Det är nog det 16:e året i rad jag tar mig upp till Sälen
för ett par dagar av kyla och yra i början av januari. Skidor? Nej, det pysslar
jag inte med. Här är det mat och alkohol i kubik som gäller, dagarna i ända.
Men till största del handlar det om att utbilda den alltid så hungriga och
kunskapstörstande personalen här. Den här januaribörjan var kall son synden,
minus 14-17 grader i backan. Bäst att hålla sig inne, i värmen, i köket, i
matsalen, i baren – och vid vinglaset.
TB Grill Room
är en skön familjerestaurang som de senaste åren har blivit den mest populära
av alla restauranger på Högfjällshotellet. Här har jag ätit otaliga gånger,
oftast grillat kött som är restaurangens specialitet, och till det smakrika
röda viner som ofta men inte alltid har kommit från amerikanska vingårdar. En
liten förrätt kallad ”hummercocktail” för 125 kronor beställdes in som förrätt,
den visade sig vara en ganska klen sådan med övervägande mängd strimlad sallad
(förvisso god och perfekt dressad) men i min smak alldeles för lite hummer. Jag
hade gärna sett lite av en av majonnäs krämig cocktail av hummerkött och ägg i botten[MJ1]
med hummerklon som galant garnityr överst. Men nu var det inte jag som lagade
maten …
Chablis är ett av de vinområden jag är mest fascinerad
av. Området är litet, snävt definierat geografiskt, tydligt definierat av
marken och dess mineraliska kvaliteter och tydligt respekterat av distriktets
odlare och vinmakare. En av dem är Domaine Bernard Defaix, en
familjefirma som producerar viner med distinkt ursprungskänsla som är verkligt
goda. Det blev en 2012 Chablis Premier
Cru Les Lys, ung och mineraliskt stram och med en ljuvligt kritig och fint
blommig parfym med len frukt och ett litet stråk av musselskal. Precis så jag
vill ha min chablis.
Jag beställde in en rejäl köttbit, 300 gram välhängd och
marmorerad ryggbiff av amerikansk kossa. Grillad, medium rare var det beställt och det blev väl nästan så, god bakad
potatis med smör, en god men kanske lite väl redd pepparsås och så lite sallad
till det. Grillad man behöver inte vara mer märkvärdigt eller förfinat än så
och i just den här serveringen var kanske kvaliteten på köttet i sig lite
bättre än hantverket. Köttet på TB Grill Room kan man verkligen inte klaga på,
det håller yppersta klass! Och när jag ändå kommer på det missa inte deras
hamburgare av högrev, den är riktigt god och serveras med gott bröd, riktigt
fina pommes frites och god dressing, men jag hade gärna sett en uppgradering av
osten till något annat än vanlig snabbköpscheddar.
Av logiska gastronomiska skäl har man en hel del
amerikanska viner och andra smakrika viner på vinlistan här på TB Grill Room.
En av storsäljarna är 2012 Napa Valley
Cabernet Sauvignon från Black Stallion Estate Winery som
ligger i den sydöstra delen av dalgången. Firman ägs sedan några år tillbaka av
familjen Indelicato som också äger gigantiska Delicato Family Wines, en av de
större producenterna i Kalifornien. Jag är lite kluven till den här firman och
deras viner, som jag oftast finner vara lite grovt tillyxade och saknar
fräschör och stringens. En detalj som är genomgående i deras fatlagrade viner
är att de har en lite rustik och nästan bränd ekfatsnyans. Just det här vinet
har en riktigt fin, mörkt bärig och ganska djup frukt och en god och fint
balanserad tanninstruktur. Visst finns den lite chokladrostade och brända
ekfatsnyansen längst bak i smaken, samtidigt måste jag hylla vinet för dess
goda frukt och intensitet och det faktum att det är ett cabernetvin från Napa
Valley som är ytterst modest prissatt. Tummen upp för det, det vore trevligt om
flera firmor kunde ta efter och visa att Napa Valley inte behöver vara
överprisat.
Justin Vineyards är en firma i den
västra delen av Paso Robles i regionen San Luis Obispo i Kalifornien, grundad
av familjen Justin som ägde den fram till för några år sedan. Deras 2007 Justification är en cuvée av två
tredjedelar Cabernet Franc och resten Merlot, en vinstil som märkligt nog och
tyvärr inte är särskilt vanlig i Kalifornien. Just det här vinet, som jag i
nästan alla årgångar håller som firmans finaste tappning, är gjort uteslutande
av självavrunnet vin (alltså, inget pressvin), det är lagrat i helt nya franska
ekfat som till knappt hälften var nya och det är buteljerat utan att klaras
eller filtreras. Som ungt var vinet mer mäktigt än det upplevs idag, de 15.5
procent alkohol som bor i vinet noteras förvisso fortfarande som en värmande
känsla i slutet av smaken, men med den fortfarande intensiva men nu mer
komplexa, lite cederkryddade och diskret gräsigt aromatiska doften och smaken känns
vinet mycket mer harmoniskt än när jag senast drack det för kanske två år
sedan. Supergott, helt enkelt.
Högfjällshotellet äger och driver också Gammelgården, ett supercharmigt hotell
och restaurang (och våffelstuga) i en urgammal timmerlada några hundra meter
ner från Högfjällshotellet. Här åt vi middag en kväll och det blev lite blandad
kompott från menyn. Jag valde gravad fjällröding som förrätt, en rätt god liten
rätt med några rullader av röding fyllda med en milt sötaktig senapssås och rom
från röding som serverades på en bädd av lite syrligt äpple och en mild panna cotta smaksatt med pepparrot. Lite
spenat hörde också till, det enda den lilla detaljen tillförde var lite grönt
och helt ärligt tyckte jag den var onödig.
Med tanke på senapens sötma skulle vinet därtill behöva
ha en god på gränsen till sötaktig fruktighet, det var åtminstone vad jag själv
hade trott efter att ha läst menyn. Nu var senapen inte alls särskilt markant,
därför räckte de gott med ett fruktigt men torrt vin. Det blev en vit favorit, 2013 Côtes du Rhône Domaine Grand Romane
från den lika trevliga som bra producenten Pierre Amadieu, som håller till i
byn Cairanne där också den högt belägna vingården till det här goda vinet
ligger. Det ovanlig med det här vinet är att det görs uteslutande av druvan
Clairette, från gamla stockar, och vinet har en god intensitet, en ganska
generös men samtidigt elegant fruktighet, viss blommighet och en påtaglig
mineralitet. Det var kanske inte helt optimalt till rätten, men det var fullt
godkänt.
En annan god förrätt var ren och kål. Den bestod av kokt
rimmat kalvlägg på en bit kalvbräss (som var god, men hade varit ännu godare om
den hade varit mer knaperstekt) och till det smörstekt karljohansvamp samt en smakrik
klar kålbuljong som tillbehör.
Hjort från årets jakt i Nyköping (varför man inte jagade
närmare Sälen kan man ju undra) fick bli min varmrätt. Köttet var ordentligt
kryddat utanpå och rosastekt och gott smakande men dessvärre inte särskilt
varmt. Jag utgår från att man hade förstekt och trancherat köttet och värmt upp
den vid beställning – så gjorde vi på flera restauranger jag arbetade på under
1980-talet för att korta ner sluttiderna vid gästernas beställning, men i just
det här fallet blev det inte helt varmt. Smaken var dock god och till köttet
hörde fina lökringar, en liten smakrik hjortkorv och en viltfond med ett inslag
av syrliga tranbär. Vid sidan om en gratäng av råstekt potatis, något jag
aldrig tidigare sett, men som gav en smakrikare gratäng än en vanlig.
I glaset en 2002
Howell Mountain Cabernet Sauvignon från Dunn Vineyards i Napa
Valley, en producent jag håller mycket högt tack vare deras intensiva, strama,
nyanserade och mineraliska cabernetviner. Om de i sin ungdom kan upplevas någon
kärva och knutna, får de med omkring tio års mognad en stor komplexitet och jag
räknar då in dem i gruppen av de bästa och framför allt godaste vinerna i Napa
Valley. Och den känslan fångades perfekt i det här underbara vinet, som är
utsökt gott idag men har minst 15-20 års utveckling i positiv riktning framför
sig.
Desserterna på Gammelgården präglas av det norrländska
matarvet. Självklart finns här glass med hjortron, men också en god och gräddig
glass med arom av gran, dessutom ett par ostar från ett lokalt ysteri i Lima
ett par mil bort. Jag gick på en annan svensk klassisk råvara, lingon. Den
utgjordes av en mjuk pepparkaksliknande kaka med lingon som serverades med
lingonsorbet och lingonmaräng. Sett till smaken var det en rätt god dessert,
men kakan i sig var dessvärre någon torr.
Till lingonkakan valde jag husets enda söta röda vin (vinlistan
är inte särskilt stor, den rymmer kanske ett 30-tal olika viner samt en
källarlista med lite finare viner som man hämtat från Högfjällshotellet), en 2010 Fiorato Recioto della Valpolicella
från Tommasi
Viticoltori i Veneto. Det är ett halvsött rött vin av torkade druvor,
framför allt Corvina, som har en god fyllighet, en len textur med silkiga
tanniner, en måttlig syra men ändå någon slags körsbärsfräschör. Vinet skulle
visa sig bli en helt perfekt matchning till desserten, mycket för att kakan i sig
var av samma sötma och fyllighet som vinet, men rent doftmässigt också för att
vinet har en fruktighet som mycket väl harmonierar med lingonen i desserten.
En skön efterstänkare på rummet är ju aldrig fel, den här
kvällen blev det en medhavd 2010 Moutere
Pinot Noir från Neudorf Vineyards i Nelson på Nya Zeeland. Här finns en god och
solmogen frukt med drag åt mörka körsbär, men det är egentligen ingen yppig pinot
av det slag man oftast förväntar sig från Nya Zeeland, det är snarare lite
kryddigt och komplext med en lätt jordig nyans och till smaken ett medelfylligt
vin med en god men ändå len tanninstruktur och god fräschör.
Seafood Bar inne
i Högfjällshotellet har många gånger bjudit på goda middagar, nu var det åter
dags att bänka sig för den åtta rätter stora avsmakningsmenyn Moriawase för 795
kronor. Här dricker man antingen sake
(mästaren Akebono har varit här och utbildat personalen) eller eleganta vita
viner med frisk syra. Vi beställde in en klassiker, 2012 Riesling från F E Trimbach i Alsace, rent
citrusfruktigt och något silkigt texturerat vin med en hygglig kropp, frisk
syra och nästan helt torr smak. Överlag fungerar det här vinet bra till sushi, sashimi och annan raw food,
men det föreligger alltid en risk att viner som detta uppfattas en aning kärva
och strama i slutet av smaken när de möter tydlig umamirika råvaror som inte
har någon smaksättning eller något fett eller krämigt och därmed förlåtande
tillbehör. Till vissa rätter lät vi därför Emma, som har ansvaret här,
rekommendera och servera ett par sorters sake.
Middagen inleddes med lite sashimi; lax, regnbåge,
hamachi, tonfisk, pilgrimsmussla och råräka med sedvanliga tillbehör. Gott utan
att var mer märkvärdigt än så. Och som väntat passade rieslingvinet som mest
hyggligt till de råa delikatesserna – en liten torr och bitter slutsmak fick vi
erfara.
Sashimi på tunt skuren lax med en ponzu (en buljong av mirin,
risvinäger, torkad tonfisk och kombu,
som är ett slags sjögräs) smaksatt med yuzu
(en sötsyrlig japansk citrusfrukt som påminner om lime och satsumas i
kombination) blev nästa rätt. Till den hörde lite finskuren sticklök och laxrom
som hade marinerats i sake. Jag åt den här rätten med pinnar och fick med det
en perfekt mängd buljong till laxen, medan Rose använde en sked och därför fick
så mycket buljong att laxen nästan dövades. Det finns en anledning till att äta
med pinnar – det här är en av dem.
Vi hade tagit in en sake, Kurashizuko Junmai Ginjo Uso Nigori från Kiuchi Brewery, en
ofiltrerad och lätt pärlande sake som bjuder på en medelfyllig kropp med en
mjuk rissötma, en mild syra och en medellång, fint texturerad eftersmak. Även om
vinet var gott till vår sashimi, höll jag saken som den mest harmoniska
drycken.
Nästa rätt var en
av mina favoriter i hela menyn. Pilgrimsmusslor inbakade i kataifi (en lövtunt utkavlad deg, lik filodeg, som hade
finstrimlats) och sedan friterats krispiga. De lades upp på ett sprött blad av
baby gem (som en liten romansallat) och toppades sedan med lite lagom het
chilemajonnäs och lite finskuren chile. Här möttes svalt och varmt, krämigt och
krispigt, milt och hett. En riktigt fin och framför allt god rätt. Möjligen
höll vi saken som en aning för lätt och elegant, allra bäst hade kanske en sake
med mognadskomplexitet (tänk en madeira med lätt nötighet) passat, men sådana
är inte särskilt lätta att få tag. Det var gott som det var och även
rieslingvinet passade fint till.
I en djup tallrik serverades en krämig tartar av tonfisk
och avokado med ett litet sting från kryddig kimchi (en koreansk jäst kålsallad med chile) som hade en perfekt
textur och smakbalans. Till den hörde en god ponzu samt lite grand av en spansk kaviar av typen ocietra. Rätten var väldigt god, men den
milda kaviaren försvann tyvärr helt i det andra goda.
Ny sake, nu en medelfyllig och något fruktig Tamagawa Junmai Shu från Kinoshita
Brewery, en sake jag har druckit många gånger förut och som jag finner
passa bra till många typer av något mer smakrika rätter.
Den här saken drack vi till fjällröding och ren, två
detaljer som hade tillagats enligt tekniken tataki,
snabb halstring (med gasbrännare i det här fallet) så att ytan får en hastig
tillagning men kärnan för övrigt är rå. Till detta en ponzu smaksatt med
hjortron – i alla år jag har ätit här har det alltid funnits en lokal tolkning
av japansk gastronomi, med inslag av typiska norrländska råvaror – och brynt
smör. Jag tyckte rätten var god, men det brynta smöret var lite väl dominant.
Återigen var det en fördel att äta med pinnar så att man inte fick så mycket
buljong och smör i tuggan, och såklart var det en stor fördel att jag tycker om
brynt smör.
Den svagaste rätten i menyn var tataki av biff, förvisso
god i sig, med en sojaemulsion, lite inlagd lök, lingon och friterade risnudlar.
Alla komponenter var goda i sig, men köttet försvann helt i lingonens söta och
syrliga smak.
Det blev en sista sake, Sugi Taru Sake från Kina Tsukasa Brewery, en något
traditionell sake lagrad i cederfat under en kort tid. Den bjöd på en fin
fruktig doft och smak med mjuk syra och en diskret pepprig nyans som har kommit
ur fatlagringen.
Och såklart en god och lite innovativ banana split med chokladglass och
gratinerad banan!
Vinistan på Högfjällshotellet är stor och har byggts upp
under många års tid. Man hittar viner från hela världen, tyngden ligger på det
klassiska från Frankrike och Italien, men man finner också en hel del
amerikanska viner. Vissa viner är högt prissatta, men det finns gott om
fyndmässiga viner som på listan är prissatta långt under aktuellt marknadspris.
Ta gärna en ordentlig titt i vinlistan redan innan middagen så du slipper
bläddra i den under tidspress vid middagsbordet. Jag lovar att du blir rikligt
belönad av det. Själv hittade jag en 2009 Chablis Premier Cru Montmains från Jean-Paul
et Benoit Droin, generös av den lite varmare årgången, nyanserat komplex av
sina sex år sedan födseln, föredömligt ren och klassisk av producentens fina
husstil och verkligt elegant och mineralisk tack vare den fantastiska
vingården. Åttahundraåttio kronor på vinlistan – ett fynd!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar