När Café Rotsunda ställer till med mellandagsrea är det
stamgästerna som får första tjing på de få och numera hett eftertraktade
platserna. Det är 17:e året i följd som denna idag nästan legendarisk julfest
äger rum och stämningen är alltid på topp med massor av skratt och ståhej. Den
här mellandagsrean hade också inslag av långväga gäst från Napa Valley, därtill
ett trevligt födelsedagsfirande av den allra bästa hovmästarinna som har
trampat golv på Café Rotsunda. Bakom all glädje vilade dock en tung sorg, vår
älskade vän Ing-Marie hade hastigt lämnats oss i sjukdom och hennes alltid så
närvarnade skratt och värme saknades. Hennes plats var dock upptagen, av
blommor och levande ljus till minne av henne och ett glas gott vin som hon
säkert delades med oss från sin saliga himmel.
En annan favorit vi njöt av så många gånger var 1996 Cristal från Louis Roederer, denna champagne
med en något mer uttalad mognadsnyans av kvitten och brioche, men också med en
fortfarande ganska frisk citruskaraktär. Trots att den var god som en dröm höll
både jag och ett par av gästerna Comtes de Champagne som den lite finare
champagnen.
Köket hade också gjort laxmousse i små glas. Laxen var
varmrökt till medium rare med äpple
och rosmarin, därefter mixad slät och luftig med crème fraiche och slutligen
smaksatt med vitpeppar, citronsaft och fint skuren gräslök. Moussen toppades
med brunoise av fänkål, denna
underskattade och briljanta grönsak, samt en klar musselgelé.
Ett första vitt vin serverades vid chefs table, lätt men ändå med en ganska rik textur, elegant men
inte neutralt, mjukt fruktigt och helt torrt. En god syra och en mild
mineralsälta, men inga spår av ekfat. Tankarna drogs väldigt snabbt till druvsorten
Albariño, vilket egentligen var rätt, nästan. Helt rätt hade varit Alvarinho,
vinet kom nämligen från det portugisiska distriktet Vinho Verde och den
utomordentligt duktiga Anselmo Mendes. Vinet i fråga, 2012 Parcela Única Alvarinho, hade
plockats fram av Mad Nike som dessvärre inte kunde vara med på den här
tillställningen, men ändå ville sprida portugisisk vinkärlek. Tack för det.
På tallriken en rätt som på alla sätt och vis matchande
det goda vita vinet, mandelpotatis som kokats och krossats med olivolja,
citronsaft, flingsalt, vitpeppar och persilja. På det hastigt stekt bläckfisk.
I matsalen bjöds nästa rätt, en fint utskuren ryggfilé av
gös, halstrad och smaksatt med flingsalt och lite citron. Den serverades på en
bädd av sauterad finskuren fänkål och garnerades med löjrom, brynt smör och
friterad purjolök.
Två chardonnayviner från Peter Michael Winery i
norra Sonoma serverades till denna och nästkommande rätt. De var valda just för
sin fyllighet, sin rika på gränsen till sötaktiga frukt och lätt kryddiga ton
av de nya franska ekfaten. Den här typen av viner ses idag ofta som för
smakrika och fatiga, men väljer man dem till matchande mat är de snarare de
mest perfekt valda vinerna. Det första vinet var 2009 Belle Côte, det fylligare och rikare fruktiga av de två, också
det som hade den mest tydligt kryddiga ekfatskaraktären. Tre detaljer i maten
var nyckeln till det perfekta mötet med här vinet. För det första var fisken
halstrad vilket speglade den nötiga fatnyansen i vinet, för det andra hade det
brynta smöret samma effekt samtidigt som den feta texturen mötte upp och
balanserade vinets rika kropp perfekt, och för det tredje gav den
lakritsnyanserad fänkålen en perfekt doftmatchning mot de kryddiga faten.
Även det andra vinet, 2009 Mon Plaisir, hittade perfekt hem till nästa rätt, en klassisk hummersoppa kokt av stora feta humrar, vars umamisötma är alldeles utmärkt till rikare fruktiga chardonnayviner (hellre än vit bourgogne). Det här vinet kommer från stenigare jordar, vilket noteras i en lite stramare kropp och mer uttalad mineralitet. Troligtvis är syran lika hög som i vinet Belle Côte, men tack vare den något mer mineraliska smaken upplevs den högre i detta vin. Soppan var kokt med chablisvin och grädde, därefter smaksatt med calvados för att sätta extra spets i doft och smak. Rikligt med hummerkött i bitar och smörstekta krutonger hörde till. Magiskt gott, minst sagt!
På Café Rotsunda kör man alltid med mellanspel med champagne eller annat gott mellan de olika rätterna. Cat Woman bjöd på den sällsynta 2004 Blanc de Blancs Brut från Louis Roederer, en god men faktiskt inte så distinkt champagne som väntat. Den kändes lite knuten, förvisso god och frisk, men inte så stram och mineralisk som jag hade hoppats på. Kanske var den bara för ung?
Nästa omgång inleddes med ett lätt kryddig och läckert
pinotvin med förhållandevis ljus färg men stor doft och ganska yppig smak,
medtaget av Tom Nicola. En liten kryddighet vittnade om bruket av stjälkar
under jäsningen och jag fick ganska snabbt en minnesbild av vinerna från Bass
Phillips i Australien. Det var fel, men inte långt ifrån. Men hur skulle jag
kunna ha gissat på det här vinet från Tolpuddle Vineyard på Tasmanien, när
jag aldrig ens hade hört talas om det. Stockarna till denna 2012 Pinot Noir hade planterats 1988 i
det svala området Coal River Valley och bakom denna sensuellt silkiga och
aromatiska pinot står de välkända vinmakarna Martin Shaw och Michael Hill Smith.
Kul bekantskap, hoppas jag stöter på det här vinet igen.
Jag själv hade valt en klassiker som jag alltid har
hyllat som ett utomordentligt bra vin, 2001
Ornellaia från Tenuta dell'Ornellaia i Bolgheri. Det är fortfarande ungt och
långt från helt utvecklat, men det har i nuläget en sensationellt läcker balans
mellan de stora men fint polerade tanninerna, den djupa och täta men inte alls
överdådiga frukten (det en gång hade) och de idag perfekt integrerade ekfaten.
Vinet hade dekanterats fyra timmar före servering, klokt gjort då det
fortfarande behöver en hel del luft. Hade jag haft någon flaska kvar hade jag
gärna låtit den bli mellan fem och tio år till.
Vi var tveklöst i Bordeaux med de två viner som Le Soul
Jones bjöd på. Jag fick känslan av slott på högsta nivå, en dominans av Merlot
och en årgång som förslagsvis 1998. I det fick jag rätt, men sedan gick jag lite
vilse bland slotten. I det första glaset en väldigt elegant, försiktigt fatsöt
och nyanserat rostad och jordig 1998
Château Lafleur från Pomerol, silkig och rätt förförisk. Jösses vilket gott
vin och vilken ynnest att få dricka ett så stort vin med viss mognad. Glaset intill
innehöll ett tätare och till upplevelsen något yngre vin med en lite tydligare
rostad nyans och någon stadigare struktur. Denna 1998 Château Tertre-Roteboeuf från Saint-Emilion var i mitt tycke
det större av de två. Båda bjuder idag på en helt perfekt drickmognad!
Rådjursfilén stektes hel och trancherades. Den serverades
på en bädd av i ankfett och med sidfläsk konfiterad brysselkål med en smakrik
tryffelsås och friterade chips av jordärtskocka som tillbehör.
Martinelli Winery i Russian River
Valley är ett välkänt vineri, inte minst till följd av att Helen Turley
tidigare var vinmakare här. Vinerna har emellanåt varit lite väl bombastiska,
men flera av framför allt pinotvinerna har glänst med mognad. Den 2007 Pinot Noir Bondi Home Ranch vi nu
hade i glasen var först så fatkryddig och mäktig att jag tog den för ett
pinotvin från Sine-Qua-Non, men med ytterligare en halvtimma i glaset började
vinets mer blommiga och bäriga nyanser träda fram samtidigt som ekfatskryddan
tonades ner. Serverad sval var den riktigt läcker, dessutom upplevde jag den
som nästan fullt mogen. Gun och Lenny hade dekanterat och serverat detta
flirtiga vin.
Det är sannerligen inte ofta man dricker vin från Screaming
Eagle i Oakville, Napa Valley. Det skulle vi göra nu, men det vin
Platter hade tagit med var deras än mer ovanliga andravin som introducerades
2006 av druvor från något yngre stockar. Nu satt vi med en ganska rik och
fruktmättad men tämligen elegant 2010
Second Flight, ett vin som till viss del har samma fina vinbärsparfym som
förstavinet, men saknar dess finess. Nyanser av söta mörka körsbär och mandel
noterades och gott får man nog säga att det var, särskilt med en god stunds
luftning i glaset.
Mognad stod på tur, först liten mognad, sedan ordentlig.
Vi var nog lite oense om huruvida 1990
Château Cos d'Estournel från Saint-Julien (som Sir Ausonius hade plockat
fram) var i helt perfekt skick. Nog för att vinet bjöd på en rätt stor
komplexitet i klassisk och något fatrostad stil, men det fanns också något lätt
orent och flyktigt i den. Vissa av oss höll vinet som ett av de bästa för
kvällen, andra var något mer tveksamma. Tänk så olika ett och samma vin kan
uppfattas.
Ett vin som först upplevdes en aning syrligt och slappt i
sin tydliga åldersmognad, men som sedan vid servering hade blommat upp och bjöd
på en riktigt fint klassisk komplexitet med både djup och längd var 1961 Château Mouton-Rothschild från
Pauillac. Nivån var god, men inte på topp, men vinet hade visat sig hålla
riktigt bra ändå. Flera gissningar var betydligt yngre, nämligen 1980-tal. Jag
har precis samma upplevelser av det här vinet för tio år sedan, helt klart
finns det något stort och väldigt lagringsdugligt med vinet. Diamond Lager bjöd
generöst på denna riktigt fina praktpjäs som av flera gäster hölls som kvällens
läckraste vin.
I avdelningen obskyra viner jag aldrig har hört om, sett
eller druckit kom nästa vin, oväntat nog från Cat Woman av alla vinvänner.
Massivt fruktig, en busslast med söta blåbär, en släng av vaniljsöta och lite
kryddiga fat, sammetslena tanniner och ett uns krydda. Det fanns något både
svalt och varmt över vinet, som var rätt gott utan att vara särskilt distinkt.
Ingen runt långbordet hade en smart gissning och när flaskan avtäcktes såg vi
nog alla ut som fågelholkar. Det finns något Sine-Qua-Non-likt över producenten
Sami-Odi,
vars biodynamiskt odlade viner av Syrah (här säger man aldrig Shiraz) från
gamla stockar i Barossa Valley är småskaligt framställda och väldigt svåra att
få tag på. Det vin vi nu hade framför oss var deras 2012 Baby Tui Syrah, en cuvée av de bästa faten från årgången.
Temat Syrah fortsatte med två viner från cafévärdens
källare, det första mörkt fruktigt och tätt och nästan lite baconrökigt och
köttligt med kryddiga toner av lakrits. Vinet upplevdes sina tolv år till trots
fortfarande ungt och massivt primärfruktigt och de fatrostningen satt också
fortfarande kvar i doften. Efter fem timmars dekantering hade vinet dock börjat
öppna upp sig och var mitt i all sin kraft rätt läckert. Fem till tio år till
skulle jag nog ändå de denna superläckra 2002
Reva Syrah från Alban Vineyards i svala Edna Valley i Kalifornien.
Betydligt mer elegant, nästan sammetslent och finstilt
köttigt och kryddigt med en lätt blommighet och ljuvlig textur notera jag om
grannvinet 2002 Just For The Love Of It,
ett av de finaste syrahviner som Manfred Krankl på Sine-Qua-Non har gjort.
Jag har druckit det många gånger förut, direkt från fat och otaliga gånger ur
flaska, senast innan denna middag hemma hos Manfred Krankl i somras. Det har
alltid från dag ett varit ett sagolikt vin och är det fortfarande. Ett av
kvällens viner i min gom.
Ankbrösten var långsamt stekta i sitt eget fett till rosa
saftig kärna, de fick vila en stund och delades sedan itu på mitten. Till de smörsauterade
haricots verts, Parisiennepotatis stekta i ankfett och en god ankfond inkokt
med både vitt och rött vin. En helt fantastisk god detalj var den kraftfullt
inkokta löksoppan, kokt av mängder av fint skivad silverlök som sauterats i
smör och sedan koktas in i vitt vin och ljus kycklingfond (som en soppa) till
dess fonden nästan helt var inkokt i löken. Det hela blev som en kräm. Sjukt
gott. Tack vare rättens smakrikedom och den nästan sötaktiga löken passade de
smakrika och fruktintensiva syrahvinerna riktigt bra till.
K-I Napa hade tagit med sig ett pinotvin från sin gode
vän Jared Etzel i Oregon, son till Michael Etzel på Beaux Frères i Willamette
Valley (Jared gör vinet tillsammans med sina bröder Mike och Nathan). Det här
var också en ny bekantskap för mig. Firman heter Etzel Brothers och vinet 2012 Coattails Willamette Valley Pinot Noir,
det var av fylligare slag med djup körsbärsfrukt och den typiskt rödaromatiska
och jordiga nyans man finner i vinerna från Dundee Hills. Väldigt god, helt
klart, men av tätare slag och troligen inget för den som söker mer lätthet och
parfym i sina pinotviner, sådana görs också i Oregon nuförtiden.
Etzel
Brothers stod också bakom nästa vin, 2012 Cabernet Sauvignon The Sleeping Lady Vineyard från Yountville
i Napa Valley. Knappt sex fat blev det av detta fylliga, generöst fruktiga och
i alla avseenden ursprungstypiska vin, gott och mörkt, ungt och strävt men med fina
tanniner, fortfarande med en liten ekfatssötma och en kanske något knuten
eftersmak som dock hade en fin syra och en liten känsla av mineralitet. Jag
skulle gärna se det här vinet igen om låt säga fem sex år, då har det nog
inträtt i nästa och mer förfinade fas i sin utveckling.
DuMOL är en firma i Russian River
Valley som imponerar alltmer för varje år som går. Den delägande vinmakaren
Andy Smith har de senaste åren förfinat vinerna ytterligare och nått sin
absoluta formtopp i den enastående årgången 2013. Den här kvällen njöt vi av en
utsökt len och fint fruktig 2009 Syrah
Eddie's Patch från Russian River Valley, mörkt och lätt kryddig och med en
underbar balans. Jag har aldrig druckit ett moget syrahvin från DuMOL, men jag
kan mycket väl tänka mig att de utvecklas åt ett franskt håll till, typ norra
Rhône. Alla sådana attribut finns nämligen redan i det unga vinet.
Cat Woman vet precis hur en slipsten ska dras och hur man
sätter piff på varje kalas. Receptet stavas champagne och hon är absolut mästerlig
i den disciplinen. Bara att fundera på att ta med en flaska 2000 Dom Pérignon Rosé från Moët
et Chandon är en fantastisk tanke, att sedan göra det, öppna flaskan
och servera den är värt alla applåder i världen. Denna sensuella champagne
smeker gommen och fyller doft- och smaksinne med stora vinösa upplevelser.
Frukten drar bara försiktigt åt det svalt rödbäriga, den typiska syran finns
där liksom inslaget av nygräddad yta av brioche, kroppen är len och läckert
texturerad och smaken lång. Jösses, också det här ett av kvällens viner.
I glaset intill
en modig utmanare från den lilla odlaren Cédric Bouchard, också den riktigt
fin i sin friska och lätt bäriga karaktär. Denna NV Roses de Jeanne Lieu-Dit Creux d'Enfer, som Sir Ausonius hade
tagit med, är gjord till hundra procent av Pinot Noir och hade dégorgerats i april 2010. På egen hand
hade den briljerat, nu intill Dom Pérignon Rosé var den förvisso lika god, men
ställdes ändå i skuggan.
Champagne och eleganta vita komjölkostar är alltid en
lyckad kombination och därför slog vi in på just det spåret. Kvällens ostar på
Café Rotsunda var Brillat-Savarin och Camembert och till dem serverades i all
enkelhet ett saftigt bröd med oliver och ost.
Trots den sena timman hann vi med dessert. Det blev
nygräddade chokladbrownies smaksatta med rom och den supergoda vermouthen
Antica Formula och till dem en kräm av apelsin- och calvadosmarinerade fikon,
samt en saltkaramellglass. Över det revs färska hasselnötter och mörk choklad
och det hela toppades med krossade drömmar.
Vinet därtill var både gammalt och sött, 1939 Don PX Gran Oro från familjefirman
Toro
Albala i Montila-Moriles i södra Spanien. Denna nektar, söt som sirap
men ändå med viss fräschör, hade både den torkade fruktens komplexitet och de
superbt läckra nyanser som kommer av ålder, inte minst just choklad. Det var
ett fabulöst gott vin som har legat i vinkällaren på Café Rotsunda i över tio
år och väntat på rätt tillfälle att korkas upp. Det tillfället kom ikväll …
Som vanligt dröjer sig alltid några gäster kvar till
långt efter stängning och delar en flaska eller två med cafévärden och denna
kväll även hovmästarinnan Rose. Efter den långa och bitvis tunga middagen stod
något fräscht och mineraliskt på önskelistan. Det fick bli en flaskan 2012 Corton-Charlemagne Grand Cru från
den lilla lika genomtrevliga som utmärkta familjefirman Domaine Denis Père et Fils
i Pernand-Vergelesses. Har du inte redan bekantat dig med dem, gör det. Du
kommer inte bli besviken, oavsett du väljer deras instegsviner eller denna grand cru.
Summering: 11
gäster, 24 viner och 55 Riedelglas
1 kommentar:
Schysst kväll! Kul att se Sami-Odi på er krog! Fraser gör coola och personliga viner.
Skicka en kommentar