tag:blogger.com,1999:blog-5402166747900619401.post973450510795235440..comments2024-02-05T20:07:38.189+01:00Comments on Café Rotsunda: Pontus! den 23 februariUnknownnoreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-5402166747900619401.post-109630753983434882009-02-26T20:46:00.000+01:002009-02-26T20:46:00.000+01:00Hej Jonas, Utan att närmare gå in på vad som är un...Hej Jonas, <BR/><BR/>Utan att närmare gå in på vad som är ungt och vad som är gammalt - det beror ju på vin och ursprungsområde - har jag överlag en preferens för yngre viner. Låt gå för att det kan vara alldeles fantastiskt att dricka äldre viner (fullt mogna), och det gör jag regelbundet också, framför allt hos mina vänner och på restauranger. Men lika ofta sker det (av naturliga skäl) i alla de vertikalprovningar som jag är med och arrangerar. <BR/>Men får jag välja, går jag hellre åt det unga, men gärna några års mognad så att det fruktsöta babyhullet får lägga sig lite till förmån för en aning mer nyanserad komplexitet. <BR/>Två anledningar till att jag föredrar yngre viner: 1) Ingenstans i världen gjorde man bättre viner förr jämfört med nu de senaste 10-12 åren - alltså av kvalitetsmässig skäl yngre viner (än så länge) och 2) Ju äldre ett vin vin, desto mindre av sin riktiga ursrpungskänsla finns kvar. <BR/>Jag köper dock en hel del vin för att spara till eventuellt äldre dagar - en slags smakmässig pensionsförsäkring om man så vill.<BR/><BR/>Ska jag försöka ge mig på att ge exempel på mitt personliga drickspann för ett par vinstilar, skulle det förmodligen ser ut så här:<BR/>Riktigt bra chablis: 5-20 år<BR/>Vit bourgogne: 1-15 år<BR/>Champagne, främst prestige: 10-30 år<BR/>Röd bourgogne: 3-30 år<BR/>Röd bordeaux: 5-30 år<BR/>Kalifornisk chardonnay: inom 6 år<BR/>Kalifornisk pinot: inom 10 år<BR/>Kalifornisk cabernet: 5-30 år<BR/><BR/>Rätt grovt tillyxat, med massor av undantag. <BR/>Samtidigt lever jag nu (imorrn är en annan dag, om jag ens finns då), och så har jag ofta rätt svårt att hålla fingrarna borta från mitt buteljerade godis.CAFÉ ROTSUNDAhttps://www.blogger.com/profile/14260271232163310871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5402166747900619401.post-70180762087070787952009-02-26T20:28:00.000+01:002009-02-26T20:28:00.000+01:00Hej Michel,Jag märker att du blandar friskt mellan...Hej Michel,<BR/><BR/>Jag märker att du blandar friskt mellan gammalt och ungt i de viner du dricker, men att du faktiskt ganska ofta dricker relativt unga viner. Hur ligger dina preferenser och hur ser du på trade-off mellan gamla och unga viner?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5402166747900619401.post-6709929777968326622009-02-25T23:36:00.000+01:002009-02-25T23:36:00.000+01:00Tack för ditt svar. Faktiskt ganska härligt att lä...Tack för ditt svar. Faktiskt ganska härligt att läsa, och jag måste erkänna att jag avundas ert mod att satsa så mycket för att verkligen gå på djupet med ert vinintresse. Ser fram emot att fortsätta läsa bloggen!<BR/><BR/>/MattiasAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5402166747900619401.post-21453276770768581832009-02-25T11:17:00.000+01:002009-02-25T11:17:00.000+01:00Lever man inne i vinvärlden, alltså inte bara som ...Lever man inne i vinvärlden, alltså inte bara som konsument, är det faktiskt inte särskilt ovanligt med kvällar som denna - även om det just den här gången blev "crème de la crème". Det finns otroligt många samlare, vinälskare, hängivna eller bara rika personer som gladeligen öppnar upp vilka viner som helst om sällskapet är "det rätta". När det gäller Kung Andy är han en av de mest "galet generösa", men det handlar faktiskt bara om att han har ett ofantligt intresse. Dessutom är det ofta just på krogen man får tag på de bästa vinerna, eftersom tillgången till privatpersoner är så begränsad. Hans inställning är klar - det är helt enkelt bara att köpa vinerna.<BR/>Även om min egen ekonomi inte är som hans eller många av de andra välbeställda vinsamlarna jag umgås med, lägger jag en betydande summa på vin och har heller inga problem med att köpa vin för tusentals kronor flaskan. I mitt och mina vänners fall handlar det om ett intresse som går djupare och bortom allt annat. <BR/>Ju djupare i vinvärlden man kommer, desto mer lär man känna personer med nästan obegränsad förmägenhet - som mer än gärna slår upp dörrarna till sina privata vinkällare. Och jag och många andra av mina vänner gör likadant på vår nivå för våra gäster.<BR/>Och visst är det gott med världens bästa viner! Den drivkraften gör att jag jobbar ännu hårdare för att kunna dricka dem oftare. <BR/>Det är också en del av själen på Café Rotsunda.CAFÉ ROTSUNDAhttps://www.blogger.com/profile/14260271232163310871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5402166747900619401.post-7884144100767082522009-02-25T09:11:00.000+01:002009-02-25T09:11:00.000+01:00Blir nästan stum när jag läser detta. Vilka fantas...Blir nästan stum när jag läser detta. Vilka fantastiska viner ni drack! Mkt kul att läsa om!!<BR/><BR/>Måste bara få ställa en fråga (och här får du ursäkta min "svenskhet") som jag tror att vi är många som undrar kring: Hur har du/ni råd att dricka dessa viner? Vem betalar?<BR/><BR/>Att köpa Romanée-Conti, Cheval Blanc och Harlan Estate etc är ju minst sagt kostsamt, och att då dricka dem på restaurang blir ju inte direkt billigare...<BR/><BR/>Mvh<BR/><BR/>/MattiasAnonymousnoreply@blogger.com