Det är nu 14 år sedan Café Rotsunda öppnades upp för sin
första exklusiva vinmiddag. I sista självande stund, inför stängningen av
caféet, hålls en serie middagar för att tacka för alla fantastiska år, för alla
viner vi har druckit, för alla underbara stamgäster som har gett liv till Café
Rotsunda och gjort stället vad det är. Just den här kvällen vigdes till den
skara av landets sommelierelit som har levt med mig och Café Rotsunda under i
stort sett alla år. Och kvällen blev som väntat helt magisk, välsmakande och
känslosam.
Den spårade såklart ur på ett sätt som närmast kan
beskrivas som monumentalt. Alla ville visa sin tacksamhet för de gångna åren,
och fira den sista måltiden på det legendariska caféet. Vi började i all
enkelhet med smörkokt potatis toppad med löjromskräm samt lite vanliga lättsaltade
potatischips.
I första glaset en fortfarande ung, stramt syrlig och
mineralisk, men också lätt äpplig
1990
Krug Brut från
Krug, en champagne som är väldigt god nu tack vare sin absolut
perfekta balans mellan ungdom och första mognad, som ger sig uttryck i en söt
gul äppelfrukt och mjuk fruktkropp.
Eftersom jag visste att de skulle bli väldigt många goda
viner att njuta av, bjöd jag direkt gästerna till bordet för den första
serveringen av vita viner. Först ut ett vin som initialt bjöd på en nästan
burgundiskt finess, men som med luft och temperatur förlorade denna elegans,
särskilt så snart det började jämföras med den andra vinerna. Samtidigt fanns
där en spänst och till och med mineralitet i
2009 Chardonnay by Farr från
The Farr Family i Geelong, som är en
av de svalare delarna av Victoria i Australien.
Men vad gjorde
det att vi tyckte att vinet var bra, när en närmast fulländad 1998 Chablis Grand Cru Valmur från Domaine
François Raveneau, den allra bästa producenten i Chablis, stod i glaset
intill. Fet, mineraliskt, stram, en viss första mognad, gul stenfrukt men
betydligt större nyanser av ostronskal och skaldjur. Sjukt gott, särskilt sedan
luften och temperaturen kring 14-15 grader lyft vinet.
Det är (tyvärr) inte
varje dag man dricker vin från den här fantastiska domänen, men sista kvällen
på Café Rotsunda är ju ändå sista kvällen. Alltså hade Diamond Lager fyllt på
kvoten från Domaine François Raveneau med en 2006 Chablis Grand Cru Blanchot. Den var dock inte lika stor och
djup som nittioåttan, på sitt sätt var den lite mer knuten och saknade den
stringenta mineralton man förväntar sig (vilket är typiskt för årgång 2006).
Med lite luft ordnade det mesta upp sig och vinet var riktigt gott och
komplext, men lite stumt.
Stort, större,
störst och bra, bättre, bäst var nästa vin, 2008 Meursault Les Chevalières från magikern Jean-François Coche-Dury,
som Don Daniele hade haft vänligheten att ta med. Vinet var djupt, fetaktigt
texturerat, mineraliskt kryddig och jordig, nästan mintig, med en stor
blommighet och knappt ens några ekfat. Det var en fullkomligt storartat vin,
och producenten gissade vi helt rätt på direkt, det rådde det inget snack om.
Sånär som på Domaine Roulot, är det ingen producent som gör vin av den
magnituden. Ett av kvällens viner, när jag summerade vinlistan.
Till dessa viner serverades hummerfyllda ravioli i en smörmonterad kraftig hummerfond med brunoise av morötter, purjolök, fänkål och hummerkött. En i sig ganska enkel rätt som dock kräver en del förberedelsetid, men som vid själva middagen är hur smidig som helst att sluföra och servera. Det är så det ska vara, tycker jag.
Till nästa rätt bjöds tre viner, av vilka egentligen bara
ett redan från början var uttänkt att passa. Rätten bestod av en terrin jag
hade gjort av anklever och plockad confit av anka som hade pressats samman. Den
serverades med en späd sallad och en dressing av kraftigt inkokt ankfond med
brunoise av torkade aprikoser samt lite
olivolja och fint skurna tärningar av rostat vetesurdegsbröd. Enkelt och gudagott!
Det vin som Världsmästaren hade tagit med var en absolut
sensationellt god
1997 Château de
Fargues från familjen
Lur Saluces i Sauternes. Djupt
gyllengul, stor till doften, lager på lager av torkade aprikoser, söt citrus,
saffran och bittermandel, en explosion av botrytis, en fet och nästan visköst
söt kropp och en vidunderligt god, sammansatt och lång smak. Minst lika bra som
självaste Château d'Yquem. Och till terrinen satt den som en keps.
De två andra vinerna fick i sammanhanget lite svårt att
hävda sig. Det första av dem hade alla typiska drag för vit hermitage eller
liknande. Fet, nötig, läckert blommig, ett uns av honung, tät och elegant på
samma gång, och relativt låg syra. Vinet krävde luft och vann också med tiden i
glaset, denna
2005 Hermitage från
Domaine
Jean-Louis Chave som Sir Ausonius hade dekanterat strax innan servering
(det rådde märkligt nog karaffbrist denna legendariska stängningsmiddag, vilket
förvånade cafévärden, som lovade bättra sig framöver). Vinet var just nu i ett
läge då det vare sig var ungt eller moget, för även om det hade en del typiska
mognadsnyanser lär det dröja upp mot tio år innan den verkliga mognaden
infinner sig.
Det vin som Björnen hade tagit med var dessvärre lite väl
långt gånget. Ursprunget bestämdes till Rhône, men mer än så var svårare att
precisera i det lätt oxidfärgade vinet. I glaset en vit
1996 Côte du Rhône Réservé från
Château de Fonsalette. Ett
skönt minne från 1990-talets kult med Château Rayas och Château de Fonsalette.
Kvällens första röda vin blev en stor överraskning för oss
alla, utom för Tom Niccola som hade tagit med det. Helt klart mogen, jordig och
rustik med fortfarande kännbara men såklart helt mogna tanniner, och en rätt
trevlig och komplex eftersmak. Att gissningarna pendlade mellan rhônedruvor och
bordeauxdruvor (min första tanke var ett riktigt moget vin från Rhône) var inte
märkligt, vinet var ju flera årtionden gammalt och med tiden göms både
druvkaraktär och ursprungskänsla i mognadstonerna. Hur det gick till vet jag
inte, men blindprovning handlar ju om både erfarenhet och känsla, men så fort
vi fick en hint om att vinet kom från Australien, kläckte jag ur mig att det
måste vara Coonawarra Estate (idag Wynns Coonawarra) och med bara ett års
felgissning (jag sa 1958) visade det sig vara 1957 Cabernet. Kul historisk återblick, och faktiskt fortfarande
levande.
Moget bjöds det också på i nästa servering, som
Världsmästaren stod för. I vänster glas förvisso ett rätt orent vin,
1975 Château Ducru-Beaucaillou från
Saint-Julien, enligt serverande sommelier så som vinerna härifrån var fram till
1990-talet. Visst var det orent och trött, men jag fick ändå doftmässiga minnesbilder
från mina tidiga år med vin, då i stort sett det var så här som bordeauxvinerna
luktade och smakade vid våra provningar och middagar (vår var det ofta viner
från 1950- till 1970-talen vi drack). Det var förvisso innan man började
sortera druvorna innan vinifiering, då man inte kunde hantera årgångarnas
olikheter och problem som idag, och då man mest använde gamla orena fat. Vad än
äldre vinstofiler påstår, var det inte bättre förr!
Underbart,
fantastiskt gott, djupt fruktigt med en svagt aromatisk ton och överraskande
finlemmad struktur bjöds på i 1975
Château Cheval Blanc från Saint-Emilion. Det rådde inget snack om att det
här var ett grand vin, och vi var
alla på hög nivå i Bordeaux med våra gissningar, intressant nog var det yngre
årgångar än den som etiketten berättade för oss som vi föreslog.
Platter bjöd på riktigt gott mellanrättsbubbel, ett vin
vi alla gick vilse på, inte bara i ursprung, utan minst lika mycket i prisnivå.
Jag fann en riktigt läcker nyans av citrusskal och mandel, försiktigt rostad
och väldigt komplex, och min gissning föll på Dom Pérignon och slutet på
1990-talet. Andra gissade på Comtes de Champagne, just för att vinet var så
stramt, elegant och troligen helt dominerat av Chardonnay. Det var där vi höll
oss, inte på nivån cirka 300 kronor i Anderson Valley i Kalifornien, där
producenten
Roederer Estate hade odlat och gjort denna
2003 Brut l'Ermitage, firmans superba prestigetappning som är det
allra bästa mousserande vinet utanför Champagne. Skynda att fynda, är den givna
tanken.
Fasanerna hade helstekts och trancherades efter att
köttet hade nått 65 grader och sedan fått stå och vila i fem minuter. Såsen var
1980-talets allra finaste klassiker, en murkelgräddsås kokt med lite
Dijonsenap, fasanfond, grädde och lite vitt vin. Jag använder oftast Bourgogne
Blanc från Clotilde Davenne för 99 kronor som matlagningsvin, vilket lustigt
nog den här dagen hade fått fyra solar av Jöns Dolk i TV4, som "ett
riktigt fin skaldjursvin till nyårsfesten". Intressant!
För att göra såsen fulländad, tillsätts finskuren
purjolök som garnityr. Övriga garnityr i rätten var smörkokt brysselkål, samt
friterade potatisringar fyllda med kräm av jordärtskocka. Det här var en rätt designad
för stor bourgogne, och så fick det också bli.
Första vinet var dessvärre korkat, fruktansvärt synd på
denna exklusiva
1999 Chambolle-Musigny
Premier Cru Les Amoureuses från
Domaine Comte Georges de Vogüé. Som
ersättningsvin dekanterade jag snabbt en
1999
Bonnes Mares Grand Cru från den på just den här tiden mer traditionella
Domaine
Drouhin-Laroze, som är betydligt bättre idag. Vilken underbar parfym,
blommig och rödfruktig, nyanserad och precis så elegant som ett vin från Bonnes
Mares ska vara. Silkeslent, förföriskt och försvinnande gott.
Gott och
stilfullt var den 2002 Chambolle-Musigny
Premier Cru från Domaine Comte Georges de Vogüé som
Don Daniele hade tagit med. En viss mognadsnyans fanns här, men stringensen och
mineraliteten höll fortfarande den fint rödfruktiga vinet i en ungdomlig fas.
Kvällens bästa servering blev en trio magiska pjäser från
Vosne-Romanée, den ena godare än den andra. I första glaset en djupt fruktig,
ganska tät men sammetslen
1999
Vosne-Romanée Premier Cru Cros Parantoux från
Emmanuel Rouget, ett vin
som nu började visa det första av den magnifika mognadskomplexitet som gör
bourgogner så sensuella. Här fanns en hint av
sous bois, men också jordgubbar och torkade aprikoser. Herre min
skapare, det här är gott, och dessvärre försvinnande sällsynt och ofantligt dyrbart.
I glaset intill
en lite mer knuten, samtidigt elegantare och påtagligt mer aromatiskt fruktig
med en stilfull blommighet och den säregna kryddiga nyans som direkt för
tankarna till Domaine de la Romanée-Conti, vilket flera av gästerna påtalade.
Denna 1999 La Tâche Grand Cru hade
jag, liksom de andra bourgognerna, dekanterat fem timmar före servering, vilket
vi blev rikligt belönade för i den kanonad av dofter som hade fått chans att
utvecklas med luften.
Det tredje vinet
avslöjade sin hemmaadress lika tydligt, det tog bara fem sekunder för först
Världsmästaren och sedan några av de andra gästerna att säga att "om det
här vinet inte kommer från tjärringen Bize-Leroy hoppar jag från ett
höghus". Det vin som Sir Ausonius hade haft godheten att slå upp till oss,
kom mycket riktigt från Domaine Leroy, och det var nummer
1075 av totalt 1754 buteljer som gjordes av denna superba 1998 Richebourg Grand Cru. Vilken längd, vilket djup, vilken
enastående doft. Jag tillåter att upprepa mig, herre min skapare, det här är
gott!
En högst
personlig tanke var också att det var en riktigt god trio viner, typiska
fasanviner.
Bensträckare, och ett minst sagt udda pausvin, dekanterat
i en halvmeterhög magnumkaraff från Riedel. Det uppförde sig som en champagne,
torrt och mineraliskt, mjukt äppelfruktigt och stramt, någon kolsyra noterades
inte, ändå var vi på något sätt alla i Champagne med våra förslag. Det Björnen
hade tagit med var ett i magnum specialbuteljerat
vin clair från
Bollinger, ett vin som delvis var
jäst i ekfat och skulle ingå i Grande Année. Den halvdant gjorda etiketten
berättade att vi drack
1998 Cramant
Vinifié en Fût.
Väl till bords igen blev de lite ost, och ett par
kraftpaket till röda viner. Helt klart Kalifornien, de enda röda amerikaner vi
kom att dricka den här klassiska kvällen. Det första vinet, serverat av
Platter, var tätt, mörkt fruktigt och ordentligt strukturerat med en (för min
smak i alla fall) lite väl tilltagen ekfatskaraktär i form av massor av choklad
och kokos. I och för sig var vinet i grunden väldigt bra, men jag skulle nog
gärna se det igenom om cirka fem sex år, då faten har integrerats bättre. Min
gissning gick först till Silver Oak Cellars, men vinet var för kraftigt för
det. Vad tusan kunde det vara? En hastig tanke var
Hundred Acre, åtminstone
kraftmässigt och rent strukturellt, men då jag inte alls kände igen vinet,
övergav jag den tanken. Det skulle jag inte har gjort, just den här ovanliga
specialtappningen hade jag aldrig druckit tidigare;
2008 Cabernet Sauvignon Few and Far Between Vineyard.
Diamond Lager gör precis som Diamond Lager brukar göra,
då vi båda har en fäbless för Lokoya och deras suveräna cabernetviner. Jag hade
faktiskt inte varit förvånad om just det här vinet hade kommit från Harlan
Estate, det var hur som helst min första tanke. Väldigt fin mörk frukt,
nyanserad, lite jordig, en aning mineralisk med känslan av stenjord, tät men
också len, stilfull och väldigt fint balanserad med en skönt kvardröjande
eftersmak. Årgången borde ha varit min favorit 1999, och så var det också. Från
Lokoya
kom denna riktigt goda, perfekt drickmogna men fortfarande unga
1999 Cabernet Sauvignon Diamond Mountain
District.
I avdelningen gammal tysk bjöd Björnen på en lite trött
men skolboksmässigt ursprungstypisk
1987
Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling från
Georg Breuer, ett vin som
i min gom var mer intressant än gott.
Och såklart
skulle Björnen också vinna disciplinen kvällens knasigaste vin. Mörkt rött,
fruktigt, mycket körsbär och björnbär, solvarmt och rikt, men inte direkt
stort. Som sagt, ett rätt knasigt vin detta 2008 La Valette Vin Rouge av lokala druvsorter från producenten Marsovin
på Malta.
Sedan gav vi oss på barskåpet, och hur välfyllt med
exklusiv grappa, tequila, whisky, rom, cognac och gammal Chartreuse det än är,
brukar vi aldrig bege oss hit. Men är det sista kvällen med sommeliergänget på
Café Rotsunda, så är det. Skål ta mig fan, i morgon är en annan dag!
Summering: 8
gäster, 23 viner, 56 Riedelglas