Det
är nu drygt sex månader sedan vi öppnade The Winery Hotel i Solna. Vägen har
varit lång och brokig, full av barnsjukdomar och ny erfarenheter, men också full
av tiotusentals vinälskande gäster och ett vinprogram som är smått fantastiskt
till innehåll, djup, bred och prisbild. Varje månad har haft sitt tema, ett
vinland eller distrikt har lyfts fram och för gäster att fördjupa sig i och
lära sig om, genom både provningar på temat och middagar byggda utifrån temats
viner. Vårt motto är att man som gäst på The Winery Hotel ska kunna lite mer om
vin när du lämnar oss än vad du kunde när du kom – och så tror jag minsann att
nästan alla våra gäster själva har upplevt det. Ur det perspektivet har vi
verkligen lyckats.
Rent gastronomiskt har vårt första halvår dessvärre
varit väldigt svajigt, men med ny kökschef sedan i somras har kvaliteten och
stilen på maten lyfts betydligt och idag är det väldigt roligt och gott att äta
i vår restaurang The Winery Kitchen. Nu i september är det Bourgogne som går
som vintema och det firade vi med en heldag med visning av vineriet, provning
av en kvartett goda viner från Bourgogne och sedan en trevlig middag med
ytterligare fem viner.
Olivier Leflaive är en négociant (handelsfirma som köper druvor och viner och buteljerar
och marknadsför vinerna under eget namn) som också äger omkring 19 hektar
vingård i södra Côte de Beaune. Tidigare var jag inte alls särskilt imponerad
av deras viner, men nu på 2000-talet och särskilt se senaste åtta åren, har det
hänt så pass mycket positivt här att jag idag till och med hyllar dem för den
utmärkta kvaliteten. Deras vita instegsvin 2015
Bourgogne Les Sétilles är ett strålande exempel på utvecklingen. Druvorna
kommer till ungefär två tredjedelar från vingårdar i Puligny-Montrachet och
resten främst från Meursault, så det är sanna mina ord inga svaga ursprung som
bygger det här supergoda vita bourgognevinet. Det har en elegant och fint
kalkjordig doft med sval men samtidigt fet fruktighet, en kropp och textur som
upplevs rikare än den i majoriteten av generiska vita bourgogner och en
fräschör av syra och mineralisk spänst som ger vinet finess.
En
annan firma som under lång tid har levererat utmärkta viner är Maison
Louis Jadot, som i tillägg till sina 145 hektar stora vingårdsägor
också är en négociant. Domaine Gagey är en ett par domäner
med egna vingårdar som ingår i storfirman och därifrån kom 2014 Ladoix Le Clou d’Orge. Byn Ladoix-Serrigny i norra Côte de
Beaune är inte särskilt känd men härifrån kan man hitta en del vita viner med
god kropp, kalkfetma och mineralisk livlighet som upplevs som mer exklusiv än
vad ursprunget som sådant lovar. Jag har alltid varit förtjust i just det här
vinet (och de från firman Domaine d’Arhuy, som också varmt kan rekommenderas)
just för sin krafts och fetmas skull. Två intressanta saker fick jag också visa
för mina gäster på provningen, det ena var att vinet höll en fantastisk fin
smakbalans och elegans trots att det var säkert 16-17 grader varmt (vit
bourgogne ska inte serveras för kyld), dels att det fortsatte att växa och
utvecklas i glaset trots att det hade stått där i nästan en timma (vit
bourgogne behöver verkligen luftas för att blomma ut).
Med
luft hade också 2013 Morey-Saint-Denis
Premier Cru Aux Cheseaux från den sedan 2003 biodynamiska firman Domaine
Arlaud blommat upp lite och de något jordiga tonerna det hade initialt
hade tonats ner till förmån för ännu med rödbärighet och rosenaromatisk finess.
Det jag uppskattar med vinerna från den här 15 hektar stora domänen är den
yppiga fruktigheten som på ett läckert sätt balanseras av en uppfriskande syra,
sammetslena tanniner och en finstilt mineralitet som skänker spänst i smaken. Just
det här vinet kommer från en 0.70 hektar liten äga i vingården Aux Cheseaux som
gränser till Aux Echézeaux i Gevrey-Chambertin (det är också en villages, men läget intill grand cru Mazoyères-Chambertin gör vingården
högintressant). Att vinet har uppfostrats under 14-15 månader i 228 liter små
ekfat som till 30 procent varit nya kunde jag knappt känna – här var det frukt,
fräschör, mineralitet och elegans som gällde.
Omkring
åtta procent av allt vin i Bourgogne är mousserande, så kallad crémant. Vinet kategoriseras som regional precis som vanlig vit och röd
bourgogne, men stilen fick egen status som appellation 1976. Enligt reglerna
ska det göras enligt samma metod som man använder sig av i Champagne, alltså en
andra jäsning i flaskan. Att man dessutom huvudsakligen använder sig av
Chardonnay och Pinot Noir som har vuxit i ett relativt svalt klimat i
kalkstensjordar som inte skiljer sig avsevärt från förutsättningarna i
Champagne leder också till att vinet kan närma sig stilen på champagnevinet mer
än något annat vin. Dock lagras crémant kortare tid innan dégorgering och dessutom är de flesta märken av billigare
slag.
Nu var det ju kalas och mellan provningen
och middagen kunde jag inte tänka mig något bättre än att servera lite NV Crémant de Bourgogne Brut från Vincent,
som egentligen är ett märke tillhörande Château Fuissé i Mâconnais i södra
Bourgogne. Ursprunget röjer också druvan i vinet, Chardonnay, som är den enda
druvsorten som odlas i den här delen av Bourgogne. Efter den andra jäsningen i
flaskan har vinet mognat på sin jästfällning under tolv månader, alltså lite
längre än vad regelverket kräver. Frisk, stramt fruktig, helt torr och en aning
mineralisk, så upplevde jag vinet.
Michel
Laroche är en av verkliga legenderna i Chablis, man kan med rätta säga att han
varit ett av kugghjulen i renässansen av Chablis. När han 2009 sålde sin stora
firma som under ett par decennier hade fått förgreningar i södra Frankrike,
Chile och Sydafrika, tog han tillbaka kontrollen över de vingårdar han hade
arrenderat ut och etablerade 2012 sin egen firma, Domaine d’Henri. Idag
håller jag den som en av de bästa firmorna i hela Chablis och det är särskilt
intressant att prova deras tre buteljeringar från olika lägen om totalt 5.20
hektar inom Fourchaume, en av de bästa vingårdarna i Chablis. Från stockar som
är upp mot 20 år gamla kommer den 2013
Chablis Premier Cru Fourchaume som vi hade till menyns första rätt.
Årgången var besvärlig med en oroväckande spridning av röta i slutet av
säsongen och det har generellt sett gett viner med en lite gulare och rikare
frukt, nästan som om där fanns ett uns av botrytis. Så har jag dock inte
upplevt vinerna från Domaine d’Henri och Michel Laroche förklarar det med att
man var ytterst noggrann med sorteringen av druvorna innan jäsning. Därför är
det här vinet underbart rent, det är friskt och mineraliskt men tack vare den
ätt rika och något feta kroppen är vinet inte stramt – snarare silkigt på
gränsen till sensuellt. Nittio procent i ståltank, resten är neutrala 228 liter
stora ekfat, någon doft eller smak av faten fanns inte, däremot rondören och
känslan av lagringen på jästfällningen.
På grund av årgångens svårigheter gjordes
inte toppvinet Chablis Premier Cru Fourchaume Héritage från den lilla lott som
Michels far Henri planterade 1934. I årgångarna 2012 och 2014 är det dock ett
fullkomligt briljant vin.
Till
chablisvinet serverades en soppa av färska ostron som kokades med vitt vin och
grädde och sedan smaksattes med färskpressad citron. Ett par halstrade
pilgrimsmusslor, lite rostad blomkål, tunt skuret syrlig äpple som matchade
vinets friska syra, ett krisp av rågbröd och ett par tunna skivor färsk
tryffel. Så såg öppningen på kvällens meny ut, en väldig uppskattad sådan som
också matchade chablisvinet väldigt bra.
Från
Chablis i norr till Mâconnais i söder, så stort blev steget geografiskt till
nästa vita vin, och smakmässigt blev steget också stort. Trots att det är samma
druva och en mager kalktensjord kom 2014
Bourgogne Blanc från Château de Fuissé tack vare det
varmare klimatet blivit något rikare i frukten, som dessutom kändes mer
gulaktig än svalt stram som den i chablisvinet. Det här är ett smått
fantastiskt vin just eftersom det bjuder på en så stor och karaktärsfull
behållning till riktigt måttlig pris, men så är regionen känd för att har en
mycket mer måttlig prisnivå på sina viner än den man har vant sig vid från
norra Bourgogne. Château Fuissé är dessutom en av regionen allra bästa
producenter och det har såklart bidragit till att det här vinet är så gott.
Rödtungan
var perfekt pocherad, den hade fortfarande kvar sin spänst och var verkligt
god. Den lades upp på en slät puré av potatis och därtill hade chef Andreas
lagat en helt fantastisk klassisk vitvinssås som väckte minnen till mina tidiga
år som kock då man fortfarande kokade såser på det här sättet. Såsen hade
garnerats med forellrom, löjrom och karelisk kaviar – och så lite dill för
ögats skull. En rätt som är precis så enkel och rättfram som den bästa av
maträtter ska vara. Gissa om gästerna tystnade av lycka och bara lät fisk och
sås, och vinet såklart, fylla alla sinnen med njutning. Jösses vad gott!
Det
blev två röda viner till nästa servering och eftersom tanken var att plocka ett
vin vardera från de fem regionerna i Bourgogne var det Côte Chalonnaise och
Côte de Nuits som nu stod i centrum. Från Côte Chalonnaise hade jag valt ett
vin från den framstående firman Domaine
Lorenzon, som sedan 1997 drivs av den karismatiska och strikt kvalitetsdrivna
Bruno Lorenzon. Av firmans sex hektar stora vingårdsägor har fyra av dem
klassificeringen premier cru i byn
Mercurey, en omkring 650 hektar stor vinby som Bruno hyllar men också är
kritisk emot.
”Mercurey är en stor appellation, den är
egentligen alldeles för stor och fick jag bestämma skulle man stryka omkring
300 hektar från appellationen, det är mark som inte förtjänar den
status som Mercurey ska ha”, säger Bruno bestämt och ödmjukt förklarar att han
har en ambitionsnivå som står långt över den de allra flesta odlare och
vinmakare har här.
Det vin vi hade från honom var en helt
formidabel 2014 Mercurey Premier Cru
Champs Martin, som kommer från en sluttning strax bakom och ovanför byn.
Blint hade jag tveklöst placerat vinet i Côte de Nuits, dels för djupet och
strukturen, men också för kombinationen av intensitet och komplexitet. Frukten
är mörk, främst körsbär, men det finns också små stråk av lite ljusare bär här,
men lika mycket noterar man en underbart läcker kalkstensmineralisk finess och
en diskret jordighet som också bidrar till nyansrikedomen. Vinet är ungt,
fortfarande något stramt, men med luftningen i de stora bourgognekuporna kom
vinet långsamt att vinna karaktär ju längre det fanns kvar där. Ett av kvällens
viner, helt klart.
Även om vinet intill var gott, kunde det
inte mäta sig med finessen i vinet från Mercurey. Det kunde givetvis förklaras
av den svagare årgången, 2007, som har gett viner som mognar snabbare och i
nuläget börjar visa mer sekundära och jordiga aromer som kan liknas vid
skogsgolv med jord, multna löv och torkad svamp. Vinet kom från Domaine
Bruno Clair som har sitt säte i Marsannay längst upp i Côte de Nuits,
men det var deras 2007 Chambolle-Musigny
Les Veroilles, en vingård klassificerad som villages som ligger på den övre sluttningen ovanför grand cru Bonnes Mares i den norra delen
av byn. Jämfört med vinet från Bruno Lorenzon var det här vinet mer moget, det
hade också en liten örtighet som kom från både bruket av stjälkar (cirka 20
procent hela druvklasar) under jäsningen och årgångens lite svårare väder som
också bidrog till en lite mildare frukt och större jordig- och örtighet. Jag
tyckte om vinet från Bruno Clair, men det kan inte mäta sig med vinet från
Bruno Lorenzon och det känns att de sjunger på sin sista refräng (troligen två
år till som mest).
En
rosastekt rostbiff av kalv serverades till de röda bourgognerna, till den också
lite panerad och friterad kalvbräss (gott, min favorit, jag hade gärna sett
lite mer av just den) och smörstekta kantareller (de var särskilt lyckade till
det mogna vinet), en len och försiktigt söt kräm av pumpa samt lite syltad
pumpa. Den senare var i och för sig god, men en aning för hårt syrad för vinets
bästa, dessutom hade jag gärna sett den skuren i mindre och lite finare bitar
och även smaksatt den lite mer salt för att hitta en något mer perfekt
vinmässig balans. Men totalt sett en riktigt bra kombination – pinotviner
gillar ju ljust kött och fågel, rotsaker om de inte blir för söta och stekt svamp
i nästan alla dess former
Eftersom
man inte gör söta viner i Bourgogne valde vi att runda av menyn med en osträtt.
Den milda, försiktigt mjölksöta och feta komjölkosten Brillat-Savarin hade
vispats luftig och skedats upp till ett ägg. Vit bourgogne och den här typen av
ost blir alltid en fin kombination. Till det hörde lite rostad brioche, den
smöriga och lätt rostade karaktären möter också upp vita bourgogner med diskret
fatkaraktär på ett bra sätt. Lite rostade hasselnötter hade lagts till av precis
samma anledning. Det lilla stekta vaktelägget hade absolut ingen funktion, det
var mest en kul sak och ett så pass litet ägg påverkar inte vinet därtill
negativt, det gör heller inte den späda frisésallaten eftersom den var smaksatt
med lite olja, salt och citron – vin tycker nämligen inte om råa eller inte
smaksatta råvaror.
Vi
skulle ta oss tillbaka till firman Olivier Leflaive för att servera
vinet till osten och det blev deras 2013
Meursault, ett vin som kommer från ett antal vingårdslotter i främst byns
norra del, en tredjedel av dem med relativt högt läge, och till 90 procent
utgörs av druvor som köps från kontrakterade odlare. Efter tio månader i 228
liter stora ekfat, som till bara 15 procent var nya, har vinet vunnit en
förhållandevis diskret ekfatskaraktär som egentligen mer handlar om en finstilt
vaniljnyans och en krämigare textur än om något som direkt känns som ekfat. Som
väntat hade vinet en något fetaktig textur, något som drog åt det smöriga,
dessutom en nyans av rostade mandlar och citrus, och såklart fanns här en
uppfriskande syra och fint livlig mineralisk känsla – precis det man önskar i
en bra bourgogne.
Med
det var middagen slut, men eftersom The Winery Hotel har en alldeles
förträfflig vinkällare med någonstans mellan 500 och 600 titlar från hela
världen som dessutom generellt sett är riktigt bra prissatta, kunde vi inte
låta bli att beställa in några goda flaskor till. Men nu bröt vi mot temat och
lämnade Bourgogne för att botanisera bland lite annat gott.
Vi provade vinerna blint och det första
vinet hade en ganska stor, yppig och blommig doft med en liten kryddighet och
en fruktighet som drog åt persika och aprikos. Med det, en fint mineraliskt
kittlande känsla i den ändå generösa kroppen och en syra om inte direkt
upplevdes frisk men ändå bidrog med fräschör, gick min gissning till Viognier
eller ett vin dominerat av Viognier från Rhônedalen. Först tänkte jag Condrieu,
sedan södra Rhône och sedan Condrieu igen. Nej, jag var verkligen inte säker.
Norra Rhône var det, men inte en enda droppe Viognier, istället var det en cuvée
av cirka 80 procent Marsanne och 20 procent Roussanne från en vingård med
omkring 30 år gamla stockar i granitjord över lerbotten på en sluttning ovanför
Tournon mitt emot Hermitageberget. Och vinet var 2014 Saint-Joseph Blanc Les Oliviers från den fantastiska firman Domaine
Pierre Gonon, den bästa producenten i Saint-Joseph.
Blindleken
fortsatte med ett rött vin, ett vin som hade både kraft och elegans, ett vin
med en känsla av mognad utan att den primära frukten och strukturen hade lagt
sig. Min spontana känsla gick till Cabernet Sauvignon eller en Bordeauxblandning
och mer troligt Kalifornien än Bordeaux trots den klassiskt eleganta
komplexiteten – vinets fruktighet och tanninstruktur gav mig nämligen den
vinken. Jag fann också en något mer stenig mineralisk känsla i vinet än den
grusiga karaktär som vinerna från Médoc kan ha, så gissningen stannade kvar i
Napa Valley. Har man studerat vinlistan här tidigare, och jag kan den rätt bra,
kunde jag således pricka in vinet tämligen enkel, 1999 Opus One från Opus One Winery. Nu var det just så
och vinet var fullkomligt magiskt gott, fortfarande spänstigt med en djup och mörk
frukt, fortfarande livligt till syra och mineral, fortfarande tydliga om än
fint mogna och extraherade tanniner, allt detta men med en första antydan av
mognad i doften. Det är så här som riktigt bra cabernetviner från Napa Valley
uppför sig när de börjar mogna och det här vinet har trots en ålder på 17 år
bara precis börjat ta sig dit. Jag skulle gissa, med god erfarenhet av mogna
kaliforniska viner ska jag tillägga, att det här vinet har minst 15-20 år kvar
att vandra på sin väg mot full mognad. Man ska inte glömma att 1999 är en
fantastiskt bra och stram årgång.
Det
här var bara ett litet axplock vad som finns i vinkällaren på The Winery Hotel
och är du road av vin, är hotellets vinprogram precis rätt för dig. Det är
också ungefär så här, minus vinkällarleken efter provningen, som jag planerar
mina temahelger på The Winery Hotel. Vi ses där!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar