La Fourchette,
200 meter från Hotel d’Horloge mitt i Avignon där vi bodde ett par dagar under
vår vistelse i Châteauneuf-du-Pape. En stjärna i Guide Michelin – precis som
Ekstedts och Esperanto i Stockholm. Men en stjärna i Frankrike är verkligen
inte alls samma sak som i Sverige. Jag har alltid hävdat att många enstjärniga
restauranger i Sverige skulle ha haft två stjärnor om de hade legat i Frankrike,
och att franska enstjärnor aldrig skulle ha fått en stjärna om de legat i
Sverige. Må så vara.
Nu hade gruppen
bänkat sig på La Fourchette, elva personer var vi och vi hade inte behövt
förbeställa någon meny. ”Det kan var och en i gruppen göra när ni kommer till
oss”, fick jag veta när jag dagen innan ringde och stämde av de sista
detaljerna. Kul – dessutom fick jag ta med vin om jag ville, för en korkavgift
på sex euros per flaska. Kanon!
Men vi behövde
vitt vin att börja middagen med, så jag beställde in ett par flaskor 2015 Côtes du Rhône Villages Cairanne från
den unga firman Domaine Rabasse Charavin som grundades för ett par år sedan av
den unga Corinne Courtier. Doften var elegant fruktig, en nyans av stenfrukt
och en nyans av blommighet, en god men inte frisk syra men i gengäld en
mineralisk livlighet som på ett fint sätt skapade balans mot den feta texturen.
Dyrt var det verkligen inte, omkring 30 euros per flaska på vinlistan.
Jag tänkte at jag skulle ta en liten lättare förrätt och
beställde därför grillade grönsaker – vilket visade sig vara en kall rätt av
grillad aubergine, stekt lök, grillade champinjoner och kokt blomkål med en god
olivolja, lite färska örter och krämig färsk getost. Fräscht, gott och säkert
också nyttigt. Och till vinet, helt perfekt.
Från vinlistan beställde jag in en röd 2005 Châteauneuf-du-Pape från
klassikern Château Mont-Redon, mest för att jag ville köpa en flaska vin
och inte bara ha med eget, men också för att vi den här gången inte kom till
den här egendomen. Vinet görs till två tredjedelar av Grenache, 15 procent
Syrah, tio procent Cinsault och resten en blandning av övriga tio druvor som
tillåts i appellationen. Det hade nått en viss mognad och bjöd på en liten
jordighet och något intorkad fruktighet som kan beskrivas som komplex, men det
är ett lite lättare och mindre imponerande vin än vinerna från de egendomar vi
besökte de här dagarna. Gott och trevligt, absolut, men inte särskilt mycket
mer än så.
De två viner jag hade tagit med kom från Domaine
de la Vieille Julienne, en ekologiskt skött egendom i den norra och mer
svala delen av dalgången som imponerar desto mer. Båda dominerade ag Grenache
(cirka 65-70 procent) med ett fint inslag av Mourvèdre och lite mindre Syrah.
Det första som skänkes upp kom från en lott med sandiga jordar lite längre ner
på den nordligt exponerade sluttningen och denna 2010 Châteauneuf-du-Pape Les Trois Sources kändes lite lenare och
mer elegant fruktig, men här fanns också de köttiga och vitpeppriga kvaliteter
som verkligen vittnar om att vingårdsläget är förhållandevis svalt. Årgången är
riktigt bra och vinet upplevdes fortfarande ungt och lite knutet. Efter en
kvart i glaset började det öppna upp sig lite, men det var alltjämt ganska
kryddigt och något tanninstrukturerat (de andra jag köpte tänker jag nog spara
i ett par till fem år till eller så).
I glaset intill
serverade jag syskonvinet 2010
Châteauneuf-du-Pape Les Hauts Lieux. Det kommer från en lite högre belägen
och både stenigare och svalare lott på samma sluttning och uppför sig av precis
bara den anledningen lite annorlunda. Ägaren Jean-Paul Daumen säger själv att
han drivs lite mer av den burgundiska filosofin att särbuteljera viner från
olika vingårdar för att bevara deras olika känsla av terroir. I de här två vinerna är det särskilt tydligt – den här
tappningen har förvisso likheter, men det är en svalare fruktigt, mer
mineralisk och mer strukturerat vin och det känns också ett par år yngre. Fem
år, minst, skulle jag gärna lagra det här vinet – men det började långsamt
blomma ut vid bordet och blev framför allt riktigt trevligt när det mötte
maten.
Som varmrätt hade jag beställt la daube de boeuf à l’Avignonnaise, ett bräserat nötkött i form av
en gryta som inte stor vår svenska kalops långt efter, dock med ett sydfranskt
inslag av svarta oliver. Just de peppriga nyanserna i grytan matchade vinernas
frukt och egna peppartoner riktigt väl och strävheten togs fint omhand av de
stuvade och gratinerade makaroner som hörde till.
Morgonen därpå inleddes med besök på fantastisk Château
de Beaucastel, en av de största och mest historiska egendomarna i hela
Châteauneuf-du-Pape, tillika en av de vackraste. Där fick vi en ordentlig
provning av deras viner från domänen, med en riktigt läcker vit 2015 Châteauneuf-du-Pape som bjöd på en
oväntat fin fräschör trots att årgången var påfallande varm, över 35 grader
nästan varje dag från slutet av juni till mitten av augusti. Här hos Château de
Beaucastel har man en ovanligt stor andel Roussanne (80 procent) jämfört med
andra domänen här – annars är Grenache Blanc alltid den dominerande druvan.
Resterande innehåll är de övriga fem gröna Rhônedruvorna. Härligt blommig, lite
kryddig, fin aprikosrik fruktighet, generös och ganska rik kropp med en syra
som snarare hör svalare årgångar till. Det här gillade jag verkligen.
Vi fick också
deras röda 2014 Châteauneuf-du-Pape,
ett väldigt elegant vin med fin rödfruktig och lite kryddig doft, ung och rätt
ordentligt strukturerad med fina mogna tanniner och lätt kittlande mineralitet.
Omkring 30 procent Grenache (ovanligt lite i Châteauneuf-du-Pape), 30 procent
Mourvèdre (ovanligt mycket) och resten övriga godkända druvor inklusive åtta
procent gröna druvor. Visst var det gott, men i nuläget ganska knutet … men
gott. Jag kommer köpa av det här och dricka det om fem till tio år, och såklart
gärna därefter också.
Vid sidan om
serverades vi en 2008
Châteauneuf-du-Pape, fortfarande förhållandevis ung även om det hade börjat
dyka upp en liten ton av första mognadskomplexitet. Att årgången var något
svår, berättade man, noterades kanske mest i en liten sötaktig ton av
konfiterad frukt som stod i en liten kontrast till den strama strukturen. Också
den här årgången tyckte jag om, men jag vet inte riktigt varthän den tar vägen.
Jag skulle nog dricka den nu, till mat i så fall, för jag tycker att vinet är
verkligt gott.
För att
ytterligare visa på vinets lagringspotential skänkte man också upp en 1995 Châteauneuf-du-Pape, som såklart
var mer moget än vinet från 2008 men helt ärligt upplevde jag det inte 13 är
äldre. Kanske lite torrare, kanske lite stramare, kanske lite mer skogsgolv och
tryffel, kanske lite mer intorkad frukt – absolut – men inte gammalt.
För åtta år sedan tog familjen Perrin över en liten
restaurang mitt på det lilla torget i Gigondas, en lite by med omkring 500 främst
vinodlande invånare vid foten av bergskedjan Dentelles de Montmirail. Här
installerades en duktig och ambitiös kock som under sju års tid inte hade gjort
annat än att skapa och laga rätter till vinerna från Château de Beaucastel. Här
på restaurangen, som heter l’Oustalet,
skulle han få fritt gastronomiskt spelrum, och det tog han och det har han
utnyttjat och förvaltat väl. Det är idag regionens bästa restaurang, både sett
till maten och den imponerande vinlistan. Medan jag botaniserade i vinlistan
serveras två små aptitretare, dels en liten terrin av tomat med en liten doft
av apelsin, dels en något lagrad och kryddig fårost med god olivolja.
Det första vinet jag valde kom från Château de Beaucastel (de
har såklart en riktigt bra lista av deras viner) och var deras 2006 Châteauneuf-du-Pape – den vita
versionen alltså. Nu tio år gammal kunde man tro att vinet skulle visa en mer
eller mindre uttalad oxidation, men döm om min förvåning när jag egentligen
bara hittade ung primär frukt och blommighet, visst en liten nötighet och en
utsökt mineralisk jordighet kunde jag skönja, men fräschör och livlighet stod
fortfarande i första rummet. Vi blev nog alla lika förvånade som glada över
vinets vigör. Hundra euros på listan, riktigt bra pris får jag lov att säga.
Vi fick en liten aptitretare till, fint skuren halstrad havskräfta
med milt smakade päron under ett luftigt skum av mandelmjölk, och så liten
finriven fransk vintertryffel. En liten men väldigt god rätt – också den
passade vårt vita vin väldigt bra.
Det mest exklusiva vita vinet från Château de Beaucastel är
deras specialcuvée av Roussanne från ungefär 85 till 105 år gamla stockar,
delvis jäst i tank och delvis jäst i små ekfat. Vi hade tidigare på dagen njutit
av deras nylanserade 2015
Châteauneuf-du-Pape Cuvée Vieilles Vignes. Vilken massiv doft det här vinet
hade, aprikoser och persikor och en läcker tung blommighet, lite krossad vitpeppar
och en generös fruktig kropp med längd och kraft … och finess.
Här på restaurangen
hittade jag en 2008 Châteauneuf-du-Pape
Vieilles Vignes för 180 euros, också det ett väldigt bra pris för ett så
sällsynt och exklusivt vin. Inte heller det här vinet tyckte jag visade på den
mognadsgrad jag hade förvänta mig, återigen var frukten fräsch och framträdande
även om man också noterade en kryddighet och en liten vaniljsötma från ekfaten.
Det här vinet kom att passa väldigt bra till aptitretarna och den första rätten
i menyn.
Som förrätt serverades ett ägg kokt i sitt skal till strax innan det stannade. Det toppades med riven tryffel och till det serverades bröd med en väldigt gott tryffelsmör.
Vinlistan på l’Oustalet är riktigt imponerande – här finns
hundratals och åter hundratals titlar från Rhône, och lika mycket därtill från
andra distrikt. Bland annat har man de supersällsynta vinerna från Domaine
Henri Bonneau, idag nästintill omöjliga att få tag på sedan Henri gick
bort för snart ett år sedan. För fyndmässig 182 euros hittade jag hans 2006 Châteauneuf-du-Pape Cuvée Marie Beurrier,
en cuvée av cirka 90 procent Grenache med resten Mourvèdre, Syrah, Counoise och
Vaccarèse, vinifierad i hela druvklasar och sedan lagrad i foudres i ett år.
Det finns alltid en fantastiskt härlig balans mellan det sublima och elegant
(frukten, texturen) och det rustika (jordigheten, strukturen) i vinerna från
Bonneau, och nu med tio års mognad hade det också smugit sig in en komplex
nyans av tryffel, skogsgolv och mognad. Vi fick vinet dekanterat, klokt med
tanke på att de konstant under de trekvart jag hade kvar vin i mitt glas växte,
och växte och växte. Ett helt sagolikt vin.
Men jag hittade också, såklart, vin från än mer
mytomspunna och kultförklarade Château Rayas, på min rankinglista
nummer ett här i Châteauneuf-du-Pape. Det stora lyftet för egendomen kom 1978
när sonen Jacques Reynaud tog över och snart var man en av de mest omtalade
egendomarna i hela appellationen. Dessvärre gick Jacques bort alltför tidigt i
hjärtinfarkt 1997 och sedan dess har hans son Emmanuel drivit egendomen och
gjort vinerna på precis samma sätt – med bibehållen kultstatus. Den tio hektar stora vingården har en säregen
rödaktig, lätt oxiderad järnhaltig sandjord, glest planterad med idag mycket
gamla knotiga stockar av allra främst Grenache (7.73 hektar) och i förstavinet
är det alltid hundra procent Grenache som gäller. Så var det naturligtvis också
med den sensuellt fruktiga 2004
Châteauneuf-du-Pape Cuvée Réservée jag hittade på listan för den charmerande
prislappen 240 euros. Också det här vinet är jäst med hela druvklasar, ändå
noterar man sällan något påtaglig stjälkighet, och det jäses fortfarande på
traditionellt vis i stora öppna cementtankar. Vilken underbart rödfruktig doft,
blommig och finstämt kryddig, helt befriat från ekfat, solvarm och yppig, ändå
ytterst elegant. Smaken lika fin, lent texturerad, balanserat syrafrisk men
ändå med fräschör, sammetslena tanniner, försiktig solvärme, härlig längd. Men
det är något särskilt med doften, jösses!
Varmrätten var en pluma
(slutdelen av fläskkarrén) av spansk iberico som var stekt och serverades med
det klassiska tillbehöret paysanne, råstekt
potatis och lök. Lite steksky på det hela och sedan toppning med riven fransk
vintertryffel. En god rätt, men tryffeln i den här rätten var väldigt tystlåten
och tillbakalutat.
Tryffel ingick också i desserten, en slags äppelterrin
under ett täcke av svart tryffelsmör som smältes under eld vid bordet. God
dessert, men återigen ganska försiktig tryffelkaraktär.
Med allt sagt om
maten den här lunchen, kan jag inte annat säga än att det här är en riktigt bra
restaurang och det är inte alls förvånande att den för jämnan är fullbokad av
glada turister och alla traktens vinmakare med deras gäster. Och är man
särskilt intresserad av riktigt bra viner, då är det här en destination som
absolut inte får missas.
Efter lunch begav vi oss till det sista besöket i
Châteauneuf-du-Pape, Domaine de la Janasse, också det en
fantastisk producent som gör ett par riktiga kanonviner. Här blev det också en
ordentlig provning och de två viner som imponerade mest var deras två
toppcuvéer, med 2014 Châteauneuf-du-Pape
Chaupin som den allra charmigaste. Uteslutande gjord av Grenache från gamla
stockar, det går alltså lätt att förklara den vackert klarröda färgen och den
mer förföriska röda körsbärsfrukten. Rent smakmässigt var det också det lenaste
av de två, för toppcuvéen 2014
Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes, som görs till cirka 75 procent av
Grenache och resten Mourvèdre och Syrah, har en betydligt mörkare färg och
stadigare struktur. Helt klart det större vinet och ett vin som bör lagras i
många år för att poleras och bli med följsamt.
Den känslan
förstärktes senare på kvällen, när vi blint fick en 2012 Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes som fortfarande var så mörk,
tät, kryddig och till och med tanninstrukturerad att jag faktiskt placerade
vinet som druvsorten Syrah med ursprung Cornas med minst fem års vidare lagring
innan det borde kasta loss i större charm. Så kan det gå …
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar