Solen skiner, dagen är helt ledig, caféet är stängt och
det finns något trevligt att fira. Samtidigt är det just ledigt och orken att
laga upp en större meny är som bortblåst. Tack och lov fungerar det precis lika
bra med kallskuret, småplock och ett antal enkla smårätter istället för en
större meny med mer arbetade rätter.
Innan det blev
mat blev det välbehövlig vila i solen på uteserveringen och artificiellt skapad
Medelhavskänsla med hjälp av en perfekt kyld (12 grader) rosé, 2014 Rosé de Côtes des Provence från Domaine
Houchart som ligger alldeles intill orten Aix-en-Provence. Det här är
en typiskt provençalsk rosé i lite ljusare stil, mjukt fruktig med drag åt
jordgubbar och hallon, fräsch trots en rätt låg syra. Helt ärligt inte särskilt
märkvärdig, men god och helt rätt för stunden.
Vidal-Fleury är en av de äldsta
producenterna i norra Rhône, grundad redan 1781 och en gång i tiden en viktig
producent sett till kvaliteten. Det var faktiskt här som Etienne Guigal började
sin bana inom vinets värld innan han sedermera klev av för att 1946 grunda sin
egen domän. Hur det gick med den saken vet vi alla idag, Guigal blev ett
världsnamn och Vidal-Fleury föll sakta men väldigt säkert i glömska och blev
tyvärr en allt sämre producent. Förfallet fortsatte även efter att familjen
Guigal köpte firman 1985 och kvaliteten var inte alls något man imponerandes
över. Tills helt nyligen, då firman fick ett ordentligt lyft med en ny manager,
vinmakare och produktionsanläggning. Den vita 2014 Crozes-Hermitage jag skänkte upp i den stora bordeauxkupan är
gjord av Marsanne med en liten andel Roussanne, det är en ungt och spänstigt
snarare än friskt vin, men det har en fint stenmineralisk ton i den relativt
rika gulfrukten, en torr och god smak med nyanser av persika och honung, helt
torr som även mineraliskt pigg.
Att alltid ha massor av konserver hemma är ingen
rekommendation jag har ärvt från mina franska släktingar som utkämpade andra
världskriget och med konserver kunde säkerställa en tids belägring om sådan
skulle komma. Konserver är ibland räddningen på ett mycket hastigt påkommet
kalas. En burk spansk bonito (en
tonfisksläkting) kom väl till pass, burken öppnades bara upp och fick bli ett
trevligt serveringskärl. Så här har jag sett sardiner, tonfisk och andra finare
fiskkonserver serveras på otaliga små restauranger i Frankrike och Spanien.
Lite saltkonserverad kapris och en god majonnäs hörde till, citron om man så
ville och ett gott syrlig rågsurdegsbröd. Tur att vi hade kvar lite av det vita
vinet från Crozes-Hermitage, det passade perfekt till.
Spanska boquerones,
inlagda ansjovisar, är ett annat gott snacks man alltid kan ha hemma och enkelt
ta fram när man få besök. De är inte särskilt salta, men de är smakrika och har
i de flesta fall en lag av god olivolja. Just det här märket (Ortiz) var nog
lite för syrligt för vårt vita rhônevin, men som boquerones betraktat var fiskarna helt okej.
Charkuterier är världens enklaste festmat. Rose kallar
hela konceptet med det här sättet att äta för snickselisnacks, och jag gillar idén. Ställ fram lite småplock och
gå och småplocka lite undan för undan, till den typen av vin du för stunden har
i glaset. Här fanns nu en lättrökt serranoskinka och lövtunt skuren skinka av
typen San Daniele, i mitt tycke världens allra godaste och mest eleganta
skinka. På typiskt italienskt manér fanns såklart också salami cinghiale, vildsvinskorv, som har en hög smak med en fin
syra. En annan typ av snickselisnacks
som alltid finns att tillgå på Café Rotsunda är tryffelsalami. Det är ett av de
godaste snacksen till eleganta röda viner jag vet, men nu hade vi ett vitt vin
från Rhône, som i takt med lite luftning och högre temperatur vann alltmer
kropp och därmed blev ett riktigt gott vin till charkuterierna.
Men det hade blivit dags för ett rött vin som fick ta
över sällskapsrollen till charkuterierna. Vinet kom från San Martín de
Valdeiglesias uppe i bergen i den västra bergiga delen av appellationen Vinos
de Madrid, ett område som är fantastiskt för röda viner av Garnacha och vita
viner av den mindre omtalade druvsorten Albillo. Det här vinet, 2010 Garnacha de Viña Bonita, kommer
från firman Bodega y Viñedos Bernabeleva, en av regionens allra bästa
vinerier. Totalt har det 35 hektar vingårdar fördelat över ett flertal lotter
om 0.50 till 5.00 hektar på 700 till 800 meters höjd och just det här vinet
kommer från en 2.80 hektar stor vingård med påtagligt stenig jord på 700 meters
höjd planterad med Garnacha på 1930-talet. Vinets frukt är djup och intensiv,
saftigt mogen och sötaktig med tydliga karaktärer av kokta hallon och röda
plommon och även lite lakritskryddighet, därtill ett uns av ekfat. Smaken var
sammetslent texturerad av den yppiga, sötmogna frukten, syran var inte direkt
låg, heller inte frisk, men det tillfördes en livfull energi av den mineraliska
kvalitet som är kännetecknet för vinerna härifrån. Att vinet höll 15.5 procent
alkohol, typiskt för druvsorten Garnacha, kändes inte särskilt mycket mer än en
liten värmande ton precis mot slutet av smaken.
En god burrata
är god som den är, särskilt om man får den serverad med en riktigt god och för
min smak gärna fruktig olivolja och ett par nypor flingsalt över. När jag
serverar burrata till smakrika röda
viner brukar jag köra den hastigt under grillslingan i ugnen med lite tryffel,
olivolja, salt och vitpeppar. Det tar bara en halv minut och resultatet blir
supergott. Prova det själv, gärna till ett gott rött vin som har lite mognad
(vårt vin var ungt, men passade ändå väldigt bra).
Mexiko. En fantastisk matkultur. Jag bestämde mig hastigt
för att sno åt mig en tiondels procent av den för ett snabbt intermezzo. En
supergod, lätt kryddig av cayennepeppar, rostat paprikapulver, rå röd lök och
tomat och en frisk smaksättning av liten citron, och såklart rikligt med
grovhackad koriander. Till det goda nachos som såklart INTE kommer från Santa Maria,
utan är gjorda på riktigt.
I glaset en
ruskigt bra tequila, Fortaleza Tequila 100% Agave Reposado
från den förstklassiga hantverksfirman Fortaleza, en ren agavetequila som
med stor blommig, citrusfruktig och diskret kryddig doft med en liten antydan
av vanilj från den inte särskilt långa men ändå komplext givande fatlagringen.
Tequila på den här nivån dricker man som den är, rumstempererad i små fina
tulpanglas som lyfter spritens finaste aromer. En given dryckeskamrat till det
mexikanska köket.
En liten kantarelltoast stod näst på tur. Den lilla
toasten av surdegsbröd stektes gyllene i smör och toppades med fint skurna
kantareller som stekts i smör tillsammans med lite finstrimlad bacon.
Smaksättningen med vitpeppar och en knapp knivsudd av curry (det förhöjer
kantarellaromen en aning) var verkligen subtil, men av salt krävdes det desto
mer. Mot slutet ett par matskedar grädde och lite finklippt persilja som fick
koka in under en minut. Klart!
Röd bourgogne är det jag själv tycker passar riktigt bra
till rätter av svamp, således gick jag ner i vinkällaren och plockade upp en
fortfarande ung och av syra och mineral fortfarande något knuten 2008 Morey-Saint-Denis Premier Cru Les Millandes
från en firma jag alltid blir väldigt imponerad av, Domaine Arlaud.
Vinmakaren Cyprien Arlaud har verkligen fingertoppskänsla i allt från odlingen
som sådan som vinframställningen och hög aromatisk, frisk syra, mineralisk
stringens och finlemmad textur är ord som mycket väl beskriver resultatet.
Vanligen serveras vitt vin till ost, men vissa ostar och
tillfällen kan mycket väl göra att röda viner kan passa lika bra eller i vissa
fall till och med bättre. Det gäller i synnerhet om det röda vinet är lätt och
elegant som det från Domaine Arlaud vi hade i våra glas. Ostarna var två, dels
en fint mogen och lätt nötig Comté som hade tempererats till rummets värme
under två timmar (ost från kylen är sällan en klok idé), dels en underbart
krämig Brillat-Savarin som formligen smälte i munnen och bjöd på en ljuvligt
len textur och lika sammetslent mjölksöt och perfekt saltbalanserad smak. Båda
ostarna passade bra till vinet, lade man dessutom till lite grand av de utsökta
mörka körsbär som fick utgöra tillbehör till ostarna, hittade vinets
körsbärsfruktiga karaktär raka vägen till varandra.
Solmogna jordgubbar är alltid gott och de svenska
gubbarna cafévärden hade hittat på torgståndet såg verkligen fina ut. Den
djupröda färgen matchades dessutom av full mognad, utsökt sötma med en liten
fin syrlighet samt en god fyllighet med ordentlig jordgubbskaraktär. Sak samma
med körsbären, också de mörka till färgen och fylliga i sin smak. De goda bären
fick tillsammans med en skål goda chokladtryfflar som cafévärden köpte hos
Valrhona utgöra den enkla med fantastiskt goda desserten denna kväll av läckert
småplock.
Reisetbauer är en av Österrikes
bästa spritbrännare och en god Marille
signerad denna firma stod som ledsagare i ett litet tulpanformat glas. Just den
vattenklara aprikosspriten, gjord uteslutande av solmogna aprikoser som har
krossats och jästs till ett aprikosvin som sedan destillerats i små pannor, är
en av de finaste och mest aromatiska i landets rika utbud av fruktsprit. Doften
är medelstor, rent fruktig och något söt, men den är vare sig tät eller tung.
Smaken är lätt, också den fint fruktig och len men helt torr. Gölles
är en annan österrikisk toppfirma och deras spritsorter brukar vara lite
djupare och mer koncentrerade. Deras Marille
upplevdes fylligare, den hade större aprikosarom som nästan tangerade en fin
aprikossylt men utan att smaken var söt.
När man
kombinerar vin och mat är fylligheten och smakbalansen den viktigaste
utgångspunkten, men med sprit förhåller det sig annorlunda – istället är det
spritens aromrikedom och doftnyanser som lägger grunden till samspelet. Det här
mötet fungerade riktigt bra eftersom aprikoser tycker om både jordgubbar,
körsbär och choklad. Svårare än så behöver det inte vara.
Och så har vi det där med likör, denna fantastiska dryck
som en gång i tiden var den självklara avslutningen på varje anständig måltid.
Jag är väldigt svag för likörer, men det måste vara de klassiska likörerna och
inte alls de kommersiella sorterna hos de stora likörfirmorna som gör sina likörer
av billig neutral sprit som smaksätts med all världens essenser, aromgivare och
smakämnen och sedan färgas i regnbågens alla kulörer. Nej, sådana märken avstår
jag med glädje till förmån för klassiska likörer gjorda med naturliga arom- och
smakgivare. Favoriten kommer givetvis från Les Pères Chartruese och är dagen
den rätta – och det var denna småplocksdag verkligen – väljs en gammal likör
från tiden då munkarna gjorde den i Tarragona. Den här kvällen avslutades med
en Chartreuse Jaune Tarragona 1965-1966,
en av favoriterna i samlingen av exklusiva spritsorter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar