Jag har aldrig tyckt om idén, även om jag rent
kommersiellt förstår enkelheten i den. Lite sprit, lite aromämnen, lite socker.
Typ en drink. Men buteljerad. Målgruppen? Smygalkoholister som vill dricka
alkohol som inte smakar annat än läsk, slapphögar som inte orkar blanda
”drinkar” själv, festsugna Farstaglitter som inte bryr sig vad de dricker,
snåljåpar som inte vill betala för äkta vara samt småungar som inte ens har
laglig ålder att få dricka alkohol. Den senare gruppen är faktiskt en viktig
målgrupp – för tillverkarna av alkoläsk. Vi såg alkoläsken komma smygande mot
oss redan på 1990-talet och tyvärr har det kommit för att stanna. Men nu var vi
på Filippinerna och i poolbaren såg jag Tanduay
ICE som uppenbarligen var en rombaserad alkoläsk av den filippinska romen
från Tanduay.
En sådan måste ju provas … helt i onödan. Det smakade sockervatten om den,
knappast apelsin och blodgrapefrukt som etiketten åtminstone bildmässigt
lockade med. Visst fäste själva alkoholen i drycken – och det var nog precis
hela ambitionen.
Efter en lång dags dykande kändes det härligt
uppfriskande med en sval aperitif från den utmärkta producenten Samuel
Billaud, en av de nutida stjärnorna i Chablis. Efter många år som
vinmakare på familjegodset Domaine Billaud-Simon tvingades han mot sin vilja
att hitta en ny väg att gå sedan firman såldes till den anrika familjen
Faiveley från Nuits-Saint-Georges. Han gick inte helt lottlös ur händelsen, ett
par hektar vingård följde med, och han lyckades på bara några år bygga upp en
ny domän och gör idag fantastiskt fina viner. Nu korkade jag upp hans 2014 Chablis, som är ett riktigt
elegant, svalt fruktigt, absolut rent och finstilt mineraliskt vin i stram
stil.
Panagsama Bech i Malboal på den södra delen av Cebu i
Filippinerna är en liten ort som de senaste åren har blommat upp med ett stort
antal små enkla restauranger. Det mesta är rustikt och kanske inte så bra man
kan önska om man har en viss gastronomisk bakgrund, men det finns ett par
ställen som levererar hygglig mat och godkänd service. Men inte mer. En kväll
åt vi middag på restaurang Lantaw,
en rätt ruffig men samtidigt ganska trevlig och lite stökig restaurang som
enligt menyn erbjuder filippinsk, indisk och thailändsk mat, med mera. I min
värld låter det lite yvigt med så många specialiteter, men vi hade ju blivit
rekommenderade stället och nu satt vi här.
Jag beställde in
en enkel förrätt av tempurafriterade räkor som var goda, men tyvärr saknade jag
någon slags sås att doppa dem i. Platter, som satt intill mig, tog in riktigt
goda friterade vårrullar, medan Patson på min andra sida beställde in en
hygglig sashimi på tonfisk. Rätterna kostade ungefär 20 kronor styck – helt
fantastiskt!
Och så kommer jag till min inte-relation till ljusa
lageröl av internationell stil. Tyvärr är det just den typen av tämligen
smaklösa, tunna och kort ”smakande” öl – som bara med nöd och näppe går att
skilja märke från märke – som dominerar öllistor världen över. Här på
Filippinerna dricker man öl från det lokala San Miguel Brewery och
den här kvällen tog jag in ett par flaskor Red
Horse Beer som enligt etiketten skulle vara ”extra strong” men i själv
verket inte ens visade sig vara strong,
eller ens halvstrong för den delen.
Lätt maltig, mjuk smak, ingen beska – och heller ingen doft. Två och femtio
kostade den förvisso.
Min varmrätt var helt okej. Jag hade först valt en indisk
currygryta med räkor, men eftersom räkorna var slut bad jag dem göra
motsvarande rätt med kyckling istället. Några större förhoppningar om gott hade
jag inte, men det såg åtminstone rätt gott ut. Smaken var förhållandevis mild,
en len fin currykrydda och en diskret hetta. Men det saknades lite salt och jag
hade gärna sett en större fräschör från lime. Dessvärre är det ofta så, att den
sista finishen saknas på de enklare restaurangerna.
Vi kör alltid samling till lite vinprovning så fort
dykningen är över och dagens första belöningsbärs är avklarad. Vi gör det i all
enkelhet, glasen är sällan bra, temperaturen i luften för hög, luftfuktigheten
kanske inte heller optimal. Men kul är det, och oftast gott. Den här kvällen
inledde vi leken med en tydligt krusbärsparfymerad, vinbärsbladsblommig,
fruktig och frisk 2015 Sauvignon Blanc
från Zonnenbloem
Wines i Sydafrika. Det här är till vardags inte min vinstil, den är
lite för publik i sin stil för mig, men så här i tropikhettan satt vinet helt
perfekt.
Nästa glas
följde inte alls något tema – vi kör alltid helt spontant. Redan i Sverige har
vi bestämt att man ska ta med sig ett par flaskor, men någon vidare
specifikation har ingen fått. Det får helt enkelt bli som det blir. Och helt
ärligt bryr vi oss inte. Således var det inte överraskande att det dök upp en
gammal superslagdänga från Rioja, 2004
Faustino 1 Gran Reserva från Bodegas Faustino. Förr i tiden var
deras viner riktigt klassiska och vaniljdilligt kryddiga, idag finns det lite
mer djup och kropp i vinerna och det var rätt gott. Och än godare hade det
varit om vi serverat det vid 18 grader i en stor kupa.
Det lättare och svalare serverade 2014 Saint Georges Pinot Noir från firman Birichino och en liten
vingård i Santa Cruz Mountains i Kalifornien var ett lite mer lämpat vin för
klimatet. Den här firmans viner är alltid åt det lättare hållet till och just
det passar sommaren och svalare klimat på ett bra sätt. Lätt sirlig och svalt
ljusröd körsbärsfrukt, frisk i syran, len i tanninerna, absolut inte kraftig
men ändå med en god längd. Det här tycker jag är gott!
På kvällen gick vi på den bästa restaurangen i byn, The Pleasure Principle, kanske 30
platser stor och precis lika rustik och enkel som allt annat. Skillnaden är en mer
ambitiös krögare och ett par mer smaksäkra matlagare. För övrigt ruffigt och
enkelt. Menyn var onödigt omfattande, men det fanns flera rätter som kändes
lockande. Jag fastnade för grillade nyfångade räkor, perfekt tillagade sånär
som på brist på sälta, serverade på en bädd av stekt lök och paprika med ett
litet sting av chile. Jag hade gärna sett någon form av kall sås till, eller
grillad citron, det hade lyft rätten till en än högre nivå. Nu var det gott
ändå – riktigt gott!
Jag var kanske inte fullt ut kulinarisk sett till drycken
jag valde därtill – jag beställde helt enkelt in två iskalla Coca Cola, i profilflaska i glas om 237
milliliter vardera. Törstsläckande och gott för stunden, men kanske inte helt
optimalt. Dock bättre än de blaskiga öl som restaurangen hade listat, eller det
knasiga vita spanska vinet från Valencia av druvsorterna Merseguera och
Sauvignon Blanc.
Om man på menyn skriver att Don Papa Small Batch Rum är ”världens mest sällsynta och bästa rom”
måste man ju prova den. Ett glas kostade tio kronor, så det
var ju inget att fundera på. Rommen kommer från Bleeding
Heart Rum Company som ligger på Isla los Negres här i Filippinerna,
lokalt så det förslår med andra ord. Och svår att få tag på, det var den –
enligt restaurangens ägare i alla fall. Doften var det inget fel på, en riktigt
fin punsch var min första tanke, trevligt karamellig och arrakskryddig,
vaniljsöt och till och med något komplex. Jag hittade också toner av
apelsinskal, ungefär som att man skulle ha droppat i lite Grand Marnier i
glaset. Stor doft med andra ord. Smaken gick i samma tecken och fick fullt
godkänt, men på minussidan låg ändå en ganska tydlig sötma som gjorde att
rommen var god snarare än komplex. Vem vet, kanske hade krögaren ändå blandat i
lite Grand Marnier.
Middagen på resorten är helt okej, men inte så
gastronomisk att det är något att skriva om. Som så ofta saknas det en sista
finish i båda utförandet och smaksättningen. Det blev en hygglig soppa som
aptitretare, en grillad fylld squid (den var tyvärr lite seg, hade behövt mer
salt och även citron, och gärna också en lite hårdare grillning) och som varmrätt
en panerad och friterad schnitzel fylld
med ost och skinka.
Och så lite medhavt vin till det hela och först ut en 2015 Sancerre les Pierris från Roger
Champault, ett klassiskt elegant vin i intensivt men fortfarande
elegant krusbärs-, fläder- och vinbärsaromatisk stil, ganska fruktig, men helt
torrt och med en syrafrisk smak. Ett perfekt och uppfriskande vin i
sommarvärmen.
Vi hade flera egna viner den här kvällen. Ett av vinerna var 2011 The King of Rock ’n’ Roll Cabernet
Sauvignon med det geografiska ursprunget California (vilket betyder att
druvorna kan komma från många olika områden över hela Kalifornien) och med Elvis
Presley Wine Cellars som avsändare. I själva verket är det här ett av
väldigt många varumärken som ägs av volymtillverkaren Delicato Family Vineyards,
vars viner förvisso kan vara goda men ytterst sällan imponerar. Här var doften
solmogen, sötaktigt vinbärsfruktig, vaniljsöt och kryddig från det som högst
troligt var ekchips, och överlag ganska onyanserad. Smaken följde samma kommersiella
mönster och här saknades både syra, fräschör och struktur. Nej, i min värld var
det en skymf mot Elvis Presley, som om han hade levat knappast skulle ha
godkänt den här doften och smaken på ett vin som han hade lånat ut sitt namn
till. Dagens ”kändisar” som säljer ut sina namn till motsvarande så kallade
kändisviner har förvisso inte heller vare sig smak, känsla eller skam i kroppen
– de är enbart ute efter pengar. Och då blir det aldrig bättre än så här. Pinsamt!
Däremot var det andra röda vinet bra, 2006 Vaio Armaron Amarone della Valpolicella Classico från Serego Alighieri, en anrik egendom
vars viner görs av den framstående och stora firman Masi Agricola. Visst
finns det inom vinvärlden ett slags ”förakt” mot amarone, man ser ner på
vintypen just för sin kraft och sötaktiga frukt, som att det vore ett andra
klassens vin. Till viss del håller jag med om det, men bara med när det kommer
till den massproducerade volymen som såg dagens ljus när amarone blev trendigt.
De klassiska vinerna från dalgångarna i det område som benämns som Classico har
dock inget med massproducerad amarone att göra och det här är ett av de
klassiska vinerna. Nu, med en första antydan av flaskmognad, var det här vinet
riktigt gott, djupt och ganska generöst körsbärsfruktigt, fint strukturerat men
stiltypiskt avrundat, en aning komplext med antydan av torkade druvor och
fikon, men med en viss fräschör. Trevligt med andra ord. Jag skulle gärna vilja
prova det här vinet igen om låt säga fem till tio år – bra amarone växer
nämligen med ålder.
Tillbaka på The
Pleasure Principle igen – samma sköna höga stämning och samma rustika men
varma känsla. Här tog vi in ett par pizzor till att börja med, family style, ta en slice eller två.
Fint spröd botten, god toppning och även hemgjord skinka. Ambitiöst. Kanske
lite för smaklös ost på, men annars riktigt gott. Och att ta in lite smårätter
och småplock och dela på mellan sina vänner är ett riktigt trevligt sätt att
äta på.
Jag hade tagit med två amerikanska pinotviner till
restaurangen, det var helt okej med krögaren som förstod vårt vinintresse och
heller inte såg någon större vinst i att försöka övertyga oss om att dricka de
halvtaskiga viner han hade köpt in till den sällan vindrickande publiken här.
Det första kom från Ceritas, en av många nya
toppnamn på listan bland firmor som excellerar med viner av Chardonnay och
Pinot Noir. Nu excellerade tyvärr inte den 2012
Pinot Noir Porter Bass Vineyard från Sonoma Coast jag hade korkat upp –
Platter menade att den var stum på grund av en korkdefekt, jag menade snarare
att flaskan var trött och att det fanns en jordighet till följd av viss
oxidation. Oavsett vilket skulle vinet har varit klart mer rödfruktigt
parfymerat och friskt än vad det var. Såklart var förutsättningarna inte de
allra bästa, hög luftfuktighet, säkert 26-28 grader i luften och små vinglas –
kanske inte ens perfekt diskade och putsade. Man ska nog inte förvänta sig det
bästa i en ruffig restaurang i en kåkstadsliknande hörna av en liten halvfattig
by på andra sidan jordklotet …
Däremot var det
andra vinet riktigt läckert, om än ungt. Det är nämligen så att vinerna från Williams
Selyem kan behöva fyra till åtta års mognad innan de visar större delen
av sitt register. Vinet i glaset var deras 2013
Pinot Noir Coastlands Vineyards från en högt och svalt belägen vingård ute
vid Freestone i den mer sydliga delen av Sonoma Coast. Här är det Ross Cobb som
odlar druvorna och även gör viner under den egna etiketten Cobb Vineyards, men
Ross arbetade också en tid hos Williams Selyem och är själv en stor anhängare
av deras viner. Det här vinet är förhållandevis fylligt för att vara ett
pinotvin, men det har en yppig körsbärs- och hallonaromatisk doft, en god
fräschör utan att syran upplevs påtagligt frisk, fina tanniner och god längd,
men just nu kanske en liten aning för tydlig ekfatskrydda. Två år till skulle
jag gärna ge vinet, minst.
Pinotvinerna njöts till grillat fläskkött som kom in på
en bädd av sauterad lök och paprika på en rykande varm gjutjärnspanna.
Smakrikt, men inte kryddhett. Man kunde ha fått rätten het, men med tanke på de
eleganta vinerna valde jag att inte ta den heta varianten.
Man O War
Vineyards är en riktigt bra producent som har sin hemvist på Waiheke Island
utanför Auckland nästan längst upp på Nya Zeelands norra ö. Den här familjefirman köpte i början av
1980-talet sina första egendomar i det som idag är en drygt 1 700 hektar
stor farm, som ligger alldeles intill havet och med det förenar solljus, värme
och havets svalkande vindar. De första vingårdarna planterades 1993 och idag
har man 76 vingårdslotter om totalt 60.70 hektar.
I glaset hade vi
nu en 2014 Gravestone, en underbar cuvée på temat vit bordeaux med
cirka 70 procent Sauvignon Blanc och 30 procent Sémillon, merparten av musten
jäst i äldre stora ekfat men en del av den tidigt skördade (och därmed
syrafriska) sauvignondruvorna jästes i ståltankar för fräschörens skull. Det
här är ett väldigt gott vin, rent citrusfruktigt med nyanser av passionsfrukt
och fläder, friskt och torrt med en lång, elegant smak
Champagne är alltid gott och uppfriskande och när det en av dagarna skulle firas en treårsdag för AJ Styles och Nata kändes det turligt att jag hade tagit med en flaska NV Grande Réserve från André Clouet för att skåla in paret med. Hundra procent Pinot Noir från grand cru-byn Bouzy, det har bidragit till att ge champagnen en god fruktig kropp med finstilta nyanser av svenska röda höstäpplen. Det är dock fortfarande en ung champagne (jag köpte den för bara ett par månader sedan, men rekommenderar att man lägger undan några flaskor i tre till fem år) och därför är smaken stram och syrafrisk, men längden vittnar om att det här kan bli än mer komplext med ett par års lagring. Skål på er!
Grisfest! Så firade vi av sista kvällen med dykgänget när
vi var här på Quo Vadis Dive Resort senast, och den idén höll vi fast vid även
den här gången. En mellanstor och fet gris hade grillats hel – det är så gott
med det saftiga köttet och den knapriga svålen – och till den hade Ling Ling
och hennes team gjort en tillbehörsbuffé samt ett par små rätter av soppa, fisk
och grönt, samt en ljuvlig dessert. Vi åt och vi drack som om vi aldrig
tidigare hade ätit eller druckit, det blir lätt så med den sista förlösande
kvällen efter en lång och intensiv dykresa.
Det blev en hel del viner under den här kvällen och jag
har ingen ambition att redovisa dem alla. Men ett par orkar jag med och bland
dem hör det fantastiska vinet 2014
Grenache Blanc Clay Station Vineyard från en vingård med inte alltför gamla
stockar i Lodi i inlandet av Kalifornien. Bakom vinet står den unga men redan
framstående vinmakaren Jillian Jackson på Onesta Wines. Vinet är jäst i
ståltankar vid låg temperatur och för att bevara vinets fräschör låter man
blockera den malolaktiska jäsningen. Det är ett utmärkt exempel på druvsorten,
doften är knappt medelstor och absolut rent fruktig med inslag av gula plommon
och mogen nektarin och smaken är medelfyllig och påfallande frisk för att vara
ett vin av Grenache Blanc. Jag tror nog att vi alla var helt överens om att det
här var ett sjukt gott vin!
Château Haut Condissas är en väldigt
intressant och bra producent med geografiskt läge i den norra delen av Médoc i
Bordeaux. Helt oklassificerat skulle det lätt gå vilse bland tusentals andra
slott i Bordeaux som gör goda men inte omtalade viner, men här är både
historien och kvaliteten helt annan. Slottet och dess fem hektar stora vingård ägs
sedan 1996 av Jean Guyon, en framgångsrik inredningsarkitekt och affärsman som
har på ålderns höst har blivit en lika framgångsrik slottsägare i Bordeaux. Jag
hade gärna dekanterat den 2009 Château
Haut Condissas jag hade tagit med mig och även serverat den i ett glas med
större kupa, men nu fick serveringen bli lika primitiv som livet som dykare i
Söderhavet. Det här vinet, gjort till cirka 60 procent av Merlot och 20 procent
Petit Verdot och resten Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon, är fortfarande
ungt och drivet av sin intensiva men eleganta fruktighet, och det har också en
liten cederliknande ekfatskrydda från de delvis nya ekfaten vinet har mognat i.
Det är ett föredömligt gott vin som i allra högsta grad utmanar betydligt mer
omtalade och dyrbara slottsviner i Médoc, bland annat flera av de högt rankade
klassificerade slotten. Det här vinet föll verkligen i god jord och det förstår
jag, det är en utmärkt bordeaux som tydligt visar att bordeauxviner inte alls
behöver vara dyra för att leverera hög kvalitet. Fem till tio år till skulle
jag gärna ge det här vinet för vidare utveckling mot komplexitet.
Det sista vinet för kvällen, och för den här dykresan,
kom från Kalifornien. Jag hade medvetet sparat det till den här kvällen
eftersom jag visste att vi skulle avsluta med en grisfest. Och på grisfester
serverar man sköna grillviner, tänkte jag. Vinet kom från Kalifornien och där
från Napa Valley, mer närmare bestämt från en gammal vingård planterad 1903
utmed Zinfandel Lane mitt i dalgången. Det kom från zinfandelspecialisten Ravenswood
som hade grundats av Joel Peterson en stormig höstdag
1976 med syftet att göra riktigt goda viner av Kaliforniens mesta egna
druvsort, Zinfandel. Man gör enklare vin med brett ursprung, viner från enskilda
regioner (Sonoma, Mendocino, Napa Valley och Lodi) och en serie
vingårdsbetecknade viner. Det här vinet, 2011
Zinfandel Dickerson Vineyard, hör till den senare och alltid bästa
kategorin. Precis som väntat av druvsorten har vi här en djup, rik och generös
mörk bärfrukt som tangerar blåbärs- och björnsbärsmarmelad, en svag nyans av
mint avslöjar den närliggande raden av eukalyptusträd, vars aromatiska sav
klibbar fast på druvornas skal och senare ger doft och karaktär till vinet. Den
yppiga kroppen balanserar också den goda men upplevt silkiga tanninstrukturen
och det här vinets utmärka druvegenskaper gillades skarpt av gänget runt
bordet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar