Det såg ut som att vädret skulle hålla, därför hölls uteserveringen öppen på Café Rotsunda när sommeliergänget tittade förbi på en kväll som allra främst var vigd åt hamburgare och rött vin av dignitet. Jag är väldigt förtjust i hamburgare och har alltid varit det, långt innan det blev en trend att även bättre restauranger började servera hamburgare och privatpersoner ställde sig att mala sitt eget kött och baka sina egna perfekta hamburgerbröd. Som rätt betraktat är hamburgaren en högst vital hundraåring plus, den kom som en mald köttbiff (den kallades Hamburger steak) med tyska immigranter från Hamburg till USA i slutet av 1880-talet. Brödet lades till något decennium senare och därmed var hamburgaren som vi ser den född. Till en början serverades hamburgaren som en av flera rätter på vanliga stekhus, men en bit in på 1900-talet öppnades ett par kedjor som var helt specialiserade på hamburgare. Den mest kända kedjan är McDonalds, grundad i maj 1940 i Kalifornien. Idag lär det finnas över 36 000 restauranger världen över i den berömda hamburgerkedjan, man har knappt en halv miljon medarbetare, värderas till omkring 37 miljarder dollar och gör en årlig vinst på drygt 28 miljarder dollar. Imponerande!
Till Sverige kom
hamburgaren 1957 då Burger Grill öppnade i Helsingborg. Den första svenska
McDonalds öppnade i oktober 1973 på Kungsgatan i Stockholm, idag har man
ungefär 440 000 gäster om dagen på sina cirka 220 restauranger i Sverige.
Också det är såklart imponerande. Café Rotsunda är i sammanhanget en rätt
obetydlig aktör, men cafévärden lagar burgarna från grunden och serverar
betydligt bättre drycker till dem än vad någon hamburgerkedja gör.
En god, skummande gräddig kräftsoppa fick inleda
hamburgerkvällen medan gästerna samlades. Till den ett smakrikt vitt vin som
kunde ha varit en sval version av Chardonnay från Kalifornien eller en fetare,
rikare och även något fatkryddig tappning från Bourgogne. Jag landade i
Bourgogne eftersom jag tyckte att vinet hade en rätt uttalad mineralitet. Min
ursprungsgissning tog mig dessutom till en högre klassificering än regional, generisk bourgogne, vilket det
i själva verket var. Det Sir Ausonius
hade dekanterat till oss var det sällsynta vinet 2011 Bourgogne Hautes Côtes de Nuits från Cave Augé, som i själva
verket vinifieras och buteljeras av Domaine de la Romanée-Conti som en del i ett välgörenhetsprojekt. Kul att få
dricka det här vinet.
Det blev mer vitt i glaset, en betydligt fetare och
påtagligt senare skördat vin som av allt att döma var av högsta kvalitet från
Wachau i Österrike och där mer precist från Weingut Hirtzberger.
Frukten var gul, mogen och generös med en liten släng av botrytissötma, syran
var god men inte frisk, således Grüner Veltliner snarare än Riesling, men vinet
hade inte kraften som det från vingårdsläget Honivogl, därför föll gissningen
efter en stunds letande på 2008 Grüner
Veltliner Smaragd Rotes Tor, ett vin som passade utmärkt till den smakrika
och lite skalrostade soppan.
Utbudet av hamburgare är betydligt större på Café
Rotsunda än på McDonalds, Burger King och Max tillsammans. Den här kvällen hade
köksmästaren valt ut två varianter, en öppen lammburgare och en cheeseburgare
av nötkött. Det må vara en slogan från Burger King, men den är så sann att jag
väljer att stjäla den rakt av: grillat är godast. Och med grillat menas rejäl
värme, minst 400 men ännu hellre 500 graders värme, det ska fräsa om grillen
och en och annan eldslåga skapar inte bara en fin grillstämning, elden ger
också sin karaktär till arom och smak.
Lammburgaren gjordes av mer finmalt ekologiskt lammkött,
format till 120 grams storlek och cirka två centimeter tjock. Och de får inte
vara helt genomgrillade. Orden från den karismatiska grundaren till Hard Rock
Café (den grundades 1971 av två amerikaner) när cafévärden var med och öppnade
restaurangen i Stockholm i mitten av 1980-talet: ”Keep the burgers medium
rare”.
Brödet var en focaccia med flingsalt, olivolja och
rosmarin, därpå grillad zucchini, burgaren, tomat och en kräm av fetaost,
oliver, olivolja och rosmarin. Till detta också lite tunna friterade
potatischips.
Det första röda vinet som serverades var moget, men inte
gammalt. Det hade en rätt djup färg men med en liten tegelnyans, doften var
stor och fortfarande fruktig men med fina nyanser av torkad frukt, fin tobak
och tryffel. Smakmässigt hade denna 1987
Cabernet Sauvignon Private Reserve från Beringer Vineyards
fortfarande en god kropp och fin spänst, men tanninerna var sammetslena. Jag
blir alltid lika positivt överraskad över hur långsamt de bättre kaliforniska
vinerna mognar, och hur fint de utvecklas. Istället för att skylla kaliforniska
viner för överflöd av frukt, skulle jag önska att fler personer fick uppleva
det här!
I och för sig tyckte jag också om 2009 Cabernet Sauvignon Becksdoffer To Kalon Vineyard från Knights
Bridge Winery, men det här vinet var fortfarande ungt, massivt
primärfruktigt och även lite ekfatskryddigt. Det behövde också mycket mer luft
i karaff och glas för att börja blomma upp, men jag tror att det än mer behöver
fem till sju års vidare flasklagring för att verkligen skina.
En högst
personlig uppfattning var istället att 2009
Cabernet Sauvignon från Mayacamas Vineyards uppe i Mount
Veeder högt ovanför dalbotten i Napa Valley var det mer nyanserade och finare
strukturerade vinet. Det här är en av de mest klassiska vinerierna i Napa
Valley och deras viner utvecklas till stor komplexitet med ålder. Är årgången
god har vinerna en utmärkt förmåga att bli både 20, 30 och 40 år gamla, om inte
mer. Trots det var denna mineraliska, strama och nästan blyertskryddiga nollnia
riktigt god.
En egendom som alltid gör riktigt bra viner är Château
Pontet-Canet i Pauillac. Stilen är modern och rik, vinerna beskylls emellanåt
för att vara kaliforniska till sin kraft och fruktighet, vilket jag anser är
ett felaktigt uttalande. Det tar inte ens en halv sekund att identifiera
Bordeaux som ursprung, inte ens på ett så ungt vin som den 2006 Château Pontet-Canet som vi nu hade upphällt – blint, precis
som alla andra viner. Det här vinet är ruskigt imponerande, det har ett djup
och en längd som är storslagen och helt ärligt hade det gärna kunna ha fått
ytterligare en timma till i karaff innan vi slog upp det i våra stora
bordeauxglas. I den bästa av världen vill jag återknyta bekantskapen med det
här vinet om tio år, sedan om ytterligare tio år, därefter en sista gång tio år
senare. Sedan är det nog dags för cafévärden att gå till de sälla jaktmarkerna.
Det finns många sätt att göra en god hamburgare på, det
ena sättet behöver såklart inte vara bättre än det andra. Det finns
hamburgarmakare som menar att köttet måste vara högrev, det finns dem som säger
att det ska blandas med fetare oxkött, fettkappan från en biffrad, med
blandfärs eller med fläskfärs. Vissa hamburgarmakare väljer att blanda och
smaksätta färsen, andra vill ha den helt naturell och de mest militanta menar
att färsen inte får blandas överhuvudtaget, utan att den ska formas till en
lång rulle direkt så som den kommer ut från kvarnen så att köttfärstrådarna
bildar fibrer likt dem som helt kött har. På Café Rotsunda är man ingen
extremist, däremot väljer köksmästaren nästan alltid att arbeta uteslutande med
rent nötkött, i det här fallet hel högrev, som putsas från de senor och sedan
mals en gång och relativt grovt så att burgaren får en god textur. Sedan formas
den i en speciell hamburgarpress och därefter är det bara att grilla hårt, med
salt och svartpeppar som enda smaksättning.
Lökringar.
Det är ett viktigt och gott tillbehör till hamburgare.
Precis som med allt annat inom kokkonsten finns det lika många sätt att göra
dem på som det finns kockar. På Café Rotsunda hoppar vi över frityrsmet och
dubbelpanering, för även om sådant är gott blir det lätt lite för fett
samtidigt som det förtar lökens egen fina doft och smak. Löken, alltid gul
sådan, skärs istället i cirka 4-5 millimeter tjocka skivor och bara de fina
ringarna (således inte kärnan i löken) används. Dessa ringar vänds i
potatismjöl och friteras precis innan servering. De blir fint rostade, löksöta
och goda.
Brödet till en hamburgare ska alltid rostas eller
grillas. Att bara skära upp dem och montera hamburgaren och tillbehören
däremellan blir aldrig bra eftersom brödet så blir väldigt svampigt och
smaklöst. Nej, rostningen är ytterst viktig. Osten är också viktig. På Café
Rotsunda är det alltid en riktigt fin lagrad hårdost som gäller, den här
kvällen blev det en 24 månader lagrad Comté som fick sätta sin fina smak till
anrättningen. Lika viktig som kvaliteten på osten är att den måste smälta lite
på hamburgaren under grillning. En kall ostskiva på en hamburgare är inget
annat än ett rent misslyckande. En god tryffelmajonnäs (gjord av hemgjord
majonnäs och riktig tryffel, absolut inte den nästan kväljande stinkande
tryffeloljan) är ett gott tillbehör, liksom lite tjockare skuren äkta bacon (99
procent av bacon är ett rått fläskkött med tillsatt rökarom, äkta bacon är
matig och rökt) som har grillats. Sådär ja, då var hamburgaren färdig!
De röda vinerna passade utmärkt till, men vi hann också
få njuta av lite moget från Bourgogne som serverades mot slutet som ett
extrainsatt nummer. Färgen var ljus, transparent och mogen med en fin
tegelnyans. Doften var först lite blyg, knuten och till och med rustik,
troligen var vinet jäst med stjälkar och säkert var faten av äldre snitt. Vinet
hade hämtats spontant ur vinkällaren och hade därför vare sig tempererats
korrekt eller dekanterats. Det tog därför 15-20 minuter i glaset innan vinet
började blomma upp och det därmed kom att kännas allt läckrare. Dessvärre blev
vinet aldrig så stort och komplext jag hade hoppats på, denna 1990 Gevrey-Chambertin Premier Cru Clos
St-Jacques från Domaine Jean-Claude Fourrier (idag gör hans son betydligt
bättre viner, numera är de minst sagt exceptionella).
La Tour bjöd gänget på kvällens enda champagne, en
ovanligt djupt orangerosafärgad rosé med stor doft och rätt fyllig smak. Toner
av röda vinteräpplen, blodapelsin och solvarma smultron varvades med citrus och
nygräddad brioche och jag kunde inte tänka på någon annan rosé än den från
Bollinger jag hade vid premiärmiddagen för min vinklubb till James Bond-filmens
premiär förra gången det begav sig. Det var tyvärr fel, istället var det 2004 Vintage Rosé från Veuve
Clicquot Ponsardin vi satt och njöt av.
Cafévärden kunde inte låta bli att plocka upp ytterligare
ett par extraviner, nu från Rhônedalen och båda serverade hastigt dekanterade
och fortfarande källarsvala. Det första av dem var himmelskt, det var enligt
mig kvällens allra största och mest komplexa vin, de hade en läcker hallon- och
fikondoft, fortfarande ung men med ett par fina penseldrag av mognad tack vare
nyanser av skogsgolv och tryffel. Texturen var rik, men det fanns ingen
slösande söt frukt och värmande alkoholhalt, istället var det intensitet och
klassisk finess som var fundamentet i denna enastående 1998 Châteauneuf-du-Pape från Château de Beaucastel. Vinet hade
serverats i en bourgognekupa och det kändes som ett helt perfekt val av glas.
Under en timma blommade vinet långsamt upp och blev allt läckrare för varje
minut som gick.
Vinet i glaset
intill (en bordeauxkupa) var mörkare, tätare, mer rustikt och strukturerat av
tanniner, det hade dessutom en liten antydan av brettanomyces. Det fanns också något bläckigt över det här vinet,
som upplevdes lite yngre just tack vare strukturen. Domaine du Pegau stod bakom denna läckra och rustika pjäs, 1998 Châteauneuf-du-Pape Cuvée Laurence,
som också såklart var ett fantastiskt gott vin.
Hamburgare och mycket rött vin skapar ett sug efter något
uppfriskande. Således tog Tom Nicola en räd ner i vinkällaren på Café Rotsunda
och kom upp med lite vitt, friskt och fräscht. Tidigare på kvällen hade vi
druckit 2012 Chablis Premier Cru Les
Vaillons från Domaine Billaud-Simon, en utmärkt firma som har många
förstklassiga vingårdsägor och är kända för att göra lite kraftigare men
absolut rena sådana. Vinet från Les Vaillons var frisk, mineraliskt, något
blommigt (det brukar vara en av karaktärerna från den här vingården) och
citrusfruktigt, men det fanns också ett djup och en rikedom och fruktmognad i
vinet som lockade tanken till en varmare årgång.
Lite grand av
samma känsla fick man även i 2008
Chablis Premier Cru Mont de Milieu, också den från Domaine Billaud-Simon,
som nu hade tagits upp som en sista eftersläckare. Skillnaden var att vingården
alltid ger fylligare vin, något som i just det här fallet kompenserades av en
svalare och mycket mer mineraliskt stringent årgång. Summan var nog ändå att
vinet från Mont de Milieu var det lite större och mer komplexa vinet.
Just det, en kväll på Café Rotsunda slutar alltid med
exklusiv sprit, spritlistan på Café Rotsunda är nämligen av sällsynt magnifikt
slag. Betoningen på sällsynt har en poäng i sig, cafévärden samlar nämligen på
rariteter inom spritvärlden. Att det blev en tappning från Les Pères Chartreuse är
inte att undra över, samlingen av unika flaskor från Tarragona är inte helt
obetydlig. Den här kvällen blev det en Chartreuse
Verte Tarragona 1965-1966, vackert olivgröngyllene skimrande, fint örtkryddig
och fruktig, eldig och elegant på samma gång, söt såklart och underbart
sötbitter i slutet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar