Bort från snö och slask, från is och kyla. Ner till
Medelhavet, till Marseille. Det är härifrån vi vinkompisar börjar vår årliga
superhedonism i vinvärlden, från södra Rhône till norra, från Grenache till
Syrah, från den ena dårskapen och lyxen till nästa dårskap och lyx. Men vi
skulle börja i Marseille och sedan arbeta oss uppåt. Jag checkade in på Grand
Hotel Beauvau, ett trevligt hotell som ligger centralt mitt på kajen i den
gamla hamnen, ett trevligt hotell med utsikt (om man bokar rum med utsikt) och
framför allt nära allt man vill se och göra.
På en liten bakgata i hamnområdet, där det ligger otaliga
mediokra turistfällor till restauranger, hittade jag en restaurang som
åtminstone inte såg direkt dåligt ut – dessutom hade de hyggliga vinglas och
ett par rätter som inte alltigenom var turistiska. Jag hade nämligen
dessförinnan gått in på två restauranger i området och blivit så ”rädd” av det
pinsamt dåliga och ofräscha jag möttes av där, men nu satt jag här på Restaurant La Daurade på 8 rue Fortita och kände att det kunde bli något bra
av det hela.
Här hittade jag
en rätt som jag verkligen älskar, men egentligen bara kan äta när jag är vid
Medelhavet – färska grillade sardiner. De kostade tio euros. Bara som de är,
med lite citron och en god majonnäs med en viskning av vitlök. Perfekt!
Nästan alla vinlistor i Frankrike är undermåliga – de
listar appellationer snarare än viner med namngivna producenter, så man vet
egentligen aldrig vilket vin de menar. Årgångar är något man bara kan drömma om,
det verkar inte var viktigt ”vin- och restauranglandet” Frankrike. När man ser
flaskorna på majoriteten av landets restauranger inser man att alla viner
dessutom kommer från undermåliga vinproducenter – inte konstigt att dessa urusla
vinfirmor överlever när franska restauranger köper allt bottenskrap de kan få
tag på. Det här var en av anledningarna till att jag sprang bort från de andra
restaurangerna. Här på La Daurade såg det dock annorlunda ut, det fanns
åtminstone sex sju viner jag kunde tänka mig att dricka och jag fastnade för
ett vin som jag ytterst sällan ens ser, det vita vinet från Château
Simone i den lilla appellationen Palette i Provence. Och det var deras
än mer ovanliga 2013 Château Simone
Blanc jag hittade för 54 euros på listan (det här är en av de högst
prissatta egendomarna i Provence), ett vin som hade gjorts av 80 procent
Clairette, tio procent Grenache Blanc, sex procent Ugni Blanc samt lite
Bourboulenc och Muscat Blanc à Petit Grains. Musten jästes med sin naturliga
jäst i stora gamla foudres av ek och i dessa fick vinet sedan mogna i hela 18
månader.
Färgen var något
gyllene, helt klart en slags första mognadsnyans, men det fanns också något
rosaskimrande över färgen. Doften var medelstor, lite blommig och gulfruktig
med en slags örtig kryddighet, en nyans av honung jag tolkade som en mognadston
och även en slags jordighet. Det var rätt komplext. Till smaken var vinet helt
torrt, nästan stramt, samtidigt med en viss fetma som gav rondör och som väntat
var syran låg. Jag tyckte om vinet, det var inte stort, men rätt gott, och det
kom att passa perfekt till min mat.
För 13 euros beställde jag moules frites, en stor skål
med nykokta musslor i buljong, rika på smaken av hav, och till det spröda
pommes frites och lite majonnäs. Gott.
Chez Loury,
som ligger snett tvärs över korsningen, är betydligt mindre, mer rustik, mycket
mer genuin och i alla avseenden en bättre restaurang. Här är det fisk som
gäller – såklart – vi är ju typ 80 meter från hamnen och fisken köps färsk
varje dag. Vi frågade madame krögare vad som vad dagens fisk, hon sprang genast
in till monsieur i köket (hennes man, antar jag) och frågade vilken fisk som
var lämplig för tre personer till varmrätt. Hon kom ut med en stor fin och absolut
nyfångad dorade (havsbraxen) och
visade oss. Den skulle bli perfekt – helgrillad.
Under tiden beställde jag in en flaska vin av lokal sort.
Listan var som väntat inte stor men jag hittade ändå en 2015 Bandol Blanc från Château Salettes i Bandol, som sedan
1604 nu drivs i 16:e generation av samma familj. Deras vita vin görs av
druvorna Clairette och Vermentino och det har en lätt blommig och citrusfruktig
doft med ett lätt inslag av bittra citronskal och en nyans av mandel och
honung. Ingen ek, jag tror att vinet är jäst i cementtankar, och det har en
medelfyllig kropp med måttlig syra men en slags mineralisk spets. Dessutom en
klädsam liten bitterhet i slutet av smaken. Här på listan kostade vinet 37
euros.
Jag började med fyra goda ostron, Gaillardeau No 2, för
22 euros, oväntat dyrt med tanke på läget. De var ganska stora och hade en fin
textur och en tydlig smak av umami och havsälta. Jag äter alltid ostron med
bara lite citron på, det är godast så tycker jag. Den lilla skålen med vinäger
och schalottenlök fick förbli orörd.
Det vita vinet matchande trots den måttliga syran ostron
bra, men än bättre passade det till den grillade fisken, som kom in helgrillad
till bordet, där den fileades och lades upp på våra tallrikar. Lite kokt
potatis, ett sallatsblad och en citron, annars inget mer. Det räckte gott och
väl med citronsaften och en del extra salt på det fint texturerade och
välsmakande fiskköttet.
Une Table au Sud
är en enstjärnig restaurang nere i den gamla hamnen, bara två minuter gångväg
från vårt hotell, som har drivits av paret Karine (sommelier) och Turak Lodovic
(köksmästare) i fyra år. Deras specialitet är såklart fisk och skaldjur och
deras bouillabaisse är omtalad. Den kommer som en slags avsmakningsmeny och
kostar 78 euros och det var av den anledningen vi kom hit för vinresans första
gemensamma middag. Vi började med en flaska lokalt vitt vin, från den lilla
appellationen Cassis som ligger alldeles intill kusten i Provence och den
omkring 20 hektar stora familjeproducenten Clos Sainte Magdeleine. Denna 2015 Cassis Blanc görs av cirka 45
procent Marsanne (som är typisk här), 30 procent Ugni Blanc, 20 procent
Clairette och fem procent Bourboulenc från en del kustnära vingårdar med
kalkstensjord. Sval jäsning med den naturliga jästen och lagring i ytterligare
12 månader i ståltankar. Rent fruktigt med inslag av gula äpplen och persikor,
elegant, en aning mineraliskt men med en förhållandevis liten syra – det är ju
faktiskt precis så som många vita viner från Provence brukar te sig.
Vi fick in ett par aptitretare av elegant snitt; en
nordafrikanskt kryddad ”köttbulle” med syrlig lök, en liten brödkrustad med
citrusfrisk kräm på temat tzatziki, en slags kupol av fisk fylld med en god
fiskbuljongliknande sås (man fick äta den i ett svep) samt oliver med en
jordnötssås.
Vi fortsatte hålla oss lokalt i den ganska lilla men ändå
intressanta vinlistan och jag fastnade för ett vin från Korsika och producenten
Jean-Baptiste
Arena, son till den lokalt omtalade odlaren Antoine Arena, som efter
studier och arbete i Bourgogne återvände hem till Korsika för att 2001 börja
arbeta med familjens vingårdar. Från honom rekommenderades jag att ta 2015 Grotte di Sole, ett druvrent vin
av Vermentino från en 1.00 hektar stor vingård med 60 år gamla stockar i
kalkstensjord. Återigen ett elegant vin som på klokt vis har jästs och lagrats
i ståltank så att druvornas finstämda och lätt blommiga och citrusskalskomplexa
frukt inte förgås. Det kostade 56 euros på listan och kändes som ett smart val.
I glaset intill hade vi ett helt annorlunda vin, mycket
djupare i färgen och både fylligare och mer intensivt. Det kom från Villa
Minna Vineyard som ligger i närheten av Aix-en-Provence. Namnet har sin
historia att berätta – den franska rallyföraren Jean-Paul mötte nämligen en
charmerande kvinna när han tävlade i det finska vinterrallyt, de blev förtjusta
i varandra, blev ett par och gifte sig senare. År 1987 hade de köpt en 15
hektar stor vingård som var i behov av renovering och när de slutligen kunde
göra sina första viner 1999 döpte de vingården efter henne, Minna. Nu hade vi
deras 2012 Minna Vineyard i våra
glas, en cuvée av Vermentino, Roussanne och Marsanne som till 70 procent har
jästs i ståltankar och resten i små ekfat – till ett ganska djupt och intensivt
vin med lite rikare frukt, nyanser av persika och citrus, men också med en lite
krämigare textur.
Vi hade fått in ett par nya aptitretare till, dels en
smördegsbakelse som hade en liten citronton men till största del doftade och
smakade svarta oliver av tapenade. Den var underbar, om än lite fetaste laget.
Dessutom ett brödkrisp som serverades med en rilette av sardin. Två fina
smårätter som passade de vita vinerna alldeles utmärkt.
Ytterligare en liten aptitretande detalj kom i form av något som påminde och en mild brandade med någon slags fisk (missade detaljerna i denna lilla vackra rätt eftersom jag satt och bläddrade i vinlistan). God var den hur som helst ...
De två vita vinerna följde också nästa rätt, en ytterst
elegant aïolo gjord av en rilette av
vit stenfisk som serverades på ett något sprött bröd som var färgat svart av bläckfiskbläck
och sedan toppat med spröd morot och majrovor. Det var en lika elegant som god
rätt och också den väl matchad till vinerna.
Provence fick bli ursprung för nästa vin, Saint-Rémy-de-Provence
närmare bestämt. Det var Domaine Hauvette som stod bakom den 2011 Dolia för 62 euros flaskan vi nu
fick in. Här slog sig Dominique Hauvette ner på 1980-talet för att njuta av sol
och landskap sedan tröttnat på jobbet som advokat. Idag har hon 17 hektar
vingård som är helt ekologiskt skött, eller som hon själv säger, ”det är helt
naturliga viner jag gör”. Så fort jag hör ordet naturvin blir jag skeptisk,
särskilt om det är ett vitt vin. Ofta (oftast) är sådana viner jordiga, orena
av vildjäst och allt som oftast oxiderade. Så var inte det här vinet, gjort
till lika delar av Roussanne, Marsanne och Clairette som har jästs och lagrats
i cementägg. Istället var det friskt och mineraliskt med en fin och i allra
högst grad rent fruktig med de nyanser av gul stenfrukt som hör främst
Roussanne till. Gott, verkligen.
Det kom att matcha huvudserveringen i den här menyn, den riktiga
bouillabaissen. Den utgjordes av två fint skurna potatisar som var fyllda med
husets egen rouille, gjord efter ett
gammalt familjerecept samt tre sorters fisk som var fint tillagade; havsabborre,
vackert rödskinnad mulle (rouget) och
kummel (merlu). Vackert upplagt i
djup tallrik, sedan kom servispersonalen och slog i en god smakrik
bouillabaisse. Det var verkligen en god servering.
Ingen vinresa utan att jag beställer in vin från någon
eller några av de toppegendomar som vi tyvärr inte kunde få med i programmet. I
Rhônedalen var det såklart kultförklarade Château Rayas som inte kunde ta emot
oss, men så tar de heller nästan aldrig emot besök alls. Men nu hittade jag
deras mindre vanliga 2006 Châteauneuf-du-Pape
Blanc Cuvée Réservé på listan för ändå rätt måttliga 235 euros, så en sådan
flaska beställdes omedelbar in för att dekanteras och serveras i stora glas. Jodå,
denna cuvée av Grenache Blanc och Clairette (kanske också lite annat) från
gamla stockar bjöd verkligen upp till dans, rik och djup doft, fortfarande
ungdomlig trots sina tio år, lätt kryddig och härligt fet med en syra som i sig
inte imponerande men med en fräschör som snarare kom ur en fin mineralitet. Jag
lyckades hålla vinet i mitt glas i närmare 45 minuter och det fortsatte att
långsamt blomma ut under hela den tiden. Vilket härligt vin … verkligen.
Så återstod dessert, ett litet päron som hade kokats in i
kryddat rött vin, man talade om vinet som ”sangria”. Till det hörde en
vaniljpannacotta (kanske lite seg i sin textur) samt en kräm smaksatt med
stjärnanis.
Jag hade först inte tänkt att beställa något sött vin
till, men när jag hörde att de hade ett säreget sött starkvin från Korsika
kunde jag inte låta bli. Det årgångslösa vinet, Rappu Vin de Liqueur, kom från appellationen Patrimonio och firman
Dominique Gentile och var ett starkvin, framställt genom att spritförstärka den
halvjästa musten av druvsorterna Niellucio, Grenache och lite Muscat Blanc à Petit
Grains. Men dessförinnan har man låtit soltorka druvorna i drygt en vecka för
att koncentrera mustens socker och aromer. Vinet har sedan mognat i
solerasysten i flera år innan det buteljerades, då med en restsötma på cirka 70
gram per liter och en fint balanserad alkoholhalt på 16 procent. Stilmässigt
som ett vin från Banyuls, sötaktig körsbärslik fruktighet, tydligt söt, god
fyllighet, en liten fin komplexitet av ekfat och oxidation och en god längd.
Det var två
härliga dagar i ett stundtals riktigt soligt och varmt Marseille, precis vad en
frusen svensk vintersjäl behöver. Men efter en god natts sömn stundar en vecka
i Rhône – och det ska såklart också bli härligt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar