”Att dricka, eller att
inte dricka”, det är den eviga frågan när man öppnar en vit bourgogne som
hänger sådär mitt emellan förväntat mogen och för mogen. Problemen med premox, förtida mognad och oxidation för
vit bourgogne, är stora och helt ärlig alltför stora för att det ska kännas
okej. Det händer alltför ofta att även de finaste flaskorna från inte alltför
avlägsna årgångar är så pass mogna att vi klassificerar dem som alldeles för
mogna och oxiderade. Just den 2000
Montrachet Grand Cru från Olivier Leflaive hörde till den
senare typen av mer trötta, för tidigt mognade och helt ärligt för gamla vita
bourgogner trots att vinet precis har fyllt bara 15 år. Gula äpplen som
tangerade de brunoxiderade, mandlar som blev till hasselnötter, ja, typ så. Men
samtidigt fanns det en hel del gott här också, någonstans under det gamla.
Vinet var tänkt som ett
matlagningsvin, alltså ett vi fick dricka medan vi lagade maten till kvällens
middag. Eftersom det första vinet var för trött öppnades en flaska av ett annat
vin, till utseendet ljusare och yngre, till doften yngre och helt befriat från
ålderstecken. Det fanns en god fruktintensitet och en nästan kolaliknande nyans
som först drog mig till ett par toppfirmor med elegans på schemat i
Kalifornien. Det var såklart fel – mer rätt hade alltså varit att stanna kvar
Bourgogne och när jag gjorde det blev adressen grand cru och efter ett par adressändringar blev svaret mer precist
2005 Chevalier-Montrachet Grand Cru från
den så ofta och med rätta uppskattade Bouchard Père et fils. Med mer luft blommade
det här vinet ut och blev ett absolut superbt vin som kom att överträffa inte
bara det första ålderströtta vinet, utan även nästa vin som minst sagt hade en
urtjusig adress.
Nästa vin var nämligen en
helt underbar, rik och yppig 2005
Montrachet Grand Cru från Louis Jadot (de köper druvorna av
baronen Thenard, men gör och lagrar vinet själva) som hade en pigg mineralitet
och frisk syra som mycket mer än de två tidigare gav en stor fräschör och en fantastisk
livlighet. Här bjöds en god fetma, en ren och intensiv frukt med en fin gul
äppelnyans, men också citrus och lite kvitten, och såklart den klassiska
kalkstensjordens fetma och rökighet. Sjukt gott. Vilket vin! Och ändå ”bara”
tvåa av inledningens viner. Vi var nog överens om att vinet från Bouchard Père
et fils var det bästa.
Det blev lite knäckebröd
med skagenröra till – gott och klassiskt, kanske inte fullt ut designat till
nobel grand cru, men det fungerar
ändå bra. Så länge det är gott är det faktiskt inte alltid så vansinnigt noga
att det är helt perfekt i mötet mellan maten och vinet, vad nu ”helt perfekt” är
i något som i slutändan är både personligt och subjektivt.
Rob var chef för första rätten och god som tusan
var den. Blomkålen hade skurits i tjocka skivor och sedan bakats sous vide med tryffelsmör och citron,
för att sedan stekas inför servering. Kungskrabban råstektes hastigt, också den
till saftig perfektion. Och så lite tryffelmajonnäs för textur och doft, och
lite bräckt anklever bara för att det är gott. Och såklart också en del riven
tryffel från Gotland över det hela. Inte mer än så …
Vinet var fetare och
fruktigare än de tre vi hade haft i köket, nu var vi helt säkra på att vinet
kom från Kalifornien. Samtidigt var det väldigt elegant, det var friskt och
till och med reduktivt i en mer burgundisk stil, ändå kändes delar av stilen
igen. Kistler Vineyards kom vi till slut överens om, troligen yngre
årgång men ändå med någon mognad. Det vi hade fått serverat var en ypperlig 2009 Chardonnay McCrea Vineyard från en
på 230 meters höjd belägen vingård i Sonoma Mountain som planterades med gamla,
lågavkastade kloner redan 1970. Ofta tycker jag att vinerna från Kistler
Vineyards är lite robusta, ofta något för ekfatskryddiga och dessutom benägna
att oxidera förhållandevis fort. Det här vinet hade inget av det nämnda, jag
blev således mycket positivt överraskad.
Tre röda viner skulle
serveras till varmrätten. Alla var lite ljusare till färgen, men olika till
sina karaktärer. Det första var ljusast, lättast i rödfrukten, röda bär så det
förslog, fokus på solsöta hallon och jordgubbar, men också påtagligt
stjälkkryddigt och även med en nyans av kvisttomat, klassisk bourgogne av
nobelt slag med en ålder på cirka 15-20 år, trodde jag. Smakmässigt var vinet
ganska lent, mjukt och sötfruktigt med en rondör, silkighet och mjukare syra. Någon
direkt alkoholvärme kände jag inte, däremot var jag övertygad om att årgången
var av varmare slag. Min beskrivning av doft och smak var helt korrekta, men
jag gick en aning fel på druva och ursprung. Till en början missade jag helt
att det var Grenache, som jag senare gissade på, men när jag väl förstod att
det var Grenache var gissningen solklar, 1996
Châteauneuf-du-Pape Réservé från Château Rayas. Sjukt kul, sjukt
gott, och efter att vi hade fått facit – sjukt typiskt.
Nästa vin var mycket
djupare i frukten och kroppen, men det hade en hel del beröringspunkter med det
första. Jag tyckte mig också notera en liten ton av nya ekfat, men med vinets
intensitet tyckte jag att faten var väl integrerade. Dock var vinet ungt,
väldigt ungt och det hade också en mycket mer uttalad tanninstruktur, det var
säkert äldre än vad jag trodde, men det upplevdes stramare och yngre. Kunde det
vara en bra barolo? Eller en sträv bourgogne. Det var Nebbiolo (pust, flämt,
skönt) och mer exakt 1996 Barolo Riserva
Percristina från mästaren Domenico Clerico. Också det här
sjukt gott, och sjukt typiskt.
Det tredje vinet låg
någonstans mitt emellan det första och det andra, det hade en ljusare och mer
aromatisk frukt och en liten kryddighet sprungen ur stjälkarna, men det fanns
ett större djup i det än i det första. Doften blommade ut fantastiskt med luft
i det stora bourgogneglaset, här fanns rosor, nypon, lite läder (av mognaden),
lite röda bär som hallon och tranbär och en liten släng röda körsbär. En nyans
av ekfat fanns här, men det var inget som störde. Smakmässigt var vinet
fortfarande ungt, det var till och med lite stramt mitt i den silkiga och
sammetslena frukten, och det var kollosalt gott. Vilken fantastiskt rolig och
lärorik idé att blanda ett vin av Grenache, ett av Nebbiolo och ett av Pinot
Noir i samma upphällning. Det är ju trots allt ganska nära besläktade. I tredje
glaset: 1996 Vosne-Romanée Premier Cru
Les Brûlées från Domaine Leroy, totalt sett gjordes
292 flaskor av detta vin. Tack Hansa för att jag fick vara med och dela på en.
Duvorna var skjutna i
skogen av en kamrat till värden Hansa, i rikligt med smör stektes brösten till
en rosaröd kärna (välstekt viltfågel är lika med överkörd viltfågel) och de
serverades på allra bästa tänkbara 1980-talssätt … med rotsaker, svamp och
grädde. Jag hade råstekt jordärtskockor och konfiterat rotselleri i smör och
till det lite smörkokta späda morötter. Såsen var en klassisk murkelgräddsås,
kokt av viltfond, vitt vin och grädde.
Vi körde in ett rött till,
ett vin med stor och påfallande fruktintensiv men vare sig söt eller tung och
superkoncentrerad doft. Elegans, absolut, en stor och aromatisk blommighet,
rosor och nypon och till och med violer, därtill en släng av kalkstensmineral,
men också krossade körsbär. Underbar doft, riktigt bra … och jag tänker inte
ens gå+ in på hur fel jag först gick till en början. Men när jag väl bestämde
mig för att det var grand cru från
Bourgogne, tänkte jag först firmor som Armand Rousseau, Fourrier och Groffier,
alla med superparfym som varumärke. Men det var ju såklart fel … fel blir det
ju väldigt lätt och ofta när man inte alls har någon aning om vad som finns i
glaset. Men när vingården i Gevrey-Chambertin avslöjades var jag inte alls
långt från Domaine Henri Perrot-Minot, och vinet ifråga var en riktigt
läcker 1999 Mazoyères-Chambertin Grand Cru Vieilles Vignes.
Ett vansinnigt gott vin.
Och varför stanna just
här, när styrfarten var lika hög som stämningen? In med en ny blindbock, lika
elegant som de tidigare men med en aning mer uttalad mognadskomplexitet. Här
fanns en skön jordighet och nyanser av både skogsgolv och torkad svamp i den
fortfarande vitala och bäraromatiska rödfrukten. En liten fläkt av
stjälkkryddighet noterades också, den bidrog ytterligare till den fantastiska
komplexitet vi alla upplevde att vinet bjöd på. Smakupplevelsen var lika
sensuellt, moget len och elegant med en fin syra och god längd. Gissningen
landade på högsta tänkbara nivå i Bourgogne, grand cru såklart och med allra största sannolikhet från Domaine
Leroy. Det var rätt, 1989 Clos
de Vougeot Grand Cru förkunnande etiketten.
En bra kväll börjar alltid
gott och slutar alltid gott och just den kvällen slutade med en slags orgie i
grappa från mästarnas mästare Romano Levi. Det är alltid en ynnest
att få njuta av de extremt sällsynta och dyrbara dropparna, det blev visst ett
par glas vardera av tre olika grappasorter. Ren magi, helt enkelt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar