Vi
såg alla fram emot kvällens middag på Bistro d’Hotel, en av de finare
restaurangerna i Beaune, driven av kocken och krögaren Johan Björklund. Här har
jag ätit otaliga gånger med både fantastiska och mer ordinära upplevelser. Den
här kvällen hade Johan lovat att laga en speciell meny till oss och snålvattnet
började rinna till redan mitt på dagen.
Efter
en närmast besvärande shoppingrunda med gänget, då vinbutik efter vinbutik
inventerades och dammsögs, blev det dags för en välbehövlig andningspaus med
ost, charkuterier och väl valda viner. Att Beaune har blommat upp och idag är
en riktigt bra destination för vinbarer och restauranger har blivit allt
tydligare de senaste fem sex åren. Tidigare var det väldigt glest mellan det
som var bra och bästa fall var ett barhäng acceptabelt, men inte mycket mer.
Att sunkigt stället som Bar 66 mitt
på Place Carnot skulle ha spottat upp sig och blivit en så trevlig vinbar hade
jag inte kunna drömma om för ett par år sedan. Här var det full fart på
söndagseftermiddagen, musiken skvalade ur högtalarna, griffeltavlorna var
välfyllda med goda och intressanta viner och personalen kändes påläst och
modern. Fjärran från gammalt franskt trams med andra ord.
Det första vinet var lättsamt, 2013 Saint-Romain från Henri
Boillot, en pålitlig källa till välgjorda viner. Byn Saint-Romain hör
till de bortglömda, den ligger längst in i en dalgång bakom Meursault och är
sval och ger viner med stram frukt, frisk syra och kittlande mineralitet. Att
de dessutom är billiga har inte hjälpt dem att vinna acceptans bland
konsumenterna, men det är synd eftersom vinerna kan vara riktigt goda. Som det
här, som var ovanligt djupt för byns mest typiska viner, men som hade en
typiskt kritiga mineraliteten. Gott, särskilt tillsammans med de feta
charkuterierna och ostarna.
Vi gick sedan på ett rött vin, 2012 Chambolle-Musigny Premier Cru Haut Doix (210€ på listan) från den
alldeles enastående firman Domaine Robert Groffier et fils som
numera ska räknas in i den övre sfären av producenter här i Bourgogne. Som
förväntat bjöd vinet på en ljuvlig och ytterst blommig och körsbärsaromatisk
doft, absolut ren och intensiv, men helt transparent med ett tydligt uttryck
för den kalkstensbotten som vinet har vuxit i. Ung, visst, men väldigt
förföriskt och elegant. Smaken är ung och len, nästan följsam av den yppiga
frukten och det hela är så sensuellt. Hade det inte varit för den stora
mineraliska energin och den uppfriskande syran hade man trott att det var
nypressad körsbärsjuice som fyllde munhålan och rann ner i den törstande
strupen. Ja, vad ska man säga? Annat än att Nicolas Groffier verkligen har fått
till det. Vi föll pladask för detta ljuvliga vin.
Väl
på Bistro d’Hotel inleddes middagen med champagne, för min del var det första
gången jag provade 2005 Cristal Brut
från Louis
Roederer. En vanlig uppfattning är att Cristal är en champagne man bör
lagra i flera år innan den blir perfekt drickmogen och det kan jag hålla med
om. Därmed inte sagt att även unga årgångar också kan vara njutbara, det var
nämligen den här. Emellertid finner jag ofta smaken vara något kladdig, nästan
sötaktig av dosage i unga årgångar och därmed förlorar vinet viss fräschör.
Lite grand så upplevde jag denna nollfemma, som förvisso var god och ganska
lättdrucken. Men för min gom skulle jag hellre vänta fyra fem år med att dricka
den här årgången.
Det
första vinet jag tog in var 2011
Meursault Les Narvaux från Benjamin Leroux, ett vin som trots
sin ungdom var smörigt, krämigt och rikt och hade en för årgången nästan
oväntat kraft. Ändå fanns en citrusaromatisk ton som var riktigt trevlig.
Smakmässigt blev vi lite förvånade, fetman fanns förstås, men jag upplevde
smaken både lättare och lite stramare än väntat av doften och det var riktigt
gott. Med lite mer luft i glaset blommade vinet ut och blev alltmer komplext,
men citrusfrukten växte också och det var riktigt friskt.
En liten aptitretare i form av en kräm av
karljohansvamp gjorde vinet särskilt gott, och en de spröda brödkrutongerna
ovanpå gifte sig perfekt med vinets lite nötiga nyanser.
Den
första rätten var en terrin av anklever späckad med tryffel, krämig och elegant
i sin textur och med en fint balanserad tryffel. Till det hörde en späd sallad
med en tryffeldressing och över det också lite riven färsk tryffel. Jag tyckte dessvärre
inte att tryffeln kom fram i salladen, men totalt sett gav tryffeln i rätten en
riktigt fint aromatisk kryddighet.
Nästa
servering av vin utgjordes av två viner från Domaine Roulot, en av de
allra bästa producenterna i byn och enligt mitt förmenande också i Bourgogne.
Jag hade ställt in siktet på firmans serie av vingårdsspecifika viner från inte
klassificerade vingårdar. Det första av dem var 2011 Meursault Les Luchets, fortfarande ungt och mer knutet än
föregående vin, det hade också ett lite större djup och mer jordiga kvaliteter.
Det dröjde en stund innan vinet blommade upp i glaset och jag insåg att jag
borde ha bett sommelieren att dekantera vinet. Det jag verkligen gillade med
vinet var den mineraliska strukturen, fetman och kraften … men mitt i allt
detta var vinet otroligt elegant. Oj, vad gott!
Vinet i glaset intill bjöd ytterligare ett
steg till i allt, denna 2011 Meursault
Tesson Clos de Mon Plaisir. I allas gom var det här likvärdigt med en premier cru, kanske rent av en grand cru, och i det säger jag inte
emot. Ett vin som förenar dansant elegans med stort djup och en nästan explosiv
kraft, men allt ramas in av en underbar struktur av mineral och smaken var lång
och redan nu komplex.
Nästa
lilla rätt var ett ägg bakat i kokott i ugn, troligen till strax under 60
grader. På det nästan onödigt mycket tunt hyvlat tryffel från Périgord. Lite
salt på det, därefter var rätten helt perfekt och till vinet fungerade rätten
alldeles utmärkt, ägget till trots, just tack vare saltet och tryffeln.
Sedan
gick vi över till en annan fantastisk producent, Pierre-Yves Colin-Morey,
och hans vin 2011 Chassagne-Montrachet
Premier Cru Les Caillerets. Trots sin påtagliga mineralitet är det här ett
vin med större stringens och mineralitet än vinerna från Domaine Roulot, och
även det också är husstilen hos Pierre-Yves är mycket av den mineraliska
finessen sprungen ur det faktum att vingården har en så mager och
kalkstensmineralisk jord. Jag kan inte nog betona hur fantastisk den här
producenten är.
Till
fiskrätten med tryffel skulle vi helst välja rött vin, och lydiga som vi alltid
är gjorde vi det. Ett vin hade Rob fixat fram, det hade en påfallande stor och
ganska rik doft, djupt röd och nästan solvarmt fruktig med en rätt trevlig ton
av blodapelsin och även aprikos. Min första spontana tanke var att vinet kom
från Domaine
de la Côte i Santa Rita Hills i södra Kalifornien. Varför? Jo, den rika
och yppiga frukten som drar åt kokta jordgubbar med ett inslag av vildhallon,
därtill den lätt gräsiga kryddigheten av stjälkarna, den silkiga texturen och
samtidigt den fina syran. I glaset deras toppvin 2012 La Côte. Kul att sitta i Bourgogne och njuta av det här vinet
… och att se hur många (inklusive jag själv) som tyckte att vinet i allra
högsta grad hörde hemma i omgivningen.
Det
vin jag beställde in var en 2012
Gevrey-Chambertin Premier Cru Les Cazetiers från Domaine Armand Rousseau,
ett vin som i jämförelse med amerikanen var lite stramare och lite mer
försiktigt. Men, som väntat av domänen och vingården, var vinet ytterst
elegant, fint rödfruktigt och väldigt elegant. Mineraliteten var uttalad men
ytterligt väl integrerad i den fina frukten och eftersmaken finstilt, nästan
lite knuten, men väldigt god.
Till
de två vinerna serverades restaurangens signaturrätt, helstekt kyckling från
Bresse som närmast påminner min om min mormors ugnstekta kyckling – vilket är
en hedersbetygelse, mormors kyckling är fortfarande bland det bästa jag
någonsin har ätit. Här på Bistro d’Hotel är kycklingen magnifik, saftig tack
vare ständig ösning och med den goda smaken som stekning på skrovet ger.
Såklart hade kockarna lagt in rätt mycket hyvlad tryffel under skinnet och det
bidrog såklart till den stora doft- och smakupplevelsen. En potatiskräm med
tryffel hörde till och den var väldigt god, samt de som vanligt här rätt
smaklösa kokta grönsakerna.
Ett
extravin ville jag beställa in och hittade en väldigt fin 2012 Chambolle-Musigny Premier Cru Les Feusselottes från den
utmärkta firman Domaine Georges Mugneret-Gibourg i Vosne-Romanée. Den här domänen gör alltid eleganta viner, så
också detta vin, som i sin ungdom var lite kalkstensjordigt och kryddigt,
samtidigt fint rödbärigt. Jättegott, som Tina skulle ha sagt.
Osten
kom från Cîteaux, en tvättat komjölksost med krämig textur och god kryddighet
och dt hade späckats med tryffel, såklart. En olivolja med tryffel hörde till
och det med osten var riktigt gott. Lite fantasilöst var det dock att lägga på
lite av samma sallad vi hade fått till anklevern.
Till
dessert skulle vi serveras crêpes Suzette, en klassiker man numera nästan
aldrig ser. Att flamberat, till att börja med, hör inte till vanligheterna
idag, men det är ju så läckert.
Ett
litet dessertvin ville man ju ha, särskilt med tanke på sockersötman och tonen
av apelsin. Om vinlistan här på Bistro d’Hotel är omfattande och väldigt bra
men överlag onödigt högt prissatt, är utbudet av söta viner lite väl magert.
Men jag hittade en 2006 Château Doisy-Védrines
från Sauternes som inte var för blodigt prissatt (78€ för helflaska) och
som hade absolut precis den sötma, ton av karamell och apelsin som desserten
hade. Det blev minst sagt en fantastisk kombination.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar