Tycker man om Pinot Noir,
och det gör väl alla, är det en god idé att fullkomligt dränka sig i dess sensuella
och inspirerande jästa druvsaft. Bästa sätt att göra det på att är bege sig
till Oregon och delta i IPNC, International Pinot Noir Celebration, en årlig
samling av hundratals vinodlare och vinmakare från Oregon, Kalifornien,
Bourgogne, Nya Zeeland, Tyskland med mera, och lika många sommelierer,
skribenter och vinälskare från världens alla hörn. Här är det Pinot Noir som
gäller, från vingårdsbesök till provningar och måltiden (där otaliga flaskor av
enkelt till nobelt snitt singlar in som frisbees från vänster och höger), och
seminarier om allt från druvans historia, dess kloner, de mest intressanta och
högpresterande ursprungen, samt rent vinmakningstekniska seminarier och
provningar som hur olika typer av ek på verkar vinet.
Jag kunde inte låta bli
att tjuvstarta med besök på först Archery Summit (bra viner, men lite
väl kryddiga av ek, och egentligen för högt prissatta, som den sjukt dyra men
ljuvliga 2010 Pinot Noir Archery Summit
Vineyard), Sokol-Blosser Vineyards (trevliga viner i lättare, elegantare
stil, med toppnoteringen 2009 Pinot Noir
Peach Tree Vineyard, lent texturerad och friskt körsbärsfruktig) och Domaine
Drouhin Oregon (som nog har gjort sina allra bästa viner någonsin 2010
och 2011, inte minst deras underbart fruktiga, silkiga och friskt strukturerade
2010 Pinot Noir Laurène).
Det officiella
startskottet för hedonismen inleddes med en middag i all sin enkelhet på
Stoller Vineyards, där maten lagades av chef Sunny Jim på det fina hotellet The
Allison Inn, som har en förstklassig restaurang jag har ätit på tidigare. Maten
var vällagad och bra, och vinerna oräkneliga.
Ett av de första viner som
singlade in var en nu helt perfekt 2007
Nuits-Saint-Georges Premier Cru Aux Boudots från Domaine Jean Grivot i
Vosne-Romanée. Den här firman befäster sin roll som en fantastisk domän, idag
driven i sjätte generation och sedan åtminstone tre generationer ett ytterst
säkert kort. Vinet är silkigt, elegant fruktigt med en första lilla nyans av
sensuellt mognad, och texturen är smeksam. Oerhört gott, helt enkelt, sedan får
tråkiga kalenderbitare säga vad de vill om årgången.
Med denna nollnia i glaset kunde jag inte
låta bli att leta upp den 2010 Pinot
Noir Shea Vineyard från Shea Wine Cellars jag såg ett par
bord bort, också den tappad i magnum. På den här typen av vinmakarmiddagar
behöver man inte vara blyg, tvärtom uppskattas det om man springer mellan
borden, hälsar på varandra, bjuder varandra på viner, tar flaskor från andra
bord, diskuterar, utbyter erfarenheter och uppfattningar. Och har kul. Vin är
ju passion, och allra bäst blir vinet när det delas med likasinnade. Alltså ett
fasligt rännande mellan borden, och flaskorna.
Ett vin som överraskade
mig positivt, var 2009 Anderson Valley
Pinot Noir från Cakebread Cellars. Den här producenten, som har sin hemmabas i
centrala Napa Valley, producerar rättframma, välgjorda och typiska viner som
jag ändå aldrig har lyft på ögonbrynen för. De är helt enkelt okej, men inte så
mycket mer. Det här pinotvinet är dock så mycket mer, det här är läckert,
lättsamt rödfruktigt och lite blommigt med en superfin syra och livlig
eftersmak. Det här vinet tog mig lite med storm, och jag blev uppenbart glad
över att med glaset som yttersta bevis få ha blivit riktigt förförd av
åtminstone ett av deras viner. Gott, riktigt gott, och Cakebread Cellars fick
mig därmed att dra på smilbanden än mer än någonsin tidigare.
Ett fat med rosastekt new york strip loin på en bädd av smörkrossad
mandelpotatis och toppad med sauterad kål och lök gjorde pinotvinerna sällskap,
och gjorde det i all sin enkelhet med bravur. Pinot Noir, särskilt om den har
fått en lite solmogen fruktkropp och har silkeslen textur och fina tanniner,
men fortfarande har sin fräschör kvar, är ett av de allra mest träffsäkra
matvinerna.
De fungerade precis lika bra till den
försiktigt enbärskryddade fläskkotlettraden, som serverades med en ljummen
sallad av bulgur och schalottenlök och till det färska fikon som bara hade
ljummats upp i ugnen.
Kvällens bästa vin var
dock 2010 Sonoma Coast Pinot Noir från
Flowers
Vineyards, en firma som jag tycker har vandrat upp och ner på
kvalitets- och stilstegen men nu med en serie svala årgångar har lyft vinernas
parfym samtidigt som de verkar ha backat med fathanteringen. Den rödfruktiga
och lätt blommiga doften, de polerade tanninerna, spänsten från fruktsyran och
den sammetslena eftersmaken var minst sagt bedårande. Magnum föresten, alla
vinerna kom ur magnum den här vackra kvällen.
Mängder av spännande viner på förmiddagens provningar och seminarier späder på aptiten. Gästkockar från de välrenommerade restaurangerna Ox, Navarre and Luce och Le Pigeon i Portland stod för lunchen, som serverade ute i det fria. Första rätten andades sommar i allra högsta grad – en kall sallad på temat ratatouille, smakrik av ekologiskt odlade grönsaker, till vilken en lättrökt krämig mozarella hörde, samt lite rostade mandlar. Återigen en rätt i all enkelhet, men full av smak och känsla.
Då jag stötte ihop med
Jasmine Hirsch från välkända Hirsch Vineyards ute i Sonoma Coast
och hennes vinmakare Ross Cobb, blev det en åktur i deras finaste årgång
någonsin. Är man förstjust i Pinot Noir går det helt enkelt inte att hålla emot
känslovågorna när man dricker deras 2010
West Ridge Pinot Noir (klonen Mount Eden från Block 6 och det virusangripna
Block 7), som har en vansinnigt inbjudande och aromatiskt fruktig och blommig
doft och en nästan helt sömlös textur.
”Det här var min första skörd jag gjorde
helt och hållet här, och även om den bjöd på en del problem under framför allt
den utdragna blomningen, kom det att bli en fantastisk årgång tack vare den
långa hängtiden med förhöjd utveckling av aromämnen, men med en nästan
avstannad sockerproduktion”, berättar Ross.
Alkoholhalten i detta vin landade på 12.8
procent, i det än mer uttrycksfulla och aromatiskt rödfruktiga syskonvinet 2010 East Ridge Pinot Noir (klonen
Pommard från Block 4 och Block 5) på 13.0 procent. Även detta vara absolut
superbt, och placerade sig rent rankingmässigt ett trappsteg upp i min bok.
Nu hade varmrätten kommit
in, anklår som confitbakats i sitt eget fett, denna genialiska och enkla rätt
som gifter sig så väl med kombinationen fräsch fruktsyra (som får det feta att
upplevas något mindre fett) och intensiv fruktighet (som spelar fint med både
den rostade ytan på ankan och med det feta). Till det bara en smakrik linsragu
i botten, ett enkelt tillbehör som tack vare sin lite jordiga karaktär också
fungerar fint till pinotviner.
Domaine
Charles Audoin damp ner på bordet
i form av den friskt fruktiga, lätt mineraliska och i sommarvärmen helt perfekt
tempererade (15 grader) 2009 Fixin Les
Rozier, en villages från en
oansenlig by som i den lite rikare årgången 2009 har fött fram ett väldigt gott
och lättdrucket vin. Det är tyvärr lätt att glömma bort, eller åtminstone
förbise, appellationer och viner som inte direkt hör till de främsta, men som
ändå kan bjuda på en fin upplevelse. Det här är något vi alla borde försöka
ändra på, att vidga vyerna kan ibland (till och med ofta) resultera i väldigt
positiva vinupplevelser.
Ross Cobb gör inte bara
vinerna hos Hirsch Vineyard, han är också ansvarig för sin egen familjs viner
på Cobb
Vineyards. Det Ross hade tagit med till lunchen var den utsökta 2007 Pinot Noir Coastlands Vineyards, från
en högt utanför Freestone i södra Sonoma Coast belägen vingård med en tydlig
exponering mot havet. Hans stil har alltid varit elegans och att fånga druvans mest
eleganta aromer genom att odla fram mogna druvor vid låg sockermognad. Mer än
13 procent alkohol har den här tappningen inte, och den bjuder på en förföriskt
elegant röd bärfrukt och en del blommighet. Jag är ytterst svag för de
superfina vinerna från Cobb Vineyards.
Middagen fortsatte på
inslagen linje, hundratals gäster ute i den fortfarande sköna kvällssolen,
vinmakare till höger och vänster och med dem viner en masse som serverades av ett dussintal sommelierer från
restauranger och vinbarer i Portland. Det första vin vi fick serverat var ingen
pinot, utan en 2000 Meursault Desirée
från Domaine
Comtes de Lafon, ett vin som på inget sätt visade symptom på oxidation
eller ens mognad (vilket de enligt min erfarenhet av domänen tyvärr brukar ha),
utan istället var friskt och elegant mineraliskt med en aningen fet kropp.
Det kom faktiskt en lång rad chardonnayviner,
både från Oregon, Kalifornien (en utsökt frisk och mineraliskt elegant 2008 Chardonnay Camp Meeting Ridge från
Flowers
Vineyard i Sonoma Coast) och Bourgogne (däribland 2008 Meursault från det amerikansk-burgundiska samarbetet Evening
Land som inte alls var särskilt imponerande).
De vita vinerna passade förrätten alldeles
perfekt, en krabbsallad med fänkål och syrade körsbärstomater på en smörstekt
brioche. Tyvärr var tomaterna lite för vinägersyrliga, en miss som kändes lite
onödig av kockar från några av traktens bästa restauranger.
Så började pinotvinerna
rulla in, vid summering sammanlagt 18 viner den här kvällen. De flesta av dem
var inte särskilt imponerande, och det första av dem, 2008 Willamette Valley Pinot Noir ur magnum från Trisaetum,
var först lite bläckigt och knutet med en liten nyans av ekfaten (så brukar jag
uppleva deras viner som unga), men med lite luft började en rätt läcker fruktig
arom att blomma ut och jag gillade faktiskt vinet utan att jag egentligen blev
superimponerad av det.
Istället fann jag en duo
viner från Lemelson Vineyards som mer intressanta och finare balanserade.
Dessa, liksom så många andra oregoniska pinotviner, har dock en aning jordig
ton till den fina fruktigheten, som rent stilistiskt oftast hamnar mellan den
man finner i viner från Bourgogne och den lite yppigare i vinerna från
Kalifornien.
Det intressanta med vinerna var likheterna,
båda från samma vingård i Dundee Hills, samma årgång och gjorda på identiskt
sätt, men från olika lotter och av olika kloner. Vinet 2011 Pinot Noir Meyer Vineyard är gjort av klonen Dijon 777 som
planterades 2001, och det friskt bäriga och intensiva vinet hade en livlig syra
som plöjde genom den sammetslena fruktkroppen och med lite luft började en
urläcker nyans av rabarber att stiga ur doften. Det blev sex av detta vin, och
bara fyra fat av 2011 Pinot Noir Meyer
Vineyard Powell Hill, gjort av klonen Dijon 115 som också planterades 2001.
Det senare var med en hårsmån min favorit, just för sin större intensitet och
energi.
Dessa lite lättare pinotviner, 13.5
respektive 13.0 procent alkohol, och andra motsvarande eleganta, njöts till en
lättrökt fläskkotlettrad som serverades med en mild tonfisksås (typ, vitello tonato) och en späd sallad.
Nästa vin på tur kom från Flowers
Vineyards ute i Sonoma Coast, och vad deras 2006 Pinot Noir Sea View Ridge, som var den sista årgången som den
begåvade vinmakaren Ross Cobb gjorde. På den här tiden gjorde man märkligt nog
lite rustikare viner (inte typiskt Ross), och det fanns fortfarande något
kartigt över det här vinet, även om frukten var aromatisk och något intensiv,
och syran gav vinet en ordentlig spänst. Jodå, det här är gott och jag dricker
det gärna igen, men det springer inte direkt superlativer över tungan på mig.
Då fann jag 2010 Pinot Noir Cerise Vineyard från Anderson Valley och firman Saintsbury
vara ett mer attraktivt vin, mycket tack vare att det förenar en så stor parfym
av olika röda och blå frukter och bär med en förhållandevis rik textur
samtidigt det är lättsamt och uppfriskande. Helt klart ett vin som krävde
påfyllning, vilket jag också fick av vinmakaren Jerôme Cherry. Tyvärr var det
här den sista årgången man gjorde av detta vin.
Det dök upp ett antal
pinotviner till, bland dem en rätt fin men inte anmärkningsvärd 2005
Pinot Noir Beacon Hill från Soter Vineyards här i Oregon, och en
elegant, lite mineralisk och friskt fruktig 2007 Pinot Noir Le Bon Climat från Clendenen Family Vineyards
i Santa Maria Valley i södra Kalifornien. Den var klassiskt strukturerad av
fina tanniner och en uttalad fruktsyra, och upplevdes fortfarande lite knuten,
men doften lockade och var riktigt trevlig. Det här är ett mindre sidoprojekt
till den stora firman Au Bon Climat, och flera av vinerna är riktigt goda,
bland annat deras Nebbiolo Bricco Buono Natale från en högt belägen lott i Bien
Nacido Vineyard.
Varmrätten utgjordes av
långkokt lammlägg från Anderson Ranch, serverad med couscous och lite
mintpesto, och sånär som på minten som tyvärr sätter sig en liten bit över
vinernas dofter, var rätten rent smakmässigt riktigt bra till de lite
smakrikare pinotvinerna.
Kvällens bästa vin blev ändå 2007 Pinot Noir Hirsch Vineyards från
klassiken Williams Selyem, ett vin som förvisso är en av de kraftigaste
av årgångarna från den här fina vingården, men som nu, med sex års mognad,
börjar visa sig från sin allra bästa sida. Alltjämt är rödfrukten dominerande,
nypon och rosor ger diskant till vinets mörkare fruktighet, och smaken är både
medelfyllig och lättsam, samt frisk och elegant. Tyvärr fick vi sista flaskan,
annars hade det lätt blivit en till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar