Gago ansåg att vinet i de tre faten var
alldeles för tätt och intensivt för att blandas in i Grange, lät han särbuteljera
vinet som just Cellar Reserve och sälja det till ett överdrivet underpris. Tack
för det!
Château de
Beaucastel har legat på min lista
bland pålitliga producenter i södra Rhônedalen i ett kvartssekel. Den här
kvällen serverades vi deras 2009
Châteauneuf-du-Pape som jag fann vara lite mörkare och tätare fruktig än
väntat, dessutom lite bläckigt och nästan stenigt mineraliskt och knutet. Tack
vare att den blott 30 procent lilla andelen Grenache har blandats med en
hyggligt stor andel tanninrik Mourvèdre (30 procent) och Syrah (10 procent) har
vinet en god struktur och jag upplever det därför inte riktigt lika sötaktigt
fruktigt som många ande viner från Châteauneuf-du-Pape. Det här var gott, men
egentligen alldeles för ungt för att visa den komplexitet jag har lärt mig
uppskatta det mer mogna vinerna för. Tio till 20 års ålder brukar vara lagom
för att jag fullt ut ska spinna loss på vinet.
Men god var även denna
nollnia, såklart, och så här på nattkröken passade vinet riktigt bra till
osten, en god krämig Brie och en fint salt och nötig Manchego till vilka vi
serverades en supergod och lite kryddig tomatmarmelad på temat Bloody Mary.
Är det sommarfest så är
det, alldeles oavsett solen skiner eller regnet strilar. Alltså blev det glass
med fruktsallad till dessert. Och till sådant sommargodis dricker man såklart
anständigt sött vitt vin, 1998 Château d’Yquem från Sauternes. Här möttes gul tropisk
frukt med söt citrus, ljus karamell och honung, en liten vaniljnyans från
ekfaten och den karaktäristiska tonen av saffran som är sprungen ur den ädla
rötan, botrytis. Jag är rätt bortskämd att dricka dessa dyrbara droppar, men
det hör inte till vardagen att njuta av dem ur helflaska. En ynnest, tack vare
en mycket geners värd. Och bli bortskämd på det här viset, det kände jag
verkligen för den här kvällen (som för övrigt slutade med ett rejält glas
Meursault från Henri Boillot … i poolen mitt i natten).
1 kommentar:
Hej Michel!
Vi ska laga lite mat till vänner i morgon, får besök av riktigt härliga vinvänner från långtbortistan.
Vi har planerat att öppna
Chateau Latour 2001
Cos d'Estournel 1999
Nu visade sig att de inte längre äter något som helst kött.
Har du tips på mat utan kött? Fisk går bra.
Jag tänker mig något med svamp men hur kan jag lägga upp rätterna för en bra matchning?
Tack för en fantastisk blogg och för tidigare Österrike-tips. Det blir påfyllning av Moric mfl i augusti då vi återigen åker till Ö-rike.
/Dennis
Skicka en kommentar