Jag ska vara ärlig, det är alltid bäst så. Jag har
faktiskt aldrig varit imponerad av vinerna från Cave Bestheim, jag har heller
egentligen aldrig tyckt om dem. Kooperativet, som ligger i Bennwihr och har en
historia som stäcker sig tillbaka till 1765, har i sin fyra miljoner flaskor
årligen stora produktion nästan enbart medelmåttiga viner med sötaktig,
onyanserad frukt som har någon dämpat över sig. Jag saknar parfym, intensitet,
stramhet och mineralitet. Därför gillar jag inte vinerna. Men så fick vi en 2014 Crémant d’Alsace Prestige Rosé Brut
från dem som aperitif … och den var riktigt god.
Eftersom det
inte är tillåtet för vintypen crémant i Alsace att blanda vitt och rött basvin
till en rosé, är det här vinet uteslutande gjort att Pinot Noir som med 13
timmars skalkontakt innan jäsningen har fått en vackert rosa färg.
Pinotdruvorna har gett vinet en härligt hallon- och körsbärsliknande parfym,
men det fanns också något jordigt och nästan lite kryddigt över doft som bidrog
till en viss komplexitet. Visst fanns här en diskret sötma, 8.9 gram dosage per liter enligt uppgift, men
samtidigt också en fin fräschör som kändes trevlig. Jodå, det var rätt gott,
inte stort, men gott. Sett till volym en liten produkt, bara 14 000
flaskor om året.
Kalaset inleddes
med nämnda crémant och till det några små tilltugg, en liten kanapé med
Skagenröra och en liten med en len anklevermousse. Båda munsbitarna goda till
det mousserande vinet.
Det första vinet vi serverades kom från den 12 hektar
lilla familjefirman Domaine Dussourt som ligger i byn Scherwiller. Den planterade
arealen är fördelad över 40 vingårdslotter och firman arbetar i allra högsta
grad småskaligt. Det vin vi fick var deras 2012
Scherwiller Riesling Réserve Prestige, ett vin som har den för Alsace
ganska okända klassificeringen villages
(som i Bourgogne, där ett 40-tal byar har status som egen appellation), en
appellationstyp som bara 13 byar har i Alsace. Den här byn är liten, den täcker
endast 108 hektar och den lär ha planterats för första gången redan på
880-talet. Riesling är med 95 procent av arealen totalt dominerande och det är
just för Riesling som appellationen villages
gäller. Det här vinet är jäst i gamla ekliggare om 35-50 hektoliter, men det
har en riktigt fint ståltanksliknande renhet, en elegant frukt med syrlig vit
persika och solmogen citron som företräden, och syra och mineralitet som var
föredömligt uppfriskande. Fram tills nu hade jag aldrig druckit vin från den
här domänen, så det var verkligen en riktigt härlig upptäckt.
Till det torra och strama rieslingvinet serverades en
rätt som egentligen var en aning för söt till följd av krämen av jordärtskocka.
Det fanns lite tryffel i krämen som lyfte doften, kombinationen av de två
råvarorna är himmelsk, men satte också vinet en aning i bakgrunden. Därtill
friterade chips av jordärtskocka och såklart kronan på verket, halstrade
pilgrimsmusslor.
En av de klassiska druvsorterna i Alsace är Pinot Gris,
planterad på cirka 2 500 hektar av distriktets totala planterade areal om
ungefär 15 500 hektar. Nu var det den anrika firman Famille Hugel i Riquewihr
som stod som avsändare till den 2010 Pinot
Gris Grossi Laüe vi hade fått i våra glas, på begäran av vinmakaren själv i
större runda glas av bourgognetyp. Han menade att vinet behöver luft och rymd
för att till fullo blomma ut och visa hela sin smöriga, feta och rikt fruktiga
men samtidigt eleganta prakt. Det här vinet kommer från 30 till 50 år gamla
stockar i kalkstensjord i tre av firmans bästa lotter med Pinot Gris, alla med
en sydöstlig exponering, och man kallar viner Grosse Laüe med innebörden av grosslage eller en särskilt högre
kvalitet. Som väntat av druvsorten var syran lägre än i rieslingvinet, vilket
tillsammans med den rika frukten gav en något kittlande mineralitet gav vinet
en len textur men ändå livlig smak. Prislappen på denna cirka 3 500
flaskor årligen stora tappning landar i Frankrike på cirka 44 euros.
Det var minsann ett riktigt gott vin som passade utmärkt
till den andra rätten, en halstrad torskrygg med en blomkålskräm, lite stekt
jordärtskocka, smörstekt karljohansvamp och lite brynt smör. Fisken var fint
tillagad, men blomkålskrämen var lite i mildaste laget tyckte det. Dessutom
kanske en aning fantasilöst att också här använda jordärtskocka, som vi också
hade i första rätten.
Mina förväntningar på maten på restaurang Prinsen var mer
eller mindre obefintliga, jag hade inte varit här på många år och jag hade vare
sig läst något om restaurangen eller hört något om maten från andra. Visst var
första rätten och torskrätten god, men det lyfte aldrig riktigt fullt i smaker
eller finish. Det gjorde heller inte varmrätten, en klassisk Wallenbergare som
var lite blek till smaksättning och heller inte så luftig som jag själv helst
vill få den (det beror nog på att den kanske inte var helt nystekt). Till den
en lite stabbig (men till smaken god) potatispuré, lite gröna ärter och lingon
– precis som det sig bör.
Precis som jag själv brukar göra när jag serverar vin
till Wallenbergare, hade valet fallit på ett vin av Pinot Noir, en druva som
förr i tiden aldrig presterade särskilt väl i Alsace. Förklaringen till det är
enkel; man hade samma filosofi som vid vitvinsframställning med jäsning vid låg
temperatur och en för rödvinsframställning väldigt kort skalmaceration, man
avstod från den malolaktiska jäsningen vilket bidrog till en tydlig syrlighet i
vinet och man valde att inte lagra vinet särskilt och när så skedde aldrig i
små ekfat utan i stora ekliggare. De flesta odlare i Alsace berättar att deras
pinotviner var ganska anskrämliga förr. Idag är det annorlunda, från omkring
1 600 hektar gör man betydligt mer seriösa och välstrukturerade vin i
enlighet med de tekniker man förlitar sig på i Bourgogne. Nytt är att man också
har börjat diskutera möjligheten för vinet av Pinot Noir att i vissa vingårdar att
uppgradera sin status till grand cru,
vilket tidigare bara har gällt de fyra nobla gröna druvorna i Alsace (Riesling,
Pinot Gris, Muscat och Gewurztraminer). Två av de vingårdar som nu ligger i
ansökan är Hengst och Kirchberg de Barr.
Återigen en
producent jag tidigare inte hade provat vin från var Domaine René Kientz som
håller till i byn Blienchswiller (det finns 119 byar i Alsace, jag har inte
koll på ens en femtedel av dem). Firman har totalt 13 hektar vingård och gör
bland annat lite rött vin, som den 2015
Pinot Noir som man för just den här middagen hade buteljerat för en månad
sedan. Druvorna kommer från en liten lott i den 19.20 hektar stora vingården
Winzenberg, som är klassificerad som grand
cru för vitt vin. Det som gör den här vingården så säregen för Pinot Noir
är att den har en mager granitjord, en jordart som väldigt sällan för att säga
nästan aldrig figurerar i samband med Pinot Noir. Jag hade tack vare jorden
väntat mig ett vin med större tanninstruktur, men det skulle visa sig att vinet
framför allt var elegant strukturerat, det hade en riktigt fin modern och
ganska djup körsbärsfrukt med små söta inslag av vildhallon. Det fanns också en
lätt stenigt jordig nyans i vinet, liksom en diskret sötma av vanillin från
ekfaten det hade uppfostrats i. Gott, det var faktiskt oväntat gott!
Gewurztraminer är en av de klassiska druvsorterna här i
Alsace, en druva som lider lite av att anses vara svår till mat. Så behöver det
inte alls vara. Jag själv tycker att vår svenska matjessill med brynt smör och
ett glas Gewurztraminer är nog så gott och till olika typer av indiskinspirerad
curry (fisk, fågel, kött) väljer jag gärna samma vin, just för dess fyllighet, generösa
fruktighet och även krydda, som kan behövas för att stå upp mot den doftrika
maten. Det vin vi hade fått serverat oss var en 2015 Gewurztraminer Grand Cru Pfersigberg från Domaine Paul Glinglinger,
återigen en firma i Alsace som gjorde premiär i min gom. Vilket måste sägas
vara intressant med tanke på att jag har arbetat med vin i snart 30 år, har
rest ett antal gånger i Alsace och gått på otaliga provningar och branschdagar.
Någonstans borde jag ha stött på dessa för mig nu första gången provade firmor,
och särskilt ny kan man inte säga att den här var – man har nämligen gjort vin
i 16 generationer!
Uppenbart
rosenblommig och lätt pepparkryddig i doften, stor i volymen, generöst fruktig
i den rika kroppen, gula plommon och litchi, en måttlig men inte helt låg syra
som dock gärna hade kunnat få vara lite friskare, och en eftersmak som gjorde
sig påmind länge med ett uns av kryddbeska i eftersmaken.
Ostserveringen var lite i enklaste laget, men så är ju
ost en ganska fundamental och självklar del i den franska bondmåltiden, och en
del i måltiden som gärna får vara rustik i all sin enkelhet. Lite ost, inte
mycket mer än så … sånär som på några onödiga men säkert nyttiga gröna blad.
Ostarna kom från osthandlaren Androuet och var två, en god men ganska mild
Comté och en grönmögelost vid namn Fourme d’Ambert. Ost och Gewuztraminer
tycker verkligen varandra och här i Alsace brukar man oftast servera Gewurztraminer
till sina smakrika ostar, framför allt Münster. Såklart fick kvällens
Gewurztraminer landa i ostserveringen…
Hos Domaine Marcel Deiss har man sedan
lång tid tillbaka gått sin egen väg, tänkt på ett annat sätt, gjort på ett
annat sätt. I botten har det handlat om att man tror mer på vingårdens terroir än på druvsorten i sig, förvisso
en tanke som många vinodlare har. Vingården Altenberg är som en geologisk
mosaik av bland annat kalksten, märgel och sandsten, och utifrån det ville man
låta vingården tala mer än någon enskild druvsort. Genom att successivt
samplantera ett flertal druvsorter på det sätt man en gång i tiden odlade vin i
alla vingårdar, nådde man till slut fram till det komplexa vin som vi nu hade i
en senare årgång i våra glas, 2011 Grand
Cru Altenberg de Bergheim. Proportionen mellan druvsorterna vet man inte
exakt, omplanteringen i den lilla lott man har i sin fem hektar stora äga i den
totalt 35.05 hektar stora vingården har skett successivt och man är heller inte
särskilt intresserad av det exakta, vingårdens terroir är allra viktigast. Vi får dock reda på att vinet till
omkring 60-70 procent består av Riesling, till kanske 20-25 procent av Pinot
Gris, dessutom lite grand av de andra typiska druvsorterna i Alsace. Druvorna
skördas vid samma tillfälle, alldeles oavsett alla druvor är perfekt mogna
eller inte och de vinifieras sedan tillsammans i samma tank.
Det här är ett läckert komplext och jordigt vin
med en tydlig mineralisk ton som nästan uppfattas lite rökig, här finns en fin
kryddighet och blommighet som torde komma från inslaget av Gewurztraminer, en
fetma och smörighet som kommer från Pinot Gris och en fräschör och elegans som
hör Riesling till. Och här finns också en sötma som har landat på cirka 70 gram
per liter, just därför fick vinet serveras till desserten (även om det kanske
hade matchat en rätt av gåslever eller ost lite bättre – dessertviner vill
helst se över 100 grams sötma per liter).
Desserten var tack och lov inte påtagligt söt, en
nygräddad tarte med äpple som hade fått en touch av calvados och till det lite
vaniljgrädde. I all enkelhet. Ett trevligt och gott avslut på en måndag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar