På Café Rotsunda gillas spontana kalas, att ställa till
med fest på särskilda högtidsdatum är inget som cafévärden tycker särskilt
mycket om, det ligger för mycket rutin och förväntan i sådant. Istället uppskattas
helt slumpmässiga och spontana kalas när som helst, som den här kvällen då
Fantomen tittade förbi på "en liten bit mat". Bara tanken på vad som
komma ska ur en sådan spontanlunch är lockande, det blir ju som regel en del
spring i vinkällaren eftersom vi båda tycker om att prova många olika viner och
måltiderna tenderar att bli väldigt långa (den här lunchen tog väl cirka 11
timmar). Något vi dessutom har noterat genom åren är att alla våra flaskor
verkar innehålla mycket mindre vin än de 75 centiliter som etiketten anger.
Kanske är det därför det går åt så många flaskor.
Som aperitif medan köket förberedde den första rätten tog
vi en 2012 Chablis Premier Cru Montée de
Tonnerre från Domaine William Fèvre, en förstklassig premier cru från en firma som vet att förvalta den terroir som
naturen har gett dem. Kliniskt ren, mineraliskt stringent och absolut torr med
en frisk syra, i nuläget en aning återhållen, ändå förtvivlat god. Ett par till
fyra års lagring till kommer göra vinet gott. Samtidigt finns det inget att
gnälla på med vinet redan idag.
Det vin vi hade beställt till första rätten var ett
sällan skådat vin, 2004 Meursault Premier
Cru Santenots från Domaine Marquis d'Angerville i
Volnay. Druvorna växer egentligen i kommunen Volnay, men eftersom byn är en
rödvinsby har man rätt att buteljera chardonnayvinet från den här vingården med
ursprunget Meursault (och motsatt som Volnay om man i Meursault odlar Pinot
Noir i den här vingården). Årgången är av stram och mineralisk typ och den
känslan ligger också i botten i det här vinet, samtidigt har mognaden gett
vinet en lite fetare textur och rundare kropp och balansen känns utmärkt.
Doftmässigt är det inget stort vin, men det finns en viss komplexitet med en
nästan jordrökig mineralitet i den lätt smöriga och hasselnötnyanserade doften,
men vinets stora behållning är elegansen och strukturen. Det var nu fullt
moget, dock inte oxiderat, och vi kände båda att vinet dracks vid precis rätt
ålder.
För att möta vinets dofter och smaker ville köket få inte
en kombination av smörighet, lätt rostade nyanser (sådant speglar vita viners
mognadsaromer), en fin sälta och god syra. Det uppnåddes till perfektion genom
en hastigt smörstekt filé av slätvar som sjöds färdig under två minuter i vitt
vin. Garnityret var lättbrynt smör som smaksattes med sojasås och lime och mot
slutet även lite finskuren dill. Det hela toppades med lite löjrom från Kalix.
Ett perfekt möte med vinet om jag får säga det själv.
Jag är tvådelad till röd bourgogne. Antingen vill jag ha
dem unga då de nästan vibrerar av rödblommiga, bäriga och kalkstensmineraliska
kvaliteter, eller med god mognad då man fortfarande kan förnimma nämnda
karaktärer men vinet allra mest bjuder på fantastiska sekundära aromer som av
multet skogsgolv, torkad svamp, tryffel och finaste kakao. En annan effekt av
mognaden är den sammetsliknande texturen som blir resultatet av att strävhet
och mineralitet mjuknar med åren och släpper fram en lenare och något
mognadssöt fruktkänsla. Exakt så läckert uppförde sig 1972 Clos de Tart Grand Cru från Mommessin som hade
dekanterats och serverats vid cirka 17 grader i stora bourgognekupor. Vilket
vin, lika stort som elegant. Vi njöt av det under långt över en timma.
Duvbrösten stektes rosa, de serverades på en bädd av
smörsauterade champinjoner och en smör- och örtkonfiterad potatis och därtill
en smakrik tryffelsås, vars uppgift inte bara var att smaka gott, utan också att
tillsammans med champinjonerna plocka upp mognadsnyanserna i vinet. Det hela
fungerade såklart fantastiskt bra. Köket på Café Rotsunda har verkligen full
koll på varje detalj i vinernas, råvarornas och maträtternas dofter och smaker.
Jodå, det låg också ett duvlår på tallriken, stekt och sedan bräserat färdigt i
tryffelsåsen.
Två röda viner stod på tur, båda från Napa Valley och den
väldigt bra årgången 2002. Det ena var 2002
Napa Valley Cabernet Sauvignon från Forman Vineyard, som har sina
vingårdar vid foten av Howell Mountain i Saint Helena. Ric Forman gör alltid viner
som förenar det soliga Kalifornien med det klassiska Bordeaux och nu vid tolv
års ålder uppför sig det här vinet precis exakt så. Inte för att man skulle ta
det för en bordeaux (den känslan kommer, om tio år skulle jag tro) eftersom
frukten fortfarande är så pass rik att den klär in tanninerna och ger ett vin
med lite lenare textur. Men doftmässigt finns det likheter. I min gom var det
vinet godare än det intill.
Det andra vinet kom från de magra vulkaniska jordarna
uppe i Howell Mountain. Denna 2002
Howell Mountain Cabernet Sauvignon från den klassiska producenten Dunn
Vineyards hade en ganska hustypiskt smårustik och inte helt ren ton i
doften, den störde inte kvaliteten, men den fanns där och retade näsan lite
grand. Utöver det var vinet precis så som förväntat, en god tanninstruktur och
uttalad mineralitet snörpte ihop smakupplevelsen, alkoholhalten på bara 13.8
procent bidrog till den klassiska strukturen. Ett allmänt omdöme är att vinet
fortfarande är ungt.
En stor fet hängmörad svensk biff om 600 gram stektes hel
och skars upp i tjocka skivor, tillbehören var smörslungade haricots verts och
körsbärstomater stekta i olivolja. Lite torkat svampsalt över det hela, och ett
uns citronsaft. Kökets filosofi här är att mat ska vara enkel, då passar den
dessutom i regel lite bättre till vinerna.
Dessert stod vi över, men vi tog in lite ost, en 30-månaders
Comté som blivit lite krispig i strukturen och kryddig i doft och smak, samt en
24-månaders Gruyère som var lenare och mildare. Bara så, inget tjafs i form av
marmelader eller andra doft- och smakstörande tillbehör. Till osten slutförde
vi den 2004 Meursault Premier Cru Santenots från Marquis d'Angerville, nu med längre
tid i öppnad flaska och därmed ytterligare luftning ett litet steg uppåt i
doft- och smakintensitet. Vitt vin är alltid vinnaren till hårda ostar som
dessa.
Lite sprit efter maten är alltid gott. Vi körde på tre
olika sorter, det kändes lagom. I det första glaset Cognac XO Exception Lot No 29 från toppfirman Tesseron, fyllig och
koncentrerad med läckra karamelliga toner av rancio, samtidigt så elegant och len. Det här är en av de allra
godaste cognacs jag har druckit. Nästa sort var den underbara 2006 Grappa Acquavite de Vinaccia från
magikern Romano Levi, lika stilfullt elegant som rustik, druvig och
blommig med en lång, druvskalssöt och komplex eftersmak. Den tredje sorten var
en mogen Bénédictine DOM, en
klassisk klosterlikör med 27 aromgivande örter, blommor, rötter och frukter som
förvisso kan köpas på Systembolaget. Men den flaska vi drack från var tappad på
1960-talet och hade därför över decennierna utvecklats i komplexitet och
rundats av en aning. Likören bjöd på en fantastiskt läcker, sötkryddig och
komplex smak, men den nådde inte riktigt upp till den distinktion och
komplexitet som mogna sorter av Chartreuse gör.
Natten rundades av med en charmerande champagne, 2006 Grande Vintage Rosé från Moët
et Chandon, mjukt bärig med en medelfyllig kropp, stor fräschör och
viss längd. Inte så illa, den här jättefirman har tydligen gjort en del
förändringar och framför allt deras årgångschampagner har tagit ett tydligt
steg uppåt i stil och kvalitet.
Summering: 2
gäster, 6 viner, 3 spritsorter och 12 Riedelglas
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar