söndag 13 september 2015

Spanskt på Grand Hotel i Lysekil den 11 september



Han kanske rent av skvatt galen, Javier Gonzalez Amador, en spanjor från Granada om befinner sig mitt i livet och sedan länge är bosatt i Lysekil. Galen är i alla fall vad de allra flesta kallade honom när han för 12 år sedan köpte en fastighet intill en rondell i utkanten av den lilla västkuststaden Lysekil för att öppna en spansk tapasrestaurang.
   ”Spanska tapas på västkusten, där man ska äta fisk och skaldjur och dricka vita viner och inte spanska röda viner, det är klart att folk tyckte jag var galen”, säger Javier och skrattar.
   Idag är hans tapasbar Luna Café fullproppad med matglada gäster dag ut och dag in under sommaren. Här äter man, här dricker man spanskt, här köper man spanskt porslin som Javier importerar, här går man på spanska matlagningskurser, här provar man vin, här lär man sig göra drinkar, här kan man till och med bo i en liten stuga, och här har man trevligt och kul! Restaurangen kompletterades med ett lägenhetshotell för både privat- och företagskunder och för fyra år sedan köpte Javier också Grand Hotel mitt inne i den lilla staden. Galen? Absolut är han galen, men nu tycker ju jag att galna människor är hundrafalt roligare och mer intressanta än andra människor. Således faller Javier in i kategorin "människor jag verkligen tycker om och beundrar".

Hans galenskap antog nya proportioner när han för fem år sedan planterade en liten vingård intill havet. Att det redan fanns en del små vingårdslotter lite här och var i södra Sverige gjorde inte det här projektet med rimligt, Lysekil ligger faktiskt en bra bit norröver och i vårt marginella klimat är varje grad och soltimme livsviktig för vinrankornas liv och leverne.
   Tyvärr tvingades Javier att rycka upp sin första lilla vingård, men på en liten tomt mitt emot Luna Café planterade han 2013 en ny liten lott med 350 vinrankor och året därpå ytterligare en liten lott. Det är framför allt hybriddruvan Solaris som växer här, men Javier har också planterat lite Früburgunder och Pinot Noir som är tänkt att ge ett mousserande vin, samt lite grand av en amerikansk blå druvsort som han använder för att göra ett sött starkvin genom att blanda dess ojästa söta must med en tioårig spansk brandy.
   ”Galen, nej, inte alls”, säger Javier och säger att man måste våga, att man måste ha roligt. Inom ett par år tror Javier att han har 2 000 plantor med vin, men tanken är att hans vingård ska hysa omkring 5 000 vinrankor när den är fullvuxen.

”Det kanske inte är världens bästa vin, men det är ett helt korrekt vin som jag är stolt över och det är faktiskt gott”, säger Javier och drar korken ur en av de lite mer än 60 flaskor han gjorde sin första årgång 2014. Han vill gärna att vinet ska få lite luft innan vi dricker det, därför dekanterar han det och låter det stå att luftas i karaff under en dryg halvtimma.
   Vinet 2014 Solaris Borregos y Lagartos från hans lilla mikrovineri Châteaux Luna är gjort uteslutande av Solaris, det är jäst med sin naturliga jäst i en liten ståltank och lagrat en kort tid på sin jästfällning. Det har en rätt citrusfrisk doft med ett något blommigt och jordigt inslag, inte helt olik den nyans man kan finna i en del biodynamiska viner. Smaken är knappt medelfyllig, initialt citrusfruktig och intensiv, men mellansmaken är kanske något gles innan den påtagligt friska syran tar ett grepp om smakupplevelsen. Det finns gott om flädertoner här, väldigt gott om dem och stilmässigt liknar jag gärna vinet vid ett av den blommiga druvsorten Sauvignon Blanc Musqué. Det är såklart inget stort vin, men det är gott och helt klart ett av de bästa svenska viner jag har druckit.
   ”Det är viktigt att förstå att stockarna faktiskt bara är ett par år gamla, tänk dig själv när de har blivit fem år, eller tio”, säger Javier och ser med rätt ganska nöjd ut.

Att jag tog mig till Lysekil var inte alls för att prova det vin som Javier gör, även om det var en väldigt rolig och trevlig upplevelse att lära känna hans vingård och lilla bodega. Jag hade kommit till Lysekil för att leda en spansk vinprovning och vinmiddag på Grand Hotel. Ett 50-tal glada själar hade hittat hit och stod nu med ett glas sval NV Cava Bolet Brut Reserva från den ekologiska firman Mas Lluet i handen. Den här cavan var gjord av de klassiska druvorna Macabeo, Xarel-lo och Parellada, den var typiskt fruktig och citrus- och päronaromatisk, men helt torr och med en god men inte stram syra.

Som tilltugg till cavan serverades ett lite krispigt kex med en len fransk terrin av gåslever och anklever som serverades med ett salt och lite knaprigt chips av jamón iberico. En helt okej kombination tack vare att tilltugget var fett och krämigt (passar bra till fruktiga och syrarika viner) och ganska friskt (passar bra till fruktiga och syrarika viner).  

Till fiskrätten serverades två vita viner. Det flesta personer vet nog inte att ungefär hälften av allt spanskt vin är vitt. Då ska man i och för sig veta att både cava (det mousserande vinet från Spanien) och starkvinet sherry också räknas in som vita viner. Det första vita vinet kom från distriktet Penedés uppe i Katalonien och producenten Augustus Cellars som har 9.90 hektar vingård intill El Vendrell. Vinet 2012 Xarel-lo är gjort att den lokala druvsorten Xarel-lo från gamla vinstockar. Merparten av all Xarel-lo i Spanien går till cava, men när man vinifierar den till ett stilla vitt vin, exempelvis i neutrala franska ekfat på sin jästfällning under fyra månader som i det här fallet, vinner det en viss fetma och kropp till den annars ganska frisk och stram kropp. Någon ek noterades faktiskt inte i det här vinet.
   Det andra vinet kom från Rueda och den unga kvalitetsfirman Bodegas Ossian om grundades 2005 av Javier Zaccagnini från den förstklassiga Bodegas Aalto i Ribera del Duero. 
   ”Jag hade länge letat efter en vingård som kunde ge mig ett bra vitt vin, men att hitta en så här bra vingård med gamla stockar på omkring 900 meters höjd i provinsen Segovia hade jag ens inte vågat drömma om”, berättade Javier Zaccagnini för mig en gång för ett par år sedan. Den första årgången gjordes 2005, nu hade vi den rätt eleganta med samtidigt något feta 2012 Ossian i våra glas, ett vin av den lokala druvan Verdejo som har vinifierats på samma sätt som klassisk vit bourgogne. Det innebär sval jäsning i franska ekfat, som till stor del är äldre. Det här vinet var riktigt läckert, särskilt när det hade blommat upp med luft.

Till de vita vinerna serverades en ugnsbakad torskrygg som serverades med lite fänkål som hade skivats tunt och bakats i ugn, dessutom stekt grön sparris och sticklök. Jag hade gärna sett en sås till, kokt med vitt vin och allra helst lite mussel- eller ostronfond för att matcha vinernas friska syra och mineralitet. Nu hade vi istället lite frisk salsa av Granny Smith, blekselleri och gurka och en nypa färsk mynta för att ge rätten en friskhet. Det fungerade också bra, men visst saknade jag en sås.

Nästa servering bestod av två röda viner, båda från bergsdistrikt som för den breda massan konsumenter ännu inte är så välkända. Det första vinet hade distriktet Ribeira Sacra som sitt ursprung, högt beläget i bergen i det svala Galicien i nordvästra Spanien. I den här delen av Spanien är det sällan riktigt varmt, 25-27 grader hör till vardagen mitt om somrarna och det tillsammans med den höga höjden och steniga jorden bidrar till att vinerna får en fin fräschör, god syra och livfull mineralitet. Det var så jag fann 2011 Bancales Olvidados Mencía från Adega Ponte de Boga. Det här var en ny bekantskap för mig, men en trevlig sådan. Här fanns gott om den fina rödfruktighet och nästan köttiga nyans som är så typisk för druvsorten Mencía. Druvorna kommer från stockar som är mellan 20 och upp mot 100 år gamla och vinet är vinifierat och lagrat under tio månader i små fat av ek och stål. Mer än 4 900 flaskor blev det tydligen inte av det här vinet. Vilken tur att man hann smaka ett par av dessa flaskor.
   Bodegas Borsao är ett 620 medlemmar stort kooperativt som grundades 1933 i det fortfarande nästan helt okända distriktet Campo de Borja, som kan sägas vara en sydlig förlängning eller åtminstone granne med Rioja. Härifrån hade jag valt ett av deras toppviner, 2011 Tre Picos Garnacha, som kommer från högt belägna vingårdar (upp mot 600-700 meter) med stockar av Garnacha som har nått en så pass hög ålder att de ger ett vin med större djup och mer uttalad stenmineralitet än firmans andra viner av Garnacha. Jag har under många års tid använt mig av det här vinet, som jag alltid har tyckt har bjudit på en god och intensiv fruktighet som är mörkare och mer strukturerad än den oftast är i viner av Garnacha. Det enda jag tycker är lite tråkigt med vinet är att ekfaten ligger lite utanpå den fina frukten och så var det också i den här årgången. Tänk om de kunde dra ner lite på faten, vilket synnerligen gott vin det skulle kunna bli då.

Jag tyckte personligen att vinet från Ribeira Sacra var det allra godaste och det som passade bäst till varmrätten, men jag måste medge att vinet från Bodegas Borsao hittade sig mycket väl tillrätta med de diskret sötaktiga råstekta rotsakerna och den mörka kalvfonden som hade smakats av med en del mörk bitter choklad (den speglade verkligen aromen av ekfaten). Javier, som är en fantastisk allkonstnär och den här kvällen också stod i köket och ansvarade för matlagningen, hade använt sig av låren från skånsk majskyckling, en klokt vald styckningsdetalj eftersom brösten lätt kan bli lite torra. Den här i och för sig rätt enkla och rustika maträtten passade alldeles utmärkt till de två röda vinerna, men jag var inte lika förtjust i att det också hörde till lite söt chutney av äpplen som Javier hade skördat från ett par träd intill den ena av sina små vingårdslotter. Sötman i denna chutney bidrog till att minska upplevelsen av vinernas fruktighet och kropp och därmed förstärkts vårt intryck av strävhet och ekfat i vinerna. Jag smakade såklart på chutneyn, den var god, men jag valde att inte äta den eftersom jag hellre ville att vinerna skulle få sjunga i glasen.

Spanien har en rätt fin ostkultur och den här kvällen hade Javier valt ut en av de fina mögelostarna, Valdeón, som kommer från norra Spanien. Den påminner smakmässigt om Roquefort, men den är lite torrare och mer kryddig. Eftersom vi skulle servera en söt och oxiderat nötig sherry till osten, hade vi lagt till lite russin (som speglade vinets söta och torkat fruktiga nyanser) och valnötter (som gifte sig perfekt med vinets oxiderade nyanser). Det hela blev precis som väntat mycket lyckat.

Sherry är en spansk vinstil jag gärna lyfter fram, inte bara för att det är det mest spanska av alla spanska viner och för att det är både unikt och väldigt måttligt prissatt, utan mest för att det är vansinnigt gott. Den här kvällen valde jag en söt och något mindre vanlig vinstil, ett sött vin gjort av Moscatel. Denna Moscatel Fruta kom från Bodegas Argüeso, en firma som grundades 1822 av en familj som kom från Burgos i norra Spanien till Sanlucar de Barrameda för att först öppna en rörelse som sålde livsmedel innan de gav sig in på sherryproduktion. Det här vinet hade en vackert gyllene bärnstensfärg, en relativt stor parfymerad och för druvan typiskt blommig doft, men dess främsta karaktärsdrag var de karamelliga, nötiga och komplext oxiderade drag en lagrad sherry får. Den här tappningen har lagrats i solerasystem i minst fem sex år innan den har börjat tappas ur, så oxidationsnivån är förhållandevis måttlig.

Väl hemma igen kändes det passande att till middagen fortsätta på det spanska spåret. En flaska 2010 Electio Xarel-lo från familjefirman Pares Baltá i Penedés hämtades upp ur vinkällaren och tempererades till cirka 12 grader. Vinet kommer från en liten vingård med omkring 80 år gamla stockar på en svag sluttning och vinet är jäst i 300 och 400 liter stora franska ekfat, bara en del av dem nya eftersom Xarel-lo väldigt lätt plockar upp karaktären av ekfat. Det här vinet har en karaktär som inte alls ligger särskilt långt från den i de vita vinerna från Hermitage, här finns honung och akacia, en nästan fet och gul stenfruktig arom, en liten hint av honung och ett inslag av både vanilj från faten och en slags stenig mineralitet från jorden. Smaken är drygt medelfyllig, begynnande mogen och något nötig, fet och intensiv men någonstans faktiskt elegant. Det som skiljer vinet från dem i norra Rhône är att det har en högre syra, annars är det påfallande likt. Och gott!

Detta läckra spanska vin passade perfekt till den drygt kilostora rödingen jag hade kryddat med salt och peppar, fyllt med citron, rosmarin och timjan och sedan grillat helt. Jag vänder alltid fisk i mjölk eller grädde innan jag grillar den, ett riktigt bra knep för att den inte ska fastna på grillgallret. Fisken var fantastiskt god, att tillaga fisk på benet ger alltid en mycket högre och godare smak. Till detta en citrusfrisk majonnäs med mycket persilja samt sockerärter som slungats i vitt vin och smör med purjolök. En suveränt god måltid som fick sätta punkt för en underbar dag i Lysekil hos en av Sveriges allra roligaste och galnaste entreprenörer. Tack Javier för att du finns!

Inga kommentarer: