Det är alltid lika roligt att packa väskan för att möta
kompisarna i dykgänget Larsson Fine Diving, ge sig ut i vida världen på äventyr
långt bortom det mitt vanliga ändå ovanligt rika liv erbjuder mig. Att gå på
djupet med kompisarna, uppleva en helt annan värld än vardagen, se fantastiska
miljöer, vara åskådare vid en av de vackraste platserna på jorden (den under
ytan), få dyka med fantastiska fiskar, sköldpaddor, skaldjur och varelser och
allra helst ha direkt närkontakt med hajar, det är en befrielse och en
upplevelse långt utöver det vanliga. Den här resan blev skönt nog närmare än
vanligt, efter fem års långresor till magnifika dykplatser på andra sidan
jordklotet, var nu tillbaka på Röda Havet, om än väldigt långt ute mitt på
havet. Hajsafari stod på programmet och vi var alla taggade som bara den.
Givetvis var dykväskorna också fyllda med kluckande upplevelser!
Upp i ottan för att hinna med morgonflyget, fem timmar på
charterflyg (en charterresa kan var en skräckupplevelse, men den här var rätt
trevlig), nästan två timmar i en helt obegripligt stillastående passkontroll
med två passkontrollanter på säkert tusen anlända turister, därefter en snabb
pizza och en iskall lätt på gränsen till blaskig ljus lageröl, Stella Lager Beer som enligt etiketten
från bryggeriet skulle vara en ”autentisk egyptisk lageröl”. Autentisk? Nja,
snarare en blaskig ljus lageröl helt utan personlighet och ursprungskänsla. Men
kall och lättdrucken var den och för stunden precis så god som jag ville.
Lite mer än tre timmar med minibuss till båten M/Y
Rosetta, som skulle ta oss fem sex timmar rakt ut i havet och vara vårt hem i
en vecka. En snabb middag bestående av stekt potatis, råstekt potatis, pasta
(jodå, här blandar man hej vilt mellan kolhydraterna) och till det lite
grönsaker och stekt kyckling. Som vanligt ingen stor upplevelse, men mättande.
De gastronomiska kraven faller som sten i vatten när man är på dykresa.
Vinet jag hade tagit med kom från Marin County norr om
San Francisco i Kalifornien och därifrån från den högst intressanta producenten
Skywalker
Vineyards som grundades av Star Wars-legenden George Lukas. Här gör man
det både syrafriska och medelfylliga 2009
Skywalker Pinot Noir, ett vin som förvisso har en viss körsbärsfräschör och
elegans, men som också är mörkfruktigt, något kryddigt och kanske lite väl
ekfatsbetonat. Det är inget stort vin, men det är rätt gott och det är framför
allt kul att få dricka det.
Vin är oftast väldigt gott men vissa detaljer i serveringen,
såsom val av glas, temperering och kombination med mat kommer tydligt att
påverka hur ett vin uppfattas. Här på dykbåten hade vi vanliga plastglas, inte
särskilt bra med andra ord, vi hade ingen möjlighet att temperera vinerna rätt,
inte heller särskilt bra med andra ord, dessutom var ju maten kanske inte
direkt anpassad till vin och inte heller det är ju särskilt bra. Men än värre
var nog att jag hade varit sjösjuk som attan ett par timmar före middagen och
det är absolut inget som gör det efterföljande vinet en tjänst. Vilket var
synd, för vinet i sig var det minsann inget fel på. Vinet kom från Tomas Again
och firman Col d’Orcia i Toscana och var deras 2008 Brunello di Montalcino, ett vin som har en medelfyllig men
förhållandevis intensivt körsbärsfruktig doft med en lätt komplex jordighet, en
fint fruktigt textur, god syra och en god men samtidigt fint mogen
tanninstruktur. Ett gott vin helt enkelt. Fast det tyckte jag nog inte just då
det serverades.
Maten till blev en
hyggligt god pasta med tomat som serverades med långkokt kamelkött i en svagt
kryddig och lite syrlig sås. Helt okej att fylla på den helt tomma magen med.
Mot semestermage, som utöver sjösjuka på Röda Havet är en
av de vanligaste magarna i Egypten, är det spritfest som gäller. Det har jag
läst i den fantastiska boken Livets Vatten. En sen eftermiddag efter dagens
tredje hajdyk blev de så dags för klassikern ”spritveranda” som dukade upp på
akterdäck i den ljumma eftermiddagssolen med en lätt bris och kluckande blått
rött hav som bakgrundsljud. Allra bäst mot Egyptenmage är Fernet-Branca, en bitter med anor från 1845 (den började dock tillverkas
redan på 1830-talet) och 40 ingredienser varav malört och rabarber är de mest
tongivande. Skönt aromatisk, malört är en magnifik krydda, och läckert bitter
med ett stänk av sötma. ”Säkert undergörande”, tänkte jag och tog en stänkare,
och en till.
Från
whiskeyavdelningen av spritverandan slog jag upp ett litet järn av Jack Daniels, en god klassisk amerikansk
whiskey med fint vaniljaromatisk och lätt bränd fatkaraktär och mild sötma i
slutet av den lagom eldiga eftersmaken.
Helt ärligt
tyckte jag att Bacardi Oakheart var
en lite väl söt och kryddig rom för min smak, en typisk sprit som enbart är skapad
för att driva försäljning till konsumenter som går igång på flirtig och onyanserad
sötma spriten. Det blir rätt obalanserat enligt mig, och än värre, det blir
lite väl kommersiellt för min kvalitetsdrivna tro. Nej tack, med andra ord. Eftersom
inget skall förgås skickade jag därför ner lite Coca-Cola i glaset med de återstående centilitrarna. Coca-Cola
tycker jag om, trots att det är en ultrakommersiell dryck, och med den blev
spriten genast acceptabel.
Absolut Vodka är inte särskilt god som
den är, därför fick den något orena och trista vodkan sällskap av lite mer god Coca-Cola.
Sedan siktade jag mig in på desserten, Bailey’s
Caramel Cream, mjukt choklad- och kolaaromatisk med krämig textur och
balanserad sötma. Riktigt gott, på riktigt!
Middagen blev en skön buffé av spaghetti med köttfärs (av
något odefinierat slag), kofta
(stekta lammfärsbullar, med en mild krydda) och en gratäng med grönsaker,
potatis och ost. Med den hunger man byggt upp under dagens dyk och med lite
spritveranda som fundament satt den här middagen ovanligt bra. Efter 15 års
resande på Röda Havet är förväntningarna som nämnt inte så högt ställda och en
helt vanlig bild på trist kedjehamburgare kan driva en till vansinne. Men de
små vaniljfyllda chokladprofiterollerna som serverades efter middagen var
faktiskt rätt bra…
Jag hade tagit med mig ett vin från min kamrat
Henri-Claude Amadieu som driver den utomordentligt fina firman Pierre
Amadieu i byn Gigondas i södra Rhônedalen och kylt en flaska av hans
supergoda vita 2013 Côtes du Rhône
Domaine Sainte Romane. Druvorna kommer från en högt belägen mer än 50 år
gammal vingård med druvsorten Clairette uppe i bergen ovanför byn Gigondas. Det
här vinet är riktigt gott, elegant citrusfruktigt och lite blommigt med en fin
mineralitet och god energi. Och för 129 kronor på Systembolaget är det närmast
larvigt köpvärt!
Det blev ett rött vin från Tomas Again också, 2006 Infinito från Poderi Rosso Giovanni i
Monferrato i Piemonte, en smakrik cuvée av Cabernet Sauvignon och Barbera i
modern och rikt fruktig och något ekfatskryddig stil med en rätt fint
balanserad tanninstruktur. Jag hade aldrig tidigare provat det här vinet (i
någon årgång) och att möta det för första gången vid fel temperatur i ett
plastglas i en fuktig båt på Röda Havet till en typ av mat som kanske inte var
den allra mest lämpliga, är väl kanske inte det allra mest rättvisa för att
bedöma ett vin. Men hyggligt gott var det ändå …
Bräserad kamel? Ja, varför inte. Gärna med lite sköna nordafrikanska kryddor på och får man dessutom sötaktig lök på blir det hela lätt en fest!
Belöningen för en hel dags dykning är en kall öl. Fast särskilt god var den inte, den egyptiska Sakara Gold, trots att texten på den kalla burken lovade ”premium quality”. Nej, det var rätt tunn och blaskig och lite tråkigt bitter i slutet. Det är inte ofta jag längtar efter Norrland Guld, men det är alla dagar i veckan ett bättre öl än det egyptiska guldet.
Erwin Sabati är en av de allra bästa
producenterna i södra Österrike och deras 2011
Chardonnay Pössnitzberg är ett underbart vin som bara i landet nästan bara
överträffas i genren Chardonnay av deras tappning från äldre stockar,
Pössnitzberg Alte Reben. Vinet, som serverades av Doris Diva, är medelfylligt
och elegant med en frisk syra, en gulaktigt orienterad fruktig doft med nyanser
av både äpplen, päron och citrus och det finns också en liten nötigt rostad
ekfatskaraktär. Det här vinet klarade sig med beröm godkänt genom den brutala
serveringen i platsglas – trots att jag vet hur galet gott och elegant det är
när det serveras på optimalt sätt, i en bourgognekupa vid tolv grader.
Kvällens röda vin serverades av Platter. Det kom från
Santa Ynez Valley i Kalifornien och vinmakaren Peter Hunken och hans firma Black
Sheep Finds. Denna 2011 Genuine
Risk är en cuvée av 43 procent vardera av Cabernet Sauvignon och Merlot med
elva procent Cabernet Franc och en liten skvätt Petit Verdot. Modernt, generöst
mörkbärigt med en antydan av solsötma, lite kryddigt av ekfat och med ganska
lena tanniner. Tack vare vinets rika frukt fungerade det acceptabelt i
plastglaset.
Den här kvällen
toppades kolhydratligan med fyra pjäser; kokt potatis med dill, potatiskaka med
dill, pommes frites utan dill och lite pasta utan dill på det. Samt friterade
kycklingbitar. Som hittat för en superhungrig hajdykare.
Den godaste rätten på middagen var nog ändå den lätt kryddiga linssoppan, men den åt jag utan vin till. "Bäst så", tänkte och slevade i mig den goda soppan.
Zinfandelkväll – en sådan ger förmodligen bättre
smakmässigt resultat på Röda Havet än på ditt närmaste Systembolag, där 99
procent av alla zinfandelviner är översöta påhittade viner från södra Italien
eller profitkåta importörer som satsar på den lättsålda sockervågen med
klatschiga etiketter.
Från Morgan
Bay Cellars i St Helena i Napa Valley kom 2013 California Zinfandel, vars generiska ursprung innebär att man
köper druvor från flera områden och därför måste använda sig av den vidare
ursprungsbeteckningen. Det var ett helt okej men inte särskilt märkvärdigt vin,
lite sötfruktigt som hör druvan till, men det var lite glest och saknade den
koncentration jag själv söker i ett riktigt bra vin av Zinfandel. Tack Dancing
Kari för att du breddade mitt zinfandelregister.
Det andra vinet
kom från Sonoma Valley och var 2010
Zinfandel Maus Vineyard från Deering, vars vingårdar ligger
ungefär mitt i den solmättade dalgången. Det här vinet hade en större
fyllighet, rikare frukt, silkigare kropp och något högre alkohol (typiskt för
druvan), i och för sig också en lite mer uttalad ekfatskaraktär.
Av de två
vinerna höll jag det här (som Platter bjöd på) som det bättre. Däremot var det
kanske lite för kraftig för den ugnsgrillade kyckling (som var saftig och god)
som vi fick till middag.
Sista kvällen med gänget på båten firade vi med lite
extra, till att börja med NV Brut
Premier från Louis Roederer. Champagne är alltid gott när det är varmt och
man vill svalka sig. En mycket intressant iakttagelse är champagne verkar vara
ett av de mest tåliga vinerna att utsättas för fula plastglas och jag utgår
från att det beror på att vi alldeles för sällan serverar champagner i glas med
kupor, utan i smala flöjtar som helt ärligt inte rent formmässigt skiljer sig
mycket från flöjtarna. Kall var den hur som helst, och god också, till och med till de salta och feta partynötterna. Särskilt
efter en hel dags sköna dyk med flera absoluta närkontakter med stora Oceanic
White Tip Sharks. Sådant måste firas!
Eftermiddagssittningen fylldes på med lite fler röda
viner (och salta jordnötter som passande tilltugg) och från Eldiga Gun kom en 2013 Hautes de Saint-Estèphe med
ursprung just i Saint-Estèphe i Bordeaux. Att dricka ung bordeaux på det här
sättet föranledde en viss misstänksamhet hos mig, provat precis som det var i
extremt hög luftfuktighet (vi drack det under öppen himmel på öppet hav strax
innan ett stort åskoväder bröt ut) gav det kanske inte vinet några extra doft-
och smakmässiga stilpoäng. Ändå tyckte jag att det fungerade rätt hyggligt,
vinet var gott och hade förvisso en tydlig tanninstruktur, men dess frukt var
tämligen generös och mörk och vinet bjöd på sedvanliga dofter av mörka bär och
lätt rostad ekfat med nyanser av mörk choklad och fint kaffe. Det hade dessutom
något jag skulle beskriva som viss fräschör!
Till middag dukade kockarna upp en stor buffé av
smårätter, av vilka de flesta sallader av bönor, linser, tomater och andra
grönsaker var något mer traditionellt egyptiska.
Det blev också saftiga helstekta kycklingar, otroligt
efterlängtade och fantastiskt goda, men en förhållandevis försiktig kryddning.
Heta kryddor och dykning brukar normalt sett inte vara en helt optimal
kombination, men kryddningen kunde vi själva justera uppåt till eget mod och
egen smak.
Det blev också premiär på Röda Havet för min egen etikett
Soil
and Soul, och den här gången blev det vårt första vin 2009 Cloudy Cabernet Sauvignon som
korkades upp till middagen. Vinet görs uteslutande av Cabernet Sauvignon som
har skördats i främst en vingård uppe i bergen i nordöstra Napa Valley, men fem
procent av druvorna köptes av Andy Becksdoffer från hans del i den berömda To
Kalon Vineyard nere i Oakville. Uppfostran skedde i 225 liter stora franska
ekfat, 70 procent nya, under 26 månader. Det är nu två år sedan vinet släpptes
och det har hunnit utveckla sig riktigt fint, idag med en riktigt fin textur,
fint polerade tanniner och en lång, mörkt fruktig och rätt elegant eftersmak. Det
är faktiskt så man blir lite stolt …
Dryckerna i all ära, den stora frågan kanske ändå är vad
vi såg under vattnet. Såklart miljontals fiskar och koraller, men framför allt
stora feta barracudor, tonfiskar (sällsynt idag, de flesta har blivit sushi!),
grå revhaj och vitfenad revhaj, hammarhaj, treasury shark (en blyg och
försiktig haj man sällan ser) och ett stort antal av favorithajen, Oceanic White
Dip (bilden), en av de så kallat ”farliga hajarna” som vi vid otaliga tillfällen hade
direkt inpå oss. En upplevelse utan dess like!
2 kommentarer:
Fantastisk resa, dykning, god mat och alla drycker man kan tänka sig och lite till känns det som :)
Hoppas du kom hem välbehållen ;)
Kram o fin fredag till dig.
Jessica
Helt off ämnet så kommer jag nu med en högst personlig direktrapport från Beaune. Skriven lätt under the influens så ta det för vad det är.
Kort bakgrund: jag är en vinnörd från uppsala som i princip dricker de viner du gör, men 6-7 dagar om året, inte i veckan. Det blir mycket Bourgogne av två anledningar. 1 Dom är goda. 2 Dom går att dricka "an mass", vilket jag är väldigt svag för.
Här kommer då min Beaunerapport i ofiltrerad version. Rätta mig gärna om jag är helt ute och hojar...
1. Bojkotta Guide Michelin. Korvmojen vid Uppsala central hade lätt kammat hem "värd en omväg" om den legat på rimligt avstånd från Paris. Det är ju sjukt att en så viktig installation i matvärlden är så tydligt sned i sina bedömningar. Nästa OS kan väl hemmanationen få tillhandahålla alla domare i bedömningssporterna. Näää, tvi vale... du och dina hejdukar i journalistkåren har lite att ta tag i. Franzen borde med lätthet ha 4 stjärnor om det fanns någon rättvisa.
2. Ska det vara så att jag gör dom klassiska rätterna som tuppen i vinet och dylikt bättre än vad syltorna i Beaune gör? Jag är ju amatör?!
3. Har frassarna hört talas om struktur i matlagningen? Var på Archer efter att du pratat upp dom.. ;) Visst var maten god, men tant hade lika gärna kunna glömma lösgaddarna i glaset på nattduksbordet. Tre rätter i rad hade i princip kunnat trakterats med sugrör... nån typ av bränd anklever som var som en gelé kör man potatispuré till,det blir helt sjukt. Men den största saken med detta var ändå att desserten, som i mitt fall var en klassisk creme brullé, serverades med ett krispigt flarn. Jag satt och funderade på om det på riktigt var tänkt som någon form av ironi. Första rätten med lite struktur i form av en krispig yta på brullén, ja då måste vi köra ett flarn till.
4. Bistro de Hotel måste ta bort draperiet från ingången. Känns ju mer som en bordellverksamhet än en restaurang. Jag vågade inte ens glänta på draperiet för att komma in på en middag, vad skulle man då få se? Bort, bort, bort skulle brasse ha sagt.
5. Tror även du varit inne på ämnet, men det där inhemska köttet dom är så stolta över smakar ju helt ärligt som att räcka ut tungan...
6. Denna tar vi inom parantes då den inte gör sig på en mat/vin blogg. (Vad är det med frassorna egentligen? Både du och jag vet att de svenska kvinnorna är vackrast i världen, men de franska motsvarigheten har NÅGOT, oklart vad... kan det vara grace?)
SLUTSATS... Jag må låta gnällig och då har jag ändå inte slagit in de öppna målen såsom snorkighet, kunskapsbrist etc. Men vad spelar det för roll? Jag är fullständigt såld! BEAUNE JAG ÄLSKAR DIG!!!
JAG HAR BLIVIT STARSTRUCKED FÖR KANSKE FÖRSTA GÅNGEN... så vad heter kändisen? VINGÅRDEN DOMAINES DE LA ROMANEE CONTI, La Tache, Musigny osv osv
JAG HAR KÄNT MIG SOM EN SJUÅRING SOM PALLAT ÄPPLEN HOS GRANNEN, när jag i upplösninstillstånd tog modet till mig och smakade några stackars druvor från DRC (ok ett ovett, men jag bara var tvungen) att smaka på druvor vars stockar ger ett vin som kostar mer än vad min hyrbil gör, är ändå en lite konstig och samtidigt en häftig känsla.
Att gå igång på att fota skyltar kan tyckas sjukt men så illa var det...
Beaune, Bourgogne och alla skönt snorkiga frassar.. slutsatsen är lika enkel som självklar. Jag älskar er för vad ni är och jag kommer tillbaka, var så säker.
P.s. behöver ni en flygande reporter på Livets Goda, säg bara till så jag kan få resorna till min nyfunna kärlek betalda.
KÖR HÅRT MICHEL.
// Matte
Uppsala
Skicka en kommentar