Jägermeister.
Förvisso
inte en österrikisk produkt, den är ändå högst användbar när man reser runt i
Österrike och lever det extravaganta liv som jag och Fantomen gör. Mat, vin,
mer mat, mer vin. Ja, du förstår, man behöver komplettera kosten med riktig
medicin. Jägermeister skapades 1934
av den tyska jägmästaren Carl Mast som gjorde ett extrakt av 56 komponenter
(bittra rötter, malört, andra örter, kryddor, blommor, grönsaker, frukter och
bär) som fick dra i neutral sprit under en vecka, sedan späddes ner till 40
procents alkoholhalt och sötades till en sötma på 130 gram per liter. Det här
är idag en av världens största bitterspritsorter och den har en fint
malörtsaromatisk doft med ett både kryddigt och fruktigt inslag, samt en fint
placerad sötma som på et utmärkt sätt balanserar den tydliga bitterheten i den
långa eftersmaken. Jägermeister sägs vara bra för magen och hälsan, och som
vanligt väljer jag att tro på allt som kan vara till min fördel. Alltså drack
jag och Fantomen varsin liten flaska av den sötbittra drycken. Eller, ett små
flaskor.Tafelspitz är en traditionell österrikisk måltid av långkokt oxbringa med riven pepparrot, på den buschenschank vi åt lunch på kompletterades den av den distinkta kürbiskernöl, en intensiv och grön olja av pumpakärnorna. Lunchen kompletterades med annat kallskuret kött, bönor, picklad gurka, ost, bröd och en hel del annat som hör den enkla österrikiska måltiden till.
Det
produceras massor av aromatiska och friska ståltanksjästa viner av Sauvignon
Blanc i Steiermark, men till lunchen ville jag ha ett vin med lite mer substans
för att möta den feta, smakrika och på sina håll syrligt smakande maten. Jag
hittade en 2012 Don’t Cry Sauvignon
Blanc Stermetzberg från Ewald und Hannes Zweytick, ett lätt
fatat vin med lite större kropp och längd jämfört med de andra, det hade också
en syrastruktur som kändes mer avrundad. Jag tyckte att vinet var gott just för
att det var lite mer lågmält och faten tog inte på något sätt överhand.
Ytterligare
ett sauvignonvin föll mig i smaken, 2014
Sauvignon Blanc Flamberg från firman Weingut Harkamp och en vingård
planterad 1999 och 2002 på 360-450 meters höjd som bitvis har en 60 procent
brant lutning. Det här var ett riktigt elegant vin med frisk syra, tydlig men
verkligen inte övertydlig druvparfym och rent smakmässigt helt torrt och
balanserat friskt med en uttalad mineralitet.
Franz Tinnauer Fruchtbrennerei är ett litet
familjedestilleri i Gamlitz i Südsteiermark. De är specialiserade på destillat
av lokalt odlad frukt. Man ser flaskorna lite här och var, men jag brukar
oftast köpa sprit från toppfirmorna Gölles eller Reisetbauer. Men jag måste
medge att jag är extremt imponerad av även den här firmans spritsorter. Den
klara Marillenbrand jag drack efter
lunchen hör till de allra bästa aprikosspritsorter jag någonsin har provat. Den
var yppig i doften, aprikosaromen var ren, intensiv och sötaktig, smaken var
len trots de 40 procenten alkohol och man noterade tydligt fruktens
mognadssöta.
Det ljuvligt
goda aprikosbrännvinet gav mersmak och jag kunde inte låta bli att ta in ett
glas Roter Williams Birnen Brand,
också det ett vattenklart och lika tydligt som intensivt destillat. För att
göra den här typen av fruktbrännvin krävs det inte bara stor yrkesskicklighet,
man måste också ha till frukt av högsta kvalitet. Dessutom i god volym, det kan
gå åt omkring åtta till tio kilo frukt per flaska. Fruktsprit på den här nivån
är dyrbar att producera och det finns inga genvägar till den kvalitet de här
två sorterna bjuder på.
Utöver
Sauvignon Blanc och Chardonnay odlar man en hel del aromatiska druvsorter i
Steiermark. En av dem är Grauburgunder (Pinot Gris), som jag fann ett gott
exempel på hos Weingut Harkamp. Deras 2013
Grauburgunder Oberburgstall har en lite djupare kropp och högre syra än vad
man normalt sett förväntar sig av druvan, och även om det finns något
chardonnaylikt över det här vinet har det en lite lättare kropp. Det hade en
liten komplexitet i eftersmaken, men jag kände också en mognad som fick mig att
känna att vinet inte ska lagras vidare.
Man
odlar också ett par varianter av Muskateller och Gewürztraminer, bland annat
den ofta lite lättare och enklare Roter Traminer, som är en föregångare till
Gewüztraminer. Det var absolut inget stort vin, men jag måste ändå säga att det
fanns något somrigt och rätt trevligt över 2011
Roter Traminer Steintal från Weingut Neumeister i Vulkanland
Steiermark (det distrikt som fram tills helt nyligen hette Südoststeiermark).
Emellertid är syran rätt låg, därför krävs det att man serverar vinet väl kylt
för att en uppfriskande effekt ska uppnås.
Gewürztraminer vuxen i de vulkaniska
jordarna här nere kan också vara trevliga. En av de bästa är 2012 Gewüztraminer Nussberg från Weingut
Gross. Dess doft är stor, blommig och elegant med en fin nyans av rosor
och svartpeppar precis så som man väntar sig av druvan, och man upplever också
en god fruktsötma rent doftmässigt. Smaken bär på tio gram restsötma som ger
vinet en len textur och balanserar kryddigheten och den faktiskt rätt goda
syran som vinerna härifrån nästan alltid har. Det här dricker jag gärna till en
ostservering eller till något god, fet rätt av anklever med ett fint inslag av
sötma i.
Med
95 gram restsötma var 2013 Traminer
Kaltenegg Grosse Cuvée Auslese från Weingut Stefan Potzinger ett
påtagligt sötare, mjukare och fruktigare vin, men det var inte fylligt och
koncentrerat som motsvarande viner från Alsace kan vara. Inte så att vinet
bjuder på fräschör, men det känns heller inte tungt och klumpigt. Dags att
beställa in lite anklever, tänkte jag och sög i mig ett stort glas av det goda
i sommarsolen.
På det tusenåriga Schloss Kapfenstein, som sedan hundra år tillbaka ägs av familjen
Winkler-Hermaden som inte bara odlar vin på 40 hektar utan också driver
slottsrestaurangen, serverades middag med viner från både Steiermark och
Eisenberg. Jag siktade in mig på de röda vinerna av Blaufränkisch från
Eisenberg och gjorde det enkelt för mig genom att bara dricka de bästa. Det
första vinet 2011 Eisenberg DAC Alte
Reben Reserve kom från Weingut Wachter-Wiesler, en av de
firmor jag tycker står ut bland odlarna här, mycket tack vare deras viners finess.
Doften var medelstor, mörk körsbärsfruktig och något jordig, men utan någon
kännbar ek. Smaken är medelfyllig, förhållandevis mjukt till texturen, friskt
syrlig och ganska intensivt fruktig. Jag gillar stilen och håller Blaufränkisch
som landets finaste blå druvsort, i alla fall när vinerna smakar så här.
Weingut Krutzler är annars det
stora namnet här, inte minst för deras toppvin Perwolff. Här serverades dock 2012 Eisenberg DAC Blaufränkisch Reserve,
som var hustypiskt relativt mörkt bärfruktig med en känsla av körsbär och nyanser
av både jordighet och ekfat. Det var också det fylligaste av alla röda viner
från Eisenberg jag drack till maten.
En firma som arbetar ekologiskt och gör mer
jordnära och ibland lite mer rustika viner är Uwe Schiefer. Hans 2012 Eisenberg DAC Blaufränkisch Szapary
hade en mer stenig och lite örtig ton med ett nästan Rhônelikt inslag av
krossad vitpeppar. Jag gillar stilen, som är torr och frisk med en fin
fruktighet och den har en fin och till och med något komplex eftersmak, om än
ung.
Ett
vin jag verkligen tyckte om var 2013
Eisenberg DAC Blaufränkisch från Weingut Straka, en
uppstickare med en ung och mycket lovande vinmakare. Här möttes näsan av en
underbart aromatisk körsbärsparfym, det fanns något friskt och syrligt men
samtidigt sötfruktigt burgundiskt över doften. Några ekfat noteras inte, vilket
jag tyckte var riktigt trevligt. Vinet stod sig mycket väl i glaset i långt
över en timma, bara det riktigt trevligt tycker jag. Smaken var len, frisk och
något körsbärsfruktig, tanninerna kändes lena och fräschören stor. Det blev för
mig kvällens vin. Kul, särskilt som det var en ny upptäckt.
Varmrätten
var rätt tråkig, och om jag får säga det utan att vara nedlåtande … ganska
typiskt österrikisk. En rosastekt men ändå inte saftig kalvryggfilé, serverad
med ganska smaklösa kokta grönsaker och en lika oinspirerat smaklös kalvfond.
Det smakade absolut inte dåligt, men det var heller inte särskilt märkvärdigt.
Vilken himla tur att det fanns så mycket gott i glasen…
Vinerna
från Beaujolais är lätta och mjuka, de har milda tanniner och en frisk syra och
ska helst drickas unga. Ska man vara trendriktig ska de helst också komma från
småodlare som arbetar naturligt. Allra helst ska de komma från Marcel Lapierre,
i alla fall om man ska lyssna till den yngre generationens sökande och
trendkänsliga sommelierer ... eller
inte!
Gång på gång har jag provat, druckit och
övertygats av vinerna från Château des Jacques som Maison Louis
Jadot köpte 1996. Deras 2013
Moulin-à-Vent Clos du Grand Carquelin är ett mycket seriöst vin, djupt och
mörkt till frukten med en fin kryddighet sprungen ur den klassiska vinmakningen
med delvis hela druvklasar i öppna jästankar med regelbunden pigeage och därefter lagring i 228 liter
stora ekfat. Jag förstår absolut gissningar på Morey-Saint-Denis eller Gevrey-Chambertin på det här vinet.
Wein
und Co
på Jasomirgottstrasse 3 i Wien är som ett andra hem. Här har jag varit otaliga
gånger i snart 15 års tid. Inte nog med att det är en makalös vinbutik, och vi
går alltid till den på Jasomirgottsgasse intill Stephansdomen mitt i Wien,
Efter att vi i vanlig ordning hade attackhandlat superfina österrikiska viner
satte vi oss ner på uteserveringen med siktet inställt på hedonistisk
gastronomisk onani. Först ut i orgien en pigg och frisk 2013 Riesling Smaragd Wachtum Bodenstein från den magiska
terroiristen Toni Bodenstein på Weingut Prager i Wachau. Frisk och
fräsch, mineralisk och stringent. Läckert citrus- och persikoarimatiskt fruktig
med en fin blommighet. Oj i gatan vad jag är förtjust i det här. Tänk om man
kunde följa Socialstyrelsen idé på 1980-talet att man ”skulle äta 6-7 skivor
bröd om dagen” men istället modernisera och uppdatera denna status genom att
säga att vi behöver ”6-7 glas vin från Prager om dagen”. Det mineralintag detta
skulle ge går knappt att mäta och dessutom skulle man en gång för alla kunna
avskaffa fluortanten och alla koststillskott.
En tallrik kallskurna charkuterier, ost
och kokt sparris gjorde gott till vinet. Det salta och feta köttet har en fantastisk förmåga att fånga upp ett ungt vins syra och ge vinet en något mer avrundad munkänsla.
Men det vi åt för att bli mätta och
lyckliga av var restaurangens smakrika och mäktiga hamburgare av nötkött i ett
gott och perfekt rostad bröd (det borde stå i grundlagen att hamburgerbröd
måste rostas), en god smält ost och lite sötaktig chutney som gav krydda och
energi i smaken. Pommes frites såklart, och en kryddig majonnäs med lite
tryffel i.
Vitt vin är oftast inte det bästa
hamburgarvinet. Således tog vi in ett rött vin, Jag hittade en 2012 Gabarinza för ”prisvärda” 46 euros
från Andreas
Gesellmann, ett vin av cirka 40 procent vardera av Blaufränkisch och
Merlot och resten Zweigelt. Vinet hade en riktigt fin frukt, en liten fatnyans
och kryddighet, men jag noterade mycket mer av möka bär, ljusa bär som en frisk
fläkt och därtill en lite jordighet och gräsighet. På det hela taget väldigt
gott, dessutom (om jag får var lite personlig mitt i ”rusets hetta”)
fullkomligt perfekt och välbalanserat till hamburgaren.
Av någon underlig anledning som jag inte
riktigt kunde förstå, som en ren slump, en blixt från klar himmel, kom min
gamla goda vän Gertrud hel oförhappandes förbi är vi satt, jag och Fantomen.
Sist vi sågs var i Kalifornien i december 2011 och eftersom jag skrev ner några
mindre smickrande kommentarer om hur extremt krävande Gertrud kan vara fick jag
helt enkelt be lite om ursäkt. Det gjorde jag och det lönade sig, Gertrud (som
är en välbeställd livsnjutare) blev glad och bjöd storstilat på dessert i form
av en nybakad chokladterrin med god krämig vaniljglass och till det kolasås och
jordgubbar.
Något dessertvin fanns inte per glas,
men eftersom Gertrud kommer från en spritbrännande familj i svartskogarna i
södra Tyskland har Gertrud (liksom jag och Fantomen) en fäbless för sprit bränd
av frukt. Eller ”frucht”, som Gertrud själv skulle ha sagt på perfekt tyska.
Det blev två fruktspritsorter av yppersta klass från två av Österrikes
allra bästa brännare. Det första glaset innehöll en fantastiskt parfymerad sprit
från toppfirman Reisetbauer, som var gjord av Williamspäron. Denna vattenklara
och distinkt päronaromatiska Williams
är minst sagt fenomenal i sin tydlighet, sin intensitet och höjd i dofterna,
den kryddiga tonen av päronskalen och den sötsaftiga karaktären av fruktköttet.
Supergott och kanske rent av en av världens allra bästa päronspritsorter.
I glaset intill en mer något mer lågmäld men mycket fint
aprikosaromatisk vit sprit från Gölles, en av de andra makalösa
spritbrännarfirmorna i Österrike. Denna Marille
var mer subtil men på inget sätt en mer blygsam sprit. Jag är otroligt förtjust
i den österrikiska aprikosspriten, särskilt när den görs av toppfirmor. Som Gölles.
Världsmästaren ville av någon anledning
imponera på Gertrud, men det gick inte hem särskilt väl med den 2012 Château Palmer från Margeaux i
Bordeaux som de hade på glas för 26 euros styck. Även om vinet var gott och
hade en seriös struktur och kropp av mogen men faktiskt inte särskilt djup och
koncentrerad bärfrukt, kände ingen av oss att vinet verkligen lyfte. Däremot
vill jag inte såga vinet, det kändes mer som att flaskan hade stått öppen lite
för länge. En ny fräsch flaska, ordentligt luftad och serverad om ett par kommer
säkert att imponera mer på mig.
Citrus.
Blommighet.Exceptionell renhet.
Krossat urberg.
Fräschör.
Intensitet, men fjäderlätt kropp.
Längd!
Hmmm … vad mer missade jag?
Jo, vinets namn och producent. Håll i dig, här kommer det, 2013 Riesling Pfaffenberg Erste Lage från Weingut Undhof Salomon i Kremstal. Magiskt gott!
Wien
stänger liksom aldrig på nätterna, det är bra när nattahungern tränger på. En
av stadens verkliga gastronomiska attraktioner är Bitzinger, en nattöppen korvkiosk ett stenkast från klassiska Hotel
Sacher som borde omnämnas i Guide Michelin. Här blev det würstspäktakel av sällan skådat slag. Kocken i kiosken lagade,
trancherade och serverade oss wienerkorv, bratwurst och viltkorv, krispig pommes
frites och god senap. Fullkomligt briljant, gott och närande.
Den
kiosken är inte som vilken kiosk som helst, den här kiosken serverar nämligen
viner av rang. Vi beställde in en halvflaska 2014 Grüner Veltliner Ried Achleiten Federspiel från Weingut
Josef Jamek, torr och uppfriskande med en lättsam citrusfrukt, knappt
medelfyllig kropp och kittlande mineralitet.
Den lilla flaskans innehåll slank
ner i ett nafs, därför beställde vi också in en halvflaska 2011 Haideboden från Weingut Umathum. Denna rödvinscuvée
är generös och fruktig, men den har också elegans och fina tanniner och passade
särskilt väl till den lite smakrikare viltkorven, i alla fall om man undvek den
inlagda gurkan och sötsyrliga senapen till.
Jag kan inte nog understryka hur fantastiskt
roligt, trevligt och gott det är med den här typen av restauranger. Det känns
så befriande att få komma hit och uppleva känslan och glädjen, inte minst mot
bakgrund till alla de idiotiska och förnedrande reglerna om allt möjligt i
förbudslandet Sverige. Eftersom jag kan berätta om den kiosken (nu, och många
gånger tidigare), har jag alltså överlevt det hemska med att en korvkiosk
säljer alkoholdrycker. Sådär värst farligt verkar det inte vara med vin till
korven. Eller?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar