Jag
älskar kalas, det är det roligaste jag vet. Möten mellan människor man tycker
om, det dukade bordet, härlig och vällagad mat på faten och underbara drycker i
glasen. I helgen hade vi ett par födelsedagskalas i familjen, men det kalas jag
här återger är ett mycket större kalas som min gode vän Eddy hade för att fira
sin 75-årsdag samtidigt som han och underbara Barbie firade sin 50-åriga
bröllopsdag. Laddad och klar för årets härligaste kalas med andra ord. Och lika
bra som anledningen till kalaset i sig var att jag hade fått det ärofyllda uppdraget
att välja viner, planera meny, arrangera servering och styra upp hela kalaset!
Till min hjälp tog jag teamet på Stadshuskällaren, en alldeles i onödan
underskattad restaurang som både har ett förstklassigt kök som leds av stjärnan
Magnus Santesson och en erfarenhet att hålla i större arrangemang. Deras
kompetens var således oumbärlig för att det här superkalaset skulle bli så
lyckat som det blev.
Vi
började med ett välkomstmingel med grunden i en av de godaste champagnerna just
nu, 2005 La Grande Année Brut från Bollinger.
Jag har alltid tyckt om champagnerna från den här firman och just 2005 har de
senaste tio åren nog varit min favorit från dem. Det här året har vinet gjorts
till cirka 70 procent av Pinot Noir och resten Chardonnay från 13 byar, framför
allt Aÿ, Verzenay, Avize och Le Mesnil-sur-Oger och totalt har cirka 95 procent
av innehållet i flaskan status grand cru.
Som väntat har det här vinet, som har fått lite mer än åtta års lagring på sin
jästfällning innan dégorgering, nu
vunnit en fin och nästan briocherostad komplexitet i tillägg till den
nyanserade äppelliknande frukten och lägger man samman alla dessa intryck
känner jag gastronomiska lyckokänslor.
Köket
hade tillagat tre små aptitretare som serverades som finger food under välkomstminglet. Färska ostron i sina skal med
sötsyrlig havtorn en frisk champagnegranité och lite krispigt friterad lök på
toppen var en av dem. Sältan från ostronet och den friska granitén passade
utsökt till champagnens mineraliska och friska smak.
Kombinationen
med nästa aptitretare byggde på helt andra detaljer, med den feta texturen i anklevermoussen
som huvudnumret här. Champagnens friska syra lättar upp den feta känslan och
gör mötet mer elegant. Själva krustaden spelade en biroll, men den brödiga
nyansen plockades tacksamt upp av champagnens brödighet. Det söta fikonet, som
var väldigt gott till anklevern, kunde ha ställt till det lite mot den torra
smaken i champagnen, men återigen hjälpte det feta till att mota detta
eventuella bekymmer.
Slutligen
en sked med en liten finskuren tartar av lätt sotad pilgrimsmussla med dill och
forellrom. Som klippt och skuren för champagnen.
Att matcha Didier Dagueneau är inte lätt, därför tog vi oss till vackra Wachau i Österrike, där man gör enastående viner av Grüner Veltliner och Riesling från de oftast branta, terrasserade och magert steniga vingårdar som i de flesta fall har en sydlig exponering på den norra stranden av floden Donau. En av mina favoriter här är Franz Hirtzberger, en anrik och berömd familjefirma med 16.50 hektar stora ägor i flera av de allra bästa vingårdarna. Från en påfallande brant och något sydvästligt exponerad vingård kom deras kanske bästa vin, 2002 Riesling Smaragd Singerriedel, skördat vid hög mognad och med det förhållandevis koncentrerat och fruktmättat. Men mitt i all kraft möts man alltid av en markerad mineralitet och frisk syra som skänker vinet en ljuvlig fräschör, livfullhet och balans. Också här möttes en ungdomlig spänst med en första komplex mognad och alla var nog överens om att det här var ett makalöst gott vin.
Den
första rätten såg faktiskt inte mycket ut för världen. I en djup tallrik låg
lite bakad kungskrabba och intill den en kräm. När man smakade på den till
synes enkla rätten möttes man av en superb krämighet och sötma, sprungen ur den
lätt sötaktiga och nästan lite kolaliknande krämen av bränd grädde som hade
smaksatts lätt blommig med bergamott.
Vi höll oss kvar vid vitt vin, men bytte nu region till Rhônedalen, där jag tycker att man gör fantastiskt fina och alldeles i onödan underskattade vita viner. Av regionens drygt 69 000 hektar stora vingårdsareal (Rhône är Frankrikes näst största vinregion) står det vita vinet för fjuttiga 3.5 procent, det är därför inte så konstigt att de vita vinerna är så pass okända som de är. Nere i södra Rhônedalen är klimatet påfallande varmt, framför allt i Châteauneuf-du-Pape, därför brukar vinerna i södern sällan ha den fräschör man finner i vinerna från svalare norra Rhône. Men det finns undantag och i den norra delen av den drygt 3 200 hektar stora appellationen Châteauneuf-du-Pape, där den stora Château de Beaucastel ligger, hittar man ett par sådana viner. I det första glaset hade vi nu deras 2005 Châteauneuf-du-Pape Cuvée Vieilles Vignes, gjort uteslutande av Roussanne från en vingårdslott planterad från 1916 till mitten av 1920-talet i den södra delen av egendom. Långsam jäsning i lika delar ståltankar och äldre ekfat, och resultatet är magnifikt. En nyans av honung och söt gul stenfrukt noterades i den drygt medelfylliga kroppen, men tack vare att vinet faktiskt kom direkt från egendomens egen lagringskällare hade mognaden inte kommit så lång som jag hade förväntat mig. Syran var måttlig, lägst bland de fyra vita viner vi nu hade, men det fanns ändå en viss fräschör och livlighet i smaken.
Mycket
av det bästa av det vita kommer dock från norra Rhône och där särskilt från den
134 hektar stora appellationen Hermitage, belägen på en bitvis mycket brant och
mestadels terrasserad sluttning med mager stenjord i sydlig exponering. Bara
tio procent av vinet härifrån är vitt, men de bästa av dem kan räknas in bland Frankrikes
allra bästa viner och därför är Hermitage även känt för sina vita viner.
En av de verkligt stora stjärnorna är Domaine
Jean-Louis Chave, som har 15.70 hektar egna vingårdsägor på berget.
Deras vita 2005 l’Hermitage kommer
från fyra vingårdslotter, bland annat den förnämliga och högt belägna l’Ermite,
och vinet är uppfostrat i delvis nya 228 liter stora ekfat. I min gom var det
här det bästa och mest komplexa vinet av de fyra vita från Rhône vi hade i våra
glas, det var lite stramare och mer mineraliskt och var också det vin som kändes
piggast och yngst i både doften och smaken. Intressant var att notera hur vinet
växte efter dekanteringen, hur luften fick vinets dofter att lyfta.
I
norra Rhône finns det två stora superstjärnor, E Guigal och M Chapoutier. Medan
den ena är störst och anses var den bästa i Côte-Rôtie, är den andra störst och
anses vara allra bäst i Hermitage, men båda gör riktigt bra viner i båda
appellationerna. Därför är det vansinnigt roligt och intressant att ställa dem
mot varandra, och det var precis det vi nu gjorde.
I det första glaset hade vi 2005 Ermitage le Méal från den stora
stjärnan i Hermitage, den biodynamiska M Chapoutier. Av deras 4.20 hektar
stor äga i denna något varmare och centralt belägna vingård på berget, är 2.20
hektar planterat med Syrah och resten med Marsanne, för vilken stockarna nu har
blivit cirka 60 år gamla. Med en jäsning i lika delar cementtankar och helt nya
600 liter stora ekfat har vinet som väntat vunnit kraft och djup med den
intensitet i frukten som det varma läget alltid ger. Till en början var vinet
ganska knutet, men det blommade upp ordentligt efter en timmas luftning. Precis
som väntat var också det här vinet lite ojämnare från flaska till flaska, någon
flaska var lite längre gången, någon var fortfarande aningen yngre.
Utmanaren i glaset intill kom från E
Guigal, den stora stjärnan i Côte-Rôtie, men som sedan 2001 har gjort toppvinet
Ex Voto från två vingårdslotter med 50-100 år gamla stockar av cirka 90 procent
Marsanne och resten Roussanne, 1.00 hektar i Les Meurets och 0.80 hektar i
l’Ermite. Av logiska skäl samma årgång som utmanaren, alltså 2005 Hermitage Ex Voto. Att Philippe
Guigal har en annan hållning till ekfatshantering kunde tydligt noteras, vinet
är till fullo jäst i helt nya 228 liter stora ekfat och i dessa har det lagrats
i hela 30 månader och faten var i allra högsta grad mer tydliga i det här
vinet, som var det största, tyngsta, fylligaste och rikaste. Hos vissa det
bästa vinet, hos andra det ”sämsta” i flighten. Kul att vi tycker så olika.
Sedan
kom en väldigt vacker rätt, faktiskt den förrätt som mästerkocken Sayan
Isaksson gjorde till Nobelfesten i fjol. Havskräfta och pilgrimsmusslor hade så
hastigt kålbakats att de knappt tillagats, sedan bankats samman och ut till en
rund tartar. Den garnerades med ett vackert krisp av alger och garnityret
utgjordes av lätt picklad rättika som var fyllt med inlagda vinteräpplen,
nässlor och ramslök. Också den här rätten var helt fantastisk och dess feta känsla
mötte upp vinernas rika och något feta fruktkroppar helt perfekt.
Dags
att byta till rött, och en högintressant kvartett vin som i själva verket var
toppvinet från två firmor i Châteauneuf-du-Pape som serverades i två jämförande
årgångar. Domaine de la Janasse är en 100 hektar stor egendom som började
buteljeras sina egna viner 1973 och sedan dess har visat sig tillhöra toppen i
sitt distrikt, i alla fall om man ser till deras toppviner Cuvée Chaupin
(uteslutande Grenache från gamla stockar) och Cuvée Vieilles Vignes. Vi hade
siktat in oss på den senare cuvéen hade nu två årgångar av den. Den yngsta av
dem var 2007 Châteauneuf-du-Pape
Vieilles Vignes, ett vin som liksom vanligt är byggt av cirka 65 procent
Grenache, 20 procent Mourvèdre, tio procent Syrah och resten av mix av övriga
godkända druvsorter. Stockarna till den här cuvéen är planterade mellan 1920
och 1965. Det här vinet var det kraftigaste, det hade en djup och påtagligt
charmerande och inbjudande frukt som drog åt mörka, nästan söta körsbär och
björnbär. Om vinet ofta kan uppfattas som mer strukturerat, hade den här
årgångens yppiga frukt effektivt bäddat in dem. Flera gäster höll det här vinet
som det godaste av de fyra vi nu hade.
Vi gick också tillbaka i ålder till 2000 Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes,
en också verkligt bra årgång här i södra Rhône. Med åldern hade det här vinet
nått en fin första mognad med en något avmattad frukt och i gengäld en större
komplexitet med lätt intorkad frukt och nyanser av torkade örtkryddor, svamp
och tryffel.
Domaine Pegau är en annan välrenommerad egendom
här och familjens traditioner att odla vin sträcker sig tillbaka till 1670. Sedan
1997 sköts odlingen och framställningen av Laurence Féraud, som gör det med den
äran och har lyft kvaliteten så att man med fog kan placera in vinerna bland de
bästa i Châteauneuf-du-Pape. Ett klokt drag var att 1998 introducera en
toppcuvée som kallas Da Capo, som snabbt uppmärksammandes och gav Domaine Pegau
ett gediget kvalitetsrykte. Den här kvällen skulle vi ha två årgångar av detta
monumentala vin, med 2007
Châteauneuf-du-Pape Da Capo som det första av dem. Den här cuvéen görs
alltid från firmans äldsta stockar, omkring 90 procent Grenache från
vingårdslotter som är mellan 90 och 100 år gamla. Druvklasarna vinifieras hela
och vinet får efter jäsning mogna i stora foudres
i över två år. Jämfört med nollsjuan från Domaine de la Janasse var det här
vinet mycket kryddigare, mer komplext och det hade också en liten vildare
jäsningston av lite brettanomyces som gjorde att det stack ut. Så är det ofta
med vinerna från Domaine de Pegau, det gör alltid lite mer rustika viner,
dessutom en aning strävare. Det här vinet behövde också mycket luft, efter
närmare fyra timmars dubbeldekantering blommade det fortfarande ut.
Precis som vinet från Domaine de la Janasse
hade vi en äldre årgång av Da Capo, 2000
Châteauneuf-du-Pape Da Capo och märkligt nog var det här vinet det blygaste
av dem alla. Till en början. Men dubbeldekantering och sedan vila i ungefär tre
timmar innan det skänktes upp i glasen skulle göra underverk. Jag talar
fortfarande inte om något kraftpaket, men jag tyckte att det här vinet hade en
fin kombination av djup, kryddighet, textur, struktur och längd. Helt klart ett
mycket gott och välbalanserat vin, en aning utvecklat, fortfarande med en
ungdomlig knutenhet. Gott, innerligt gott.
Alla
goda ting äro tre. Så skulle man kunna beskriva nästa rätt som skulle gå till
de fyra vinerna från Châteauneuf-du-Pape. Eller i ren klartext; sätt samman en
knaperstekt kalvbräss med en god och fint texturerad ankleverterrin och toppa
med svart vintertryffel. Mat behöver inte vara så mycket krångligare än så. Och
så lite knaprigt friterad ostronskivling på det hela för att ytterligare möta
upp de mogna och lite jordiga tonerna i de äldre vinerna – medan de två yngre
vinerna och särskilt det från Domaine de la Janasse fick en liten touch av söta
björnbär i rätten för att matcha just det vinets mer intensiva och söta frukt.
Värt
att notera att alla viner serverades blint. Nu, när vi hade kommit en bra bit
in i måltiden och de hittills serverade vinerna hade avslöjats som franska,
hade födelsedagsbarnet Eddy och jag lurat in samtliga gäster i Frankrike. Men
nu stod något annat i glasen, två dark
horses. Skulle det vara så självklart att Syrah hade bytt kontinenter?
Det första glaset innehöll 2006 Syrah Reva från Alban
Vineyards i Edna Valley strax söder om Paso Robles i Kalifornien. Trots
att John Alban är ganska blyg av sig kan han tveklöst räkna in sig bland de
allra främsta av Rhône Rangers (vinodlare som älskar Rhône) i Kalifornien och
hans viner är aldrig blyga. Han började plantera sina vingård 1989 och gjorde
sitt första vin av Roussanne två år senare. Den 5.70 hektar stora vingården
Reva är stenig och sval (Edna Valley är ett ganska svalt område) trots att den
ligger på flackland och här skördas Syrah oftast fyra till fem veckor senare än
i granngården Lorraine. Vinet mognar sedan 2004 i nästan helt nya franska ekfat
under 36-40 månader, precis så som Philippe Guigal lagrar sina toppviner från
Côte-Rôtie. Här talade vi om djupt och kraft på ett annat sätt än i de tidigare
vinerna, så jag lyckades inte helt lura gästerna att vi var kvar i Frankrike.
Annat än att det kunde ha varit en solvarm årgång i Rhône. Eller? En lite
vaniljsöt ekkryddighet skiljde sig också från tidigare viner, men annars var
frukten mörk och tät och bjöd också en fin pepprighet. Flera gäster höll det
här som kvällens godaste vin.
Amerikanen ställdes mot en australier, det
monumentala vinet 2004 Runrig Shiraz
från Torbreck
Vintners i Barossa Valley. Också det här vinet får sägas vara
inspirerat av vinerna från Guigal i det att man liksom i Côte-Rôtie har valt
att blanda i ett par procent av den gröna och fruktigt aromatiska Viognier i
all den Shiraz från 70-100 år gamla stockar som bygger allt kraft och hela
fundamentet i vinet. Lagringen sträcker sig över 30 månader, också den i till
största del nya franska ekfat och också den inspirerad av Guigal och deras
filosofi att vinet utvecklar större komplexitet med tiden i faten. Här
noterades en delikat syrlig, lite mintig och blommig kryddighet av eukalyptus i
den täta och generösa frukten. Jag noterade inte lika mycket fat här som i
vinet från Alban Vineyards, inte heller någon påtaglig strävhet. Inte heller
det här vinet lurade särskilt många gäster, däremot uppskattades det.
Såklart
skulle rödvinsserveringen avslutas med två viner från just E Guigal, denna episka
producent av exklusiva vingårdsviner från Côte-Rôtie i den allra nordligaste
delen av Rhônedalen. Vi skulle ha två av dem, båda från den utmärkta årgången
1999 som av en händelse också var den årgång som Philippe Guigal var så
imponerad av att han själv ville ha vinerna på sitt bröllop. Det första vinet
kom från den 0.95 hektar stora vingården La Turque som planterades 1981 på en
hög och brant sluttningen bakom byn Ampuis där jorden består a kalksten,
micaskiffer och lera. De fem flaskor 1999
Côte-Rôtie La Turque vi hade dekanterade jag ungefär vid 16-tiden för att
sedan servera den strax före 22. Till en början var vinet ganska blygt, men
efter timmarna med luft började doften att höjas och breddas, men finessen och
den mörka fruktigheten och ganska steniga mineraliteten fanns kvar där hela
tiden. Inslaget av några procent Viognier var mer tillbakadraget, men nog
skönjde jag ett lite aprikosnyans i doften. Kryddigt? Ja, nog fanns det lite
pepprighet där. Och tanninerna var fortfarande kännbara, men synnerligen
läckra.
Jag själv föll platt för 1999 Côte-Rôtie La Mouline, också det
en av familjen Guigal ensamägd vingård, den här 1.00 hektar stor och belägen
ett par stenkast söderöver på den mycket brant och terrasserade sluttning i det
mer ljusjordade Côte Blonde. Här är stockarna mellan 80 och strax över 100 år
gamla och inslaget av Viognier har dragit upp mot elva procent. Att de här två
vinerna har tillbringar 40-42 månader i helt nya ekfat kunde man inte känna,
jordighet och frukt var det som helt dominerade vinernas egenskaper. Det här
vinet var tätare och djupare mörkfruktigt, lite mer blommigt, en aning lenare,
det bjöd på en fin första mognad med ett drag åt tryffel, och det var
förtvivlat gott. Jag smög faktiskt i mig ett extra glas ur en karaff det fanns
lite kvar av – men det sa jag inte till någon annan.
Sayan
Isaksson hade också designat vår avslutande rätt, varmrätten från fjolårets
Nobelmiddag. För att förstärka intrycket av Nobelmiddag gav jag personalen
uppdraget att servera rätten från fat, något man ytterst sällan ser idag.
Vakteln kom från Norrby Säteri, den serverades stekt med smak och tillbehör av
svart vitlök, purjolöksaska, bakade jordärtskockor, bevarade svampar, senapsfrö
och jus på rostade kycklingskinn. Också den här rätt var väldigt god.
Några
av tillbehören serverades vid sidan om i en skål, fina hasselbackspotatisar,
kål och krispig lav. Gäst efter gäst återvände till karotterna med det här goda
tillbehöret.
Vi
hade en servering kvar, den kom i bufféform eftersom jag tycker att det är så
skönt att resa sig upp efter en lång middag, sträcka lite på sig och även få
möjlighet att mingla runt lite bland andra gäster. Just det senare tycker jag
är viktigt för att öka värdet på kalaset, på gemenskapen.
Ost och dessert på samma gång, så hade vi
planterat slutklämmen. Ostarna var hårda och svenska från två av våra bästa
mejerier, dels den läckert kryddiga Wrångebäck från Almnäs bruk, dels den lite
mildare men ändå smakrika Himmelraften från Oviken.
För den som ville avsluta kalaset med en söt
dessert fanns det en god pannacotta av hjortron med sudachimousse, myltade
hjortron och ett rispapper kryddat med hjortron. Att vi hade valt den här
desserten berodde hela och hållet på vinets tropiska gula frukt och fina sötma.
Avslutningen
blev den allra bästa och godaste tänkbara, 2007
Château d’Yquem från Sauternes, serverad i generösa glas ur helflaskor.
Fortfarande ung och dominerad av läckert solmogen, söt och nästan
citruskaramellig frukt, nyanser av gula russin, de mer typiska attributen av
honung och saffran. Medelfylligt men intensivt, silkigt sött men balanserat av
en god syra … och förtvivlat gott. Det blev både ett och två glas av det här
vinet, och jag måste medge att det här vinet fungerade alldeles perfekt som
nattfösare!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar