Medan jag och krögaren Fabien gick igenom kvällens vinval, serverades vännerna champagne, 2010 Blanc de Blancs Brut från Deutz. Det är en ung champagne, elegant och diskret brödig med en fin citruston i doften, knappt medelfyllig i smaken och ungdomligt frisk och stram – en alldeles perfekt aperitif. Det är en seriös nivå på den här champagnen, omkring 50 procent av druvorna kommer från byn Avize och 40 procent från Le Mesnil-sur-Oger, två av de bästa byarna för Chardonnay i Champagne. Som vanligt här i Bourgogne serverades vi nygräddade luftiga gougères till champagnen.
Vi fick också in en liten bricka med tre små aptitretare som alla också fungerade bra till champagnen. Den första en liten paj med kikärtskräm, den andra ett krispigt flarn med en mousse av pärlhöna med lite balsamicovinäger och den tredje en skål med bakade auberginer med tomatvatten och färsk timjan.
Laurent Tribut är en liten domän, men en mycket bra sådan. För bara 42 euros flaskan kunde vi här köpa 2015 Chablis Premier Cru Côte de Léchet. Laurent lärde sig göra vin under åren hos Vincent Dauvissat, han är nämligen gift med Vincents syster, och det var också genom henne som han fick tillgång till en del av sina idag sju hektar små vingårdslotter. Han gjorde sitt första sin 1987 och hyllas bland odlare och kännare för sina utmärkta viner, men trots det är Laurent Tribut okänd för de allra flesta konsumenter. Det är nog förståeligt, han gör sällan mer än 40 000 flaskor totalt sett. Liksom hos Dauvissat och Raveneau är framställningen traditionell med jäsning och lagring i små gamla ekfat, upp mot 40 år eller strax däröver och stilen på vinerna är lite djupare och rundare utan att de förlorar finess.
Det här vinet
kommer från en 1.80 stor äga med stockar planterade 1979 till 1991 och det har
legat i ekfaten under sex månader innan blandning och slutlagring i ståltank
lika länge. Redan direkt från flaska upplevde jag vinet som rikt och
välstrukturerat, vilket är årgångens signatur, men också att de hade en riktigt
fin mineralisk spänst.
Grannvinet var ett steg svalare, stramare och mer elegant
och det av de två som jag föredrog om jag hade behövt välja (detta trots att
jag håller vinerna från Laurent Tribut som fantastiska). Men så kom det också
från en av de allra bästa producenterna i Chablis, Samuel Billaud. Eftersom jag är
väldigt svag för hans strama och nyanserade men samtidigt seriöst djupa stil på
vinerna, kunde jag inte låta bli att beställa in ett par flaskor av 2014 Chablis Grand Cru Les Clos, ett
vin som fortfarande är tydligt stramt och drivet av sin friska syra och
mineraliska pisksnärt. Det här är ett än mer småskaligt vin, Samuel har bara
0.08 hektar i den här vingården, det blir sällan mer än 600 till 900 flaskor
per år.
Samuel kommer
från Domaine Billaud-Simon och hade en gång en förhoppning om att ta över ansvaret
för den, men hans farbror Bernard hade en annan plan – att sälja egendomen
istället för att låta den gå i arv. Därför lämnade Samuel sitt uppdrag som
vinmakare där och fick med sig ett par små vingårdsägor för att 2009 grunda sin
egen firma. Idag gör han ett fullgott år upp mot 90 000 flaskor och
vinerna, från petit chablis till ett
antal premier crus och några grand crus, är excellenta.
Det slumpade sig så att en bekant, Gregory Viennes, också hade middag med ett par vänner på Au Fil du Zinc den här kvällen. Vid sidan om sitt jobb som vinmakare på Domaine Laroche gör han också lite egna viner, omkring 7 000 flaskor om året från rödvinsområdet Irancy strax söder om Chablis. Han bjöd oss på en flaska 2015 Irancy Les Bâtardes från sin Maison de la Chapelle, ett druvrent vin av Pinot Noir som bjöd på en fint saftigt och mjukt sötaktig röd bärfrukt på det sätt som vinerna härifrån brukar göra. Det var dock en liten aning jordigare och mer strukturerat än vad de flesta viner från den här appellationen är.
Eftersom det
röda vinet från Irancy kom som en överraskning för oss, skickade köket också in
en extra rätt av smörstekt kalvbräss med smörstekta kantareller, en lite luftig
velouté med Comté och en liten sked av en spenatkräm. Den här typen av mat gör
varenda röd bourgogne överlycklig – och det här röda viner blev ytterligare ett
steg lenare och goda i mötet med maten.
Sonen Arnaud
fick därför i all hast ta över och inom några år hade även han visat framfötterna
och vinerna blev faktiskt allt bättre och mer eleganta under hans styre. Det
här vinet är bara ett i raden av fina exempel på det. Det kommer från lotter om
1.71 hektar i den svala toppvingården Lavaux-St-Jacques och det bjuder idag på
en underbart rik och körsbärfruktig, blommig och mineralisk parfym. Smaken är
medelfyllig och silkig med stor fräschör och god längd.
En intressant detalj här på Au Fil du Zinc är grillknivarna, som är specialgjorda just för restaurangen av en skicklig knivtillverkare i södra Frankrike. Handtaget är gjort av ek, men inte vilken ek som helst. Ägaren Fabien hade helt enkelt kört till knivmakaren med ett gammalt ekfat från Domaine Raveneau och bett honom tillverka handtagen av ek från fatet!
Varmrätten var lamm från en uppfödare i Clavisy i närheten av Chablis, ett fantastiskt gott lamm som kom i två varianter, dels en helstekt lammstek och dels en stekt ryggfilé. Till den lite kräm av morötter, smörsauterade späda morötter, lite haricot verts och stekta amandinpotatisar, samt en fin lammsky. Det här var väldigt gott och båda vinerna fungerade helt perfekt till maten, som var perfekt vinanpassad tack vare att inga komplicerande smaker eller råvaror ingick i den.
Till ostserveringen hade jag beställt vitt vin och här väljer jag alltid vin från de bästa producenterna eftersom det ofta är svårt att få tag på dem hemma i Sverige, utöver det faktum att de är hiskeligt dyra i Sverige. Domaine François Raveneau är såklart en av dem. De har en fantastisk svit av viner från sina 9.25 hektar egna vingårdar, en petit chablis, en chablis, sex premier crus och tre grand crus. Alla framställs på lika sätt med jäsning i ståltankar och lagring i äldre ekfat, egentligen är det bara tiden i fat som skiljer tillverkningen åt.
Vinet vi
serverades var 2008 Chablis Premier Cru
Chapelot, tio år gammalt men fortfarande ljust i färgen och ungdomligt friskt
och stramt mineraliskt. Vi fick det serverat direkt från flaskan och det var omedelbart
läckert och nyanserat. Med bara ett par minuters luft i glaset började fler lager
och komplexitet att tränga fram och vinet fick också en lite fetare kropp och blev
med ens otroligt väl sammansatt. Vi hade tidigare under dagen njutit av ett par
andra chablisviner från 2008 med olika grad av mognad, det här var i jämförelse
väldigt ungt och välbevarat. Jag hade nog blint gissat på 2012 som årgång.
Chapelot är den
största av totalt fyra vingårdar inom det 41.89 hektar stora läget Montée de
Tonnerre, belägen alldeles öster om sluttningen med grand crus och oftast ansedd som den bästa av alla premier crus. Det är åtminstone den premier cru som oftast visar sig mest
stram och mineralisk. Familjen Raveneau har tre hektar totalt i tre av dessa
vingårdar och vinet från denna lägre belägna Chapelot anser man ofta vara det
bästa från dem, delvis eftersom man där har sina äldsta stockar, och väljer
därför att buteljera det separat.
Ostarna vi fick var en 18 månaders Comté, en ost jag
verkligen tycker om att njuta av tillsammans med lite fetare vita viner, eller
som nu viner med visst mognad (och än mer till det vin vi snart skulle
serveras), en mild och krämig komjölkost som heter Tonnerre efter staden nordost
om Chablis, också det en perfekt ost till eleganta chablisviner, samt en getost
som heter Morvan.
I glaset hade vi
fått en 1986 Chablis Premier Cru
Butteaux, ett alldeles sensationellt vin, ett vin som fick vännerna runt
bordet att till fullo förstå det grandiosa som Chablis kan bjuda på. Ett vin
som nog alla tyckte var resans bästa vin – av en bra bit över hundra njutna
viner under veckan.
Butteaux är en
av tre vingårdar (den sydligaste) i det totalt 98.81 hektar stora läget
Montmains söder om byn Chablis, just denna gård 13.38 hektar stor och med sin
lite mer svala och lerhaltiga jord ger den ett vin som förenar en fetma med en
sval och fräsch fruktighet. Familjen Raveneau har två lotter om 1.50 hektar med
35 respektive 60 år gamla stockar.
Au Fil du Zinc är tveklöst den bästa restaurangen i Chablis, det är nog bara en tidsfråga innan den belönas med en stjärna i Guide Michelin. Jag går alltid hit när jag är i Chablis, för matens skull, för vinernas skull och för den sköna stämningens skull. Numera har man också en liten vinbutik – och i framtiden kommer jag att gå hit också av den anledningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar