Sydafrika står inte3 högst upp på min agenda när det
gäller vinprovningar och vinmiddagar. Inte så att jag inte tycker om Sydafrika,
mer att det är så mycket annat i vinvärlden som upptar mina dagar. Jag gjorde
min första vinresa till Sydafrika för snart 20 år sedan och minns med glädje
hur enormt entusiastisk jag var då. Sedan dess har det blivit ett par resor
till dit, men nu var det väldigt länge sedan sist. Av den anledningen var det
extra roligt att få träffa Kathy Jordan från den egna firman Jordan när hon
besökte Stockholm.
Hon och hennes
man, som är geolog och därför kunnig nog att värdera olika landområden, köpte
1982 en egendom i Stellenbosch för att slå sig in på vinodling. På den tiden
fanns det lite vin på egendomen, framför allt Chenin Blanc och Cinsault, men de
små lotterna var i dåligt skick och planterades därför om. Det förberedande
arbetet innefattande också studier inom vinodling och vinframställning vid UC
Davis och totalt med praktik på vinerier tillbringade de två år i Kalifornien.
De återvände
till Sydafrika 1989, planterade om och till vingården, köpte 1992 ett vineri
och grundade Jordan året därpå. Under många års tid var de specialiserade på
vita viner, men nu på senare tid har det också börjat göra röda viner. En högst
egen uppfattning är dock att det är de vita vinerna de är allra bäst på.
Idag har man en
förstklassig restaurang, ett bra bageri och sedan i mars i år också ett litet
hotell med 30 bäddar. Bra att veta om du reser i trakten.
Mötet skedde på Wedholms Fisk, och vi började med två
friska vita viner, först en 2014
Riesling The Real McCoy, gjort till fullo av äkta Riesling. Att jag betonar
”äkta” och att man från Jordan också har valt att kalla vinet The Real McCoy
(McCoy var en romsmugglare som var känd för att ha den bästa rommen, alltså
”äkta vara”), beror på att man tidigare i Sydafrika sålde viner under namnet
Riesling trots att det oftare var annat än Riesling, bland annat den enkla
druvsorten Cruchen Blanc. Jordan var själv inblandade i arbetet med att
förbjuda att andra druvor än Riesling såldes som Riesling, en regel som vann
kraft 2010. Det här vinet har en ren och något blommig doft med en fin
citrusfruktighet. Eftersom musten är jäst i ståltankar finns det också något
ståligt över vinet, dessutom en fin mineralitet. Gott, och nästan helt torrt (7
gram restsötma).
I glaset intill
fick vi en ung och ganska stram, men av fatjäsningen (två till tre år gamla
franska ekfat och åtta månaders lagring) lätt avrundad och mjukt
vaniljnyanserad 2014 Chenin Blanc
Inspector Peringuey. Det här vinet har en typiskt citrusskals- och
mandelaromatisk doft och smaken är ren, medelfyllig och något fet med en
uppfriskande syra och av granitjorden också en liten stenig mineralitet. Jag
höll det här vinet som det godaste av de två.
Till dessa viner serverades en tartar av rökt lax med
laxrom och lite gräslök, i all sin enkelhet god men ändå inte fulländad till
vinerna. Det krävs alltid lite av en krämig textur (sås, crème fraiche eller
liknande) i rätten för att undvika den lätt metalliska beska som uppkommer i
mötet mellan torra viner och rå, gravad och rökt lax.
Om de två första vinerna kom från sydexponerade
sluttningar, kom kvartetten av chardonnayviner från mer östliga sluttningar.
Det första av dem var 2014 Unoaked
Chardonnay, jäst i ståltankar och lagrad på sin jästfällning en kort tid.
En lätt smörig nyans noteras och frukten drar lite lätt åt det tropiska men
upplevs fortfarande sval och elegant tack vare inslaget av citrus. Det är rätt gott,
rent och friskt fruktigt, men jag tycker ofta att vinerna av Chardonnay ofta
saknar distinktion och komplexitet om de är ståltanksjästa. Utanför Chablis, ska tilläggas, i Chablis ger
nämligen mineralitet och fetma vinerna en stor personlighet och fulländad
balans.
Det andra vinet
ser man mer som sin vanliga chardonnay, 2011
Barrel Fermented Chardonnay, och det görs av mer karaktärsfulla druvor från
upp mot tio olika vingårdslotter med både franska och amerikanska kloner.
Musten jäses i 228 liter små franska ekfat från fem olika tunnbindare, faten är
till cirka 50 procent nya och jäsningen äger rum vid låg temperatur. Eftersom man
är mycket måttlig med svavel är det låg temperatur (maximalt 20 grader) och
strikt hygien som gäller under hela framställningen. Man utför ingen bâtonnage under den nio månader långa
lagringen, däremot rullar man faten lätt för att få ett mer försiktigt uttryck
av jästfällningen. Det här är ett mycket mer klassiskt chardonnayvin där
ekfatens lätt rostade och nötiga nyanser tillför vinet en komplexitet och fin
kryddighet, särskilt tack vare att eken är så balanserad och elegant placerad
som här. Balansen uppnås inte minst genom att kroppen är medelfyllig snarare än
fyllig, att syran är frisk och skänker fräschör och att alkoholhalten har
landat på cirka 14 procent men inte mer. Det här vinet skulle jag gärna ha med
på en utbildning om Chardonnay, just för att visa ett typiskt chardonnayvin med
ekfat, och med god balans.
Vi fick också ett vingårdsspecifikt vin, 2012 Chardonnay Nine Yards, som man ser
lite som en reserve. Just från den
här vingården kommer det chardonnayvin som man finner ger störst och mest
distinkta vin.
”Vi gjorde det
här vinet första gången 2002, då vi tyckte att det stack ut så mycket från de
andra vinerna att vi ville buteljera det separat”, säger Kathy Jordan och
berättar att vinet vanligen jäses i 92 procent nya 228 liter stora franska
ekfat och resten ett till två år gamla. Även här gör sig faten märkbara, men
tack vare vinets större kropp och intensitet bärs faten upp på ett utmärkt
sätt. Jag noterade också en större fruktighet i vinet, men tack vare både syra
och en liten mineralitet upplevde jag inte vinet primärt som fruktigt. Kraft
och elegans i ett, beskriver vinet mycket bättre.
Jag var
däremot inte alls lika förtjust i 2010
Barrel Fermented Chardonnay, som jag upplevde hade tappat en del av sin
spänst och fräschör och därför kändes mer smörigt och fatigt. Nej, det unga
vinet var avgjort godare.
Älskade 1980-tal, det var i början av dig som jag själv
var ung och hungrig kock och jag saknar dig verkligen rent gastronomiskt. Nu
kom du till mig med en absolut enastående champagnesås med slösande mängd
grädde och vin och riktigt välsmakande fiskfond och med den fantastiska
kreationen smördegsfleuron. Tack Wedholms Fisk för att ni bevarar detta
kulturarv!
Jag glömde
nästan bort fisken, en pocherad hälleflundra. Till fisken smörstekta
kantareller och eftersom den bordgångne och legendariska grundaren Bengt
Wedholm alltid föredrog ris till champagnesås, serverades helt vanligt kokt
ris. Också det såklart en klenod i det nya kök vi ser i Stockholm idag. Mat som
den här går aldrig fel till goda vita viner. Jösses!
Dags för rött, två stycken. I det vänstra glaset hade vi 2010 Syrah The Prospect, intensivt
rödfruktigt med ett litet drag mörkare bär och det finns också ett läckert
stråk av lakrits, örtkryddor och torkat kött, därtill också en liten sötaktig
ekfatskrydda (vinet har mognat i franska ekfat under 16 månader) och lite grand
av den rustika och lätt brända nyans jag finner i väldigt många sydafrikanska
viner. Jag var faktiskt inte helt förstjust i det här vinet, jag fann det vara
lite obalanserat av dofter, ekfaten och dess beska, samt den rustika tonen.
Det andra vinet
var en mer klassisk bordeauxblandning, 2010
Cobblers Hill, dominerad av Cabernet Sauvignon. Alla druvsorter i den vinifieras
separat och först mot slutet av det första årets fatlagring (mestadels nya fat)
börjar man blanda de olika druvsorterna, för att sedan ge vinet ytterligare ett
års lagring för det kommande årets lagring. Den här årgången utgjordes cuvéen
av 56 procent Cabernet Sauvignon, 32 procent Merlot och 12 procent Cabernet
Franc och det här vinet var avgjort mycket bättre än syrahvinet. Här var det
intensitet, en absolut ren fruktighet, nästan saftig sådan med en stor portion
svarta vinbär med ett läckert gräsigt inslag som ändå vittnar om en viss svalka
och smaken var lika fruktig och frisk, men något återhållen med en liten
ekfatsbeska och tanninstringens i slutet av smaken. Ett till två år till,
tänkte jag.
De röda vinerna
är framför allt planterade i västlig (framför allt Syrah) och nordlig exponering
(Bordeauxdruvorna). Innan man köpte dessa vingårdar var man huvudsakligen en vitvinsproducent,
men det varmare lägena åt väst och rött har helt förändrat möjligheten att göra
bra röda viner.
Till de röda
vinerna serverades en schweizisk komjölkost som har tvättats i vin av Pinot
Noir. God, salt och precis så lagom fet att vinernas beska och sträva
komponenter rundades av.
Desserten var lika enkel som god, färska bär och en liten
crème brûlée. Till det ett sött vin av tre till fyra veckor senare skördad
Riesling som då delvis var angripen av botrytis. Det omkring 100 gram per liter
söta vinet, 2011 Mellifera, var
kristallklart rent och friskt, det doftade söt citrus och honung och hade också
en liten blommighet. Det är svårt att inte tycka om den här typen av söta
viner, som i tillägg till sin sötma på omkring 96 gram socker per liter har en
fantastiskt fint balanserade uppfriskande syra i den knappt medelfylliga och
lena kroppen. Bara elva procent alkohol gjorde sitt till för att göra vinet så
vansinnigt lättdruckit. Godis för vuxna, helt enkelt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar